Hófehér fogakra vágysz? Segítünk!

Talán a leggyakoribb fogászati jellegű kérdés, amivel találkozok, a fogfehérítéssel kapcsolatos. „Van káros hatása?” „ Mi történik közben a fogakkal?” „ Ajánlom-e egyáltalán?” Nos, ezekre a kérdésekre nem tudok egyszerű választ adni. Természetesen attól függ.

Egy dolgot leszögezhetünk már az elején: csak a fogakat lehet fehéríteni, a töméseket, koronákat, hidakat, héjakat illetve bármilyen egyéb fogakat pótló vagy fogakon lévő protéziseket nem. Ez azt jelenti, hogy amennyiben az elszíneződést régi híd vagy korona, régi tömések okozzák, azokat cserélni kell. Fehérítéskor viszont amúgy is szinte mindig cserélni kell ezeket, mert a körülöttük lévő fogak kifehérednek, ezen pótlások viszont nem. Ha pedig minden fog más színű, az nem túl esztétikus.

Ha egy fog néhány év alatt hirtelen bebarnul vagy beszürkül a körülötte lévő fogakhoz képest, az általában a fog halálát jelenti, de gyökérkezelt fogak is elszíneződhetnek utólag. Ebben az esetben szoktuk a belső fehérítést alkalmazni, amikor a fogbélkamrába helyezzük a fehérítő anyagot, és a kívánt hatás eléréséig (néhány napig) bent hagyjuk.

Időnként maguk a fogak fehérek, de eltűnnek a rajtuk képződött elszíneződött fogkőréteg alatt. Ilyenkor egy fogkőeltávolítás és alapos polírozás megoldhatja a problémát. Amikor viszont a fogak alapjáraton sárgás színűek, esetleg az ételekből-italokból származó festékanyagok okozzák a színváltozást, fogfehérítést végzünk.

Rendelői fogfehérítés

A rendelőben végzett fogfehérítés a leggyorsabb és leghatékonyabb fehérítési módszer. Sok fajtája létezik, de a lényeg mindegyiknél ugyanaz. Első körben eltávolítjuk a fogkövet és az egyéb felrakódásokat, ez már fehérebbé szokta tenni a fogazatot. Ez után a fogakat teljesen elhatároljuk a szájüreg többi részétől (izolálás), hogy semennyi íny se látszódjon ki mellettük. Ez különféle rolnikkal, vattákkal, illetve fényre keményedő speciális ínyvédők felhelyezésével történik. Ez után helyezzük fel a fehérítő zselét, amit az adott technikának megfelelő ideig fent hagyunk, bizonyos típusokat pedig kék fénnyel világítunk.

Ez a fehérítő zselé is sokféle lehet, azonban a hatóanyag minden esetben ugyanaz: a hidrogén peroxid. Erős oxidálószer lévén ez az anyag a fog felszíni rétegeiben az elszíneződést okozó festékanyagok átalakításával fejti ki hatását.

Felmerülhet azonban bennünk a kérdés, hogy nem árt-e a fogaknak az, ha hidrogén-peroxidban fürdetjük őket?

Hogyan hat a fogakra a fehérítés?

Az összes jelenlegi fehérítési módszer (kivéve a mechanikai fehérítést, ami savas-szemcsés dörzsölést takar) így vagy úgy, de hidrogén-peroxidot használ. Ez az anyag, ha az ínyhez ér, „azt is hatékonyan kifehéríti”, ami a nyálkahártya oxidációját és egyúttal elhalását jelenti. Ha esetleg ez megtörténik, nem omlik össze a világ, a nyálkahártyaseb ugyanis 1 hét alatt maradéktalanul gyógyul. Viszont pont ezért fontos a megfelelő ínyvédelem.

A hidrogén-peroxid a fog mélyebb rétegeibe is behatol, és ha eléri a fogbelet, gyulladást okozhat. Ezen mellékhatása azonban csak akkor tud érvényesülni, ha a fogbélkamra elég tág, és/vagy a foganyag elég vékony ahhoz, hogy ez megtörténjen. Ezért fehérítés előtt szokás panorámaröntgent készíteni, így megelőzhető a baj. Szerencsére azonban a fehérítés miatti fogbélgyulladás extrém ritka.

A fehérítő zselé a fogból kivon bizonyos mennyiségű ásványi anyagot, azonban a kutatások szerint ezek a nyálból néhány óra alatt visszaépülnek a zománcba. De ha már lúd, legyen kövér: fehérítés után még külön zománcerősítő pakolásokkal szoktuk ellátni a fogakat. Az a gondolat tehát, hogy fehérítés után könnyebben szuvasodnak a fogak, tévesnek tűnik.

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy az esetek döntő többségében káros mellékhatások nélkül végezhető a fogfehérítés.

Hogyan előzzük meg az elszíneződést?

Fehérítés után egy ideig (néhány napig, de még jobb, ha néhány hétig) kerülni érdemes a színes ételek-italok fogyasztását. Meglepően hangzik, de a fogakat talán leginkább elszínező élelmiszer jelenleg a fekete tea. Ezen kívül a kávé, a dohányfüst és a vörösbor vezetik a listát. Persze senkit se szeretnék arra bíztatni, hogy ezeket ne fogyassza  (a dohányzás az egyetlen kivétel), azonban fehérítés után semmiképpen sem érdemes. A fehérítő hatású fogkrémek segíthetnek a fogszín hosszabb távú megőrzésében. Sajnos általában így is csak egy évig marad meg a vakító fehérség, egy idő után az ételfestékek győznek, és a fogazat visszaszíneződik.

Korábbi cikkeinkben ezekkel a kérdésekkel foglalkoztunk:

Ne rettegj a szájszagtól, itt a megoldás!
Tényleg félned kell a fogínyvérzéstől?

Minden héten rendel a Player fogorvos, gyere vissza gyakran!

Eldöntötted már, hogy duzzadó izmokat és kockahasat szeretnél? Nem akarod, hogy a strandon lógjon rajtad a fürdőgatya? Forró női pillantásokra vágysz? Akkor olvasd el a heti edzésterveinket, mert igyekszünk megmutatni és segíteni, hogyan érheted el álmaid alakját. 9. hét.

Előző héten megismerkedtünk a fekvőtámasszal, most pedig a húzódzkodást vesszük górcső alá. Ha lemész egy terembe, kevés olyan embert találsz, aki szeret húzódzkodni, vagy egyáltalán tud. Ennek nagyon egyszerű az oka: nehéz a gyakorlat. Erős karok és hát kell ahhoz, hogy a saját testsúlyodat fel tudd húzni, ezzel a legtöbb kezdő nem rendelkezik. Ugyanakkor meg kell említenem, hogy a húzódzkodás funkcionális mozgás. Erről eszembe jutnak a kilencvenes évek akciófilmjei, ahol a főhős egy kézzel kapaszkodva lóg a tátongó mélység fölött és próbálja felküzdeni magát. Ha eleget húzódzkodott volna, ez nem lenne probléma.

Húzódzkodás segítséggel

Mikor megbarátkozol a gondolattal, hogy húzódzkodnod kell, valószínűleg még nem vagy birtokában a kellő erőnek és a megfelelő technikának. Semmi ok az aggodalomra, mert ha egy jól felszerelt terembe jársz edzeni, akkor valószínűleg találkoztál már húzódzkodó géppel. Ez tulajdonképpen egy húzódzkodó keret, kiegészítve egy segítő szerkezettel, ami beállítástól függően könnyíti a gyakorlatot. Ha nincs ilyen gép a közeledben, kérj meg valakit, hogy fogja meg a bokád, amíg a gyakorlatot végzed, így magad tudod szabályozni, hogy mennyi segítség kell. Ha sokat húzódzkodsz segítséggel, hamarosan képes leszel a klasszikus gyakorlatra is.

A klasszikus húzódzkodás

Ez az, amit húzódzkodásnak nevezünk. Elsajátítása különösen fontos. Egyaránt edzi a hátat, a vállakat és a kart, nagyszerűen növeli az erőnlétet.

Húzódzkodás fordított fogással

A bicepsz kiemelt terhelést kap, aminek köszönhetően, igazi karerősítő gyakorlat. A hát izmait is edzi, de inkább a gerinc melletti régiót.

Kipping

Dinamikusan végzett gyakorlat. Nagyszerű az izom-állóképesség fejlesztésében. Erősíti a lapocka közötti izmokat. A gyakorlatot dinamikusan, lendületből kell végrehajtani. Ha jól csinálod, a végére kifulladsz.

Húzódzkodás súllyal

A gyakorlatok közül az egyik legnehezebb. Ha már jól megy az alapgyakorlat, akkor extra ellenállásként súlyokat aggathatsz magadra.

Húzódzkodás egy kézzel

A húzódzkodás csúcsa. Ha ezt meg tudod csinálni, akkor bizony elmondhatod magadról, hogy erős vagy. Nagyon kevesen tudják megcsinálni, szóval ha neked sikerül, várjuk a videót.

Edzésterv – 9. hét

1.nap

 • 100 fekvőtámasz
 • 100 húzódzkodás (kedved szerint válogathatsz a fentiekből, de még számos másik fajta létezik)
 • 50 guggolásból felugrás
 • 50 négyütemű fekvőtámasz
 • 50 lebegő felülés

2. nap

 • 100 fekvőtámasz
 • 100 húzódzkodás (kedved szerint válogathatsz a fentiekből, de még számos másik fajta létezik)
 • 50 kitörés ( felugrás közben cserélj lábat)
 • 50 felülés (5 kilós tárcsa a mellen)
 • 10x20 mp sprint (lehet futás, biciklizés, úszás, vagy bármilyen magas intenzitással végezhető kardió sport)

3. nap

 • 100 fekvőtámasz
 • 100 húzódzkodás (kedved szerint válogathatsz a fentiekből, de még számos másik fajta létezik)
 • 100 guggolás 2 db 10 kilós súlyzóval
 • 3x10 lábemelés függésből (lehetőleg érintsd meg a rudat, ha nem megy, akkor nyújtott lábbal derékszögig)
 • 5 km laza kocogás, biciklizés, úszás, vagy bármilyen közepes intenzitással végezhető kardió mozgás.

Nézd meg az előző 8 hét programját és vágj bele az edzésbe!

Eldöntötted már, hogy nyáron duzzadó izmokat és kockahasat szeretnél? Nem akarod, hogy a strandon lógjon rajtad a fürdőgatya? Forró női pillantásokra vágysz? Akkor olvasd el a heti edzésterveinket, mert igyekszünk megmutatni és segíteni, hogyan érheted el álmaid alakját.

Gondolkodtál már azon, hogy a régi időkben mitől lettek erősek a férfiak? Vegyük példának a spártai katonákat, vagy a gladiátorokat. Nyilván nem voltak puhány fiúk, különben az oroszlánok fogpiszkálónak használták volna a bordáikat, miután vasárnapi ebédként elfogyasztják őket.

Egy méltatlanul hanyagolt gyakorlatról írok, a fekvőtámaszról. Férfiak generációit tette erőssé, izmossá ez a gyakorlat.

A fekvőtámasz

A fekvőtámasznak talán több száz típusa is létezik - attól függően lehet variálni, hogy milyen erős a gyakorló, vagy éppen milyen képességet akar fejleszteni. Vannak dinamikusan végrehajtandó fajták, amik a gyorsaságot növelik: a pliometrikus vagy a kézenállásból végrehajtott karhajlítás és nyújtás.

Ez a szuper gyakorlat össze sem hasonlítható a fekvenyomással. Nem csinál pufi mellizmokat, hanem lapos, szálkás és mindenek előtt erős izmokat fejleszt. A fekvőtámasz erősíti továbbá a tricepszet (vannak specifikus nyomások is erre) és a vállövet. Egyes extrémebb verziók a törzsizmokat is nagy terhelésnek teszik ki (erről az elkövetkezendő hetekben olvashatsz), ami pozitívan befolyásolja az életminőséged, ugyanis megszűnnek a hátfájások és öregkorban is hasznos lesz.

Nézzünk meg néhány fekvőtámasz fajtát

Sima fekvőtámasz

A testnevelés órák örök klasszikusa, kivéve, hogy kevesen csinálják szabályason. A jó fekvőtámaszhoz a kezeid vállszélesen támaszkodnak, a könyököd végig a tested mellett tartod és addig ereszted le magad, amíg a mellkasod 1 centire van a földtől. Lefele lassan ereszd és dinamikusan nyomd ki. Kiegyensúlyozottan edzi a mellet és a tricepszet, viszont hamar könnyűvé válik. 

Széles tartásban

A széles tartású fekvőtámasz elsősorban a mellet célozza meg. 

Gyémánt tartásban

Vékony a karod? Akkor barátkozz meg ezzel a gyakorlattal, mert legyilkolja a tricepszet és hamar úgy fog kinézni, mint egy patkoló kovács jobbkeze. Változtathatsz azon, hogy mell alá vagy fölé engeded, úgyhogy megunni sem lehet. Ha már elég tökösnek érzed magad, csináld úgy hogy a könyököd érinti a talajt. Nehéz, ugye?

Lábak felemelve

Itt értelemszerűen a váll kap nagyobb hangsúlyt és a mellizom felső része. Nagyon kedves kis gyakorlat, de ha szereted a csúnya trükköket, csináld ezt is gyémánt tartásban. Meg fogsz lepődni.

Hindu fekvőtámasz

Az asthanga jóga ihlette fekvőtámasz, az indiai birkózók nagy kedvence. Lefelé néző kutyából indul, ami egy merev embernek eleve kihívás. Én mondtam, hogy nyújts sokat! A gyakorlat nagyszerűsége abban rejlik, hogy dinamikus, nyújtja az izmokat és nehéz belőle sokat csinálni. A váll végig terhelésnek van kitéve, szóval ha jól nyomod megnőnek rendesen.

Extrém hindu

Azoknak, akiknek a halandó megoldás is kevés. Nem árt, ha rokona vagy pókembernek és tapadsz a falon, különben az is plusz izommunka lesz.

Kézenállásból nyomás

A fekvőtámaszok csúcsa ez a nyomás. Nehéz és segítség nélkül elkél a jó egyensúly, vagy a tornász múlt. Ennek ellenére, ha erős vállakra vágysz, ez a te gyakorlatod. Eleinte falnál gyakorold és ha nem megy, csak félig ereszd le.

Pliometrikus fekvőtámasz

A robbanékonyságot és a sebességet növeli ez fekvőtámasz fajta. Leginkább a küzdősportolók profitálhatnak belőle, de egy jó kis kocsmai bunyó alkalmával is a hasznodra lehet. Gyorsan hajtsd végre, ha pedig jól megy, tapsolj közben amennyit jól esik.

Edzésterv - 8. hét

1. nap

 • 100 fekvőtámasz (kedved szerint válogathatsz a fentiekből, de még számos másik fajta létezik)
 • 50 húzódzkodás
 • 50 guggolásból felugrás
 • 50 négyütemű fekvőtámasz
 • 50 lebegő felülés

2. nap

 • 100 fekvőtámasz (kedved szerint válogathatsz a fentiekből, de még számos másik fajta létezik)
 • 50 húzódzkodás
 • 50 kitörés ( felugrás közben cserélj lábat)
 • 50 felülés (5 kilós tárcsa a mellen)
 • 10x20 mp sprint (lehet futás, biciklizés, úszás, vagy bármilyen magas intenzitással végezhető kardió sport)

3. nap

 • 100 fekvőtámasz (kedved szerint válogathatsz a fentiekből, de még számos másik fajta létezik)
 • 50 húzódzkodás
 • 100 guggolás 2 db 10 kilós súlyzóval
 • 3x10 lábemelés függésből (lehetőleg érintsd meg a rudat, ha nem megy, akkor nyújtott lábbal derékszögig)
 • 5 km laza kocogás, biciklizés, úszás, vagy bármilyen közepes intenzitással végezhető kardió sport

Nézd meg az előző 7 hét programját és vágj bele az edzésbe!