Hogyan lett Szocsi minden idők legdrágább olimpiája, miért van ott egy hadseregnyi katona és rendőr, és mi az a melegháború? Mindenre választ adunk.

1. Diktátorok Siófokja

Szocsit Sztálin fedezte fel a nagypolitika számára, azóta minden magára valamit is adó orosz führer fenntartott ott magának nyaralót. Hruscsov is ott lazított, és Putyin is ott piheni ki a birodalom irányításának fáradalmait. (Mihail Gorbacsov nem volt igazi diktátor, ez abból is látszik, hogy ő a krími Foroszban szeretett relaxálni.) 1904-ben alig nyolcezren éltek Szocsiban, manapság a lakosság száma közel 350 ezerre tehető. Putyin villája ugyan nem látogatható, de Sztálin elvtárs egykori dácsája múzeumként funkcionál, és várja az érdeklődőket.

2. Csajok milyenek?

A nyári olimpiával ellentétben nincs túl sok jó csaj a versenyzők között. Megnéztük az Esquire idevágó összeállítását, és hát… esetleg Lindsey Jacobellis. Vagy Heidum Bernadett. Vagy a thai síelő-ex-hegedűs Vanessa Mae. És az alant látható Jekatyerina Sztoljarova. Ő mindenképpen.

3. A terror olimpiája

Doku Umarov csecsen iszlamista vezér már tavaly beígérte, hogy belepiszkít az orosz ünneplésbe, és ezt úgy kell érteni, hogy terrortámadásra készül. Volgográdban két robbantás is történt januárban, egy öngyilkos merénylő is bejelentkezett egy videóüzenettel, aztán az egész pr-manőver globális szintre lépett. A magyar csapat is kapott fenyegetést, az ausztrálok biztosan nem hagyják el az olimpia falu területét, két megfenyegetett osztrák sportolóra pedig külön kommandósok fognak figyelni az olimpia alatt. Jelenleg egy kisebb hadsereg állomásozik Szocsiban és környékén, ami olyan 40 ezer főt jelent, plusz egyes nemzetek titkosszolgálatai, illetékes szervei is delegáltak egységeket az városba, például az FBI is ott lesz majd, nem is beszélve pár Fekete-tengerre vezénylet amerikai hadihajóról.

4. Az oroszoknak van most a legnagyobb

Ez minden idők legdrágább olimpiája. Diktatúrák előszeretettel rendeznek látványos olimpiákat, hogy így legitimálják hatalmukat a világ előtt, úgy fest, ez a szuperhatalmak pénisznagyobbító piros sportautója. Eddig a 2008-as pekingi olimpia volt a csúcstartó, de 51 milliárd dolláros árcédulájával Szocsi lekönyökölte a kínaiakat a dobogó tetejéről. És a poén, hogy egy téli olimpia kb. negyedakkora, mint egy nyári! És hogy ez hogy jött össze? Utak, 36 kilométernyi metróvonal, 41 szálloda, hat stadion, egy olimpia falu, plusz az apró.

5. A legmenőbb arc

Mexikóban nincsen hó, de nem baj. A téli olimpia jamaikai bobválogatottjának szerepét idén a mariachi ruhában síelő Hubertus von Hohenlohe töltheti be, aki egy német nemesi családból származó mexikói sportoló. 55 éves, első olimpiáját 1984-ben tolta le, és nem mellékesen popsztár is.

Még nincs vége! Kattints a tovább gombra!

6. Számok

88 nemzet 2500 sportolója versenyez hét sport 98 versenyszámában. Három versenyszámot megszüntettek, de tizenkettő új mutatkozik be. 16 magyar versenyző indul, velük itt ismerkedhetsz meg. Február 15-éig, az olimpia végéig 1400 medált fognak kiosztani.

7. Melegháború

Az Egyesült Államok és a nyugat több évtizeden keresztül vívta egymás ellen a hidegháborúnak nevezett harcát. 2014-ben Szocsi kapcsán melegháborúról beszélhetünk, ugyanis Oroszország állami szinten kifejezetten elnyomó politikát alkalmaz a homoszexuális közösség tagjaival szemben. Ez a fajta diszkrimináció a hét bármelyik napján sem nevezhető civilizáltnak, nem beszélve az olimpiáról, amit sokan szeretnek beállítani egy olyan nemes ünnepségnek, amikor az emberiség és a nemzetek egymás nyakába borulnak, és minden szép. Emberi jogi szervezetek folyamatosan napirendben tartják a Putyin vezette orosz kormány melegellenes agendáját, úgyhogy nem lepődnénk meg, ha Szocsiban is lenne pár sporteseményt megzavaró incidens, ami erre a problémára fogja felhívni a figyelmet.

8. Veszélyzóna

Szocsiban sikerült megépíteni minden idők legveszélyesebb snowboardpályáját. Torstein Horgmo edzés közben törte el a kulcscsontját február 3-án, úgyhogy más versenyzők aggodalmait meghallgatva pár ugrató méretét csökkentették a szervezők, de még így is olyan durva maradt, hogy az amerikai Shaun White úgy döntött, testi épsége megóvása érdekében inkább kihagyja a versenyszámot, és csak félcsőben indul. Az oroszok az extrém szóval nem viccelnek: ha már extrém sport, akkor a pálya is legyen az!

9. Az újságírók szívnak

Nagyon vicces jelenségekkel szembesültek a szállásaikat elfoglaló zsurnaliszták pár nappal az olimpia előtt. Félkész szobák, veszélyes víz a csapokban, alvó melósok a szobákban, használhatatlan klotyók, ráadásul egy sajtófotózáson Putyin leopárdja megharapott két újságírót. Szocsi eddig nem lopta meg magát a sajtó szívébe.

10. A legbizarrabb versenyző

Van egy fehérneműgyártó cég Németországban, úgy nevezik, hogy Bruno Banani. Van egy tongai sportoló, Fuaeha Semi, aki 2008-ban, 21 évesen egy gerillamarketinggel foglalkozó céggel szerződve megváltoztatta a nevét Bruno Bananira. Németországba költözött, és megtanult szánkózni. A terv az volt, hogy kijut a 2010-es vancouveri téli olimpiára, de nem jött össze neki, ráadásul újságírók is leleplezték az erkölcsileg kissé aggályosnak nevezhető dealt. A tongai srácot szinte mindenki elfelejtette, de idén összejött neki, ami négy éve nem, és ott lesz Szocsiban az olimpián, szánkóval a segge alatt. Mint Bruno Banani. Kíváncsian várjuk, létezik-e az az összeg, amiért valaki Leo Adidasra vagy Cristiano Nike-ra változtatja a nevét. Vagy simán Pumára.

Olimpia, üdvözlünk.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Hiába a fojtogató City-fölény, a Real Madrid jutott az elődöntőbe

További cikkeink a témában