Éles ellentétek sikersportágunkban - Vajon lesz olimpiai kajak-kenu-aranyunk?

És akkor Paksy Tímea azt mondta, elképzelhető, hogy ő inkább abba is hagyja a versenyzést. 29 évesen, megnyert olimpiai válogatóval a háta mögött. Ismét áll a bál kajakoséknál, de sajnos kenusék sem jönnek ki a kapitánnyal, sötét felhők és baljós árnyak tornyosulnak a sportág felett az olimpia előtt. És az eredmények sem megnyugtatóak. Aggódunk, de (arany)érmeket várunk.

Keveseket zökkent ki Magyarországon a jól megszokott rezignáltságból egy olyan többszereplős csörte, mint ami most zajlik a kajak-kenu-válogatott háza táján. Sajnos. Merthogy megszoktuk, hogy a sportágban (meg úgy általában az országban) megy a fúrás, az ujjal mutogatás - egyelőre még nem Verrasztósan - és a kapitánytámadás. A válogatási elvek és a legjobb összeállítás kifejezések röpködnek leginkább a levegőben és az éterben, természetes a női kajak négyes kapcsán.

Négy éve is ment a kavarás, hogy ki üljön be a hajóba, ám akkor tavasz végére sikerült elsimítani a gondokat, most meg a nyár kellős közepén tartunk és még nem csitultak el a dühös hangok.

Paksy nem finomkodott, konkrétan vérlázítónak nevezte az egész ügyet és nemigen tudja eldönteni, Storcz Botondra vagy Fazekas-Zur Krisztinára neheztel jobban. Storcz kapitány nem tartotta be a szavát, Fazekas pedig cserbenhagyta. Paksy Tímea ugyanis azt gondolta, hogy az előre lefektetett szabályok, az úgynevezett válogatási elvek szerint neki a csapathajóban lenne a helye. „A versenynek az volt a neve, hogy válogató, és én megnyertem ezt a viadalt. És bizony nem nélkülözi Timi felvetése a logikát, ám azt már egy ideje nem érdemes keresni a sikersportágunkban, megy az izmozás, érdekérvényesítés és ármánykodás. (Elég csak Fábiánné Rozsnyói Kati nénire gondolni...) Paksy nincs az ötkarikás játékokra készülő K-4 500 méteres csapathajóban, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Szabó Gabriella és Fazekas-Zur Krisztina lapátolhat Londonban.

Storcz kapitális hibája

A kenus Kiss Tamás és a kajakos Dobos András nem vehetett részt a kajak-kenu Európa-bajnokságon Zágrábban, mivel az előzetes nevezési listán nem szerepeltek, utólag pedig az európai szövetség nem engedélyezte indulásukat.

A három olimpiai bajnoki címmel büszkélkedő Storcz Botond szövetségi kapitány korábban kijelentette, hogy a két válogató egyes és páros eredményei alapján állítja majd össze a női négyest, ám a második viadal egyes versenyében Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa, Szabó Gabriella és Csipes Tamara el sem indult, Paksy így nyert. De nyert. Aztán a szétlövésben Kozák lenyomta, vagyis K-1-ben sem láthatjuk az olimpián. (Tavaly 200 méteren is ők mentek egymás ellen, mindkétszer Danuta nyert, mégis Paksy indult a vb-n.) Párosban pedig Fazekas-Zur kiült mellőle és Szabó Gabival állt össze, ám nem tudták megverni a Kovács-Janics duót. És akkor jön közbe az emberi tényező, amivel Paksy nem számolt - mivel Kozák és Kovács helye biztos volt, Douchev-Janicsot pedig a 200 méteres indulása miatt nem engedik vízre szállni három számban, el kellett dönteni, hogy az egyest vegyék-e figyelembe - és akkor Paksynak ott kellene ülnie - vagy a párosokat.

Amennyiben az amúgy már versenyzőként is folyamatosan lázadó és megosztó Storcz tartja magát az előre lefektetett elvekhez, akkor Szabó Gabriella vagy Fazekas itthon maradt volna. Parti hírek szerint már az első válogató után lehetett tudni, hogy a fent említett négyes fog összeülni, és nem feltétlenül szakmai érvek miatt - lásd Paksy, Janics és Csipes kimaradása. Inkább született emberi döntés, Szabónak helyet akart(ak) szorítani az olimpiai csapatban és mivel Fazekas-Zur párja, kézenfekvőnek tűnt, hiszen összeszoktak és talán emberileg így tűnt helyesnek, hogy ne legyen feszültség a hajóban. (Ezzel ellentmond a Kovács-Janics világverő kettős, akikről mindenki tudta, hogy nem szívlelik egymást, ám profi módon kezelték, és szekérderéknyi aranyat nyertek.) Ez is egy megoldás, szerencsére nem állunk rosszul fantasztikus kajakosokból. Igen ám, de így meg a kilencszeres vb-győztes Paksy Tímea itthon marad, aki ugye megnyerte az egyik válogatót, de nem lesz ott Londonban a tavaly az év sportolónőjének választott Csipes Tamara sem, illetve nem ül a hajóban a világ leggyorsabbja, Janics Natasa. Vajon tényleg ez a legerősebb, legversenyképesebb négyes?

Paksy és az MTK viszonya

Számít az is, milyen erős klubban versenyez az ember, hallom a pletykákat, hogyan nyomnak be versenyzőket. És ehhez hozzátartozik: engem a szövetséggel szemben sem képviselt, vagy védett meg a klubom. Sőt: 2010 októberében kaptam utoljára fizetést az MTK-tól, miközben 2012. szeptember végéig szól a szerződésem."

 Paksy szerint nem: „Velem ellentétben Fazekas-Zur Krisztina sem egyesben, sem pedig párosban nem nyert 500 méteres válogatót, 200 méteren pedig egy harmadik és egy hatodik helyet gyűjtött be, szemben az én 500-as futamgyőzelmemmel és a két - 200 méteren nyert – ezüstérmemmel." Storcz Botond tehát nem tartotta be a szavát és egyelőre az idei eredmények sem őt igazolják, mivel az egység a zágrábi Európa-bajnokságon jócskán lemaradva harmadikként siklott a célba a németek és a fehéroroszok mögött („Sz.r volt, nincs mit szépíteni" – kommentálta Csipes Ferenc a négyes zágrábi bemutatkozását).
A csajok a csapatkijelölés után, vagyis az Eb hetén edzettek először együtt, ezzel indokolták a fiaskót. Ám eközben Németországban sem a stégen ücsörögve várják, hogy a magyar négyes utolérje önmagát - és őket -, ők bizony már jó ideje összeállva készülnek a sportág legfontosabb megmérettetésére. És a következő hetekben még tovább csiszolódnak. Mert az nagyon szép, hogy Storcz kinevezése, vagyis három éve veretlen a női 4-es és három világbajnoki címet ünnepelhetett, de ez senkit sem fog érdekelni, ha nem nyerünk olimpiai aranyat. A kajak-kenu olimpia központú sportág és egy ideje már a férfi szakágtól nem várhatjuk az (arany)érmeket. Janics K-1 200 méteren és a Kovács-Janics duó K-2 500 méteren egyértelmű favorit. De mi lesz a várva várt csapatarannyal?

És akkor olimpiai bajnok kenusunk Vajda Attila kiordított a partra, hogy "Nem sikerült, Boti!" Merthogy úgy érezte, neki is keresztbe akar vágni a kapitány. Valami nagyon bűzlik a sikersportágunkban, ám van egy ennél is rosszabb hírem: már egy hónap sincs az olimpiáig. Aggódunk.

Az MKKSZ közleménye

„Az olimpián induló kajak-kenu csapat egységeinek kijelölése a felnőtt szövetségi kapitány feladata. Storcz Botond a 2011 őszén elfogadott, és azóta is nyilvános olimpiai felkészülési program 5.4. pontját betartva állította össze a női K-4 500 méteres egység névsorát. Storcz Botond szövetségi kapitányi kinevezése óta veretlen, vagyis három év alatt három világbajnoki címet szerzett a magyar női kajaknégyes. A háromszoros olimpiai bajnok szakember azért döntött a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Fazekas Krisztina egység indulása mellett, mert véleménye szerint ez a négyes képviselheti a legeredményesebben a magyar színeket az olimpián. Az olimpiai csapat összetételét a szövetség elnöksége és a szakmai bizottság is egyhangúlag elfogadta."

(fotó: sportmenu.net)

Eldöntötted már, hogy duzzadó izmokat és kockahasat szeretnél? Nem akarod, hogy a strandon lógjon rajtad a fürdőgatya? Forró női pillantásokra vágysz? Akkor olvasd el a heti edzésterveinket, mert igyekszünk megmutatni és segíteni, hogyan érheted el álmaid alakját. 9. hét.

Előző héten megismerkedtünk a fekvőtámasszal, most pedig a húzódzkodást vesszük górcső alá. Ha lemész egy terembe, kevés olyan embert találsz, aki szeret húzódzkodni, vagy egyáltalán tud. Ennek nagyon egyszerű az oka: nehéz a gyakorlat. Erős karok és hát kell ahhoz, hogy a saját testsúlyodat fel tudd húzni, ezzel a legtöbb kezdő nem rendelkezik. Ugyanakkor meg kell említenem, hogy a húzódzkodás funkcionális mozgás. Erről eszembe jutnak a kilencvenes évek akciófilmjei, ahol a főhős egy kézzel kapaszkodva lóg a tátongó mélység fölött és próbálja felküzdeni magát. Ha eleget húzódzkodott volna, ez nem lenne probléma.

Húzódzkodás segítséggel

Mikor megbarátkozol a gondolattal, hogy húzódzkodnod kell, valószínűleg még nem vagy birtokában a kellő erőnek és a megfelelő technikának. Semmi ok az aggodalomra, mert ha egy jól felszerelt terembe jársz edzeni, akkor valószínűleg találkoztál már húzódzkodó géppel. Ez tulajdonképpen egy húzódzkodó keret, kiegészítve egy segítő szerkezettel, ami beállítástól függően könnyíti a gyakorlatot. Ha nincs ilyen gép a közeledben, kérj meg valakit, hogy fogja meg a bokád, amíg a gyakorlatot végzed, így magad tudod szabályozni, hogy mennyi segítség kell. Ha sokat húzódzkodsz segítséggel, hamarosan képes leszel a klasszikus gyakorlatra is.

A klasszikus húzódzkodás

Ez az, amit húzódzkodásnak nevezünk. Elsajátítása különösen fontos. Egyaránt edzi a hátat, a vállakat és a kart, nagyszerűen növeli az erőnlétet.

Húzódzkodás fordított fogással

A bicepsz kiemelt terhelést kap, aminek köszönhetően, igazi karerősítő gyakorlat. A hát izmait is edzi, de inkább a gerinc melletti régiót.

Kipping

Dinamikusan végzett gyakorlat. Nagyszerű az izom-állóképesség fejlesztésében. Erősíti a lapocka közötti izmokat. A gyakorlatot dinamikusan, lendületből kell végrehajtani. Ha jól csinálod, a végére kifulladsz.

Húzódzkodás súllyal

A gyakorlatok közül az egyik legnehezebb. Ha már jól megy az alapgyakorlat, akkor extra ellenállásként súlyokat aggathatsz magadra.

Húzódzkodás egy kézzel

A húzódzkodás csúcsa. Ha ezt meg tudod csinálni, akkor bizony elmondhatod magadról, hogy erős vagy. Nagyon kevesen tudják megcsinálni, szóval ha neked sikerül, várjuk a videót.

Edzésterv – 9. hét

1.nap

 • 100 fekvőtámasz
 • 100 húzódzkodás (kedved szerint válogathatsz a fentiekből, de még számos másik fajta létezik)
 • 50 guggolásból felugrás
 • 50 négyütemű fekvőtámasz
 • 50 lebegő felülés

2. nap

 • 100 fekvőtámasz
 • 100 húzódzkodás (kedved szerint válogathatsz a fentiekből, de még számos másik fajta létezik)
 • 50 kitörés ( felugrás közben cserélj lábat)
 • 50 felülés (5 kilós tárcsa a mellen)
 • 10x20 mp sprint (lehet futás, biciklizés, úszás, vagy bármilyen magas intenzitással végezhető kardió sport)

3. nap

 • 100 fekvőtámasz
 • 100 húzódzkodás (kedved szerint válogathatsz a fentiekből, de még számos másik fajta létezik)
 • 100 guggolás 2 db 10 kilós súlyzóval
 • 3x10 lábemelés függésből (lehetőleg érintsd meg a rudat, ha nem megy, akkor nyújtott lábbal derékszögig)
 • 5 km laza kocogás, biciklizés, úszás, vagy bármilyen közepes intenzitással végezhető kardió mozgás.

Nézd meg az előző 8 hét programját és vágj bele az edzésbe!

Eldöntötted már, hogy nyáron duzzadó izmokat és kockahasat szeretnél? Nem akarod, hogy a strandon lógjon rajtad a fürdőgatya? Forró női pillantásokra vágysz? Akkor olvasd el a heti edzésterveinket, mert igyekszünk megmutatni és segíteni, hogyan érheted el álmaid alakját.

Gondolkodtál már azon, hogy a régi időkben mitől lettek erősek a férfiak? Vegyük példának a spártai katonákat, vagy a gladiátorokat. Nyilván nem voltak puhány fiúk, különben az oroszlánok fogpiszkálónak használták volna a bordáikat, miután vasárnapi ebédként elfogyasztják őket.

Egy méltatlanul hanyagolt gyakorlatról írok, a fekvőtámaszról. Férfiak generációit tette erőssé, izmossá ez a gyakorlat.

A fekvőtámasz

A fekvőtámasznak talán több száz típusa is létezik - attól függően lehet variálni, hogy milyen erős a gyakorló, vagy éppen milyen képességet akar fejleszteni. Vannak dinamikusan végrehajtandó fajták, amik a gyorsaságot növelik: a pliometrikus vagy a kézenállásból végrehajtott karhajlítás és nyújtás.

Ez a szuper gyakorlat össze sem hasonlítható a fekvenyomással. Nem csinál pufi mellizmokat, hanem lapos, szálkás és mindenek előtt erős izmokat fejleszt. A fekvőtámasz erősíti továbbá a tricepszet (vannak specifikus nyomások is erre) és a vállövet. Egyes extrémebb verziók a törzsizmokat is nagy terhelésnek teszik ki (erről az elkövetkezendő hetekben olvashatsz), ami pozitívan befolyásolja az életminőséged, ugyanis megszűnnek a hátfájások és öregkorban is hasznos lesz.

Nézzünk meg néhány fekvőtámasz fajtát

Sima fekvőtámasz

A testnevelés órák örök klasszikusa, kivéve, hogy kevesen csinálják szabályason. A jó fekvőtámaszhoz a kezeid vállszélesen támaszkodnak, a könyököd végig a tested mellett tartod és addig ereszted le magad, amíg a mellkasod 1 centire van a földtől. Lefele lassan ereszd és dinamikusan nyomd ki. Kiegyensúlyozottan edzi a mellet és a tricepszet, viszont hamar könnyűvé válik. 

Széles tartásban

A széles tartású fekvőtámasz elsősorban a mellet célozza meg. 

Gyémánt tartásban

Vékony a karod? Akkor barátkozz meg ezzel a gyakorlattal, mert legyilkolja a tricepszet és hamar úgy fog kinézni, mint egy patkoló kovács jobbkeze. Változtathatsz azon, hogy mell alá vagy fölé engeded, úgyhogy megunni sem lehet. Ha már elég tökösnek érzed magad, csináld úgy hogy a könyököd érinti a talajt. Nehéz, ugye?

Lábak felemelve

Itt értelemszerűen a váll kap nagyobb hangsúlyt és a mellizom felső része. Nagyon kedves kis gyakorlat, de ha szereted a csúnya trükköket, csináld ezt is gyémánt tartásban. Meg fogsz lepődni.

Hindu fekvőtámasz

Az asthanga jóga ihlette fekvőtámasz, az indiai birkózók nagy kedvence. Lefelé néző kutyából indul, ami egy merev embernek eleve kihívás. Én mondtam, hogy nyújts sokat! A gyakorlat nagyszerűsége abban rejlik, hogy dinamikus, nyújtja az izmokat és nehéz belőle sokat csinálni. A váll végig terhelésnek van kitéve, szóval ha jól nyomod megnőnek rendesen.

Extrém hindu

Azoknak, akiknek a halandó megoldás is kevés. Nem árt, ha rokona vagy pókembernek és tapadsz a falon, különben az is plusz izommunka lesz.

Kézenállásból nyomás

A fekvőtámaszok csúcsa ez a nyomás. Nehéz és segítség nélkül elkél a jó egyensúly, vagy a tornász múlt. Ennek ellenére, ha erős vállakra vágysz, ez a te gyakorlatod. Eleinte falnál gyakorold és ha nem megy, csak félig ereszd le.

Pliometrikus fekvőtámasz

A robbanékonyságot és a sebességet növeli ez fekvőtámasz fajta. Leginkább a küzdősportolók profitálhatnak belőle, de egy jó kis kocsmai bunyó alkalmával is a hasznodra lehet. Gyorsan hajtsd végre, ha pedig jól megy, tapsolj közben amennyit jól esik.

Edzésterv - 8. hét

1. nap

 • 100 fekvőtámasz (kedved szerint válogathatsz a fentiekből, de még számos másik fajta létezik)
 • 50 húzódzkodás
 • 50 guggolásból felugrás
 • 50 négyütemű fekvőtámasz
 • 50 lebegő felülés

2. nap

 • 100 fekvőtámasz (kedved szerint válogathatsz a fentiekből, de még számos másik fajta létezik)
 • 50 húzódzkodás
 • 50 kitörés ( felugrás közben cserélj lábat)
 • 50 felülés (5 kilós tárcsa a mellen)
 • 10x20 mp sprint (lehet futás, biciklizés, úszás, vagy bármilyen magas intenzitással végezhető kardió sport)

3. nap

 • 100 fekvőtámasz (kedved szerint válogathatsz a fentiekből, de még számos másik fajta létezik)
 • 50 húzódzkodás
 • 100 guggolás 2 db 10 kilós súlyzóval
 • 3x10 lábemelés függésből (lehetőleg érintsd meg a rudat, ha nem megy, akkor nyújtott lábbal derékszögig)
 • 5 km laza kocogás, biciklizés, úszás, vagy bármilyen közepes intenzitással végezhető kardió sport

Nézd meg az előző 7 hét programját és vágj bele az edzésbe!