Egy gyökér naplója – Ibrahimovic önéletrajza magyarul

Lehet szeretni vagy gyűlölni, az viszont biztos: a svéd gólvágó megkerülhetetlen alakja napjaink futballjának. Önéletrajzából pedig sok durva dolog is kiderül.

Imádom az önéletrajzokat. Pedig általában hazudnak: minden szentnek maga felé hajlik a keze, és egy rakás adat között könnyű úgy vezetni az olvasót, ahogy az az alanynak a lehető leghasznosabb. Ám abból, hogy egyes dolgokat illetően hogyan hazudik valaki, hogyan smúzol azoknak, akik vélhetően olvassák a könyvét (vagy épp hogyan üzeni, melyik testrészével mit csinálhatnak), pompás kis jellemrajzot lehet rittyenteni.

Ibra nem szívbajos, bár az ő esetében nem is szólhatna másról egy önéletrajz, mint balhék hosszú és néha abszurd sorozatáról. Ő azonban (pontosabban David Lagercrantz, aki lejegyezte ezt a tombolást) megfogta az önéletrajzírás egyetlen számára leheteséges módozatát: a beismerő vallomást.

Az ötvenedik oldal körül jártam, amikor már túlvoltunk néhány magánakción Guardiola ellen, a biciklilopásokról nem is beszélve – igen, a világ egyik legjobb labdarúgója kisfiúként ott kötött el egy-egy bringát, ahol éppen jólesett neki. És általában jólesett. Zlatan nem volt könnyű eset soha, ezt azonban olyan magától értetődőnek veszi és írja le a könyvben, hogy egy-két fejezet után már nem merül fel az ember fejében, hogy miért van minderre szükség. Amíg valakit – Ibrához hasonlóan – nem vertek napi szinten fakanállal, amíg nem az üres hűtőszekrényt bámulja és nem nézik le a származása miatt mindenhol, ahová csak beteszi a lábát, valószínűleg soha nem is fogja megérteni, hogy a balhé, a háborgás Zlatan lételeme, sőt: lényege.

Mire a könyv végére értem, kirajzolódott előttem az a bizonyos másik oldal. A klubelhagyó, Barcelona által kitagadott, Juve-drukkerek által elátkozott Zlatané, aki tényleg egy tenyeres-talpas paraszt, de onnantól, hogy profi futballista lett, soha nem akart többnek látszani annál ami. Leírja, kiket tisztel, kiket gyűlöl és vet meg, a legérdekesebb mégis az, ahogyan azokról az emberekről beszél, akikre felnéz: Capellóról és Mourinhóról ódákat zeng, míg Ronaldót (a brazilt, természetesen) egyenesen isteníti. Régóta kering egy felvétel ennek bizonyítékaként, Ibra erről is ír a könyvben: egy szemfüles újságíró azt kapta itt el, ahogy Zlatan Ronaldót bámulja, és az arcára van írva, hogy szinte el sem hiszi, hogy példaképével játszik egy pályán. 

S akkor tűnik a legőszintébbnek, amikor ezekről az emberekről beszél, vagy épp arról, mit érzett, amikor a sikeres, nála tíz évvel idősebb, jómódú és művelt Helenával találkozgatni kezdett. Ezekből a kis mozaikokból áll össze annak a szertelen, féktelen, néha szándékosan az idegeiden táncoló kisfiúnak a képe, aki ugyan 190 centisre nőtt, de lelkileg sosem lesz más, mint a dacos rosengardi rosszcsont, aki ellen aláírásokat gyűjtöttek a focicsapata játékosainak szülei. Aki még mindig bepánikol az üres hűtőszekrény látványától, és fejberúgja csapattársát az edzésen, akár egy rossz ovis a homokozóban.

Ibrát az ellenszenv, a bántás tüzeli, ebből merít erőt. Csak azokat tiszteli, akik kiállnak ellene, és akik a maguk fejük után mennek. Pontosan tisztában van azzal, honnan jött, mennyit ér és mire vitte, hogy képes meccseket, kupákat és bajnoki címeket eldönteni – mégis előfordul vele, hogy napokra bekapcsolva felejti az Xboxot, ha valaki rácsörög, hogy találkozóra hívja.

Ez vagyok én, Zlatan

Kiadja: Könyvmolyképző kiadó
Ár: 2999 HUF

"Közülünk nem igazán lett senki ügyvéd. Mi őrültségeket csináltunk, belevalók és kemények akartunk lenni, a szüleinktől pedig nem nagyon kaptunk segítséget. Nemigen ültek le velünk tanulni, és nem nagyon kérdezték meg, hogy szükségünk van-e segítségre. Ami nekem kijutott, az a sörösüvegek látványa és a balkáni zene, meg az üres hűtőszekrény és a délszláv háború."

Jó könyv – csak az ember vegye a fáradságot a mozaikkockák összerakosgatására. Remélem, egyre több ilyen jelenik majd meg magyarul, és a szakmai lektort se fogják majd kispórolni belőlük. [stamp_5]

Az említett Pep Guardioláról mi is összeszedtünk pár dolgot, olvasd el. (Mi nem utáltuk ennyire).

Eldöntötted már, hogy duzzadó izmokat és kockahasat szeretnél? Nem akarod, hogy a strandon lógjon rajtad a fürdőgatya? Forró női pillantásokra vágysz? Akkor olvasd el a heti edzésterveinket, mert igyekszünk megmutatni és segíteni, hogyan érheted el álmaid alakját. 9. hét.

Előző héten megismerkedtünk a fekvőtámasszal, most pedig a húzódzkodást vesszük górcső alá. Ha lemész egy terembe, kevés olyan embert találsz, aki szeret húzódzkodni, vagy egyáltalán tud. Ennek nagyon egyszerű az oka: nehéz a gyakorlat. Erős karok és hát kell ahhoz, hogy a saját testsúlyodat fel tudd húzni, ezzel a legtöbb kezdő nem rendelkezik. Ugyanakkor meg kell említenem, hogy a húzódzkodás funkcionális mozgás. Erről eszembe jutnak a kilencvenes évek akciófilmjei, ahol a főhős egy kézzel kapaszkodva lóg a tátongó mélység fölött és próbálja felküzdeni magát. Ha eleget húzódzkodott volna, ez nem lenne probléma.

Húzódzkodás segítséggel

Mikor megbarátkozol a gondolattal, hogy húzódzkodnod kell, valószínűleg még nem vagy birtokában a kellő erőnek és a megfelelő technikának. Semmi ok az aggodalomra, mert ha egy jól felszerelt terembe jársz edzeni, akkor valószínűleg találkoztál már húzódzkodó géppel. Ez tulajdonképpen egy húzódzkodó keret, kiegészítve egy segítő szerkezettel, ami beállítástól függően könnyíti a gyakorlatot. Ha nincs ilyen gép a közeledben, kérj meg valakit, hogy fogja meg a bokád, amíg a gyakorlatot végzed, így magad tudod szabályozni, hogy mennyi segítség kell. Ha sokat húzódzkodsz segítséggel, hamarosan képes leszel a klasszikus gyakorlatra is.

A klasszikus húzódzkodás

Ez az, amit húzódzkodásnak nevezünk. Elsajátítása különösen fontos. Egyaránt edzi a hátat, a vállakat és a kart, nagyszerűen növeli az erőnlétet.

Húzódzkodás fordított fogással

A bicepsz kiemelt terhelést kap, aminek köszönhetően, igazi karerősítő gyakorlat. A hát izmait is edzi, de inkább a gerinc melletti régiót.

Kipping

Dinamikusan végzett gyakorlat. Nagyszerű az izom-állóképesség fejlesztésében. Erősíti a lapocka közötti izmokat. A gyakorlatot dinamikusan, lendületből kell végrehajtani. Ha jól csinálod, a végére kifulladsz.

Húzódzkodás súllyal

A gyakorlatok közül az egyik legnehezebb. Ha már jól megy az alapgyakorlat, akkor extra ellenállásként súlyokat aggathatsz magadra.

Húzódzkodás egy kézzel

A húzódzkodás csúcsa. Ha ezt meg tudod csinálni, akkor bizony elmondhatod magadról, hogy erős vagy. Nagyon kevesen tudják megcsinálni, szóval ha neked sikerül, várjuk a videót.

Edzésterv – 9. hét

1.nap

 • 100 fekvőtámasz
 • 100 húzódzkodás (kedved szerint válogathatsz a fentiekből, de még számos másik fajta létezik)
 • 50 guggolásból felugrás
 • 50 négyütemű fekvőtámasz
 • 50 lebegő felülés

2. nap

 • 100 fekvőtámasz
 • 100 húzódzkodás (kedved szerint válogathatsz a fentiekből, de még számos másik fajta létezik)
 • 50 kitörés ( felugrás közben cserélj lábat)
 • 50 felülés (5 kilós tárcsa a mellen)
 • 10x20 mp sprint (lehet futás, biciklizés, úszás, vagy bármilyen magas intenzitással végezhető kardió sport)

3. nap

 • 100 fekvőtámasz
 • 100 húzódzkodás (kedved szerint válogathatsz a fentiekből, de még számos másik fajta létezik)
 • 100 guggolás 2 db 10 kilós súlyzóval
 • 3x10 lábemelés függésből (lehetőleg érintsd meg a rudat, ha nem megy, akkor nyújtott lábbal derékszögig)
 • 5 km laza kocogás, biciklizés, úszás, vagy bármilyen közepes intenzitással végezhető kardió mozgás.

Nézd meg az előző 8 hét programját és vágj bele az edzésbe!

Eldöntötted már, hogy nyáron duzzadó izmokat és kockahasat szeretnél? Nem akarod, hogy a strandon lógjon rajtad a fürdőgatya? Forró női pillantásokra vágysz? Akkor olvasd el a heti edzésterveinket, mert igyekszünk megmutatni és segíteni, hogyan érheted el álmaid alakját.

Gondolkodtál már azon, hogy a régi időkben mitől lettek erősek a férfiak? Vegyük példának a spártai katonákat, vagy a gladiátorokat. Nyilván nem voltak puhány fiúk, különben az oroszlánok fogpiszkálónak használták volna a bordáikat, miután vasárnapi ebédként elfogyasztják őket.

Egy méltatlanul hanyagolt gyakorlatról írok, a fekvőtámaszról. Férfiak generációit tette erőssé, izmossá ez a gyakorlat.

A fekvőtámasz

A fekvőtámasznak talán több száz típusa is létezik - attól függően lehet variálni, hogy milyen erős a gyakorló, vagy éppen milyen képességet akar fejleszteni. Vannak dinamikusan végrehajtandó fajták, amik a gyorsaságot növelik: a pliometrikus vagy a kézenállásból végrehajtott karhajlítás és nyújtás.

Ez a szuper gyakorlat össze sem hasonlítható a fekvenyomással. Nem csinál pufi mellizmokat, hanem lapos, szálkás és mindenek előtt erős izmokat fejleszt. A fekvőtámasz erősíti továbbá a tricepszet (vannak specifikus nyomások is erre) és a vállövet. Egyes extrémebb verziók a törzsizmokat is nagy terhelésnek teszik ki (erről az elkövetkezendő hetekben olvashatsz), ami pozitívan befolyásolja az életminőséged, ugyanis megszűnnek a hátfájások és öregkorban is hasznos lesz.

Nézzünk meg néhány fekvőtámasz fajtát

Sima fekvőtámasz

A testnevelés órák örök klasszikusa, kivéve, hogy kevesen csinálják szabályason. A jó fekvőtámaszhoz a kezeid vállszélesen támaszkodnak, a könyököd végig a tested mellett tartod és addig ereszted le magad, amíg a mellkasod 1 centire van a földtől. Lefele lassan ereszd és dinamikusan nyomd ki. Kiegyensúlyozottan edzi a mellet és a tricepszet, viszont hamar könnyűvé válik. 

Széles tartásban

A széles tartású fekvőtámasz elsősorban a mellet célozza meg. 

Gyémánt tartásban

Vékony a karod? Akkor barátkozz meg ezzel a gyakorlattal, mert legyilkolja a tricepszet és hamar úgy fog kinézni, mint egy patkoló kovács jobbkeze. Változtathatsz azon, hogy mell alá vagy fölé engeded, úgyhogy megunni sem lehet. Ha már elég tökösnek érzed magad, csináld úgy hogy a könyököd érinti a talajt. Nehéz, ugye?

Lábak felemelve

Itt értelemszerűen a váll kap nagyobb hangsúlyt és a mellizom felső része. Nagyon kedves kis gyakorlat, de ha szereted a csúnya trükköket, csináld ezt is gyémánt tartásban. Meg fogsz lepődni.

Hindu fekvőtámasz

Az asthanga jóga ihlette fekvőtámasz, az indiai birkózók nagy kedvence. Lefelé néző kutyából indul, ami egy merev embernek eleve kihívás. Én mondtam, hogy nyújts sokat! A gyakorlat nagyszerűsége abban rejlik, hogy dinamikus, nyújtja az izmokat és nehéz belőle sokat csinálni. A váll végig terhelésnek van kitéve, szóval ha jól nyomod megnőnek rendesen.

Extrém hindu

Azoknak, akiknek a halandó megoldás is kevés. Nem árt, ha rokona vagy pókembernek és tapadsz a falon, különben az is plusz izommunka lesz.

Kézenállásból nyomás

A fekvőtámaszok csúcsa ez a nyomás. Nehéz és segítség nélkül elkél a jó egyensúly, vagy a tornász múlt. Ennek ellenére, ha erős vállakra vágysz, ez a te gyakorlatod. Eleinte falnál gyakorold és ha nem megy, csak félig ereszd le.

Pliometrikus fekvőtámasz

A robbanékonyságot és a sebességet növeli ez fekvőtámasz fajta. Leginkább a küzdősportolók profitálhatnak belőle, de egy jó kis kocsmai bunyó alkalmával is a hasznodra lehet. Gyorsan hajtsd végre, ha pedig jól megy, tapsolj közben amennyit jól esik.

Edzésterv - 8. hét

1. nap

 • 100 fekvőtámasz (kedved szerint válogathatsz a fentiekből, de még számos másik fajta létezik)
 • 50 húzódzkodás
 • 50 guggolásból felugrás
 • 50 négyütemű fekvőtámasz
 • 50 lebegő felülés

2. nap

 • 100 fekvőtámasz (kedved szerint válogathatsz a fentiekből, de még számos másik fajta létezik)
 • 50 húzódzkodás
 • 50 kitörés ( felugrás közben cserélj lábat)
 • 50 felülés (5 kilós tárcsa a mellen)
 • 10x20 mp sprint (lehet futás, biciklizés, úszás, vagy bármilyen magas intenzitással végezhető kardió sport)

3. nap

 • 100 fekvőtámasz (kedved szerint válogathatsz a fentiekből, de még számos másik fajta létezik)
 • 50 húzódzkodás
 • 100 guggolás 2 db 10 kilós súlyzóval
 • 3x10 lábemelés függésből (lehetőleg érintsd meg a rudat, ha nem megy, akkor nyújtott lábbal derékszögig)
 • 5 km laza kocogás, biciklizés, úszás, vagy bármilyen közepes intenzitással végezhető kardió sport

Nézd meg az előző 7 hét programját és vágj bele az edzésbe!