Az utolsó előtti fordulóban az Atlético Madridon és a Barcelonán a világ szeme, de még a Real is befuthat. Mi lesz itt?

Nézzük a listavezetőt!

Régen láttunk ilyen izgalmas bajnoki hajrát Spanyolországban, ahol két fordulóval a vége előtt a Barca és a Real rendszerint már eldöntötte, hogy melyikük ül fel a trónra. Idén nem így történik, ugyanis az Atlético Madrid elképesztő idényt produkálva 88 ponttal vezet a két gigász, a 85 pontos Barca és a 84 pontos Real előtt. Utoljára 1996-ban nyertek bajnoki címet a Kiko-Caminero fémjelezte kerettel (istenem, az a pajesz), és ne feledkezzünk meg arról, hogy abban a keretben ott volt a jelenlegi edző, Simeone is. Bár voltak zseniális játékosaik (Fernando Torres, Kun Agüero), valahogy semmi nem jött össze. Diego Simeone, az egykori kőkemény védekező középpályás nagyon összerántotta a gárdát, már tavaly is látszott, hogy valami készül Madrid piros-fehér csíkos felében, idén pedig valószínűleg saját terveiket is felülmúlták, ugyanis bejutottak a Bajnokok ligája döntőjébe, és kétpontnyira vannak a bajnoki címtől.

Ugyanakkor giganagy nyomás alatt vannak, mert két meccsen elmehet az eddig nagyszerűnek tűnő szezon. Ha vasárnap kikapnak a Malagától, akkor a Barcelona beéri őket pontszámban, az utolsó fordulóban pedig éppen a katalánokkal meccselnek, idegenben. Az előző fordulóban simán kikaptak a Levantétől, a Malaga pedig papíron jobb erőkből áll, hiába csak a 13. a tabellán.

Simeonénak fejben kell nagyon felkészíteni Torrente kedvenc csapatát, mert egy esetleges kudarc még a BL-döntőre is kihathat. Ugyanakkor már két döntetlennel is bajnokok lehetnek, és akkor is, ha kikapnak a Malagától, de gólt lőve ikszelnek a Barcelonával, és nem nyer kétszer a Real Madrid.

Mi maradt a Barcában?

A sportsajtó az év második felében – nem éppen jogtalanul – a Barcelona mélyrepülésével volt elfoglalva. Messi megsérült, Neymar igazolása körül botrány robbant ki, lemondott az elnök, nem jöttek az eredmények, kiestek a BL-ből, sérülést szenvedett Valdés és Piqué, elbukták a spanyol kupát az ősi rivális Real ellen, eltiltották őket két évre az igazolásoktól, mindenféle sajtóhírek röppentek fel az edző, Martino távozásáról, és még sorolhatnánk.

Valóban szemmel láthatóan gyengébbek a katalánok, de két győzelemmel mégis begyűjthetik a bajnoki címet, vagyis a múlt heti Getafe elleni szánalmas szereplés után az Atlético és a Real botlásával ismét kaptak egy esélyt. A halovány szezont produkáló középpályás sor talán összekapja magát, és az Iniesta–Xavi tengely megint produkál valami értékelhetőt. Ha az Elchét sem tudják megverni, akkor meg sem érdemlik a bajnoki címet. És persze a három pont begyűjtése után még hátra lehet az Atlético elleni, döntőnek beillő bajnoki, de abba persze Diego Costáéknak is lesz beleszólásuk.

És most dől el Messi szezonja is. Érdekes, hogy az argentint is úgy könyvelték el kissé sietősen a sportújságírók, hogy borzalmas szezonja van, és valóban szerényen nyomta önmagához képest, de így is 28 gólt rúgott a bajnokságban, és így három gólra van a kiváló szezont futó Ronaldótól. Mit fognak mondani a kollégák, ha a hátralévő két meccsen hint három–négy gólt? Hirtelen megint ő lesz a világ legzseniálisabb játékosa?

A lényeg, hogy a Barcelona sorsa ismét a saját kezében van – ami egy kisebbfajta csoda –, két győzelemmel megmenthetik a szezonjukat. Nagy kérdés, hogy képesek lesznek-e összeszedni magukat, vagy folytatják a tavaszi szerencsétlenkedést.

Mi marad a Realnak?

A harmadik helyen áll a hétközi Valladolid elleni döntetlennel hatalmasat bukó Real Madrid, amelynek már csak matematikai esélye van a bajnoki címre. Csak abban az esetben lehetnek bajnokok, ha ők mindkét meccsüket megnyerik, az Atlético pedig egy, a Barca pedig csak négy pontot szerez. Ahogy Xabi Alonso is nyilatkozta, erre nagyon kevés az esély, de amilyen durva fordulatok voltak eddig, mi már semmin sem lennénk meglepődve.

Te ott leszel a Nickelback koncerten?

Mivel a három meccs egyszerre kezdődik este héttől, kilenctől már tisztább lesz a képlet (vagy nem), de ha Ronaldóék kiszállnak a bajnokságból, akkor már csak a Bajnokok Ligája-döntőre kell koncentrálniuk, míg az Atléticóra egy Barcelona elleni, bajnokságot eldöntő ütközet is várni fog a BL-döntő előtt egy héttel. A spanyol kupát ugyan behúzták Ancelottiék, de egy négy–öt száz millió euró értékű kerettel rendelkező csapattal jövőre ez már nagyon kevés lesz.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Ököllel ütötte meg az egyik szurkolót az NBA-sztár testvére

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés