Hogy képben legyél a nyári foci Eb-vel kapcsolatban, bemutatjuk a résztvevő válogatottakat. Olaszország.

A 2006-os, amúgy összesen négyszeres világbajnok Olaszország szurkolóit nem irigylem, gyakorlatilag eltűnt a csapatuk. Elkoptak a keretből a klasszisok, az egyéniségek és a csatárok is. Sehol egy Nesta, egy Cannavaro, egy Gattuso, egy Del Piero, egy Totti vagy akár egy Vialli, nem beszélve Maldiniről. Ehelyett van Diamanti, Giaccherini, Marchisio, Ogbonna, Bonucci és Borini. Ez a mai Squadra Azzurra. Ezzel a csapattal hatalmas meglepetésnek számítana, ha 1968 után ismét a kontinens trónjára ülne az olasz válogatott. Lippi 2006-os világbajnok csapatából Buffon és Pirlo maradt hírmondónak, de hát már ők sem mai gyerekek. Nem is ez a legfőbb gond, hisz ez az élet rendje, sokkal inkább az, hogy Cesare Prandellinek nemigen volt kiből válogatnia, nem a csodás utánpótlás söpörte ki Del Pieróékat. Domenico Criscito, a válogatott védője is belekeveredett a legújabb botrányba, átkutatták a szobáját az edzőtáborban, ezért úgy döntött a szövetség, hogy nem mehet az Eb-re a Zenit védője.[/keretes_doboz]A Serie A színvonala évről-évre csökken, az élcsapatok egyre kevésbé számítanak meghatározónak Európában, arról nem beszélve, hogy a rendbe felbukkanó bundabotrányok alaposan megtépázták az olasz foci nimbuszát. Így aztán egy igencsak közepesnek mondható, egyéniségek nélküli csapattal fognak elutazni Lengyelországba, ahol többek közt a címvédővel is össze kell mérniük az erejüket.

A C-csoport nem leányálom, bár a hat évvel ezelőtti válogatottnak nem okozna különösebb gondot, nem úgy az ideinek, melyben olyan játékosok is helyet kaptam, akik még a klubjukban sem számítanak húzóembernek. Igen, Olaszországról beszélünk, még mindig. Szinte hihetetlen. Az azzurrik egyébként a C jelú hatosból kvalifikálták magukat az Európa-bajnokságra, Prandelli együttese veretlen lett csoportelső.

C-csoport

Spanyolország
Olaszország
Írország
Horvátország

De ettől még tartom az előbbi véleményem, ez az olasz brigád nem különösebben veszélyes, a szerb, szlovén, észak-ír, észt és feröeri válogatott beelőzése miatt nem kell elszállniuk maguktól. Az persze tény, hogy hazai pályán ötből ötöt nyertek Pirlóék és még gólt sem kaptak. A tíz meccsen hússzor talált be Olaszország, a legeredményesebb játékos kicsit meglepő módon Antonio Cassano volt hat góljával. Pedig ő a Milanban inkább csere volt, egészen addig, amíg nem kellett megműteni a szívét, mert utána a pályafutása is veszélybe került. Ehelyett most ott van a keretben, úgy, hogy a tavasszal szinte egyáltalán nem játszott. A kétgólos, tíz selejtezőn is pályára lépő, biztos befutóban tűnő Pazzininek viszont nem jutott hely, akárcsak a bajnok Juventus centerének, a ligában 10 gólt rúgó Matrinak (Rossi pedig megsérült, ő tuti kerettag lett volna). Ott van viszont az életveszélyes Borini, aki egy percet sem játszott a selejtezőben... A Roma 21 éves támadója hét gólt lőtt a bajnokságban és egyszeres válogatott.

Azt hiszem, az már régen rossz, ha egy nemzeti csapat elsőszámú csatára Mario Balotelli. A Manchester City támadója kétségtelenül tehetséges és ráadásul rendszeresen játszott az angol bajnokságot nyerő csapatban, sőt lőtt is 13 gólt, ám egy őrült, egy ütődött idióta. És ő is csak 21 éves, csodát nem várhatnak tőle. Talán majd Antonio Di Natalétól, az Udinese 34 éves csatárától, aki két éve nem volt válogatott. Hol van már Mancini, Vialli, Baggio, Totti vagy Vieri...

Olaszország Eb-kerete

  • Kapusok: 1 Gianluigi Buffon (Juventus), 14 Morgan De Sanctis (Napoli), 12 Salvatore Sirigu (PSG)
  • Védők: 7 Ignazio Abate (Milan), 6 Federico Balzaretti (Palermo), 15 Andrea Barzagli (Juventus), 19 Leonardo Bonucci (Juventus), 3 Giorgio Chiellini (Juventus), 2 Christian Maggio (Napoli), 4 Angelo Ogbonna (Torino)
  • Középpályások: 16 Daniele De Rossi (AS Roma), 22 Alessandro Diamanti (Bologna), 13 Emanuele Giaccherini (Juventus), 8 Claudio Marchisio (Juventus), 18 Riccardo Montolivo (Milan), 5 Thiago Motta (PSG), 23 Antonio Nocerino (Milan), 21 Andrea Pirlo (Juventus), 20 Sebastian Giovinco (Parma)
  • Támadók: 9 Mario Balotelli (Man. City), 17 Fabio Borini (AS Roma), 10 Antonio Cassano (Milan), 11 Antonio Di Natale (Udinese),

Idén eddig egyetlen meccset játszott Prandelli gárdája, otthon 1-0-ra kikapott az USÁ-tól. Ott még Pazzini és Matri rohamozott, de hát február 29. rég volt már. Sebastian Giovinco és Andrea Pirlo mozgatta a csapatot, az Eb-n is ez lesz a felállás, a Parma kopasz játékmestere nagyszerű idényt futott, 15 gólt lőtt, állítólag a Barcelona is bejelentkezett érte. Pirlo meg maga a rutin. A kapuban Gianluigi Buffon biztos pont, hátulról Criscito kiesett, de Giorgio Chiellini, Andrea Barzagli és Ignazio Abate is jó passzban van, velük nem lesz gond. A középpályán az említett két úron kívül Daniele De Rossi és az ősztől már a Milanban játszó Riccardo Montolivo helye nem volt kérdés, de Maggio, Nocerino és Thiago Motta beválogatása sem meglepő. Nem úgy Diamanti és Giaccherini. A Bologna középpályása egyszer, 2010 novemberében volt válogatott, egy Románia elleni barátságos meccsen ugrott be. Giaccherini pedig eggyel kevesebbszer.
Joggal kérdezhetik az olasz drukkerek: hol a csapatunk?

Olaszország programja az Eb-n

Olvass a többi csapatról is!

Nézd meg az olasz válogatott Eb-mezét!
Ha szeretnél fogadni a haverokkal a meccsekre, előbb tájékozódj az esélyekről!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Kikapott a városi derbin a Liverpool, egyre távolabb a bajnoki cím

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés