A múlt héten beszámoltunk róla, hogy egy horvát utánpótlás-válogatott támadót igazolt a Fradi, ráadásul nem sokkal később egy magyar U-válogatott szélső, Nagy Dániel is aláírt a zöldekhez. Az elkészült, tényleg pazar új stadionhoz kell egy bombaerős csapat is, és miután a Fradi kiharcolta a Vidivel szemben az Európa-liga-indulást, jönnek is új arcok szép számmal. Méghozzá a pletykák szerint magyar szinten igencsak jó kis játékosok, Radó és Bosnjak nevét is rebesgetik.

Kellenek is, mert nem lenne baj, ha idén nem égnének nagyot a kupaindulóink, tavaly épp elég volt, hogy még az őszt sem érték meg, másrészt meg azért, mert a jelek szerint épp a legjobbak távozhatnak Thomas Doll csapatából. Az már biztos, hogy Julian Jenner szerződést nem hosszabbítják meg, az egykori U21-es holland válogatott szélső már el is köszönt a szurkolóktól, az Instagramra ki is írta, miért. Eszerint Doll nem tart rá igény, ami azok után nem is meglepő, hogy Jenner még Máté Csabának is nekiment az MTK elleni kiállítása után, majd egy ajtót is berúgott az öltözőfolyosón. A holland egyébként többször is indokolatlanul indolensen, vagy épp ingerülten viselkedett a pályán, büntetéseket is kapott a kiállítások mellé, ennek ellenére a szurkolók egyik kedvence volt az őrült, impulzív mentalitása miatt. (No meg mert leharapta egy lila plüssmajom fejét.)

Jenner mellett Aleksandar Jovanovic távozása biztos még, a szerb-bosnyák univerzális játékos szerződése szintén lejár, ám itt ő maga döntött amellett, hogy nem hosszabbít. Hallani, hogy a bajnok Debrecen megkereste, de egyelőre ez is csak pletyka. Mateo Pavlovic kölcsönszerződése is lejárt, a hórihorgas horvát hátvédért állítólag egymillió eurót kér a Werder Bremen, amit nyilván nem fizet ki a Fradi. Az újabb kölcsönszerződést pedig a Werder nem preferálja, ők inkább Németországon belül szeretnék látni Pavlovicot. Miután Muhamed Besic eligazolására is jó esély van, a tavasszal remeklő védelem felét elveszítheti a Fradi.

Márpedig Besic eladása be van kalkulálva, a 21 éves bosnyák védőként és védekező középpályásként is használható játékos ugyanis kint lesz a brazíliai világbajnokságon. Egyedül ő képviseli az NB I-et, húsz év után kerül ki valaki a magyar bajnokságból a vb-re, plusz a jelek szerint kezdőként számít rá Susic kapitány: „Besic az egyetlen játékos, aki Messit megállíthatja."

Ez eddig nagyjából betervezett veszteség, még ha mondjuk Besic eligazolása komoly érvágás is, ám az érte kapott eurómilliók – ami a világbajnokság alatt meccsről meccsre nőni fog – jól jönnének a Fradinak, és még igazolni is lehetne belőle egy újabb Besicet, vagy Pavlovicot. Ami kevésbé bekalkulált, és talán még nagyobb érvágás lenne, az Leonardo távozása. A Fradi-drukkerek új nagy kedvence zseniális focista, és egészen szenzációs tavaszt produkált, ő (Besiccsel együtt) tényleg üde színfolt a magyar futball szürke térképén, a harmincéves brazil nem véletlenül játszott az Ajaxban és a Salzbugban, és nyert UEFA-kupát a Feyenoorddal.

A lendületes irányítót folyamatosan aprították a darabos NB I-es bekkek, tavaly ugye még a lábát is eltörték. És ő ezt nem felejti. Miután a tavasszal sem védték meg jobbak a játékvezetők, a napokban nyilatkozta, hogy nem zárja ki a távozását, hiába lépett életbe az egyéves opció a szerződésében.

Az mindenképp árulkodó volt, hogy az utolsó bajnoki, a harmadik helyről döntő Paks elleni meccs után Jenner és ő azonnal az öltözőbe futottak, nem ünnepeltek együtt a társakkal. És sokat sejtetett csapatkapitány Gyömbér Gábor nyilatkozata is a meccs után: "Az utolsó héten is sok problémába ütköztünk, sérülések miatt, sőt volt, aki fejben már máshol járt."

A jelenlegi keretből Holman Dávid pótolhatná Leonardót, ám a tehetséges fiatalember tavaly óta nem hogy nem fejlődött, de kifejezetten használhatatlanná vált. Főleg mióta nem Moniz az edzője. A középpályást ennek ellenére megkeresték külföldről, a Lech Poznan fizetne is érte, és a teljesítményét elnézve nem lenne meglepő, ha a Fradi a pénzt választaná. De felmerült az is, hogy Radóért cserébe Szombathelyre irányítják. Rajtuk kívül Jova Levente és/vagy Kurucz Péter is mehet, Laczkó Zsolt sem fog maradni, az ollókirály Ulysse Diallo nevezve sem volt az utolsó fordulóban, minden bizonnyal kölcsönadják, és aligha marad a használhatatlan légiós-kategóriába tartozó Andrei Ionescu, valamint a Dollnál abszolút kegyvesztett  Józsi György, az meg már régóta tudott, hogy az Otten, Valpoort, Tuijp holland trióra sem tart igény a mester.

Egyrészt a Besic, Pavlovic, Jenner, Leonardo kvartett európai szinten is jegyzett társaság, pótlásuk nem könnyű, másrészt viszont majdnem teljesen új csapatot kell majd építenie Dollnak, mindössze néhány hét alatt. Hogy lesz ebből Európa-liga-csoportkör?

Besic bosnyák válogatottja megnyerheti a vébét? Jó lenne, mert 150-szeres pénzt fizetnek érte – bevállalod? 

Olvass el minden érdekességet a vébéről!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?

Élőben nézheted Marozsán Fábián negyeddöntős meccsét

Guardiolának van miért aggódnia a szezon egyik legfontosabb meccse előtt

További cikkeink a témában
Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?
Hirdetés