Cé Ronaldo a Barca és csapattársai ellen - Mini el Clásico az elődöntőben

A Player a csoportkör minden fordulója és az egyeneskiesés előtt jelentkezik egy kis beharangozóval és persze nem maradhatunk ki a szellemi összecsapásokból sem. A sportrovat két szerkesztője megpróbál korteskedni az adott rangadó egy-egy együttese mellett. Tippelünk és persze elemzünk. Tarts velünk! Elődöntő.

Ibériai rangadót láthatunk az Európa-bajnokság első elődöntőjében, a felső ágon Portugália és Spanyolország csap össze. A luzitánok Csehországon, a spanyolok pedig Franciaországon verekedték át magukat. Pikáns lesz a déli derbi és nem csak a szomszédi viszony miatt, hanem mert egy mini el Clásico verbuválódott össze, mi több, Cé Ronaldóék nem csak a barcelonások (Xavi, Iniesta, Busquets, Piqué, Fàbregas, Pedro), hanem saját csapattársai (Sergio Ramos, Iker Casillas, Xabi Alonso, Arbeloa) ellen is harcolnak majd. Ismerik egymást, mint a rossz pénzt.
Labdatartás vs. magányos heroikus hős.

Portugália

Unom a spanyolokat. Persze, ez az unalom az olyan ember dacos unalma, akinek csapata nem képes (és valószínűleg soha nem is lesz képes) feltörni a spanyol játékrendszert, és emiatt a kezdeti csodálat alábbhagy, és előbb sztoikus beletörődéssé, majd elkeseredett unalommá válik.

Audrey-tipp

 PortugáliaSpanyolország 0-0

Elegem van a körömpasszokból, amelyek pótcselekvésként cikáznak a spanyol lábak közt a pályán, és el lehet képzelni, mennyire őszintén beszélek, ha képes vagyok Cé Ronaldónak szurkolni inkább, mint a spanyol válogatottnak.
Szögezzük le: hányok Cétől, és mindig is tikkelő szemekkel figyeltem azt, hogyan omlanak a tinilányok a gyantázott lábai elé. Nem értem. De nézzünk már szembe a ténnyel, hogy hajzselé ide vagy oda, ez az ember most megérdemelné, hogy végre ne a másodhegedűs szerepét kelljen alakítania a Barca tündöklő iskolásfiúi mögött!
A portugál stílust még a Figóék érájában se nagyon kultiváltam, de ha lehet választani, akkor inkább nem megyek tönkre a 587438975834979 passz számolgatásában. Legyen döntetlen, és menjenek tovább a portugálok tizenegyesekkel.

Spanyolország

Az van, hogy mindenki húzza a száját, hogy ezek a spanyolok már nem azok, akik csodás játékkal Európa és a világ urai lettek. Tartják a labdát, de nem hatékonyak, nem támadnak, nincs átütő erő és különben is uncsi.

Oszi-tipp

 PortugáliaSpanyolország 1-2

Lehet, de ezek a spanyolok négy meccsből hármat megnyertek és azokon gólt sem kaptak. És a meddőnek mondott támadójátékkal azért nyolc gólt elhelyeztek az ellenfelek kapujában. Tény, nagyon furcsának hat Del Bosque vadiúj verziója, a 4-6-0-ás szerkezet, annak ellenére erőlteti a szakvezető, hogy Fábregas szenved csatárként, ellenben az írek ellen bejött Torres csatasorba állítása. De egyrészt az írek nem a franciák vagy épp a portugálok, a zöldek leverése arra volt jó, hogy a Kölyök önbizalma kicsit helyrebillenjen. A csatárnélküli szisztéma meg hozott egy horvát- és egy franciaverést is.

Gyanítom, Portugália is megküzdhet a hat középpályással, vagyis a labda a selecciónnál lesz. Az egyetlen kérdés, meg tud-e úszni néha a szélen Cé Ronaldo. Arbeloa ismeri, Sergio Ramos nemkülönben. Persze óriási hiba lenne csak a CR7-re kihegyezni a védekezést, mert akkor Nani megveri őket Jordi Alba oldalán. De a spanyolok védelme egészen pazar, ez előző nyolc meccsen kétszer kapitulált. Egynél többször most sem fog, ám ők viszont beköszönnek minimum kétszer a hátul kissé zavart portugáloknak.
Tétmeccsen két éve, a vébén találkoztak, akkor 1-0-ra Spanyolország nyert.

Stand up-tipp

Hajdú Balázsnak elég jól ment a tippelés a csoportkörben, érdemes hallgatni rá.
Íme a megérzése az első elődöntőre:
Portugália–Spanyolország 1–3 (1-1)
Cé Ronaldo ezúttal kevés a boldogsághoz a szervezetten játszó spanyolok ellen.

Európa-bajnokság, elődöntő

Olvass el mindent az összes csapatról!
Nem tudod, hol nézd a meccseket? Segítünk!

Ha szeretnél fogadni a haverokkal a meccsekre, előbb tájékozódj az esélyekről!

(fotó: que.es)

Eldöntötted már, hogy duzzadó izmokat és kockahasat szeretnél? Nem akarod, hogy a strandon lógjon rajtad a fürdőgatya? Forró női pillantásokra vágysz? Akkor olvasd el a heti edzésterveinket, mert igyekszünk megmutatni és segíteni, hogyan érheted el álmaid alakját. 9. hét.

Előző héten megismerkedtünk a fekvőtámasszal, most pedig a húzódzkodást vesszük górcső alá. Ha lemész egy terembe, kevés olyan embert találsz, aki szeret húzódzkodni, vagy egyáltalán tud. Ennek nagyon egyszerű az oka: nehéz a gyakorlat. Erős karok és hát kell ahhoz, hogy a saját testsúlyodat fel tudd húzni, ezzel a legtöbb kezdő nem rendelkezik. Ugyanakkor meg kell említenem, hogy a húzódzkodás funkcionális mozgás. Erről eszembe jutnak a kilencvenes évek akciófilmjei, ahol a főhős egy kézzel kapaszkodva lóg a tátongó mélység fölött és próbálja felküzdeni magát. Ha eleget húzódzkodott volna, ez nem lenne probléma.

Húzódzkodás segítséggel

Mikor megbarátkozol a gondolattal, hogy húzódzkodnod kell, valószínűleg még nem vagy birtokában a kellő erőnek és a megfelelő technikának. Semmi ok az aggodalomra, mert ha egy jól felszerelt terembe jársz edzeni, akkor valószínűleg találkoztál már húzódzkodó géppel. Ez tulajdonképpen egy húzódzkodó keret, kiegészítve egy segítő szerkezettel, ami beállítástól függően könnyíti a gyakorlatot. Ha nincs ilyen gép a közeledben, kérj meg valakit, hogy fogja meg a bokád, amíg a gyakorlatot végzed, így magad tudod szabályozni, hogy mennyi segítség kell. Ha sokat húzódzkodsz segítséggel, hamarosan képes leszel a klasszikus gyakorlatra is.

A klasszikus húzódzkodás

Ez az, amit húzódzkodásnak nevezünk. Elsajátítása különösen fontos. Egyaránt edzi a hátat, a vállakat és a kart, nagyszerűen növeli az erőnlétet.

Húzódzkodás fordított fogással

A bicepsz kiemelt terhelést kap, aminek köszönhetően, igazi karerősítő gyakorlat. A hát izmait is edzi, de inkább a gerinc melletti régiót.

Kipping

Dinamikusan végzett gyakorlat. Nagyszerű az izom-állóképesség fejlesztésében. Erősíti a lapocka közötti izmokat. A gyakorlatot dinamikusan, lendületből kell végrehajtani. Ha jól csinálod, a végére kifulladsz.

Húzódzkodás súllyal

A gyakorlatok közül az egyik legnehezebb. Ha már jól megy az alapgyakorlat, akkor extra ellenállásként súlyokat aggathatsz magadra.

Húzódzkodás egy kézzel

A húzódzkodás csúcsa. Ha ezt meg tudod csinálni, akkor bizony elmondhatod magadról, hogy erős vagy. Nagyon kevesen tudják megcsinálni, szóval ha neked sikerül, várjuk a videót.

Edzésterv – 9. hét

1.nap

 • 100 fekvőtámasz
 • 100 húzódzkodás (kedved szerint válogathatsz a fentiekből, de még számos másik fajta létezik)
 • 50 guggolásból felugrás
 • 50 négyütemű fekvőtámasz
 • 50 lebegő felülés

2. nap

 • 100 fekvőtámasz
 • 100 húzódzkodás (kedved szerint válogathatsz a fentiekből, de még számos másik fajta létezik)
 • 50 kitörés ( felugrás közben cserélj lábat)
 • 50 felülés (5 kilós tárcsa a mellen)
 • 10x20 mp sprint (lehet futás, biciklizés, úszás, vagy bármilyen magas intenzitással végezhető kardió sport)

3. nap

 • 100 fekvőtámasz
 • 100 húzódzkodás (kedved szerint válogathatsz a fentiekből, de még számos másik fajta létezik)
 • 100 guggolás 2 db 10 kilós súlyzóval
 • 3x10 lábemelés függésből (lehetőleg érintsd meg a rudat, ha nem megy, akkor nyújtott lábbal derékszögig)
 • 5 km laza kocogás, biciklizés, úszás, vagy bármilyen közepes intenzitással végezhető kardió mozgás.

Nézd meg az előző 8 hét programját és vágj bele az edzésbe!

Eldöntötted már, hogy nyáron duzzadó izmokat és kockahasat szeretnél? Nem akarod, hogy a strandon lógjon rajtad a fürdőgatya? Forró női pillantásokra vágysz? Akkor olvasd el a heti edzésterveinket, mert igyekszünk megmutatni és segíteni, hogyan érheted el álmaid alakját.

Gondolkodtál már azon, hogy a régi időkben mitől lettek erősek a férfiak? Vegyük példának a spártai katonákat, vagy a gladiátorokat. Nyilván nem voltak puhány fiúk, különben az oroszlánok fogpiszkálónak használták volna a bordáikat, miután vasárnapi ebédként elfogyasztják őket.

Egy méltatlanul hanyagolt gyakorlatról írok, a fekvőtámaszról. Férfiak generációit tette erőssé, izmossá ez a gyakorlat.

A fekvőtámasz

A fekvőtámasznak talán több száz típusa is létezik - attól függően lehet variálni, hogy milyen erős a gyakorló, vagy éppen milyen képességet akar fejleszteni. Vannak dinamikusan végrehajtandó fajták, amik a gyorsaságot növelik: a pliometrikus vagy a kézenállásból végrehajtott karhajlítás és nyújtás.

Ez a szuper gyakorlat össze sem hasonlítható a fekvenyomással. Nem csinál pufi mellizmokat, hanem lapos, szálkás és mindenek előtt erős izmokat fejleszt. A fekvőtámasz erősíti továbbá a tricepszet (vannak specifikus nyomások is erre) és a vállövet. Egyes extrémebb verziók a törzsizmokat is nagy terhelésnek teszik ki (erről az elkövetkezendő hetekben olvashatsz), ami pozitívan befolyásolja az életminőséged, ugyanis megszűnnek a hátfájások és öregkorban is hasznos lesz.

Nézzünk meg néhány fekvőtámasz fajtát

Sima fekvőtámasz

A testnevelés órák örök klasszikusa, kivéve, hogy kevesen csinálják szabályason. A jó fekvőtámaszhoz a kezeid vállszélesen támaszkodnak, a könyököd végig a tested mellett tartod és addig ereszted le magad, amíg a mellkasod 1 centire van a földtől. Lefele lassan ereszd és dinamikusan nyomd ki. Kiegyensúlyozottan edzi a mellet és a tricepszet, viszont hamar könnyűvé válik. 

Széles tartásban

A széles tartású fekvőtámasz elsősorban a mellet célozza meg. 

Gyémánt tartásban

Vékony a karod? Akkor barátkozz meg ezzel a gyakorlattal, mert legyilkolja a tricepszet és hamar úgy fog kinézni, mint egy patkoló kovács jobbkeze. Változtathatsz azon, hogy mell alá vagy fölé engeded, úgyhogy megunni sem lehet. Ha már elég tökösnek érzed magad, csináld úgy hogy a könyököd érinti a talajt. Nehéz, ugye?

Lábak felemelve

Itt értelemszerűen a váll kap nagyobb hangsúlyt és a mellizom felső része. Nagyon kedves kis gyakorlat, de ha szereted a csúnya trükköket, csináld ezt is gyémánt tartásban. Meg fogsz lepődni.

Hindu fekvőtámasz

Az asthanga jóga ihlette fekvőtámasz, az indiai birkózók nagy kedvence. Lefelé néző kutyából indul, ami egy merev embernek eleve kihívás. Én mondtam, hogy nyújts sokat! A gyakorlat nagyszerűsége abban rejlik, hogy dinamikus, nyújtja az izmokat és nehéz belőle sokat csinálni. A váll végig terhelésnek van kitéve, szóval ha jól nyomod megnőnek rendesen.

Extrém hindu

Azoknak, akiknek a halandó megoldás is kevés. Nem árt, ha rokona vagy pókembernek és tapadsz a falon, különben az is plusz izommunka lesz.

Kézenállásból nyomás

A fekvőtámaszok csúcsa ez a nyomás. Nehéz és segítség nélkül elkél a jó egyensúly, vagy a tornász múlt. Ennek ellenére, ha erős vállakra vágysz, ez a te gyakorlatod. Eleinte falnál gyakorold és ha nem megy, csak félig ereszd le.

Pliometrikus fekvőtámasz

A robbanékonyságot és a sebességet növeli ez fekvőtámasz fajta. Leginkább a küzdősportolók profitálhatnak belőle, de egy jó kis kocsmai bunyó alkalmával is a hasznodra lehet. Gyorsan hajtsd végre, ha pedig jól megy, tapsolj közben amennyit jól esik.

Edzésterv - 8. hét

1. nap

 • 100 fekvőtámasz (kedved szerint válogathatsz a fentiekből, de még számos másik fajta létezik)
 • 50 húzódzkodás
 • 50 guggolásból felugrás
 • 50 négyütemű fekvőtámasz
 • 50 lebegő felülés

2. nap

 • 100 fekvőtámasz (kedved szerint válogathatsz a fentiekből, de még számos másik fajta létezik)
 • 50 húzódzkodás
 • 50 kitörés ( felugrás közben cserélj lábat)
 • 50 felülés (5 kilós tárcsa a mellen)
 • 10x20 mp sprint (lehet futás, biciklizés, úszás, vagy bármilyen magas intenzitással végezhető kardió sport)

3. nap

 • 100 fekvőtámasz (kedved szerint válogathatsz a fentiekből, de még számos másik fajta létezik)
 • 50 húzódzkodás
 • 100 guggolás 2 db 10 kilós súlyzóval
 • 3x10 lábemelés függésből (lehetőleg érintsd meg a rudat, ha nem megy, akkor nyújtott lábbal derékszögig)
 • 5 km laza kocogás, biciklizés, úszás, vagy bármilyen közepes intenzitással végezhető kardió sport

Nézd meg az előző 7 hét programját és vágj bele az edzésbe!