1. 10 / 10

    A colos svéd

    Hans Lundgren művésznevén Dolph Lundgren, a svéd származású akciósztár, akit a Rocky IV.-ben nyújtott emlékezetes alakítása után még Ivan Dragonként is emlegetni szoktunk. A könyörtelen orosz bokszoló hiteles megformálása hatalmas elismerést hozott számára rögtön karrierje kezdetén. Viszont sajnálatos tény, hogy ezután ezt a kimagasló sikert nem tudta az újabb filmjeiben megismételni. Persze a Tökéletes Katona kegyetlen GR/13-as őrmestere és a Leszámolás Kis-Tokióban jakuzák ellen harcoló távol-keleti kultúráért rajongó rendőre, azért ugyancsak megüti – vagy megrúgja – az akciófilmek szerelmesei által elképzelt mércét. Dolphnak nem kellett a filmjeiben betanítani, hogyan is kellene pépé vernie valakinek a fejét, ugyanis 3. danos fekete öves Kyokushin Karate mester, aki nem mellesleg a svéd Full Contact Karate csapat kapitánya volt, és 1980-ban és ’81-ben nem is talált legyőzőre az Európa-bajnokságon. Számunkra is külön érdekesség, hogy az 1980-as moszkvai olimpián bokszolóként egészen a legjobb négy közé küzdötte be magát, ahol a kilencszeres magyar bajnok, Lévai István verte be az etetőjét és dagasztotta fel a szőke szemöldökét a bronzmérkőzésen.

  2. 9 / 10

    A balettos belga

    A szépfiúsan mosolygó Jean-Claude Van Damme filmjei régebben a gyengébbik nemet is képes volt a moziba csábítani, amihez nemcsak hófehér fogsora, hanem szépen kidolgozott izmai is nagymértékben hozzájárultak. Persze ez nem csoda, hiszen fiatalon öt évig balettozó sztár, Belgium testépítő bajnoka is volt egyben. Jean-Claudenak sosem kellett a szomszédba mennie ahhoz, ha pár fülest ki akart osztani valakinek, mivel tíz évesen kezdett Shotokan karatézni és egészen a fekete öv szintjéig képezte magát. A karate mellett a Kick-Boksz, a Taekwondo, és a Muay Thai alapjait is elsajátította.  Egyik legnagyobb sportsikere az 1979-es Európai Full-kontakt Bajnokság megnyerése volt, ahol 19 évesen szinte végig kiütésekkel menetelt a végső győzelem felé. Az Egyesült Államokban rendezett karate világbajnokságon kiesett az elődöntőben, de az ezüstérmet szerzett legyőzőjét néhány hónappal később egy másik mérkőzésen két perc alatt kiütötte. Ezután profinak állt, de meccseinek valódi száma a mai napig vita tárgyát képezi a szakavatottak körében, és csak egy közös pont van az eredményei tekintetében, hogy bunyói között csak egyetlen vereséget regisztráltak. Akciósztárként a Véres Játék – rendes fordításban Véres Sport – című film hozta meg számára a világhírt, majd olyan meghatározó alkotásokban láttuk a ’90-es évek elején ugrópörgős figuráját a spárgahuszárnak, mint a Kickboxer, a Tökéletes Katona, az Oroszlánszív, Dupla dinamit és az Időzsaru.

  3. 8 / 10

    Az ezerarcú kalimpáló

    Az eddigi bunyósok után jöjjön a filmjeiben egy kis mélyebb keleti filozófiát közvetíteni próbáló legyőzhetetlen és szinte megüthetetlen harcos, aki a való életben amellett, hogy country lemezeken gitározik és énekel, saját energiaitalt is piacra dobott, és évtizedek óta hivatásos rendőrtisztként is járőrözik – szupermen ehhez képest a fasorba sincs. Ahogy szerepei által megformált karakterek, úgy színészi játéka is megingathatatlan, hiszen majdnem mindig ugyanazzal a mélyenszántó tekintettel meredt a messzeségbe vagy tekeri össze ellenfelei kezeit. Steven Seagal már hétévesen erősen érdeklődött a harcművészetek iránt, majd a Karate és a Kendó gyakorlása után az Aikidó mellett tette le a voksát. Ő volt az első fehér ember, aki Japánban Aikidó Dojót nyithatott, és ebben a harcművészeti stílusban egészen magas mesteri rangig, a 7. danos címig jutott. Ennek ellenére ellentmondásos személynek számít a harcművészetekben járatos akciófilm rajongók körében. Ugyanis mint tudvalevő, az Aikidó nem tartalmaz olyan támadó mozdulatokat, melyet a copfos cséplőgép a filmjeiben általában bemutat. A legtöbbször a Wing Tsun (Wing Chun) és a Kali elemei, vagy ehhez hasonló megmozdulások vélhetőek felfedezni, amikor másodpercek alatt hetvenhét ütéssel szétveri az egyiknek az orrát, szétkönyököli a másik állát, és széttapossa a harmadik térdét, ja és ezután még a kezében kettétört billiárd dákó darabjaival szétüti a negyediket. Az igazság az, hogy a méltán híres kínai harci rendszert és a Fülöp-szigetekről származó fegyveres önvédelmet Seagal sosem tanulta, mégis ügyesen elleste ezek látványos és hatékony mozdulatait, melyeket elsősorban az Ölve vagy halva, az Úszó erőd, vagy a Tisztítótűz című filmekben láthattunk tőle.

  4. 7 / 10

    A szépfiúból lett rosszarcú

    A 9 és fél hét csábító férfiideálja, Mickey Rourke fiatalon sokkal jobban vonzódott a küzdősportokhoz, mint a színészethez. Elég kemény környéken nevelkedett, ezért egy bokszteremben készítette fel magát az utcára. Már 12 évesen megnyerte első bokszmeccsét, majd húsz éves koráig 26 mérkőzésen volt már túl, amiből 20-at meg is nyert, ebből 17-et kiütéssel. Később a színészetben látta a biztos megélhetést, de a közönség csak a szépfiús csábító szerepeket kötötte igazán a nevéhez. Rourke viszont ettől sokkal többet szeretett volna elérni játékával, ezért is érezte úgy, hogy nem elég jó a színészi pályára és visszatért a ringbe. Egy év híján negyven volt, amikor profinak állt és négy év alatt 8 mérkőzést vívott, melyből hatot megnyert, kettő pedig döntetlennel ért véget. Valójában egyik ellenfele sem volt igazán erős, és ezekkel a bunyókkal is csak saját magának akarta bebizonyítani, hogy még képes férfiként harcolni. Ezen ökölcsaták következtében szerzett sérüléseit rendbe hozó plasztikai műtéti miatt torzult el az arca. Érdekesség, hogy az a Freddie Roach készítette fel a profi mérkőzéseire, aki a világklasszis Manny Pacquiaót is edzi.

  5. 6 / 10

    A penge

    Az 57-es utas már gyerekkora óta rajong a különböző harcművészetekért, melyet számos akciófilmjében kamatoztatott. Ha a hozzáértők több stílust is felfedezni vélnek például a fénybenjáró vámpírvadász vagy a Pusztító szöszi rosszfiúja azon jeleneteiben, amikor látványos hatékonysággal aprítja a jónépet, annak az az oka, hogy Wesley Snipes 5. danos fekete öves Shotokan Karate mester, 2. danos fekete öves Hapkido mester, emellett az ősi Capoeirát, a brazil Jiu Jitsut, és egyéb kung-fu stílusokat is előszeretett gyakorol. A rajongói legnagyobb sajnálatára, Wesley Snipes a Penge harmadik része után már nem szerepelt számottevő vagy mondhatni kasszasikert hozó produkcióban, így karrierje hanyatlásnak indult, amihez adócsalási ügye is jócskán hozzájárult, pláne, hogy emiatt 2010-ben hároméves börtönbüntetését kezdte meg letölteni.

  6. 5 / 10

    A vasöklű Sherlock

    Robert Downey Jr. nemcsak remek alakításairól volt régebben ismert, hanem kábítószer és alkoholfüggőségéről is, amely miatt többször összetűzésbe is került a törvénnyel. Ép testben ép lélek – tartja a mondás, melyet a Chaplin megformálásáért Oscar-díjra jelölt színész meg is fogadott, így 2003 óta tartó absztinens életformájának egyik mérföldkövének tartja, hogy lelkes gyakorlója a Wing Chun kung-funak. Eme hatékony rendszernek néhány elemét a nagysikerű Sherlock Holmes filmjeiben látható bunyós jeleneteibe is beépítette.

  7. 4 / 10

    A kis kínai ütőgép

    Jet Li legelőször a Halálos Fegyver negyedik részében mutatta meg harcművészetekben való jártasságát Hollywoodnak, amely után elhalmozták jobbnál jobb szerepekkel. Ami várható is volt, hiszen végre akadt egy figura, aki oly mértékben megizzasztotta a főhősöket, hogy csak kínkeserves erőfeszítések közepette tudták őt legyőzni. Sportkarrierje nyolcéves korában kezdődött, amikor Pekingi Amatőr Sportiskola harcművészeti osztályába járt. Kilencévesen tehetsége már kitűnt társai közül, majd sorra nyerni kezdte a különböző wushu* versenyeket, és 1974 és 1978 között ő volt Kína nemzeti wushubajnoka. Ez idő alatt Li rengeteg stílust elsajátított és megannyi kézifegyver látványos pörgetését is magas szintre fejlesztette. Tizenhét évesen egy térdsérülés miatt hagyott fel a versenyzéssel, és ezután fordult a színészi pálya felé. Azóta számtalan akciófilmben láthattuk látványos bunyóit, ahol a kicsi a bors, de eszméletlenül erős elvet követve zúzta szét megannyi ellensége fejét. Sikereinek köszönhetően nem véletlen, hogy Stallone kiöregedett akciósztárokat felvonultató filmjében, a Feláldozhatókban is szerepet kapott.

    *wushu - egy sport, amely a tradicionális kínai harcművészetet értelmezi és rendszerezi újra    


  8. 3 / 10

    A kopasz

    Vin Diesel már gyermekkorában a színészet felé fordult, hétévesen játszott először egy színdarabban. Ám a kezdő és fiatal színpadi színészek fizetése nem volt kielégítőnek nevezhető, így más jövedelmező munka után kellett néznie. Tizenöt éves korában belevágott egy kemény edzéssorozatba, melynek köszönhetően két év múlva már az egyik New York-i sztriptízbárban dolgozott kidobóként. A szó szerint kemény éjszakákból sokszor többet tanult, mint egy kiadós edzésen. Később írt is egy forgatókönyvet Doormen néven, melyet kidobóemberként szerzett tapasztalatai alapján vetett papírra, amit azonban eddig még nem filmesítettek meg. Edzései alkalmával számos harci és küzdősport rendszerbe belekóstolt, többek között a fülöp-szigeteki Kali stílusba, melyet még az első Riddick szerepéért (Pitch Black - 22 évente sötétség) kezdett gyakorolni. Többször hangoztatta, hogy számára a harcművészetek gyakorlása sokkal több, mint pusztán szabadidős elfoglaltság, és talán ezt barátai sem hagynák neki, akik között több MMA harcost és UFC nehézsúlyú bajnokot találni.

  9. 2 / 10

    Az atletikus muaj thaijos

    Tony Jaa a 2003-ban megjelent Ong-bak – A thai boksz harcosa című filmjével nemzetközi hírnévre tett szert. A filmnek egyik legfőbb célja, hogy a thai boksz szépségét az akciófilm szerelmesei elé tárja, valamint a film készítői meg akarták mutatni, hogy egy kőkemény verekedős akciófilmet úgyis el lehet készíteni, amiben se trükk, se kötelek, se szivacsok, se CGI, csak és kizárólag az emberi teljesítőképességek teljes mértékű kihasználása látható. Nem véletlen, hogy a nagysikerű thai akciófilm külföldi terjesztésének jogait Luc Besson vette meg. Tony Jaa a Muaj Thaiban, a Muaj Boranban és a Krabi Krabongban járatos és képzett harcos, emellett ismeri a Taekwondó, az Aikidó, és a Ju-Jitsu alapjait. Pályafutását kaszkadőrként kezdte, többek között ő helyettesítette a veszélyes jelenetekben Robin Shout, aki Liu Kang szerepében parádézott a Mortal Kombat című filmben. Filmjeiben hihetetlenül megkoreografált jelenetekben szaltózva rúgja, üti, könyökli, térdeli, és fejeli szét ellenfeleit, mely megmozdulások szinte már kivitelezhetetlen nehézségűnek tűnnek egy laikus ember számára.

  10. 1 / 10

    A legkeményebb réndzsör

    Az ember, aki nem hord karórát… ő dönti el mikor mennyi az idő. Chuck Norris egy igazi legenda. Még 1958-ban csatlakozott az Egyesült Államok légierejéhez, majd az Osani Légibázisra küldték Dél-Koreába. Itt ismerkedett meg a Tangszudóval, amiben fekete övet szerzett. Később a mesteri rangot kapott a Taekwondóban és Shito-Ryu karatéban, valamint brazil Jiu-Jitsuban is. Karate versenyzői karrierje során nagyjából kétszáz küzdelme volt, melyek közül csak tízet veszített el, bár ezen adatokról valamelyest eltérően nyilatkoznak a kor nagy karatésai, de Norris nagyságát semelyikük nem vitatja, főleg, hogy hat évig volt a birtokában a profi középsúlyú full-contact karatebajnoki cím. Még aktív sportoló volt, amikor az első nagy siker beköszöntött filmes karrierje elején, amikor is A Sárkány útja című filmben a legendává vált Bruce Lee ellen negatív főhősként harcolt. Ezt követően Steve McQueen bátorítására kezdte el az MGM Stúdió színésziskoláját. A számos háborús-kommandós-elitalakulatos filmjei után a tévézés felé fordult, és texasi kopóként nyolc éven keresztül üldözte és rúgta fel egy pörgőrúgással a Holdig a rosszfiúkat. Ezek után nem véletlen, hogy Bill Gates is örökös félelemben él, hiszen mi történik majd, ha Chuck Norris gépe egyszer lefagy...

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

A City középpályása odaszúrt a Real Madridnak: Csak egy csapatot láttam a pályán

További cikkeink a témában