Kedden hivatalosan is bejelentették, hogy Gerardo "Tata" Martino veszi át Tito Vilanova helyét a Barcelonánál. Ki döntött? Az elnök vagy a Messi-klán?

A spanyol bajnoki címvédő Barcelonát ismét komoly trauma érte, kiderült, szakvezetőjének, a daganatos betegséggel kezelt Tito Vilanovának egészségi állapota ismét romlott, ezért kénytelen volt lemondani vezetőedzői posztjáról. A klub gőzerővel kereste utódját, a tavasszal beugró Jordi Roura nem volt túl meggyőző, így egy markánsabb személyiségű, tapasztaltabb trénert kerestek. A Player ajánlásának ellenére végül nem magyar szakemberre esett a választás, pedig hét komoly jelöltet is felsorakoztattunk, meggyőző érvekkel alátámasztva. De a klubnál (ha a klub döntött...) nem voltak ennyire bölcsek, és végül az argentin Gerardo Martinót választották.

Az viszont kicsit homályos, vajon ki választotta. Kiszivárgott, hogy az elnökségi ülésen Andoni Zubizarreta sportigazgató inkább Luis Enriquét támogatta volna, ám a többi tag a Tata becenévre hallgató mester mellett tette le a voksát. No meg a Messi család. Az öreg Messinek Martino a kedvenc játékosa volt, amikor a Newell's Old Boysban támadó középpályásként szerepelt, ráadásul a tréner Rosarióból származik, akárcsak a négyszeres aranylabdás Leo Messi. Erős a gyanú, hogy ez közrejátszhatott Martino érkezésébe, egyre markánsabb a befolyása Messinek a Barcánál.

Pedig az ötvenéves szakember egyelőre csak Dél-Amerikában bizonyított, ott viszont azért letett ezt-azt az asztalra. Legutóbb a Newell's Old Boys kispadján ült, amellyel argentin bajnok lett és bejutott a Libertadores-kupa elődöntőjébe. Korábban Paraguayban volt igen sikeres, a Libertaddal háromszor, a Cerro Portenóval egyszer bajnok lett, majd öt évig, 2006 és 2011 között a paraguayi válogatott szövetségi kapitánya volt, a 2010-es vb-n a negyeddöntőig vezette a dél-amerikai együttest, ahol rettenetesen megizzasztotta a későbbi győztes Spanyolországot. Sőt, 2007-ben Dél-Amerika legjobb edzőjének is megválasztották.

A klub hivatalos honlapja szerint Martino a támadófutball, a kreativitás és a csapatjáték iránt elkötelezett szakember, aki előszeretettel nyúl az utánpótláshoz és favorizálja a letámadást. És ez bizony maga a barcelonai filozófia.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?

Élőben nézheted Marozsán Fábián negyeddöntős meccsét

Guardiolának van miért aggódnia a szezon egyik legfontosabb meccse előtt

További cikkeink a témában
Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?
Hirdetés