A betegség, amelyet mindenki szégyell, és épp ezért gyakran titkol is. Na, ebből lesz a baj. Mit lehet tenni?

Elég egy szaunázás, egy rosszul fertőtlenített uszodai padló vagy egy önző vendég az edzőteremben, és kész a baj: a kezdeti viszketés után egyre biztosabbak a körömgomba tünetei. A rossz hír, hogy a rejtegetés innentől nem segít, sőt, csak rohamosan rontja a helyzetet – a jó hír viszont az, hogy gondos ápolással és kezeléssel néhány hét alatt elfeledhetjük a kellemetlen közjátékot. (A legfontosabb persze a megelőzés, erről bővebben itt olvashatsz.)

Mit kell tudni tehát a láb- és körömgombáról? Először is azt, hogy nem egyetlen faj okozza, így a kezelések is eltérőek lehetnek. Ha a gyógyszertárakban kapható széles spektrumú gombaölők nem segítenek, elkerülhetetlen a kivizsgálás: a bőrgyógyász ennek során mintát vesz a fertőzött bőrfelületről vagy körömről, és tenyésztéssel deríti ki, melyik gombafaj a ludas. (Külföldi nyaraláskor, de akár itthoni hotelekben is elég cifra fertőzéseket lehet ám összeszedni!) Félelemre, szégyenérzetre semmi ok: az, hogy valaki orvoshoz fordul (még mielőtt üszkösödni kezdene a lába, természetesen), a személyi higiénia és az odafigyelés jele, ezt az orvos is pontosan fogja tudni. A lábgomba nem az igénytelenség jele – legalábbis nem feltétlenül a fertőzötté, hanem sok esetben egy betegségével nem törődő, továbbfertőző másik emberé.

Az orvosnál még mindig kiderülhet, hogy a viszketés, az esetlegesen sárga körömlemez, a pirosodás mondjuk ekcéma, egy köröm alatti szemölcs vagy egyéb betegség jele, és nem is gomba. Ha viszont mást nem, legalább a pontos bajunkat megtudjuk, és elkezdhetjük kezelni a felírt szerrel a beteg felületet. A gyógyszeres kezelésen kívül azonban még sok egyebet tehetünk, hogy felgyorsítsuk a gyógyulási folyamatot, ne fertőzzük meg hozzátartozóinkat – és persze mi magunk se essünk vissza. Íme, a legfontosabb dolgok!

Ami a lábat illeti

Jól szellőző cipő és természetes anyagból készült zokni: ez a két legalapvetőbb dolog a gombás állapot felszámolásához. Lehetőleg ne hordjuk minden nap ugyanazt a cipőt, akinek izzadós a lába, használjon hintőport. Jó szolgálatot tesz az ezüstszálas zokni: akár már 1000 forint körüli áron is kapható, és a szövet ezüstszálai gátolják a fertőzések terjedését.

Bőrápolás

A gombás bőrfelület hámlik, szárad, sebesedik. A gyakori tisztítás, a krémezés elsőrendű fontossággal bír, ugyanis ha szárazság miatt kireped a bőr, jön a bakteriális felülfertőződés, ami további fájdalommal és komplikációkkal jár. A tengeri sós vízben, illetve langyos víz és 10% ecet 1:1 arányú keverékében való áztatás sokat segít a gyógyulásban.

Szabadon, de okosan

Járjunk annyit cipő nélkül, amennyit csak lehet – de semmiképp se mezítláb, hacsak nem zárható ki, hogy más is a lábunk nyomába lép és megfertőződik! Aki nem remete, húzzon valamit a lábára: egy jó papucs a legjobb barátunk ilyenkor – tisztítsuk naponta!

A környezet fertőtlenítése

Az általunk hordott zoknikat kifordítva mossuk, magas hőfokon, hogy a mikroszkopikus bőrdarabkák nagyobb eséllyel mosódjanak ki belőlük, és a kórokozók is elpusztuljanak. A cipőnk belső felületét szárítsuk ki, fújjuk be minden használat után fertőtlenítő cipőspray-vel. A gyógyulás idejére rendszeresítsünk lábtörölközőt még akkor is, ha egyébként nem használunk ilyet, és családtagjaink törülközőitől tartsuk/mossuk elkülönítve azt! Ha még a betegség elején nem figyeltünk oda erre, érdemes „kifőzni” a családi törülközőket magas hőfokon – és amire senki se gondolna: az ágyneműre is ugyanez vonatkozik: gyakori csere, magas hőfokon mosás!

Ne hagyjuk félbe!

A tünetek viszonylag gyorsan enyhülnek, és mint minden gombás fertőzésnél, akár 1-2 héten belül tünetmentesek is lehetünk. Ekkor azonban még ne hagyjuk abba a kezelést! A gombák ugyanis gyorsan visszajöhetnek, és kezdhetjük az egész procedúrát elölről. A szájon át szedendő gomba elleni gyógyszerek (súlyos esetekben sajnos indokoltak lehetnek) gyakran okoznak májkárosodást, úgyhogy jobb, ha nem szórakozzuk el a kezdeti időszakot, amikor még könnyű a megoldás…

Nem csak külsőleg!

Belülről is segítsünk rá a kezelésre! A gombás fertőzés gyakran a legyengült immunrendszer jele: gyakorta fordul elő azoknál, akik előzőleg antibiotikumot, fogamzásgátlót szedtek: ezek legyengítik a védekezőképességünket. Roboráljuk szervezetünket vitaminokkal és ásványi anyagokkal! Fogyasszunk nagyobb dózisban fokhagymakapszulát – erős gombaölő hatása van. Épp így az aloe verának (belsőleg-külsőleg egyaránt!), a grapefruitmag-olajnak és az ezüstkolloid-oldatnak is.

Tekintettel másokra

A legfontosabb: kíméljük meg embertársainkat a fertőzéstől: akinek lábgombája van, az a teljes gyógyulásig kerülje a közösségi fürdőket, wellness-részlegeket, edzőtermeket, szaunát, strandokat. A főellenség fürdőjében persze lehet mezítláb trappolni egy kicsit, de a többieket tiszteljük meg annyival, hogy nem fertőzzük meg őket!

Nézd meg az Élj a zölddel! sorozatunkat!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?

Élőben nézheted Marozsán Fábián negyeddöntős meccsét

Guardiolának van miért aggódnia a szezon egyik legfontosabb meccse előtt

További cikkeink a témában
Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?
Hirdetés