Legújabb részünkben nem tekintünk beláthatatlan messzeségbe, ám a libabőrfaktor annál erősebb. A helyszín Sapporo, a 2008-as Divízió I-es világbajnokság – hokitörténelmi ütközet, avagy a "sapporói csoda".

2008-ban feljutott az A csoportba a magyar jégkorong-válogatott. Ez a hír akkor üt igazán, ha valaki picit is jobban ismeri a magyar hokit, aki tudja, honnan indultak, hol edzettek, milyen körülmények között készültek, aki végigkísérte a srácokat a C csoporttól egészen Sapporóig, ahol a csoda megtörtént. A kanadai, de szinte már magyarként kezelt Pat Cortina szövetségi kapitány tanítványai a mindent eldöntő utolsó meccsen 4–2-re verték az ukránokat, és ezzel a sportág történetében először bejutottak a legjobbak közé, az elitligába.

Az Ukrajna elleni meccs felfoghatatlanul indult, Vas Jankó, Palkovics és Peterdi góljaival elhúztuk hárommal, akkor már azt hittük, ez megvan, durrantak a pezsgők, morzsolódtak a könnycseppek. Aztán az ukránok lőttek két gólt, és tele lett a nadrág. Szerencsére csak nekünk, nézőknek, mert a hőseinknek ott Japánban egyáltalán nem – az utolsó percben, emberhátrányban Vas Marci belőtte a mindent eldöntő gólt.

"Megvan, megvaaan, Vas Márton belövi, a magyar válogatott feljut a legjobbak közé...!"

Onnantól kezdve Spiller István szakkommentátor már csak szavakat volt képes beledobálni az éterbe, mert a sírással küszködött. Íme a csoda:

Magyarország-Ukrajna 4–2 (2–0, 1–2, 1–0)
IIHF Divízió I-es világbajnokság; Sapporo, Japán
Magyar gólok: Vas János, Palkovics, Peterdi, Vas Márton

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Orosz milliárdok érkezhetnek a Fradihoz

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés