A megszállott futókat a hideg, a nyálkás idő, és a köd sem tartóztathatja fel, viszont a szakadó esőben, vagy a nagy mínuszokban és a fagytól csúszós talajon, nem ajánlatos és nem is kellemes a kocogás.

Ilyenkor veheted igénybe a fitneszklubok nyújtotta lehetőségeket és rászánhatod magad, hogy egy gépesített talajon kapkodd a lábadat. Megoszlanak a vélemények arról, hogy ez mennyire hatékony, azaz, fussunk inkább a méteres hóban is úgy, mint Sly a Rocky Balboa negyedik részében, vagy válasszuk a gépek segítségét, mint Ivan Drago.

Pozitívumok

A futópadon, mindig pontosan kontrollált tempóban futhatsz. A dőlésszög megváltoztatásával, úgynevezett hill (hegyi) tréningeket is lezavarhatsz. Különböző programokat állíthatsz be, ezáltal rá vagy „kényszerülve” az edzésprogram pontos végrehajtására. A futószalag rugalmas és egyenletes felülete kényelmes futást biztosít, ami kíméli a lábadat is. Ugyanis, ha nem a lábad elé nézel, akkor egy keményebb terepen akár rosszul is léphetsz egy kő, egy fadarab, vagy egy kisebb gödör miatt.

Negatívumok

A futópados edzés eléggé monoton és gépies, így nem képes feltölteni annyi energiával, hiszen a környezet eléggé ingerszegény – az LCD monitoron nézhető film, és a mellettünk futó csinos lány nem az. A futószalagon végzett futómozgás nem ugyanolyan, mint amit a szabadban végzel. A futógép ugyanis rákényszerít egy beállított mozgásra, a „talaj” itt szinte kiszalad a lábad alól, ezáltal inkább felfelé rugaszkodó mozgást kell végezned, mint előre haladót. Ezáltal még a normál futólépéseid hossza is megrövidül.

Ízületi sérülések

Ha ilyen gépesített formában csak egy-két alkalommal mozogsz hetente, nem kell aggódnod, ez nem fogja tönkrevágni az ízületeidet. Nyugodtan használd ki a gép nyújtotta lehetőségeket, és ne hanyagold el a futást csak azért, mert az időjárás most nem a legmegfelelőbb. Persze a használata előtt itt is fontos az ízületeid és az izmaid kellő bemelegítése, hiába mindig sétálással kezdesz, az erre kevés lesz.

Első lépések

Amennyiben először találkozol a futópaddal, akkor legjobb, ha kikéred a teremben lévő személyi edző tanácsát. Ismerkedj meg a géppel, a kezelésével, a lehetőségeivel, és a következőkre figyelj:

- A legelső dolog, hogy keresd meg a vészleállító gombot. Ez minden gépen megtalálható, általában feltűnően nagy és piros színű, mint egy katapultgomb. Ha ezt megnyomod, rögtön megáll a szalag. Viszont, ha valamiért hirtelen meg szeretnél állni, akkor mégsem ez a legideálisabb módszer, hanem ilyenkor fogd meg a két oldalt található erős kapaszkodót, és lépj ki terpeszállásban a futógép két szélére.

- Első alkalommal még ne teszteld le a gyári programokat, hanem a manuálisan, kézzel állítsd be a kívánt sebességet és a dőlésszöget. Ezeket látható helyen elhelyezett gombokkal tudod fel-le állítani, esetleg a modernebb gépeken már érintőképernyős monitoron is nyomogathatod a beállításokat. Amit a legtöbbször ilyenkor használni fogsz, az a kapaszkodón található gomb vagy kallantyú, amit futás közben könnyedén elérsz.

- Amikor már kialakult a komfortérzeted, akkor próbáld ki az előre beprogramozott futóedzéseket is. Ilyenkor is érdemes egy szakavatott edző segítségét kérned, hiszen ő pontos tájékoztatást tud adni arról, hogy melyik programot mire és mikor használd. Ilyenkor azt is tudakold meg tőle, hogyan tudod menet közben megváltoztatni, esetleg leállítani a már elindult programot.

- Majdnem minden jobb futópadon van pulzusmérés. Érdemes ezt is megkeresned vagy megkérdezned, hogy hol található. Emellett vannak olyanok, ahol be tudod pötyögtetni az adataidat – mint a nemed, életkorod, és testsúlyod – így nagyjából megkaphatod azt az értéket, mennyi kalóriát égettél el az edzés közben. Van olyan gép, ahol ezt az adatok megadása nélkül is kiírják, de az csak egy hozzávetőleges érték, ne foglalkozz vele, inkább izzadj meg rendesen.

- Amikor ismerkedsz a géppel, akkor egy gyorsabb gyaloglással kezd el az edzést. A tempón akkor gyorsíts, ha már stabilnak érzed magad és teljesen megszoktad a futópadot. Határold be a gépet, teszteld le a pad hosszát, meddig is terjed valójában a futótartományod, ami főleg a hosszabb lábú, magas embereknek ajánlatos. Majd folyamatosan növeld a sebességet és a dőlésszöget.

- A padon futott időeredményeiddel csak hozzávetőlegesen foglalkozz, mivel azok jobbak lesznek, mint a szabadban teljesítettek. Ez a fent említett mozgásbeli különbségből és a gép egyéni számításából adódhat.

Könnyebb, de izzasztóbb futás

A legszembetűnőbb különbség abban nyilvánul meg, hogy a kisebb légellenállás és a zárt tér következtében gyorsabban felhevül a tested, jobban izzadsz, és több folyadékra lesz szükségünk, hogy felfrissítsd magad. Akik rendszeres futónak számítanak a szabadban egy futópados edzés talán könnyebbnek is tűnhet a futószalag „segítsége” miatt, viszont akik teremben kezdenek először a futásnak hódolni, azoknak a legelső futópados edzés eléggé kimerítő is lehet. Az LCD kijelzős típusnál, nem ajánlatos filmeket nézni, hiszen normál esetben sem lefelé tartod a fejedet, és a szemeddel sem lefelé nézel futás közben. A szalagot se nézd, hanem egyenes testtartásban előre tekints. Próbáld felvenni a természetes futó testtartást és amint hozzászoksz, kellemes és hasznos edzésben lesz rajta részed.

Nemsokára egy újabb cikkben foglalkozunk még a futópados edzéssel, ahol majd egy edzéstervvel nyújtunk segítséget. Megtudhatod, hogyan érheted el gyorsabban, hogy egy 5 kilométeres szakasz meg se kottyanjon.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?

Élőben nézheted Marozsán Fábián negyeddöntős meccsét

Guardiolának van miért aggódnia a szezon egyik legfontosabb meccse előtt

További cikkeink a témában
Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?
Hirdetés