Csodás éve volt a férfi kéziseinknek, de már itt is az újabb erőpróba, ami kísérleti torna, már most a 2016-os olimpiai az igazi cél.

Aki még nem volt őrült és elvakult kézilabda-rajongó, a londoni olimpián azzá vált, ha picit is figyelemmel kísérte fiaink produkcióját. A magyar férfiválogatott minden előzetes tervet és vágyat túlteljesítve, az olimpiai ezüstérmes Izlandot kétszeri hosszabbítás után legyőzve a legjobb négy csapat közé jutott. Azt a meccset Mocsai Lajos kapitány "a férfiválogatott történetének egyik legnagyobb győzelmének" nevezte. Hát lehet feledni azt a kétszeri hosszabbításos őrületet? Ha ilyen meccsekre nem is számíthatunk a januári spanyolországi világbajnokságon, azért borítékolható, hogy remek ütközeteket élvezhetünk végig, és egy jó, de kicsit átalakuló magyar csapatnak szurkolhatunk.

Hogy miért alakítgat, kísérletezget Mocsai egy sikeres év után? Mert már a Rio de Janeiró-i olimpiára is figyelni kell, egy négyéves projekt veszi kezdetét, hiszen a keret nem volt fiatal. Arról nem beszélve, hogy a sérülések és a lemondások miatt némiképp kényszerű is a fiatalítás, átalakítás. Aggodalomra nincs ok, a többi, komoly játékerővel bíró válogatott is teszttornának szokta használni az olimpia utáni világbajnokságot, így kisebb az esély, hogy maradandó károsodást okozó pofonba szaladunk bele.

De miért is futnánk bele K.O.-ba, amikor most is nagyszerű gárdánk van, az év utolsó napjain rendezett felkészülési meccseken lazán vertünk Romániát (33–27) és az Eb-ezüstérmes Szerbiát (37–31). Utóbbit az olimpián is lenyomtuk a legfontosabb csoportmérkőzésen. És van még egy nyomos indok a tesztelés mellett: „– Nem kvalifikációs torna áll előttünk, ezért több vetélytárs válogatotthoz hasonlóan mi is fiatalítani, bizonyos fokig kísérletezni szeretnénk” – mondta Mocsai mester.

Nézzük, milyen változások várhatóak a csapatban. A londoni hős, Fazekas Nándor visszavonult a válogatottságtól, így Mikler Roland párja Tatai Péter lesz a kapuban. A legkomolyabb változás az egyik legfontosabb poszton, a bal átlövőben lesz – Pérez Carlos annyira nem a jövő embere, hogy már a jelené sem. A valaha volt egyik legjobb jobbkezes lövő 41 éves, már a Veszprémben is csak percei vannak. Ilyés Feci pedig megsérült, így az olimpiára utólag behívott (és ott jól is játszó) Putics Barna és a Franciaországban egyre inkább maradandót alkotó Nagy Kornél kaphat több szerepet. Utóbbi zseniálisan játszott az említett két felkészülési meccsen, végre azt a játékost láthattuk, akit a legtehetségesebb fiatalnak tartottak. A Németországban játszó Putics 28, a Dunkerque átlövője pedig 26 éves, vagyis Rióban tökéletes korban lévő, rutinos, sokat megélt játékosként léphetnének parkettre.

A jobb szélen két veszprémi is lemondta a válogatottságot, a nyáron itthon hagyott és ezért duzzogó Iváncsik Tamás, valamint Gulyás Péter pótlása a legnehezebb, a frissen megválasztott csapatkapitány, a már 31 éves Harsányi Gergely egyedül lesz kénytelen robotolni a vonal mellett. Illetve a jobblövők közül fogja majd valaki tehermentesíteni, ám még kérdéses, hogy a fix pontnak számító, világklasszis védő és balkezes átlövő, a világ legjobbjának is megszavazott Nagy László mellett ki kap lehetőséget.

Mivel Rio a távoli cél és az ezzel járó fiatalítás, elég valószínű, hogy a Szeged hatalmas termetű (202 cm) őstehetsége, Ancsin Gábor ott lesz Madridban; és ha a kort valamint a válogatottban nyújtott teljesítményt nézzük, meglepődnénk, ha nem Mocsai Tamás lenne a harmadik nevezett Krivokapics Milorad rovására. A Veszprém védőspecialista balkezese, Laluska Balázs is lemondta a válogatottságot, ő sem érezte a szakvezetés bizalmát.

Az irányító poszton és a bal szélen nem volt szükség változtatásra, nem is nagyon volt opció. Császár Gábor és Lékai Máté is fantasztikus játékos, és ők tökéletes korban lesznek négy év múlva is. Csaszi már most a világ egyik, ha nem a legjobb irányítója, Lékai pedig az lehet. A szélen pedig Iváncsik Gergő helye megkérdőjelezhetetlen, és sajnos nem is nagyon rángatják le róla a mezt a fiatalok. Váltótársa Vadkerti Attila lesz, aki szintén nem a jövő embere. A két széllel még lesz dolga Mocsai mesternek, nem túl mély a merítési lehetőség, pláne, hogy a legjobbak megsértődtek...

Beállósban Szöllősi Szabolcs kaphat nagyobb szerepet, a Csurgó 23 éves keménykötésű spílere védekezésben és támadásban is pályán tartható. Akárcsak az első számú beállósunk, Zubai Szabolcs, aki a 28 évével ideális korban van.

A srácok Norvégia kiütésével kvalifikálták magukat a legjobbak közé, ahol a csoportból való továbbjutás az alap célkitűzés, ami biztosan teljesül, hiszen Ausztráliát akkor is legyőznénk, ha hatvan percig emberhátrányban játszanánk. De Egyiptom és Algéria megelőzése is kötelezőnek tűnik. A középdöntős szereplésünk nagyban függ attól, hány pontot tudunk magunkkal vinni, vagyis jó lenne a horvát–spanyol duótól pontot, pontokat csenni. Az Eb-n láttunk, hogy ez abszolút nem irreális küldetés.

Bárhogy is szerepeljen a magyar válogatott a kísérleti vb-n, a szeretetünket, rajongásunkat már elnyerte. De azért jó lenne ismét egy elődöntő alatt tövig rágni a körmünket.

A magyar válogatott mérkőzései

  • Január 12., 19:00: Magyarország–Egyiptom
  • Január 14., 21:15: Magyarország–Ausztrália
  • Január 15., 21:15: Magyarország–Horvátország
  • Január 17., 19:00: Spanyolország–Magyarország
  • Január 19., 21:15: Magyarország–Algéria

A csoport első négy helyezettje jut a legjobb 16 közé, a nyolcaddöntőbe.

A további vb-menetrend:

  • Nyolcaddöntő: január 21.
  • Negyeddöntő: január 23.
  • Elődöntő: január 25.
  • A 3. helyért: január 26.
  • Döntő: január 27.

Tovább:
A legfrissebb Player-cikkekhez
A rovat többi cikkéhez
Drámai magyar sikerek és bukások a kézilabdacsarnokban

(Fotó: ujszo.com, sportmenu.net, feol.hu)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Guardiola a Real Madrid elleni kiesés után: Jobbak voltunk náluk

További cikkeink a témában