A BL-t nyerő Chelsea váratlanul nem váltott edzőt, ám elkezdett végre fiatalítani, a bajnok Man. City egyelőre kivár, Ferguson a középpályát erősítette, Wenger végre vesz is, a Spurs és a 'Pool pedig a kispadon frissített. PL-áttekintés.

Az udvariasság azt kívánná, hogy a bajnoki címvédővel kezdjük az augusztus 18-án startoló Premier League átvilágítását, ám mivel a Bajnokok Ligája győztesét is az angol liga adta, vele kezdünk. A Chelsea ugyanis megérdemli, hogy elsőként vegyük górcső alá a nyári vezetői teljesítményét. Mivel az igazolásokra fókuszálunk, azt most hagyjuk, hogy egészen pocsékul teljesít Roberto Di Matteo együttese a felkészülési meccseken. Igen, az olasz mester vezényel tovább, a bajnoki égés ellenére nem rúgta ki Abramovics, mivel teljesen megmagyarázhatatlan módon megnyerték a kékek a BL-t.
És ha már úgy alakult, hogy csak a hatodik helyen végeztek, végre rászánták magukat egy kis vérfrissítésre. Negyvenmillió eurót utaltak a Lille-nek Európa egyik legtehetségesebb szélsőéért, a belga Eden Hazardért, 32 milliót fizettek az olimpián remeklő brazil irányítóért, Oscarért (a képen). A középpályát érezhették a gyenge pontnak, mert vettek még két fiatalt, a német Marko Marint a Werdertől és a szintén belga Kevin de Bruyne-t a Genktől. Utóbbit viszont azonnal el is küldték Marin helyére kölcsönbe. Eden öccse, Thorgan is Londonba igazolt, de ő aligha váltja még meg a világot. Elől viszont soványak egyelőre, a két elefántcsontparti, Salomon Kalou és Didier Drogba is távozott. Két középcsatár maradt, a friss Európa-bajnok, de a Chelsea-ben gyenge Fernando Torres és Daniel Sturridge.

A Manchester Citynél végre beérett a rengeteg munka pénz gyümölcse és bajnok lett, elbírva azt a terhet is, hogy egy középszerű edző ül a kispadon. És mivel arany került a kissé tátongó vitrinbe, Roberto Mancini folytathatja remek munkáját. Jelen pillanatban azokkal, akikkel a tavasszal mindenkit megelőzött, hiszen egyelőre senkit sem igazoltak. Visszatért néhány remek kis játékos kölcsönből, kérdéses, hogy a Feyenoordban remeklő John Guidetti, vagy épp a Tottenhamben egy szezont letoló Adebayor marad-e. Ami biztos, hogy Robin van Persie-t, Daniele de Rossit és Daniel Aggert nagyon akarja az olasz tréner, és ugye van az a pénz. Ha jön a holland támadó, Edin Dzeko mehet.

Manchester vörös felén nagy volt a csalódás, hogy a városi rivális kiénekelte a sajtot a szájukból, de a pánik jeleit azért továbbra sem lehet észlelni az Old Trafford környékén. A Manchester United első és eddig egyetlen komolyabb fogása a japán Kagava Sindzsi, aki a német bajnok Dortmundot hagyta el a MU - és pár köteg font - kedvéért. A támadó középpályás nagyszerű szezont zárt a Borussiánál, 13 góllal és 12 gólpasszal járult hozzá a bajnoki címhez. Nem is sajnálta rá Ferguson a 15 milliót, ráadásul nagyon kellett egy ilyen típusú középpályás a Unitedba. Nem beszélve a tágra nyíló japán piacról... Egyelőre ennyi, hiszen Nick Powell megszerzésétől nem estünk le a székről. Majd talán pár év múlva.

Viszont az Arsenal belehúzott, nem is nagyon akarunk hinni a szemünknek: Arsène Wenger pénzt ad játékosra, sőt játékosokra! Eddig 44 millió eurót tapsolt el a francia menedzser, ez a legkevésbé sem volt eddig jellemző rá. Igaz, tavaly többet költött (64,7), mint most, ám akkor eladta Fàbregas, Nasrit és Clichyt is. Most meg 21-et utalt el Santi Cazorláért, a Málaga Európa-bajnok középpályásáért, 15-öt Olivier Giroud-ért, a francia liga gólkirályáért, valamint 13 misit Lukas Podolskiért. Andrej Arsavin és Nicklas Bendtner is visszatért a kölcsönből, de egyelőre képlékeny, hogy maradnak-e. Alex Song viszont Barcelonába ment, Robin van Persie pedig minden bizonnyal Manchesterbe teszi át székhelyét.

Az üldözők közül a Tottenham és a Liverpool is fiatal edzőt csábított a kispadra - a londoniak, akiknek azért nagyobb esélye van a négybe kerülni, André Villas-Boast, a Liverpool pedig Brendan Rogerst (a képen) igazolta le. A fiatal portugál megbukott a Chelsea-nél, de ettől függetlenül kiváló szakember, a Portónál elért eredményeit nem homályosítja el a Stamford Bridge-i kudarc. Első lépésként a Swansea-nál kiváló idényt futó izlandi Gylfi Sigurdssonra alkudott rá, majd vett egy nagyon jó középhátvédet, Jan Vertonghent. Még a dobogó sem reménytelen, nem úgy Liverpoolban.

A vörösök nem tartották meg a legendát, Kenny Dalglisht, új utat választva egy fiatal, de már sokat tapasztalt és már bizonyított fiatal trénert állítottak a csapat élére. Az észak-ír Rogers az újonc Swansea-t a 11. helyre vezette a PL-ben. Az új vezér kérésére megvették a fiatal olasz válogatott csatárt, Fabio Borini, aki Rogers szerint az egyik legjobb középcsatár a piacon. Mondjuk az eddiginél nem lesz nehéz jobbnak lenni, mivel Andy Carrollnak nem igazán megy, amióta a Newcastle Unitedtől csillagászati összegért a Liverpoolhoz igazolt, 56 meccsen csak 11-szer volt eredményes a „vörösöknél". Így aztán el is küldték szép csendben a "közönségkedvencet" - a West Ham egy idényre vette kölcsön kétmillió font fejében, és az újoncnak opciós joga lesz a végleges megszerzésére további 17 millióért. A legjobb hír a Pool-rajongóknak, hogy Luis Suárez hosszabbított, valamint, hogy Daniel Agger maradni akar. Dani Pacheco, Joe Cole és Danny Wilson jött vissza kölcsönből, Joe Allen pedig szintén Rogers kérésére a Swansea-től érkezett, a 22 éves középpályás 19 millió euróért váltott klubot. De ez még így is karcsúnak tűnik egy BL-t érő negyedik helyhez is, pláne, hogy Dirk Kuyt és Maxi Rodríguez is távozott.

A bajnokesélyesek érkezői

  • Chelsea: Marko Marin (Werder Bremen, 9.800.000), Gaël Kakuta (Dijon, kv.), Patrick van Aanholt (Vitesse, kv.), Kevin de Bruyne (Genk, kv.), Eden Hazard (Lille, 40.000.000), Josszi Benajun (Arsenal, kv.), Josh McEachran (Swansea, kv.), Oscar (Internacional, 32.000.000), Thorgan Hazard (Lens, 1.000.000)
  • Man. City: Roque Santa Cruz (Real Betis, kv.), John Guidetti (Feyenoord, kv.), Emmanuel Adebayor (Tottenham, kv.), Michael Johnson (Leicester, kv.)
  • Man. United: Kagava Sindzsi (Borussia Dortmund, 15.000.000), Nick Powell (Crewe Alexandra, 5.000.000), Federico Macheda (QPR, kv.), Curtis Good (Melbourne Heart, 515.000), Bébé (Besiktas, kv.)
  • Arsenal: Santi Cazorla (Málaga, 21.000.000), Olivier Giroud (Montpellier, 15.000.000 euró), Lukas Podolski (1.FC Köln, 13.000.000), Wellington Silva (Alcoyano, kv.), Andrej Arsavin (Zenit, kv.), Nicklas Bendtner (Sunderland, kv.)
  • Tottenham: Gylfi Sigurdsson (Hoffenheim, 10.000.000), Jermaine Jenas (Aston Villa, kv.), Jan Vertonghen (Ajax, 12.500.000)

Amikor százezren egyszerre dalolnak teli torokból - hallgasd meg a legfelemelőbb futballhimnuszokat!

forrás: transfermarkt.de
(fotó: barcablaugranes.com, givemefootball.com, parameter.sk)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?

Élőben nézheted Marozsán Fábián negyeddöntős meccsét

Guardiolának van miért aggódnia a szezon egyik legfontosabb meccse előtt

További cikkeink a témában
Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?
Hirdetés