A legmagyarabb vitamin

Azt még egy kisiskolás is tudja, hogy a C-vitamint Szent-Györgyi Albert fedezte fel. Nos, a pontos kifejezés ezzel kapcsolatban az izoláció, hiszen a C-vitamin létezéséről már majd’ egy évtizede tudtak a kutatók, Walter Haworth és Paul Karrel azonban csak 1937-ben kapott kémiai Nobel-díjat a C-vitamin szerkezetének leírásáért. Szent-Györgyi ugyanebben az évben kapott biológiai Nobel-díjat, „…a biológiai égésfolyamatok, különösképpen a C-vitamin és a fumársavkatalízis szerepének terén tett felfedezéseiért”. Azaz: Szent-Györgyi a C-vitamin biológiai hatásait kutatta, elévülhetetlen érdemeket szerezve eredményeivel.

Mi is az az aszkorbinsav?

A C-vitamin, más néven aszkorbinsav egy antioxidáns, amelyre szüksége van szervezetünknek, de lévén, hogy nem tudja azt előállítani, külső forrásból kell megoldanunk a bevitelt. (Az állatok szervezete a mienkkel ellentétben például képest C-vitamint készíteni.) Az aszkorbinsav tulajdonképpen cukorszármazék, vízben oldódó vitamin, emiatt túladagolni nem lehet, az emberi szervezetből a vizelettel kiürül.

Hiánytünetek, hatások

A C-vitamin-hiány a társadalom által legismertebb hiánybetegség: a suliban minden gyereknek elmesélik, hogy a tengerészek miért ettek savanyú káposztát a hosszú hajóutakon. A skorbut az aszkorbinsav hiányának hatására alakul ki. Természetesen nem kell azonnal skorbuttól rettegni, ha valaki életében nem szedett még C-vitamint, de ha például az embernek látszólag minden ok nélkül vérzik a fogínye fogmosás közben, nem árt kipróbálni, hogyan változik a helyzet nagyobb mennyiségű C-vitamin szedésének hatására. A C-vitaminnak szerepe van az immunrendszer megerősítésében, sejtvédő, segít megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket. Erősíti az artériák falait, enyhíti az allergiás tüneteket, de még a szürkehályog megelőzésében is fontos szerepe van.

Mekkora az ajánlott dózis?

A C-vitamin körül előforduló legvitatottabb kérdés a javasolt beviteli mennyiség. A hivatalos ajánlásban előírt 80 milligramm egészen nevetséges adagnak tűnhet például Szent-Györgyi Albert 1000 mg-jához képest – márpedig ha valaki, akkor ő aztán bizonyosan tudta, mit miért tesz. Amikor nyolcvannégy éves korában tüdőgyulladást kapott, felemelte a dózisát napi 8000 milligrammra – hamarosan meg is gyógyult. Egy másik Nobel-díjas biológus, Linus Pauling pedig még ehhez mérten is brutális mennyiséget, napi 10-18.000 milligrammot fogyasztott. Mindketten több mint kilencven évig éltek. Nehéz tehát azt mondani, hogy a túl sok C-vitamin káros volna, mégis vannak azonban szempontok, amelyeket jobb, ha szem előtt tartunk. Megnövekszik a C-vitamin-szükséglete minden dohányosnak, a kismamáknak és a sportolóknak is, így nekik fokozottan oda kell figyelniük a bevitelre.

Milyet szedjek?

A legfontosabb, hogy jó minőségű C-vitamint fogyasszunk, és a napi adagunknak minél nagyobb százaléka kerüljön ki természetes forrásból. Azaz: tablettákkal nem lehet teljesen elkendőzni, hogy valaki rosszul, gyümölcs- és zöldségmentesen táplálkozik. Törekedjünk arra, hogy rostban gazdag táplálékot fogyasszunk, ez segíti az emésztést és a felszívódást is – így több hasznosul a fontos tápanyagokból. A másik fontos dolog az, hogy ha nagyobb mennyiségű C-vitamint szeretnénk fogyasztani, azt ne egy adagban tegyük: sokkal jobban tud a szervezetünk gazdálkodni vele, ha több, kisebb adagban jut hozzá. Amikben egyébként magas koncentrátumban lelhető fel a C-vitamin: csipkebogyó, áfonya, paprika, kivi, petrezselyemzöld, brokkoli, kelbimbó. Csak ezek után következnek például a citrusfélék, bár arányaiban narancsból vagy citromból nyilvánvalóan többet fogyasztunk egyszerre.

Tévhitek

Nem igaz az, hogy a túlzott C-vitamin-fogyasztás károsítja a veséket és vesekövet okoz. Húgyúti fertőzéseknél például kifejezetten előnyös tud lenni, hogy a sok C-vitamin megváltoztatja a vizelet pH-ját, jelentős segítséget nyújtva immunrendszerünknek a bajt okozó organizmusok elpusztításában. Az sem helytálló, hogy a nagyobb dózis egyszerűen a vécékagylóban végzi: egy jól elosztott nagy napi adagból többet hasznosít a testünk. A lényeg tehát: sok vitaminforrás, a hiányzó adagot pedig jó minőségű étrendkiegészítővel pótoljuk.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

100 millió oka van a Fradinak, hogy figyelje a Championship alakulását

Brutálisan erős csapattal megy az olimpiára a Team USA

További cikkeink a témában
Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?
Hirdetés