Eb-helyszíneket bemutató sorozatunk második állomása Lviv, a hétnevű város, amely épp olyan gyönyörű, amennyire nem hinnéd.

Érdekesség

Lviv egy festői város Ukrajna nyugati csücskében, körülbelül 760.000 lakossal. A XIII. század óta találunk feljegyzéseket róla, de már az V. században is lakott volt, s igen kalandos történelme okán mindjárt hat különböző névvel is rendelkezik. Mi, magyarok Ilyvónak hívtuk, amíg hozzánk tartozott, a németek Lembergnek. Ukránul Львів (Lviv), oroszul Львов (Lvov), s mivel igen közel van (80 kilométerre) a lengyel határtól, lengyel nevet is kapott: Lwów. S ha ez még nem volna elég, latinul Leopolisnak nevezték. A Poltva folyó partján fekszik – pontosabban feküdt, mert a XIX. században a folyót a város alá varázsolták, s ma is ott folyik keresztül, egy csatornában.

Élet

Lviv lakosainak nagy része ukrán, körülbelül 10%-uk orosz, de találunk egy mintegy 200 lelket számláló magyar közösséget is. Az orosz nyelvvel tehát nagyon nem lőhetünk mellé, de az Európa-bajnokság idején egészen bizonyos, hogy nem lesz gond az angol útbaigazítással se. Lviv festői kisváros, sok macskaköves utcával, impozáns operaházzal és tucatnyi (több különböző felekezethez tartozó) templommal, katedrálissal. Aki kulináris élvezetekre vágyik, nagyszerű helyszín ez, hogy felfedezze az eredeti, ukrán borscsot, azaz céklalevest – amelyet természetesen többféleképp készíthetnek, de csalódni bizonyosan nem fogunk egyik változatban sem. A városban sok hotel és hostel szakosodik az Eb-re kivetítőkkel, sörcsapokkal, közösségi élettel, így egy egyéb időszakokban csendesnek tűnő szállás is jóval nyüzsgőbb lehet júniusban – ennek nem árt utána érdeklődni foglalás előtt. Az árak úgyszint magasabbak, mint egyébként, de még így is ki lehet fogni megfelelő ár/érték arányú helyeket. Látnivalónak ott a skanzen lenyűgöző fatemplomokkal, a híres városi könyvtár (Ossolineum), a régi piactér, és persze a számtalan kis templom és emlékmű – magyar vonatkozásúakra is bukkanhatunk jártunkban-keltünkben. A lvivi egyetemet 1661-ben alapították, igazi egyetemvárosról van tehát szó. 1998 óta Lviv úgy, ahogy van, az UNESCO világörökség része – na, ugye, hogy nem is olyan rossz helyen van ez az Eb?

Közlekedés

Lviv az észak-keleti határátkelőktől (például Tiszabecs) körülbelül 290 kilométerre fekszik, ez autóval sem tűnik levezethetetlen távnak. Ugyan átszállás nélkül nem fog sikerülni, de vonattal is utazhatunk: Lviv az egyik legnagyobb vasúti csomópontja Ukrajnának, egyaránt befutnak ide az európai, keskeny nyomtávú és az orosz, széles nyomtávú vonatok is. Repülőgéppel ennél kicsit drágábban, átszállással, de alapvetően már 70-80.000 forintból megjárható oda-vissza a város, amelynek központjától 6 kilométerre található a repülőtér. Az Európa-bajnokság tiszteletére új, impozáns terminál épült, vélhetően hatalmas lesz a forgalom itt nyáron. (És emiatt vészesen fogynak is a repjegyek, tessék résen lenni!)

A városon belül a villamosok és a trolik a fő közlekedési eszközök, mivel a macskaköves, kanyargós, szűk utcákon a buszok nem tudnak túl jól lavírozni. Aki viszont Lvivbe utazik, nem árt megbarátkoznia egy nálunk nem ismert közlekedési típussal, a marsrutkával. Ez iránytaxit jelent, azaz olyan, személyautónál nagyobb befogadóképességű járműveket, amelyek egy adott pontból egy másikba közlekedbek, de közben az utasok igényei szerint megállnak, letérhetnek, hogy mindenki eljusson oda, ahová szeretne. A marsrutkáknak általában külön parkolójuk van, de nagyrészt leinthetőek - ehhez azonban rutin kell, így kezdők keressék a kiindulási pontokat. (És bőven hagyjanak időt a megérkezésig, ki tudja, meddig kacskaringózik ugyanis a sofőr...)

Stadion

Akinek bármiféle kétsége volna még az Eb-helyszíneket illetően, vegye csak szemügyre az Arena Lvivet! A 34915 férőhelyes stadion minden igényt kielégít: 19 büfé, 640 négyzetméteres sajtóiroda, éttermek, 280 négyzetméteres edzőterem – arról nem is beszélve, hogy is néz ki az épület! A széksorok színelrendezése egyszerűen imádnivaló! 2008. novemberében kezdték építeni, 2011-ben adták át, és a képeket elnézve a jó munkásemberek becsületesen elvégezték a dolgukat.

Klubcsapat

A helyi futballcsapat az FK Karpati Lviv, becsületes nevén Futbolnij Klub Karpati Lviv, zöld-fehérben játszik. Jelenleg tizennegyedik a bajnokságban, mindössze három győztes meccsel. A városban több helyen megtalálhatjuk a merchandise-hálózatot (Fanat Shop), ahol pompás bögréket, ruházati cikkeket és Joma termékeket lehet venni.

Meccsek

B-csoport

Németország– Portugália (június 9.)
Dánia–Portugália (június 13.)
Dánia–Németország (június 17.)

A stadion megközelítése

Az Arena Lviv a város déli részén helyezkedik el, a körútról (Кільцева дорога) könnyen odajuthatunk, de az E471-es, M10-es, M06-os útról is. A körút tulajdonképpen a többek között Wroclawba, Kijevbe és Harkivba is vezető E40-es út része. A repülőtér a stadiontól észak-nyugatra fekszik. A stadionhoz villamos is megy, és természetesen a marsrutkákról se feledkezzünk meg.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?

Xabi Alonso döntése miatt egy portugál edző lett a Liverpool A-opciója

A világ legkeresettebb edzője a Liverpoolt és a Bayern Münchent is visszautasítja?

További cikkeink a témában