Gyorstalpaló

Az aloe szó nem egyetlen növényfajtát, hanem egy egész nemzetséget jelöl. A számos fajta közül az, amelyik az emberi szervezetre a legjobb hatással bír, az az Aloe Barbadensis Miller – ezt találjuk a jó minőségű aloés készítményekben. Az aloe egyszikű növény, régebbi besorolás szerint a liliomfélék családjába tartozik – ezt mára pontosították a fűfafélék családjára. Pozsgás növény, ami azt jelenti, hogy nagyon sok vizet tárol magában: levelei zöld bőrszövete alatt vastag, kocsonyás réteg található – ez az aloe vera gél, amit hasznosítunk. (Az úgynevezett aloetej az az anyag, ami a zselé és a bőrszövet között helyezkedik el, ezt a gyógyászatban hashajtóként használatos.)

Külsőleg

Az aloe zseléje közel kétszáz fitokémiai hatóanyagot tartalmaz, ez teszi olyan sokoldalúvá. Baktérium-, vírus-, gomba- és csíraölő tulajdonságai miatt gyorsítja a sebgyógyulást, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatású. Külsőleg hámosító, bőrápoló, nedvességpótló hatása van, és azért alkalmazza előszeretettel a kozmetikai ipar, mert mélyre viszi a hatóanyagokat a bőrszövetben. Az aloés krémek nagyon jó hatással vannak az ekcémás, psoriasisos bőrre, csökkentik a ráncok mélységét – és kivételesen jól hidratálnak.

Belsőleg

Az aloe, bár nem finom, iható, és belsőleg is nagy szolgálatot tehet. Fent említett gyulladáscsökkentő hatása miatt a fekélybetegségek és a reflux legáldásosabb gyógyírja, de javítja az emésztést, csökkenti a puffadást, és mivel számos vitamin és ásványi anyag van benne, az általános erőnlétet és a közérzetet is javítja. Segíti a testben lévő belső gyulladások megszűnését, a szájsebészeti beavatkozások utáni gyógyulási időt pedig töredékére csökkenti. Hölgyek irigálhatnak is vele.

Tanácsok

Az aloét manapság ezernyi formában megvásárolhatjuk. Általánosságban azt mondhatjuk el, hogy a legfontosabb szempont a vásárláskor a hatóanyagtartalom legyen, illetve az, hogy stabilizált aloe gélről van-e szó: a szüretelés után a gél három-négy órával elveszíti hatékonyságát, ha nem tartósítják. Törekedjünk a gél állagú termékek fogyasztására: a tabletták és porok nem valószínű, hogy ugyanazt a hatásfokot tudják produkálni. Mindig ellenőrizzük tehát, hogy egy-egy termék hány százalék aloe verát tartalmaz – manapság mindent ezzel a varázsszóval akarnak ránk sózni a talpbetéttől a paplanig, felesleges azonban pénzt kidobni olyasmire, amiben tulajdonképpen semennyi hatóanyag nincs.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?

Élőben nézheted Marozsán Fábián negyeddöntős meccsét

Guardiolának van miért aggódnia a szezon egyik legfontosabb meccse előtt

További cikkeink a témában
Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?
Hirdetés