Mint ismeretes, Tito Vilanova lemondása után megüresedett a katalán sztárcsapat kispadja. A nemzetközi sportsajtó eddig közel két tucat nevet dobott be, mint lehetséges utód, de magyar eddig nem volt közötte. Eddig.

Mezey György doktor

Elsőként itt van mindjárt Mezey György, naná, hát ki más! A futball doktora bármelyik, hangsúlyozzuk, bármelyik kispadra bármikor leülhetne, hiszen a kisujjában van a szakma, Európa egyik legelismertebb szakembere, az UEFA szakmai bizottságának tagjaként felfoghatatlan mennyiségű BL-meccset látott és elemzett, alighanem tökéletesen és gördülékenyen át tudna csücsülni a katalán csapatocska kispadjára. Mezey doktor hosszú évtizedekig vezette a magyar edzőképzést, nélküle most nem tartanánk ott, ahol... Bónuszként az év európai szövetségi kapitánya volt 1985-ben, amikor kivezette a válogatottat a nagysikerű mexikói világbajnokságra, és bajnok lett a Vidivel. Kinek ne kellene egy ilyen szaktekintély?

Várhidi Péter

Az Újpesttel egyszeres magyar bajnok edző a Sport1 szakkommentátoraként éveken keresztül szinte testközelből figyelte az FC Barcelona mérkőzéseit, ezért jól ismeri nemcsak a keretet, hanem a csapat – népiesen tiki-takának nevezett – játékrendszerét is. Mivel nem csak Barcelona-meccseket szakértett, ezért a teljes La Liga-mezőnyt is ismeri, ami nem elhanyagolható tényező, szerintünk ezt például az argentin Tata Marino nem mondhatja el magáról. Senki sem tud úgy piros és kék korongokat tologatni a mágnestáblán, mint ő. Irányította a magyar válogatottat is, 2007-ben az év menedzserének választották, szóval a Barcelonának keményen a zsebébe kell nyúlnia, ha ki akarja vásárolni a Szigetszentmiklós sportigazgatóját.

Vincze Ottó

Barcelonában az egyik legfontosabb szempont, hogy a szakmai stáb vezetőjének legyen valamilyen barcás múltja, lehetőleg az anyatejjel szívja magába az életérzést, a filozófiát, amit a klub képvisel. Jelentjük, van ilyen magyar labdarúgó! Vincze Ottó 1997-ben gránátvörös-kékben rúgta a labdát, a bőre alá ivódott, milyen barcelonai futballistának lenni, többször látta kívülről a La Masiát is. Ottó ugyan csak a Barca B csapatában játszott, és momentán még nincs is edzői tapasztalata, de a Barcelonánál ez nem hogy nem akadály, de még előny is – Guardiola is csak a B gárdát vezette, mielőtt átvette Messiék irányítását. Egyértelmű, a fiatalokban bíznak a klubnál. Vincze hely- és nyelvismerete aranyat ér, miközben ő igazán tudja, mit jelent az FC Barcelona. Tökéletes választás.

Vincze jelenleg a Győri ETO utánpótlás-menedzsere, de talán van az a pénz, amiért elengedik Barcelonába, hogy továbbvigye Vilanova munkáját.

Verebes József

A Mágus. Őt nem kell külön ajánlani, vélhetően Zubizarreta listáján eleve az első háromban van. Verebes mester talán épp most fontolgatja az ajánlatot, és bőszen guglizza, hogy ki a fene lehet az a Gerardo Martino. Vagy ez a Hiddink gyerek – hol volt ez akkor, mikor Józsi bá’ már bőven a Benfica ajánlatát tanulmányozta és várta a repjegyet? Vagy amikor Hajszánékkal hülyére verte a teljes magyar bajnokságot. Vagy amikor klottgatyában baktatott a reptéren, mint a válogatott szövetségi kapitánya, esetleg akkor, amikor kicipeltette az elnyűtt bőrfotelt a pálya szélére edzésen, mert úgy kényelmesebb. Meg mert megtehette. Az nem kérdés, hogy felkérték, már csak abban bízunk, hogy el is vállalja.

Tornyi Barnabás

Nem is lehet kérdés, hogy ha nemzetközi tapasztalatról beszélünk, nála jobbat aligha találhatunk a hazai edzők között. A magyar Capello dolgozott már az Egyesült Államokban, Kuvaitban, Katarban és Kazincbarcikán is. „Személyiségét itthon sokan kritizálták, olykor ellenséges megjelenítésben, azonban a sportág iránti elkötelezettségét nem lehet elvitatni” – írja róla a mérvadó Wikipedia. Mellette szól, hogy egyelőre egy csapatnál sem dolgozik, így csak vele kell megállapodnia Sandro Rossell klubelnöknek, és a sportigazgató Andoni Zubizarretának.

Csank János

Az egykori ózdi kapus lehengerlő személyiségével és karizmájával nyerné meg magának a Camp Nou nézőit, a játékoskeretet pedig elismerésre méltó eredménylistájával győzné meg: Magyar Kupa-győztes, kétszeres magyar bajnok az első osztályban, három alkalommal pedig a másodosztályt is megnyerte. A magyar válogatottal a pótselejtezőig jutott 1997-ben, de épphogy, minimális különbséggel kikapott a jugoszláv válogatottól. Végre lenne bajszos edzője a Barcelonának, plusz a katalán vadállományra is kevesebb gondjuk lenne a helyi vadőröknek.

Ha mellette döntenek, egy ízléses festménnyel Barcelonába lehet csábítani, Gyirmóton ezt már tudják. Viszont épp most írt alá Vácra, ahol a helyi megye egyes gárdát vezényli, ráadásul őt ott istenként imádják, hisz bajnokot csinált anno a csapatból, így csak egy remek ajánlattal lehet esély. A fogadóirodák nem adják jól az érkezését, de kiskapu lehet, hogy olyan szerződést kötött, amelyben az szerepel, ha NB I-es vagy NB II-es csapat vinné, akkor távozhat Vácról. Talán a Primera División is beleférhet.

Mészöly Kálmán

A Szőke Szikla Barcelonába érkezése után a csapat edzőközpontjában, a La Masiában megszaporodnának az olyan edzői utasítások, mint „váltsá', bazmeg”, „passzolj, a kurvaanyád”, „a büdösúristenit”, „nincs izé”, és hasonlók. Kétségtelen, hogy Kálmán bá’ edzősködése esetén megszűnnének a fegyelmezetlenségek a csapatnál, és biztos, hogy Neymar sem egyénieskedhetne, ahogy azt a Santosnál megszokta. Ha pedig visszapofázik, akkor elég megmutatnia, hogyan intézték el 66’-ban az angliai vébén a válogatottjukat. Kétségtelen, hogy sajátos stílusa miatt vigyáznia kellene Mészölynek, ugyanis a klubnak nem jönne jól egy olyan kijelentés, mint amilyen miatt távoznia kellett az MLSZ-ből 2007-ben. További előnye, hogy a vérében van a Vasas, amelynek ugyanolyan piros-kék a klubszíne, mint a Barcelonának.

Kedves Sandro Rosell klubelnök úr, tessék választani!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

A La Liga elnöke Real Madrid-drukkerként nyilatkozott Mbappéról

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés