Hatványozottan nagy presztízse volt az 1986-os mexikói világbajnokságon az Argentína–Anglia-mérkőzésnek: nem elég, hogy az elődöntőbe jutás volt a tét, ráadásul négy évvel voltunk csak a Falkland-szigeteki háború után, ahol ugye pont a két nép csapott össze. Az argentinok egyenesen úgy fogalmaztak, a vb-győzelem másodlagos, az angolok legyőzése fontosabb mindennél.

Végül mindkettő sikerült, és épp az angolok testén verekedték át magukat a dél-amerikaiak. Leginkább egy mélynövésű irányítónak köszönhetően, aki történetesen akkor a világ legjobb labdarúgója volt és a torna legjobb játékosának választottak: ő Diego Armando Maradona.

A zseni két gólt szerzett a negyeddöntőben (később az elődöntőben is), az egyik minden idők leghíresebb vb-gólja, a másik pedig minden idők egyik legszebb világbajnoki gólja. Mondhatjuk tehát, hogy emlékezetes volt a találkozó (2–1-re nyert Argentína.)

Szóval nézzük a leghíresebb, leghírhedtebb találatot: Maradona egy védőtől szerencsétlenül hátraívelt labdára csapott le, ám mivel felugorva sem volt túl magas, megtoldotta magát egy kis kézzel és villámgyors mozdulattal átöklözte a labdát Peter Shilton feje felett.

Dörzsöltsége határtalan volt, azonnal hívta a társakat ünnepelni, nehogy bármi esélye is legyen a sporinak visszafújnia az esetet. Akkor ugye még nem voltak alapvonali segítők, akik pont ugyanúgy nem vették volna észre észrevehették volna a turpisságot/csalást. Mivel Maradonát istenként szerették hazájában, a gólt, a mozdulatot Isten kezének nevezték el.

És íme a képi bizonyíték a fejes gólra.

(Fotó: Europress/Getty)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?

Messi elmondta, mikor fog visszavonulni

„Marozsán akár Grand Slam-tornát is nyerhet”

További cikkeink a témában