Ismét áll a bál kajakoséknál, de sajnos kenusék sem jönnek ki a kapitánnyal, sötét felhők és baljós árnyak tornyosulnak a sportág felett az olimpia előtt. És az eredmények sem megnyugtatóak. Aggódunk, de (arany)érmeket várunk.

Keveseket zökkent ki Magyarországon a jól megszokott rezignáltságból egy olyan többszereplős csörte, mint ami most zajlik a kajak-kenu-válogatott háza táján. Sajnos. Merthogy megszoktuk, hogy a sportágban (meg úgy általában az országban) megy a fúrás, az ujjal mutogatás - egyelőre még nem Verrasztósan - és a kapitánytámadás. A válogatási elvek és a legjobb összeállítás kifejezések röpködnek leginkább a levegőben és az éterben, természetes a női kajak négyes kapcsán.

Négy éve is ment a kavarás, hogy ki üljön be a hajóba, ám akkor tavasz végére sikerült elsimítani a gondokat, most meg a nyár kellős közepén tartunk és még nem csitultak el a dühös hangok.

Paksy nem finomkodott, konkrétan vérlázítónak nevezte az egész ügyet és nemigen tudja eldönteni, Storcz Botondra vagy Fazekas-Zur Krisztinára neheztel jobban. Storcz kapitány nem tartotta be a szavát, Fazekas pedig cserbenhagyta. Paksy Tímea ugyanis azt gondolta, hogy az előre lefektetett szabályok, az úgynevezett válogatási elvek szerint neki a csapathajóban lenne a helye. „A versenynek az volt a neve, hogy válogató, és én megnyertem ezt a viadalt. És bizony nem nélkülözi Timi felvetése a logikát, ám azt már egy ideje nem érdemes keresni a sikersportágunkban, megy az izmozás, érdekérvényesítés és ármánykodás. (Elég csak Fábiánné Rozsnyói Kati nénire gondolni...) Paksy nincs az ötkarikás játékokra készülő K-4 500 méteres csapathajóban, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Szabó Gabriella és Fazekas-Zur Krisztina lapátolhat Londonban.

Storcz kapitális hibája

A kenus Kiss Tamás és a kajakos Dobos András nem vehetett részt a kajak-kenu Európa-bajnokságon Zágrábban, mivel az előzetes nevezési listán nem szerepeltek, utólag pedig az európai szövetség nem engedélyezte indulásukat.

A három olimpiai bajnoki címmel büszkélkedő Storcz Botond szövetségi kapitány korábban kijelentette, hogy a két válogató egyes és páros eredményei alapján állítja majd össze a női négyest, ám a második viadal egyes versenyében Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa, Szabó Gabriella és Csipes Tamara el sem indult, Paksy így nyert. De nyert. Aztán a szétlövésben Kozák lenyomta, vagyis K-1-ben sem láthatjuk az olimpián. (Tavaly 200 méteren is ők mentek egymás ellen, mindkétszer Danuta nyert, mégis Paksy indult a vb-n.) Párosban pedig Fazekas-Zur kiült mellőle és Szabó Gabival állt össze, ám nem tudták megverni a Kovács-Janics duót. És akkor jön közbe az emberi tényező, amivel Paksy nem számolt - mivel Kozák és Kovács helye biztos volt, Douchev-Janicsot pedig a 200 méteres indulása miatt nem engedik vízre szállni három számban, el kellett dönteni, hogy az egyest vegyék-e figyelembe - és akkor Paksynak ott kellene ülnie - vagy a párosokat.

Amennyiben az amúgy már versenyzőként is folyamatosan lázadó és megosztó Storcz tartja magát az előre lefektetett elvekhez, akkor Szabó Gabriella vagy Fazekas itthon maradt volna. Parti hírek szerint már az első válogató után lehetett tudni, hogy a fent említett négyes fog összeülni, és nem feltétlenül szakmai érvek miatt - lásd Paksy, Janics és Csipes kimaradása. Inkább született emberi döntés, Szabónak helyet akart(ak) szorítani az olimpiai csapatban és mivel Fazekas-Zur párja, kézenfekvőnek tűnt, hiszen összeszoktak és talán emberileg így tűnt helyesnek, hogy ne legyen feszültség a hajóban. (Ezzel ellentmond a Kovács-Janics világverő kettős, akikről mindenki tudta, hogy nem szívlelik egymást, ám profi módon kezelték, és szekérderéknyi aranyat nyertek.) Ez is egy megoldás, szerencsére nem állunk rosszul fantasztikus kajakosokból. Igen ám, de így meg a kilencszeres vb-győztes Paksy Tímea itthon marad, aki ugye megnyerte az egyik válogatót, de nem lesz ott Londonban a tavaly az év sportolónőjének választott Csipes Tamara sem, illetve nem ül a hajóban a világ leggyorsabbja, Janics Natasa. Vajon tényleg ez a legerősebb, legversenyképesebb négyes?

Paksy és az MTK viszonya

Számít az is, milyen erős klubban versenyez az ember, hallom a pletykákat, hogyan nyomnak be versenyzőket. És ehhez hozzátartozik: engem a szövetséggel szemben sem képviselt, vagy védett meg a klubom. Sőt: 2010 októberében kaptam utoljára fizetést az MTK-tól, miközben 2012. szeptember végéig szól a szerződésem."

 Paksy szerint nem: „Velem ellentétben Fazekas-Zur Krisztina sem egyesben, sem pedig párosban nem nyert 500 méteres válogatót, 200 méteren pedig egy harmadik és egy hatodik helyet gyűjtött be, szemben az én 500-as futamgyőzelmemmel és a két - 200 méteren nyert – ezüstérmemmel." Storcz Botond tehát nem tartotta be a szavát és egyelőre az idei eredmények sem őt igazolják, mivel az egység a zágrábi Európa-bajnokságon jócskán lemaradva harmadikként siklott a célba a németek és a fehéroroszok mögött („Sz.r volt, nincs mit szépíteni" – kommentálta Csipes Ferenc a négyes zágrábi bemutatkozását).
A csajok a csapatkijelölés után, vagyis az Eb hetén edzettek először együtt, ezzel indokolták a fiaskót. Ám eközben Németországban sem a stégen ücsörögve várják, hogy a magyar négyes utolérje önmagát - és őket -, ők bizony már jó ideje összeállva készülnek a sportág legfontosabb megmérettetésére. És a következő hetekben még tovább csiszolódnak. Mert az nagyon szép, hogy Storcz kinevezése, vagyis három éve veretlen a női 4-es és három világbajnoki címet ünnepelhetett, de ez senkit sem fog érdekelni, ha nem nyerünk olimpiai aranyat. A kajak-kenu olimpia központú sportág és egy ideje már a férfi szakágtól nem várhatjuk az (arany)érmeket. Janics K-1 200 méteren és a Kovács-Janics duó K-2 500 méteren egyértelmű favorit. De mi lesz a várva várt csapatarannyal?

És akkor olimpiai bajnok kenusunk Vajda Attila kiordított a partra, hogy "Nem sikerült, Boti!" Merthogy úgy érezte, neki is keresztbe akar vágni a kapitány. Valami nagyon bűzlik a sikersportágunkban, ám van egy ennél is rosszabb hírem: már egy hónap sincs az olimpiáig. Aggódunk.

Az MKKSZ közleménye

„Az olimpián induló kajak-kenu csapat egységeinek kijelölése a felnőtt szövetségi kapitány feladata. Storcz Botond a 2011 őszén elfogadott, és azóta is nyilvános olimpiai felkészülési program 5.4. pontját betartva állította össze a női K-4 500 méteres egység névsorát. Storcz Botond szövetségi kapitányi kinevezése óta veretlen, vagyis három év alatt három világbajnoki címet szerzett a magyar női kajaknégyes. A háromszoros olimpiai bajnok szakember azért döntött a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Fazekas Krisztina egység indulása mellett, mert véleménye szerint ez a négyes képviselheti a legeredményesebben a magyar színeket az olimpián. Az olimpiai csapat összetételét a szövetség elnöksége és a szakmai bizottság is egyhangúlag elfogadta."

(fotó: sportmenu.net)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?

Xabi Alonso döntése miatt egy portugál edző lett a Liverpool A-opciója

A világ legkeresettebb edzője a Liverpoolt és a Bayern Münchent is visszautasítja?

További cikkeink a témában
Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?
Hirdetés