A magyar bajnokcsapat a legnehezebb ellenfelet kapta a BL negyeddöntőjében, ám a feladat nem megoldhatatlan. Háttér, visszhang, esélyek.

Mondani sem kell, hogy a sorsolás után a magyar csapat játékosai és vezetői először nehezen találták a szavakat. Talán a csapatkapitány, Nagy László volt a legoptimistább, szerinte ugyanis a csapat mind fizikálisan, mind mentálisan tisztességesen felkészült az előttük álló csatára, ám ő is megjegyezte, hogy pokolian nehéz feladat vár rájuk. Még Carlos Ortega vezetőedző sem tudta leplezni bosszúságát a sorsolást illetően, ugyanakkor szerinte maximális összpontosítással és némi szerencsével képesek lehetnek legyőzni a Kiel csapatát.

Ami egyébként a csoportmérkőzések során egyszer már sikerült, a veszprémi aréna falai között világklasszis játékkal, egy góllal legyőzték a németeket, melynek köszönhetően meg is nyerték a B-csoportot. A kinti mérkőzés azonban felért egy hideg zuhannyal, hiszen kínosan nagy arányú, 32–21-es vereséget szenvedtek, amely után Ortega mester nem is átallotta megjegyezni, hogy a gárda még egyszer nem játszhat ennyire gyengén. A veszprémiek az egész évadban mindössze két vereséget szenvedtek, a Kiel mellett a hazai pontvadászatban a Szeged otthonában maradtak alul parázs küzdelemben.

Egy cél lehet a negyeddöntő első, április 21-én sorra kerülő mérkőzésén: minél kisebb különbséggel megúszni a kieli kirándulást, a visszavágón ugyanis a fanatikus veszprémi közönség képes lehet belehajszolni a bravúrba a fiúkat. Persze a német bajnok sem verhetetlen, a BL-csoportkörében a Veszprém mellett a Celje is elbánt velük hazai pályán, sőt a nyolcaddöntő első mérkőzésén az orosz Csehov két góllal legyőzte őket. Más kérdés, hogy a visszavágón a Kiel megmutatta, miért is a világ egyik legjobb csapata, és 30–26-os győzelmével kiejtette az oroszokat.

A negyeddöntő többi résztvevő csapata dörzsölheti a tenyerét, hogy a mezőny két talán legerősebb csapata egymás ellen játszik. A sorsolás furcsa fintora, hogy a legjobb négy között biztosan lesz spanyol és német csapat is, hiszen az Atlético Madrid a Barcelonával, míg a német Flensburg a Hamburggal meccsel. A negyedik negyeddöntőben a nyáron sok pénzből megerősített macedón Metalurg Szkopje a lengyel Kielcével játszik, nem lövünk nagyon mellé, ha azt mondjuk, a lengyelek helye majdhogynem garantált a legjobb négy között.

A veszprémi kézilabda a tavaly ősz óta, ha lehet, még nagyobb ligában játszik. A tőke úgy ömlik a csapathoz, mintha dézsából öntenék, Nagy László szerződését jobb nem is firtatni, ugyanakkor kétségtelen, hogy az általa és Carlos Ortega edző által meghonosított spanyolos kézilabda elég hamar a csúcsra lett járatva. A Veszprém minden tekintetben állja a versenyt a sportág elitjével, és a hírek szerint (még további befektetőket emlegetnek) a pénzcsap nem mostanában fog kiapadni. Nincs is más lehetőség, hiszen még így is nehéz versenyben lenni a spanyol és német élcsapatokkal, mivel ők még mindig nagyságrendekkel nagyobb költségvetéssel gazdálkodnak, mint a mieink.

A megerősített MKB Veszprém akár már idén is alkalmas lehet a négyesdöntőbe jutásra, holott a vezetőség ezt a célt csak a 2014-es évre tűzte ki. Ám az nem kétséges, hogy a Kiel legyőzéséhez, ha nem is emberfeletti csodára, de bravúrra mindenképpen szükség van. Carlos Ortega csapatának talán az lehet az esélye, hogy nincs akkora teher rajtuk, mint a címvédő ellenfelükön. A Kiel csapatának a Bundesligában hétről hétre BL-erősségű mérkőzéseket kell vívnia, ráadásul náluk minden fronton csakis a végső győzelem az elfogadható eredmény. Ezt a többszintű terhelést nagyon nehéz folyamatosan a maximumon végighajtani, és bizony a németekkel is előfordul, hogy hullámvölgybe kerülnek.

Remélhetőleg sikerül kifogni egy ilyen periódust, vagy legalább az idegenbeli mérkőzésen annyira megszorítanunk őket, hogy a hazai visszavágón ötven százaléknál nagyobb esélyünk legyen. A Veszprémből szinte biztosan hiányozni fog a beálló Marco Oneto illetve a jobbszélső Iváncsik Tamás, de remélhetőleg nélkülük is sikerül majd kiharcolni a négyesdöntőbe jutást, ahol már tét nélkül, felszabadultan játszva akár még a végső győzelemre is lehet sansz. Szurkolunk.

Az ellenfél – THW Kiel

Az 1904-ben alapított német alakulat 17-szeres német bajnok, nyolcszoros német kupagyőztes, a Bajnokok Ligáját pedig három alkalommal (legutóbb 2012-ben) nyerte meg. Az elmúlt hat évben ötször finalisták voltak a legrangosabb európai kupasorozatban, és csapatát olyan világklasszisok alkotják, mint a francia Thierry Omeyer és Daniel Narcisse, a svéd Niclas Eckberg és Marcus Ahlm, a szerb Momir Ilics vagy a tavaly még a Veszprémet erősítő Marko Vujin. Idén a skandináv vonalra is ráerősítettek a dán Rene Toft Hansen és az izlandi Guðjón Valur Sigurðsson leigazolásával, ez a gárda kiegészülve az olyan német ászokkal, mint Christian Sprenger, Patrick Wiencek vagy Christian Zeitz, nyugodtan nevezhető világválogatottnak is. Mondjuk évi hétmillió eurós büdzséből nem is nehéz…

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Fordulat Liverpoolban, Hollandiából érkezhet Klopp utódja

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés