A sport nem csak öröm, győzelem, vereség és sok-sok edzés, élmény, hanem mérhetetlen emóció is. A győzni akarás néha egészen döbbenetes dolgokat hoz ki az emberből, de sajnos sokszor nem csak ez mozgatja az élsportot: brutalitás, pénz, számítás, kínos pillanatok, elmebaj. Vigyázat, erősen szubjektív válogatás következik, abszolút a teljesség igénye nélkül.

Pepe

A Real Madrid portugál védője, Pepe egy intézmény: a brutalitás intézménye, ő maga a megtestesült elmeháborodás, a foci főgonosza. Noha nem rossz védő, de a kelleténél sokkal többször választ pokolian durva eszközöket, és olyan elborulásra is alig akadt példa a foci történetében, amit ez a fickó megengedett magának 2012-ben a Getafe elleni meccsen Casqueróval szemben. Tíz meccsre tiltották el, de ha örökre tették volna, akkor se éreztük volna eltúlzottnak.

Elizabeth Lambert, a női Pepe

Noha tudjuk, nem illik ilyet mondani, de ez a nő egy állat. Még az is lehet, hogy rosszabb, mint Pepe, amit sose gondoltunk, hogy valaha is leírunk. Elizabeth a pályán maga az ördög, és igazából még meg sem próbálja titkolni: üt, vág, könyököl, arcon rúg.

Gaál Gyöngyi

Sajnos a labdarúgás történetének talán legnagyobb, de mindenképp a legérthetetlenebb bírói döntése egy magyar spori nevéhez fűződik. Gaál Gyöngyi a 2011-es női vébé egyik csoportmeccsén, az Ausztrália–Egyenlítői-Guinea rangadón blokkolt le néhány másodpercre. Sokan találgatták, hogy lehet, hogy nem vette észre; vagy esetleg nem ismeri a szabályokat?! De, látta, ez egyértelmű, szerintem egyszerűen csak nem hitt a szemének, fel nem fogta, hogy ilyen megtörténhet egy világbajnokságon. Mikor rádöbbent, már késő lehetett. Te sem fogod elhinni, mit csinált Egyenlítői-Guinea játékosa.

Antiperisztaltika

Avagy a hányás. Extrém megterhelésnél ez közel sem annyira meglepő, még akkor sem, ha a világ legjobbjairól van szó. A durván anaerob igénybevétel, a kiszáradás, a vérnyomás, a túlhajtottság, a stressz egyaránt felkavarhatja a gyomrot, legyen az tenisz, vagy épp foci. Ez év március elején Lionel Messi a Románia elleni barátságos meccsen elhányta magát a pályán, de az argentinnak nem ez volt az első ilyen meghökkentő esete.

David Beckham a 2006-os vébén az Ecuador elleni meccsen háromszor is rókázott.

Pete Sampras gyomra is érzékeny volt, a 1996-os US Openen lett rosszul, és bár többször is kidobta a taccsot, végül legyőzte Alex Corretját.

Mike Tyson

A fiatalabbaknak talán Tysonról csak a Másnaposok című vígjáték jut eszébe, ahol annak a bizonyos tigrisnek volt a tulajdonosa. Pedig Mike mellesleg minden idők egyik legjobb bunyósa is volt, és mindeközben minden idők legbotrányosabb figurája is. Az egy dolog, hogy folyamatosan balhékba keveredett és a tudatmódosítókat úgy használta, mintha nem lenne holnap. Mondjuk nem is mindig volt, járt ő börtönben is, nem látogatóban. De a leghíresebb eset vele, meg úgy általában a profi boksszal kapcsolatban Evander Holyfield füle volt. Megkívánta.

Hasmenés

Anglia egyetlen világbajnoki gólkirálya, Gary Lineker konkrétan befosott egy vb-meccsen. “Elengedtem magam, aztán magam sem tudom, hogy, de megtörtént. A videón jól látható az egész, úgy csináltam, mint egy kutya, miután elvégezte a dolgát. Azt is megmondom, mikor, az 1990-es olaszországi világbajnokságon, az írek elleni első csoportmeccsünkön. Sosem volt annyi területem a pályán, mint azokban a percekben.

Kobe Bryant

Kobe 81 pontjának semmi köze testnedvekhez, rosszulléthez, visszaöklendezett bácskai rizseshúshoz, ellenben elég megdöbbentő. Megdöbbentő, mert a 2000-es években már messze nem az volt a kosárlabda, mint Wilt Chamberlain idejében, a 60-as években azért még bőven egyedi volt, ha valaki olyan magas és még ügyes is, mint az egykori center, így belefért a 100 pont per meccs. Bryant 2006-ban dobott 81-et a Torontónak.

Északi barátság

A 2004-es Európa-bajnokság Dánia–Svédország csoportmeccsén egy legalább 2–2-es döntetlen a két válogatott együttes, kéz a kézben való továbbjutását, és olasz búcsút eredményezett volna. Mit ad isten a végeredmény 2–2 lett. Persze mindkét csapat fogadkozott előre, hogy abszolút fair play lesz, nyerni akarnak, majd a meccs után is pont ezt állították. „Az egy igazi, éles meccs volt. Szerettük volna kiejteni a svédeket az utolsó csoportmérkőzésen, évszázados rivalizálás van ugyanis a két válogatott között" – mesélte Thomas Helveg, a dán válogatott védője.

Bónusz: Lance Armstrong

Hát így ő maga.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

A City középpályása odaszúrt a Real Madridnak: Csak egy csapatot láttam a pályán

További cikkeink a témában