1986-ban és 1990-ben is ez a két válogatott játszotta a világbajnoki döntőt, előbb Argentína nyert, majd NSZK visszavágott Maradonáéknak. Azóta egyik ország sem nyert vébét, és ez most mindenképp változni fog, reméljük, a meccs színvonala is, amely 24 éve rémes volt. Azóta Németország az új Brazília, Argentína viszont most is zsenire épít.

Németország–Argentína

Nem csak azért esélyesebb Németország a vasárnapi esti vébédöntőben, mert elemeire kapták szét az elődöntőben a házigazda brazilokat Lahmék, hanem mert hosszú évek óta mérnöki, németes alapossággal építgetik a csapatukat, amelyben sokkal több az átlagnál jobb képességű játékos, mint Argentínánál, és amely már rég nem azt a focit játssza, amiért oly' sokan utálták a német labdarúgást. A 90-es évek végén, 2000-es évek elején indított futballreform most érett be, bár az igazi gyümölcse ennek egy vb-arany lenne. Négy éve még csak egy bronz jutott nekik, már minimum van egy ezüstjük. Aligha örülnének neki.

Löw csapata kiütötte a mindenkinél esélyesebbnek vélt Brazíliát, a történelmi 7–1 után kevesen gondolják, hogy Argentína lenne az esélyes a döntőben. Csakhogy, akárcsak 1986-ban és 1990-ben, most is ül az argentin recept: rakj össze egy nagyon fegyelmezett, nagyon masszív és egységes csapatot, mely remekül védekezik, és állíts az élére egy korszakos zsenit. Alejandro Sabella mindkettőt megtette. Egyelőre még mindig tartja magát a kérdés, hogy Diego Maradona vagy Lionel Messi minden idők legjobb focistája, ám ha a Barcelona támadója is győzelemre vezeti kék-fehér csíkos csapatát, Messi lesz az új Maradona, hisz klubszinten már most sokkal sikeresebb. A tudása meg már rég van olyan.

Messi azonban a csoportkörben bemutatott one man show után az egyenes kieséses szakaszban még gól nélkül áll, apja szerint a hosszú és fárasztó szezon miatt olyan ólmosak a lábai, hogy alig tudja cipelni őket. Meglepne, ha épp a vébédöntőre nem frissülne fel valahogy, hisz annyira motivált, mint még tán sose. Amióta viszont nem lő gólt, azóta nem is kapnak, szerintünk Messinek a döntő után is megfelelne ez a felállás. A Bolha frissessége mellett legalább ennyire fontos lehet Argentínának, hogy felépül-e a Belgium ellen egy zseniális támadásba belesérülő Di María, aki Messin kívül még képes volt élvezhető focira a vb-n. Szintén kérdéses Rojo játéka, pedig a fiatal balhátvédnek is kiváló tornája van.

A másik oldalon Hummels játéka kérdéses, a torna egyik legjobb védője a félidőben lejött a brazil-alázásnál, Mertesacker lehet a helyettese. Löw már kitalálta, hogyan lehet megállítani Messit, de nagyon nem kellett messzire mennie, hiszen a Bayern-játékosok már ismerik a trükköt. Ha alkalmazni tudják, 1990 után ismét aranynak örülhetnek.

Szóval Argentína harmadszor, vagy Németország (NSZK) negyedszer?

(A babonákra fogékonyaknak jelezzük, hogy Argentína eddig a tornán mindig a klasszikus kék-fehér csíkos mezben játszott, ám most minden bizonnyal kékben fog, miután a németeknek is a világos az elsőszámú szerelésük. Gyönyörű a kék is, de még nem nyerhettek benne.)

Németország–Argentína

Odds – hazai: 2.22; X: 3.15; vendég: 3.20

  • Maracana, Rio de Janeiro
  • TV: M1, 21:00

Várható kezdőcsapatok:

  • Németország: Neuer – Lahm, J. Boateng, Hummels, Höwedes – Schweinsteiger, Khedira – Müller, Kroos, Özil – Klose
  • Argentína: Romero – Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo – Di María, Mascherano, Biglia – Messi, Lavezzi – Higuaín

Fogadok!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?

Élőben nézheted Marozsán Fábián negyeddöntős meccsét

Guardiolának van miért aggódnia a szezon egyik legfontosabb meccse előtt

További cikkeink a témában
Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?
Hirdetés