A Player szerzett egy kiváló szakembert, aki elkalauzol a szájüreg rejtett zugaiban, és segít, hogy őszinte legyen a mosolyod. Meg a környezetedé is.

Az ép és esztétikus fogazat nem csak megnyerővé és vonzóbbá tesz, de egészségünk megőrzése szempontjából is fontos. A következőkben összegyűjtöttem a 7 leggyakoribb szájüregben felmerülő problémát. Szó lesz arról, hogy mi a teendő akkor, ha felismeritek őket, valamint hogy hogyan előzhetőek meg.

Szájszag

A felmérések szerint mai higiénia-központú társadalmunkban a lakosság komoly hányada a szó szoros értelmében irtózik attól, ha a másik egyénnek rossz a lehelete. Ezt a szaknyelvben halithofóbiának hívjuk. Sorozatunkban felkutatjuk a rossz lehelet (halithosis) okait, elmondjuk, hogy hogyan tesztelhetjük le saját leheletünket egy egyszerű módszerrel és azt is, hogyan előzhetjük meg azt, hogy munkatársunk vagy partnerünk fejre álljon a szájszagunktól.

Ínyvérzés

Az ínyvérzés az egyik leggyakoribb szájüregi betegség, a fogínygyulladás (gingivitis) fő tünete. Senki sem örül, ha piros nyomokat hagy a fogsora az almában, és egy intenzív ínyvérzés, ha nem vesszük észre, a mosolyunkat is vörösre festheti időnként. Azonban ne felejtsük el, hogy az ínyvérzés a fogágy pusztulásának kezdeti jele is lehet, ami súlyos esetben a fogak meglazulásával és elvesztésével járhat. A Playeren bemutatjuk az ínyvérzés okait és azt, hogyan szüntethető meg.

Fájdalom a szájban

Nehezen találni olyat, akinek még ne lett volna szájüregi fájdalma, legyen az fogfájás vagy egyéb jellegű érzékenység. Természetesen a leggyakoribb ok a fogszuvasodás, valamint a fogak nyaki érzékenysége. Azonban időnként a fájdalom mást is jelenthet, mint fogazati problémát. Mi összehasonlítjuk a különféle típusú érzékenységeket, és elmondjuk, hogyan előzhetőek meg a szájüregi fájdalmakkal járó állapotok.

Fogszabályozás felnőttkorban

Hiába egészségesek és fehérek a fogak, hogyha szabálytalanul állnak. Egy nagyfokú fogtorlódás vagy a fogak túlzott előreállása jelentősen ronthat a rólunk alkotott benyomáson. A problémára számos megoldás létezik, köztük a fogszabályozás, ami jelenleg már egyáltalán nem korfüggő. Cikkünkben ismertetjük a felnőttkori fogszabályozás lehetőségeit és megnézzük, mennyire zavarja a gyengébbik nemet vagy a munkatársakat az, ha a másiknak fogszabályozója van.

Elszíneződés

A fehér mosoly az egészség és a fiatalos életerő szimbóluma. A modern életmód miatt gyakori probléma a fogak sárgás/barnás elszíneződése, valamint különféle egyéb okokból egyes fogak színváltozása. A fogfehérítés sokszor megoldást jelent ezekre az esetekre, azonban nem mindig ez a legmegfelelőbb lépés. Nálunk megismerhetitek azokat a tényezőket, amik a fogak elszíneződéséhez vezethetnek, a fogfehérítés fajtáit, valamint azt is, hogyan hat a fogakra. Megnézzük, mikor nem a fogfehérítés a megoldás a problémára.

Fogínysorvadás és fogágybetegség

A kikandikáló foggyökér nem túl szép látvány egy szájban. Azonban nem feltétlenül csak esztétikai problémákat okozhat. A fogíny visszahúzódása jelezheti a fogágy pusztulását, de utalhat rossz fogmosási technikára is. Elmondjuk, miért érdemes foglalkozni a fogágybetegségekkel, és bemutatjuk a helyes fogmosási technikát. Azt is megtudhatjátok, milyen hatással van a dohányzás a fogakra és az ínyre.

Fogkő

Az emberek nagy részének, ha kis mennyiségben is, de van fogköve. Azon túl, hogy rossz szájszagot, ínygyulladást és sokszor elszíneződéseket okoz, a fogágybetegségek kialakulásában is nagy szerepet játszik. Nálunk megtudhatjátok, hogyan előzhető meg a fogkőképződés és miért érdemes foglalkozni a fogkővel."

A Player-fogorvos ezentúl minden héten szerdán rendel, addig is nézelődj az Egészség rovatban!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?

Élőben nézheted Marozsán Fábián negyeddöntős meccsét

Guardiolának van miért aggódnia a szezon egyik legfontosabb meccse előtt

További cikkeink a témában
Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?
Hirdetés