A Player fogorvos-szakértője beavat mindenbe, amit a fogfehérítésről, a lenyűgöző mosolyról és ennek eléréséről tudni érdemes.

Egy dolgot leszögezhetünk már az elején: csak a fogakat lehet fehéríteni, a töméseket, koronákat, hidakat, héjakat illetve bármilyen egyéb fogakat pótló vagy fogakon lévő protéziseket nem. Ez azt jelenti, hogy amennyiben az elszíneződést régi híd vagy korona, régi tömések okozzák, azokat cserélni kell. Fehérítéskor viszont amúgy is szinte mindig cserélni kell ezeket, mert a körülöttük lévő fogak kifehérednek, ezen pótlások viszont nem. Ha pedig minden fog más színű, az nem túl esztétikus.

Ha egy fog néhány év alatt hirtelen bebarnul vagy beszürkül a körülötte lévő fogakhoz képest, az általában a fog halálát jelenti, de gyökérkezelt fogak is elszíneződhetnek utólag. Ebben az esetben szoktuk a belső fehérítést alkalmazni, amikor a fogbélkamrába helyezzük a fehérítő anyagot, és a kívánt hatás eléréséig (néhány napig) bent hagyjuk.

Időnként maguk a fogak fehérek, de eltűnnek a rajtuk képződött elszíneződött fogkőréteg alatt. Ilyenkor egy fogkőeltávolítás és alapos polírozás megoldhatja a problémát. Amikor viszont a fogak alapjáraton sárgás színűek, esetleg az ételekből-italokból származó festékanyagok okozzák a színváltozást, fogfehérítést végzünk.

Rendelői fogfehérítés

A rendelőben végzett fogfehérítés a leggyorsabb és leghatékonyabb fehérítési módszer. Sok fajtája létezik, de a lényeg mindegyiknél ugyanaz. Első körben eltávolítjuk a fogkövet és az egyéb felrakódásokat, ez már fehérebbé szokta tenni a fogazatot. Ez után a fogakat teljesen elhatároljuk a szájüreg többi részétől (izolálás), hogy semennyi íny se látszódjon ki mellettük. Ez különféle rolnikkal, vattákkal, illetve fényre keményedő speciális ínyvédők felhelyezésével történik. Ez után helyezzük fel a fehérítő zselét, amit az adott technikának megfelelő ideig fent hagyunk, bizonyos típusokat pedig kék fénnyel világítunk.

Ez a fehérítő zselé is sokféle lehet, azonban a hatóanyag minden esetben ugyanaz: a hidrogén peroxid. Erős oxidálószer lévén ez az anyag a fog felszíni rétegeiben az elszíneződést okozó festékanyagok átalakításával fejti ki hatását.

Felmerülhet azonban bennünk a kérdés, hogy nem árt-e a fogaknak az, ha hidrogén-peroxidban fürdetjük őket?

Hogyan hat a fogakra a fehérítés?

Az összes jelenlegi fehérítési módszer (kivéve a mechanikai fehérítést, ami savas-szemcsés dörzsölést takar) így vagy úgy, de hidrogén-peroxidot használ. Ez az anyag, ha az ínyhez ér, „azt is hatékonyan kifehéríti”, ami a nyálkahártya oxidációját és egyúttal elhalását jelenti. Ha esetleg ez megtörténik, nem omlik össze a világ, a nyálkahártyaseb ugyanis 1 hét alatt maradéktalanul gyógyul. Viszont pont ezért fontos a megfelelő ínyvédelem.

A hidrogén-peroxid a fog mélyebb rétegeibe is behatol, és ha eléri a fogbelet, gyulladást okozhat. Ezen mellékhatása azonban csak akkor tud érvényesülni, ha a fogbélkamra elég tág, és/vagy a foganyag elég vékony ahhoz, hogy ez megtörténjen. Ezért fehérítés előtt szokás panorámaröntgent készíteni, így megelőzhető a baj. Szerencsére azonban a fehérítés miatti fogbélgyulladás extrém ritka.

A fehérítő zselé a fogból kivon bizonyos mennyiségű ásványi anyagot, azonban a kutatások szerint ezek a nyálból néhány óra alatt visszaépülnek a zománcba. De ha már lúd, legyen kövér: fehérítés után még külön zománcerősítő pakolásokkal szoktuk ellátni a fogakat. Az a gondolat tehát, hogy fehérítés után könnyebben szuvasodnak a fogak, tévesnek tűnik.

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy az esetek döntő többségében káros mellékhatások nélkül végezhető a fogfehérítés.

Hogyan előzzük meg az elszíneződést?

Fehérítés után egy ideig (néhány napig, de még jobb, ha néhány hétig) kerülni érdemes a színes ételek-italok fogyasztását. Meglepően hangzik, de a fogakat talán leginkább elszínező élelmiszer jelenleg a fekete tea. Ezen kívül a kávé, a dohányfüst és a vörösbor vezetik a listát. Persze senkit se szeretnék arra bíztatni, hogy ezeket ne fogyassza  (a dohányzás az egyetlen kivétel), azonban fehérítés után semmiképpen sem érdemes. A fehérítő hatású fogkrémek segíthetnek a fogszín hosszabb távú megőrzésében. Sajnos általában így is csak egy évig marad meg a vakító fehérség, egy idő után az ételfestékek győznek, és a fogazat visszaszíneződik.

Korábbi cikkeinkben ezekkel a kérdésekkel foglalkoztunk:

Ne rettegj a szájszagtól, itt a megoldás!
Tényleg félned kell a fogínyvérzéstől?

Minden héten rendel a Player fogorvos, gyere vissza gyakran!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Mourinho miközben Artetát dicsérte, megemlítette a saját nagyságát is

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés