Hogy képben legyél a nyári foci Eb-vel kapcsolatban, bemutatjuk a résztvevő válogatottakat. Portugália.

Két olyan aranygenerációja is volt Portugáliának, melyre nagyon büszke a luzitán nép, ám ez a kifejezés azért némiképp oximoron, hiszen felnőtt szinten sem az Eusébio, sem a Figo fémjelezte brigád sem tudott aranyérmet nyerni. A hatvanas évek portugál válogatottja világbajnoki bronzéremig jutott (1966, Anglia), míg a Figo, Rui Costa, João Pinto-féle generáció utánpótlás szinten mindent megnyert - U20-as világbajnokság, U17-es Eb-arany - azonban a nagyok között megállt a tudomány. Legalábbis a legmagasabb szintre nem tudtak felérni: a 2006-os vb-n negyedikek lettek, a 2000-es Európa-bajnokságon is az elődöntőben véreztek el, de a legnagyobb szívfájdalmuk a 2004-es Eb-ezüst.

Nyolc éve ők rendezhették a tornát, minden adott volt, hogy végre - megérdemelten - nyerjenek egy felnőtt tornán is. A csoportkört tele gatyával kezdték a brazil világbajnok szövetségi kapitány, Luiz Felipe Scolari tanítványai, az Eb leggyengébb együttesétől, Görögországtól 2-1-re kikaptak. Aztán viszont nullára verték az oroszokat és a spanyolokat is, továbbjutottak és meg sem álltak a döntőig. És mit ad isten, a fináléban ismét összefutottak a csodát tevő görögökkel. A lisszaboni Fény Stadionban több mint hatvanezer szurkoló előtt végigtámadták a meccset, ám Rehhagel hellén hősei egy fejesgóllal ismét megfosztották Portugáliát egy álomtól.

Képtelen átlépni az árnyékát a selecção, hiába termel ki rendre világklasszisokat. Most épp Cristiano Ronaldo a csapat heroikus hőse, de válogatott színekben nem tudja győzelemre vezetni övéit. Paulo Bento gárdája a H jelű selejtezőcsoportból próbált kijutni a kontinenstornára, sikertelenül. Norvégiában és Dániában is kikaptak a bordómezesek, így utóbbi végzett az ötös élén, Portugália meg pótselejtezett. Akárcsak a vb-re, most is Bosznia-Hercegovinán keresztül vezetett az út, és akárcsak akkor, most is kiütötték a délszlávokat (0-0, 6-2). A csoportkörben otthon remekeltek, ám idegenben sérülékenyek, mint azt fentebb írtam is. Idén Lengyelországban játszottak felkészülési találkozót és nem sikerült gólt lőni. Igaz, nem is kaptak.

C-csoport

Hollandia
Dánia
Németország
Portugália

A Eb csoportkörének sorsolásánál itták meg a levét a pótselejtezésnek, rossz kalapba kerültek, így megkapták Németországot és Hollandiát is, valamint az őket már elpáholó dánokat. Már a továbbjutás is szép eredmény lenne, elvégre a hollandok vébé-döntősek voltak, a germánok meg egy bronzéremmel tértek haza Dél-Afrikából és azóta még jobbak.
Természetesen a friss spanyol bajnok Cristiano Ronaldo köré épül a csapat, CR7 nyolc meccsen hét gólt lőtt a selejtezőben. Nani, az MU szélsője és Hélder Postiga, a Zaragoza centere 5-5 találattal követi. A legtöbbet Raul Meireles, Nani és João Moutinho volt pályán, ők öten fogják a támadósort alkotni Ukrajnában is.
Hátul a Fábio Coentrão, Pepe, Bruno Alves és João Pereira a stabil négyes, a kapuban pedig Rui Patrício vagy Eduardo fog állni. Impozáns névsor, de vajon eredmény lesz-e?

Portugália programja az Eb-n

Olvass a többi csapatról is!

Nézd meg a portugál válogatott Eb-mezét!
Ha szeretnél fogadni a haverokkal a meccsekre, előbb tájékozódj az esélyekről!

(fotó: whoateallthepies.tv)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

A Dortmund után a Bayern is bejutott a BL-elődöntőbe

További cikkeink a témában