A napégés elleni védekezés nem csak a nők agymenése, hanem fontos egészségügyi szükséglet. Ne ijedj meg, segítünk, mit hogyan csinálj!

Íme, az öt legfontosabb napozási tanács férfiaknak – magyarázattal, hogy a szkeptikusok is megértsék, melyik miért fontos! Mielőtt azonban belevágnánk, szögezzük le: amióta az emberiség nagyüzemben pusztítja az ózonréteget, és tengernyi káros vegyület van a légkörben, a napsugarak elleni védekezés egyszerűen megkerülhetetlen. Lehet hadakozni ellene, de nem érdemes: ugyan, ki szeretné a bőrrákot kockáztatni? Első, pontosabban nulladik tanácsként tehát a legokosabb elkönyvelni: a nap sugarai ellen MUSZÁJ védekezni, és ez alól még Chuck Norris sem kivétel. Lássuk tehát az öt szabályt!

Kenj előtte, hogy utána ne fájjon!

Nem, nem ér rá a strandon bekenni magad először, a barátnőd nem hibbant meg, ha már otthon rád akarja tukmálni a naptejet: amíg ugyanis ezek a készítmények kifejtik a hatásukat, eltelik negyed óra, húsz perc – van, akinek ez a strandon épp elég arra, hogy grillcsirkére égjen! A helyes folyamat tehát úgy zajlik, hogy ken, indul, strandol, közben újra ken, hazamegy, örül. Nem nehéz, tartsd be!

Pótold folyamatosan!

Lehet, hogy lenyűgöző műugró vagy, és az egész strand a te seggeseidet meg bicskádat csodálja, de az is biztos, hogy akár pár percnyi vízben marháskodás is elég ahhoz, hogy szinte lemosd magadról a naptejet. Épp ezért vedd fel azt a bölcs szokást, hogy amint megszáradt kicsit a vizes bőröd, kend újra a krémet – természetesen nem kilószámra, csak úgy, hogy jusson mindenhová. Ha nem vagy a fürdőzés szerelmese, csak punnyadnál a parton, akkor is okosan teszed, ha másfél-két óránként megújítod a naptejréteget habtesteden.

Az árnyék és a víz csalóka

Azt hinnéd, egész nap védett helyen vagy, aztán hazamész, és úgy nézel ki, mint a főtt homár! Ez azért van, mert a bőrre káros sugarak nemhogy a felhőkön képesek áthatolni, de az üvegen, egyes textileken is. Akárhol is tervezed tehát a tartózkodást nyaraláskor, akármennyire keresztezik is a felhők az utadat, legjobb, ha felkészülsz a nap ellen! Különben ne lepődj meg, ha leégsz a saját kocsidban ülve. A víz is átverős: hűs, nedves, emiatt nem érzed, hogy közben ropogósra sül mindened, ráadásul nagy vízfelület mellett mindig sokkal erősebb a sugárzás a visszaverődés miatt. Kenj – lásd a fenti két pontot! 

Tartsd be az időpontokat!

A szakemberek nem szemétkedésből mondják azt, hogy kánikulában délelőtt 11 és délután 3 között ne nagyon vagánykodj a napon, mert ők akarnak ejtőzni az üres strandokon. Ekkor a legdurvább a káros sugarak hatása, úgyhogy ha nem szeretnél úgy kinézni, mint aki a Jersey Shore-ból szabadult, jobb, ha eltekintesz ebben a négy órában a direkt barnulástól. Ülj az árnyékba, olvass, ebédelj, sziesztázz. Háromtól lesz még időd strandolni, hidd el!

Napozás után hidratálj!

A bőröddel kapcsolatos teendők nem érnek véget a tengerpart elhagyásával: otthon alaposan meg kell tisztítanod a naptej-maradványoktól, az izzadtságtól, a homoktól, szennyeződésektől és esetleg a sós víztől is. Egy alapos zuhany egy jó minőségű tusfürdővel nagyszerű erre. HA végeztél vele, kend be magad tetőtől talpig olyan testápolóval, ami nem tartalmaz kőolajszármazékot – az ilyenek hagyják lélegezni a bőrödet, miközben pótolják az elvesztett folyadékot is.

A napvédő termékekről és a faktorszámokról részletesebben is tájékozódhatsz nálunk!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?

Xabi Alonso döntése miatt egy portugál edző lett a Liverpool A-opciója

A világ legkeresettebb edzője a Liverpoolt és a Bayern Münchent is visszautasítja?

További cikkeink a témában
Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?
Hirdetés