Nem hagyhatjuk ki sorozatunkból a valaha volt talán legjobb európai kupadöntőt, ahol potyogtak a gólok és a könnyek. A 2001-es UEFA-kupa-döntő következik.

Már láthattad a Re-Playeren minden idők legjobb, legizgalmasabb Bajnokok Ligája-döntőjét, a '99-es MU–Bayern meccset, amit a világ egyik legemlékezetesebb ütközetének is tartunk. Ha viszont már sorra vesszük a felejthetetlen európai kupadöntőket, semmiképp sem maradhat ki a 2001-es UEFA-kupa csúcsösszecsapása, melynél jobb mérkőzést keveset játszottak. A Liverpool és a hatalmas meglepetésre fináléig menetelő Alavés egy kilencgólos, hihetetlen meccset játszott, amely ráadásul 127 percig tartott, és egy öngóllal dőlt el.

Akkoriban épp az aranygól volt porondon, ami igazi thrillernek számított – a lényege, hogy a hosszabbításnak, vagyis a meccsnek az első gólnál vége van. Már csak három perc volt hátra a ráadásból, amikor McAllister szabadrúgását Geli a saját kapujába csúsztatta. Igen ám, de ekkor már nyolc gól esett a mérkőzésen!

A Liverpool már három egyre vezetett, ám Javi Moreno három perc alatt egyenlített. De az esélyesebb vörösök nem törtek meg, és Robbie Fowler góljával ismét előnyre tettek szert. Csakhogy a spanyoloknak is maradt még egy dobásuk, a legendás Johann Cruyff fia, Jordi Cruyff egyenlített a 88. percben. És akkor jött a hosszabbítás. Ezt a meccset mindenképp látni kell!

A 2001-es UEFA Kupa-döntő jegyzőkönyve

  • Liverpool–Alavés 5–4 (3–1)
  • Dortmund, 50 ezer néző; Vezette: Veisierre (francia)
  • Liverpool: Westerveld – Babbel, Henchoz (Smicer 56.), Hyypia, Carragher – Gerrard, McAllister, Hamann, Murphy – Owen (Berger 78.), Heskey (Fowler 65.)
  • Deportivo Alavés: Herrera – Contra, Eggen (Ivan Alonso 23.), Karmona, Tellez – Cruyff, Tomics, Desio, Geli – Astudillo (Magno 46.), Javi Moreno (Pablo 65.)
  • Gólszerző: Babbel a 3., Gerrard a 16., Ivan Alonso a 27., McAllister a 41., Javi Moreno a 48. és az 51., Fowler a 73., Jordi a 88., Geli (öngól a 117. percben)
  • Kiállítva: Magno a 99., Karmona a 116. percben

(Fotó: Europress/Getty)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

100 millió oka van a Fradinak, hogy figyelje a Championship alakulását

Brutálisan erős csapattal megy az olimpiára a Team USA

További cikkeink a témában
Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?
Hirdetés