Húszévesen verekedte be magát az egyre markánsabb FTC kezdőjébe, és már az U21-es válogatottban is bizonyított. Ha pályafutásának íve töretlen lesz, ő lesz az új kedvenc.

Ahogy tavasszal Kovács István esetében már említettem, Holman Dávidnál is érvényes: húszévesen már nem számít tininek, és közel sem egyedi, hogy stabil csapattag a félelmetes NB I-ben, ám a Kiskokónál egy évvel fiatalabb középpályás abba a Fradiba verekedte be magát, ahol a legritkábban használt nyelv a magyar. Igazi nemzetközi, rutinos és tehetséges légiósokkal felturbózott, bajnokesélyes csapatot építenek a kilencedik kerületben, nem könnyű fiatal magyarként érvényesülni; noha a Fradi célja, hogy egyre több saját nevelésű hazai srác játsszon. Egyre több Lipcsei, Lisztes, vagy akár Albert Flórián.

Holman tizenkilenc évesen, 2012. május 5-én a Siófok elleni mérkőzésen mutatkozott be a Fradi első csapatában, majd még az év novemberében megkötötte első profi szerződését a zöld-fehérekkel. Ricardo Moniz érkezése áttörést jelentett a pályafutásában, miután lepörgetett egy durva, de annál hasznosabb téli felkészülést, 2013 tavaszán pályára is lépett néhány alkalommal. A május végi Debrecen elleni rangadón például a kezdőcsapatba jelölte a holland mester, Holman pedig egy gólpasszal jelezte, nem szeppent meg lehetőségtől.

No de ennyire azért nem indult szépen az a karrier, a kis Dávidot ugyanis egy jókora parasztlengővel vágták tarkón az MTK-nál, az utánpótlás-nevelésről méltán híres kék-fehérek alaposan mellényúltak az ő esetében. Holman kinőve a váci utánpótlást 2007-ben egyenes út vezetett az akkoriban az utánpótlásbázisok közt még egyeduralkodónak számító agárdi akadémiára. Két évet nyomott le a híres Sándor Károly Akadémián, ám miután fizikailag nemigen fejlődött, tizenöt évesen is csak százhatvan centis, eléggé nyeszlett kisfiú volt, labdaügyessége ellenére eltanácsolták.

Visszakerült Érsekvadkertre, ahol édesapja a klub elnöke, egyik bátyja pedig a csapat edzője volt, tehát családias, nyugodt légkörben játszhatott, ráadásul elkezdett nőni is. A 188 centis, technikás srácra le is csapott a Fradi, 2010-ben költözött a Népligetbe. A Fradi második csapatában meghatározó tag lett a nyurga irányító, gólokkal, gólpasszokkal verekedte be magát az U19-es válogatottba.

Aztán 2013. szeptember 5-én az U21-es válogatottban is bemutatkozott, és elég hatásosra sikerült az antré: a szünetben állt be, 0–1-es állásnál, előbb fejjel, majd jobb lábbal is gólt szerzett, és végül 4–1-re nyert a magyar válogatott. Ezt nevezhetjük igazi berobbanásnak a nemzeti együttesbe.

Persze közel sem véletlenül, vagy csak a sérüléseknek köszönhetően került a keretbe, akkor ugyanis már kétgólos volt az bajnokságban, a Győr és az MTK elleni rangadókon is gólt szerzett. A győri bajnokin élete első NB I-es találatát lőtte, ami ráadásul igen szépre sikerült. Ezzel a bombával egyenlített a Ferencváros, majd a 88. percben szerzett góllal győzött is.

Azóta a kilenc forduló alatt nyolcszor játszott, elsősorban a pálya bal oldaláról indulva, de onnan inkább a tengely felé mozogva, és három gólt szerzett, valamint adott egy gólpasszt is. Eközben egyébként a Ligakupában is betalált már, a Sopron ellen fejjel ért el gólt. Az amúgy is szembetűnő, hogy remekül érkezik a beadásokra, kihasználva magasságát fejjel rendre veszélyes – a Sopron mellett az MTK, a Pápa és ugye Bosznia ellen is fejjel volt eredményes.

Holman magassága ellenére roppant harmonikusan, szinte légiesen mozog, bár a légiesség most már sokszor a hátrányára is válik, mivel a párharcokat nem jó százalékban nyeri meg. A fizikai érési folyamata azonban még közel sem fejeződött be, a hirtelen megnyúlt játékosra fokozatosan pakolgatják rá az izmot, természetesen okosan adagolva, hogy nehogy a robbanékonyság és mozgékonyság rovására menjen. Ha javulnak fizikai paraméterei, még inkább meghatározó játékos lehet az NB I-ben, hiszen a párharcokban és a védekezésben is javulni fog.

Úgy tűnik, a mentalitása, futballról alkotott elképzelései is rendben vannak, legalábbis a menedzsere nyilatkozata alapján szimpatikus a jövőkép:

Dávidnak kettőezer-tizenötig szól a szerződése, nem tárgyaltunk még hosszabbításról, de most nem is ez a fontos. A játékos családjával együtt úgy gondoljuk, Magyarország legnépszerűbb csapatánál a lehető legjobb helyen van, hiszen bízik benne az edzője, és folyamatosan játszik. Ő az a típusú játékos, aki nem akar mielőbb külföldre szerződni, és miután korábban nem távozott, most már érdemes is lenne legalább ötven–hatvan első osztályú meccset itthon játszani, és ha a jövőben úgy adódik, akkor megfelelő tapasztalattal felvértezve elszerződni. Most ez még nem téma, a legfontosabb a folyamatos fejlődés, ami ha ilyen ütemben halad, akkor egy éven belül talán felnőttválogatott-meghívót is érhet” – vélekedett róla Paunoch Péter.

Mint minden rendes karrierhez, Holmanéhoz is szükség volt, van a szerencsére, a fiatal irányító ugyanis aligha játszana (ennyit), ha Leonardo nem sérül meg súlyosan tavasszal, hiszen mindketten a támadó mögötti posztot favorizálják. A brazil hamarosan ismét pályára léphet, sőt a nyár végén igazolt Buzsáky Ákos is felépülőben van, így bőven lesz konkurenciája Holmannak, ám egyrészt a Böde mögötti támadósor bármelyik pontján használható, másrészt volt ideje bizonyítani. És meg is tette. Harmadrészt az sem hátrány, hogy fiatal és magyar – hiszen egy saját nevelésű tehetségért mindig jobban tud rajongani a szurkolótábor.

Albert Flórián pályán nyújtott szintje és elért eredményei aligha érhetők el Holman számára, ám a népszerűsége meccsről meccsre nő, akár alberti szintre is emelkedhet. Ricardo Moniznál jó kezekben van, a holland szakember képes kihozni belőle a legjobbat, és emellett nem engedi lazsálni. A következő lépcsőfok tehát a stabil kezdő státusz a Fradiban és a zöldekkel a nemzetközi porond, majd a felnőtt válogatott. Egy éven belül.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?

Élőben nézheted Marozsán Fábián negyeddöntős meccsét

Guardiolának van miért aggódnia a szezon egyik legfontosabb meccse előtt

További cikkeink a témában
Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?
Hirdetés