Szűz is, hasznos is

Mondjuk ki, a különböző táplálélkiegészítők, fogyasztó hatású teák, kapszulák világa távol áll egy player típusú arctól, bekapunk némi C-vitamint, esetleg egy multivitamin bogyót, vagy feloldunk egy közepesen olcsó magnézium pezsgőtablettát és máris elégedetten hátradőlünk - egészségesek vagyunk. Csakhogy manapság sajnos az ilyen jellegű tájékozottság is szükséges a modern és egészséges élethez, és gyanús, hogy csajozni is tudunk majd vele. Kezdjük a szűzteával.

A szűzteával kapcsolatban tisztába kell tenni néhány tévhitet, csak akkor tudunk tovább haladni. Szóval a tea ezen típusa alatt nem, sajnos tényleg nem a tizennyolc éves vietnámi, esetleg Sri Lanka-i szűzlányok kezei által lecsipegetett tealeveleket kell érteni. Ez a típus is egy sima, közönséges teacserje sarja, csak épp a legkorábban lekapott levél. A legfiatalabb leveleket leszedik és mindenféle kezelés, vagy bármilyen beavatkozás nélkül megszárítják, ergo „szűz” marad. Kapaszkodj meg, mert újabb leplet rántunk le: ez egy zöld tea. Snassz, mi?

Mire jó?

A kulcsszó az antioxidáns. Mint a teáknak általában, ennek is rendkívül magas a polifenol tartalma, melyek hozzájárulnak a sejtek szabad gyökök elleni védelméhez. A szabad gyökök meg azok a rosszfiúk, melyek roncsolják a sejtfal szerkezetét és felelősek az oxidációs eredetű öregedési folyamatokért. Ebben nagyon jó pozíciót foglal el a szűztea, de még ennél is érdekesebb, hogy jelentősen csökkenti a karcinogének hatását a szervezetben.

Visszaköszön a polifenol, ennek a csoportjába tartozik ugyanis a katekhin nevű vegyület, amely antikarcinogén hatású. Ez elsősorban rákellenes anyag, és visszaszorítja a fertőzésekre való hajlamot, távol tartja a meghűlést, a felfázást és az influenzát, de csökkenti a szív megbetegedésének lehetőségét is. A zöld tea teljes súlyának 30-45%-át teszi ki, ez akár tízszer több lehet, mint a fekete teában. Az eltérő katekhin tartalom a különböző feldolgozási folyamatoknak köszönhető, de ez nekünk tulajdonképpen indifferens.

Ami még nagyon fontos lehet számunkra, és sokkal kézzelfoghatóbb, hogy helyrepofozza a bélműködést, kiüríti a gyomrot, nem kicsit gyorsítja az agyagcserét, nem engedi felszívódni a zsírt! Mi több, zsíroldó hatását francia klinikai vizsgálatok is igazolták. Ez jobb hír, mintha brit tudósok... Veszettül méregtelenít! Kissé víz-, és hashajtó hatású, kezdő szűzteások legyenek résen, vagyis toalett közelében, nem árt, ha az oldaltáskában ott figyel egy fél guriga papír is, nem ritka ugyanis a napi négy salaktalanítás… A szűztea csökkenti az étvágyat is, valamint egyensúlyban tartja a koleszterinszintet. Mondanom sem kell, a „szer” egy kis mozgással fűszerezve igen hatékony a fogyókúrában - gondolj bele, ha minden kijön belőled és még el is égetsz néhány száz kalóriát némi futással vagy úszással, egy-két hét alatt megszabadulhatsz akár öt kilótól is.

Egy doboz, 80 darabos Dr. Chen szűzkapszula nagyjából 1900 forint.

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon