Azzal kezdődött, hogy sorra vonultak vissza vagy a focitól, vagy a válogatottól a vezéregyéniségek (pl. Van Bommel, Heitinga, Van Bronckhorst), akikkel 2010-ben még vébédöntőt játszott Hollandia, de ebbe ne mélyedjünk bele. Sokkal fontosabb, hogy a jelenlegi, szintén nem gyenge csapatból először, még márciusban térdszalagszakadás miatt kidőlt a legstabilabb középpályás, a fix kezdő Kevin Strootman, aki azon három játékos közé tartozott, akire már akkor azt mondta Van Gaal kapitány, hogy biztosan kerettag lesz (Van Persie és Robben mellett). A Roma 24 éves játékosa minden fontos selejtezőn játszott, csak az utolsó, tétnélküli meccsen pihent, egyértelmű vezére a gárdának.

Ekkor elkeseredésében azt találta mondani a Manchester United újdonsült menedzsere, hogy emiatt (és azért, mert nincs klasszis balszélsője) kénytelen lesz 5–3–2-es felállásban játszatni az Oranjét. Ez amúgy nagyjából szentségtöréssel ér fel, miután a hollandok emberemlékezet óta három támadóval játszanak, sosem a védelem stabilitására építettek. Meg is próbálta az új szisztémát Ecuador ellen, de pocsékul játszott a csapat. Semleges szurkolóként csak remélni tudom, hogy meggondolja magát Van Gaal és marad a 4–3–3, azért elöl egy Robben, Van Persie, Lens/Depay trió eléggé vállalhatónak tűnik. Minket megsoroztak, de mondjuk ezzel még nem jutnának messzire a vébén.

Erre most Rafael van der Vaart is lesérült, a Hamburg 31 éves játékosa (állítólag hamarosan a Besiktashoz igazol cirka 40 millió euróért) szintén középpályás, és szintén azok közé tartozik, aki képes irányítani, akinek technikai tudása messze átlag feletti. Így aztán tényleg félő, hogy öt védővel fog nyomulni a szimpatikus tréner, bár azért akad még egy Sneijdere, egy Clasie-ja, egy De Jongja (mondjuk ő épp nem a kreatív típus, hanem a mellberúgós), és jó eséllyel így Georginio Wijnaldum is helyet kap a keretben. Sneijder már biztosan, pedig ő konkrétan kegyvesztett volt Van Gaalnál.

Egy Strootman, Van der Vaart, Sneijder hármas bármelyik ellenfelet képes lett volna sakkba tartani, ám most elég komoly bajba került Hollandia.

Ugyan négy éve döntőt játszott Hollandia, most mégis 25-szörös pénzt fizet a világbajnoki címük. Szerinted is esélyesebb Belgium? Fogadnál rájuk ennyi pénzért?

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?

Már csak két-három poszton van kérdőjel a magyar Eb-keretben

90-es tempónál bukott óriásit a világ egyik legjobb bringása

További cikkeink a témában