Ismét a feljutásért csúszik jégre a hoki-válogatott, a korábbi szapporói hősök Szlovéniában harcolnak azért, hogy ismét láthassunk Kanada-Magyarország tétmeccset.

Amíg a labdarúgók folyamatosan sírnak, nyöszörögnek hosszú évtizedek óta, hogy így nincs pénz, úgy nincs pálya és különben is milyen pocsék idő van már nálunk télen, addig jégkorongozóék dolgoztak. Sokat, okosan, szisztematikusan. Természetesen a két sportág nem összehasonlítható, hiszen a fociban magasan a legnagyobb a konkurencia, mindenhol rúgják a bőrt, míg hokiban nemigen kell tartani egy Ciprus vagy Montenegró elleni vereségtől. Persze azt a státuszt fel kellett építeni, hogy ma már fel se merüljön, hogy leverünk-e egy spanyol válogatottat. Sárközy Tamás elnök regnálása idején kezdődött a felemelkedés, a tanár úr 1988 és 1998 között dolgozott a Jégkorong Szövetség élén, amikor még javában a C-csoportban kergették a pakkot Palkovicsék. Majd rá tíz évre az elitosztályban többek közt Kanadával és az oroszokkal meccseltek a fiúk.

Az ezredfordulón megnyerték a C-csoportos világbajnokságot, majd az átalakított, divíziókra szeletelt tornákon az A- és a B-csoport között lebegtek évekig, amikor is 2008 tavaszán kisebb csodát végrehajtva Szapporóban Divízió I./A-s vébét nyertek Pat Cortina tanítványai, és feljutottak a legjobbak közé! A csoda szó nem túlzás egy olyan sportág esetében, ahol akkortájt két-három fedett jégcsarnok üzemelt az egész országban. 

A 2009-es svájci jégkorong-világbajnokságon a sportág legjobbjaival, Oroszországgal, Kanadával és Szlovákiával is játszhattak a magyar hősök, akik ugyan pontot nem tudtak szerezni, de a szlovákok (3-4) és a németek ellen (1-2) is helytálltak.

A következő két vb-n is csak egy győzelemre volt a válogatott a feljutástól, ám előbb Szlovénia, tavaly pedig Olaszország fosztott meg minket egy újabb álomtól. Utóbbi hatványozottan fájó volt, hiszen hazai pályán, a Papp László Sportarénában 8000 néző (!) előtt csúszhattak jégre az akkor már Ted Sator vezette szapporói hősök. Ám hiába egyenlítettünk 1-3-ról Sikorcin és Vas Marci góljaival, a hosszabbításban a taljánok ütötték a mindent eldöntő találatot, ők léphettek egy osztállyal feljebb. 

Viszont ismét látszott, hogy csapatunk képes felvenni a versenyt a legjobbakkal, azóta az Alba Volán - melyre épül a válogatott - a csapatsportok egyik legjobb klubja lett az országban, az osztrák bajnokságban, az EBEL-ben meghatározó brigáddá nőtte ki magát, a válogatott meg ugye évről-évre a legjobbak közé készül. Hokinemzet lettünk. Sosem hittem, hogy ezt egyszer leírhatom.

A nemzeti válogatott a tavalyihoz képest némiképp változott, hiszen ismét szövetségi kapitányt váltottunk, fehérvári munkájával Kevin Primeau érdemelte ki a posztot. A 36 éves Palkovics Krisztián 19 vb-szereplés után visszavonult a válogatottból, Kóger Dániel a tengerentúlon ragadt a klubjában, és a két kapus, Szuper Levente és Hetényi Zoltán jelenleg még szintén nem készül együtt a srácokkal, de ők befuthatnak a vb-re (időközben kiderült, hogy sajnos nem - szerk.). Palkovics helyét a honosított, rutinos, korábban Amerikában is játszó Mihály Árpád veszi át, a fiatalok közül a svéd első ligában hokizó Hári János bejátszotta magát a csapatába, Bartalis István is rendre szerepel szintén svéd klubjában, Sofron István pedig a tavalyi világbajnokság után az EBEL-ben is gólkirály lett, vagyis az utánpótlás egyre nagyobb teret hódít magának.

Tavaly átszervezték a világbajnokságok rendszerét, az A-csoport alá egyetlen divíziót húztak, a korábbi két hatos csoportból egy maradt, így lényegesen erősebb lett az osztályunk, cserében nem egy, hanem két feljutó lesz.

Felkészülési mérkőzések

Magyarország-Lengyelország 4:1 (0:1, 2:0, 2:0)
Magyarország-Lengyelország 4:2 (2:0, 2:1, 0:1)

Szlovéniában a hazaiakon kívül Japánnal, Ukrajnával, Nagy-Britanniával és Ausztriával játszanak Sofronék, vagyis az eddigi egy, maximum két komoly meccs helyett most lesz öt élet-halál derbi. Benne van a pakliban az esetleges feljutás, de sajnos akár a kiesés is. Ha csak a világranglistát vennénk alapul, Magyarország a negyedik helyen végezne (20. hely), csak a britek (21.) és Japán (22.) található mögöttünk. Utóbbiról tudjuk, hogy roppant kellemetlen ellenfél és rengeteget fejlődött, novemberben például 5-3-ra legyőzött minket Miskolcon. A honosított kanadaiakkal teletömött briteket meg két éve csak 2-0-ra vertük. Viszont a nálunk előkelőbb helyen lévő ukránokat (19.) és szlovénokat (18.) is vertük már meg, ergo lehetünk akár másodikok is. Ausztriának én megelőlegezek egy feljutást, a másik helyre fantasztikus lenne odaérni, de a realitás azt mondatja, hogy a harmadik pozíció is szép eredmény lenne.

Menetrend

  • 2012.04.15. vasárnap, 13:00 Japán - Magyarország
  • 2012.04.16. hétfő, 13:00 Magyarország - Ukrajna
  • 2012.04.18. szerda, 20:00 Szlovénia - Magyarország
  • 2012.04.19. csütörtök, 16:30 Magyarország - Ausztria
  • 2012.04.21. szombat, 16:30 Magyarország - Nagy-Britannia

A válogatott keret

  • Kapusok: Bálizs Bence (Sapa Fehérvár AV19), Budai Krisztián (Miskolci Jegesmedvék)
  • Hátvédek: Horváth András, Tokaji Viktor, Láda Balázs, Sille Tamás, Hetényi Péter (Sapa Fehérvár AV19), Hegyi Ádám, Pozsgai Tamás (Dab.Docler), Szélig Viktor (Briancon)
  • Csatárok: Ladányi Balázs, Sofron István, Vas Márton, Kovács Csaba, Sikorcin Ladislav, Mihály Árpád, Benk András, Magosi Bálint (Sapa Fehérvár AV19), Galanisz Nikandrosz (Dab.Docler), Bartalis István, Vas János (Troja-Ljungby), Hári János (MoDo)
Támogatott és ajánlott tartalmaink

Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?

Élőben nézheted Marozsán Fábián negyeddöntős meccsét

Guardiolának van miért aggódnia a szezon egyik legfontosabb meccse előtt

További cikkeink a témában
Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?
Hirdetés