Így jelenj meg, hogy sikeres legyen a randevúd!

Először is gratulálunk a randevúhoz. Egy olyan világban, ahol a férfi a karriert, egy saját lakást, valamint egy tartós párkapcsolatot hajszol szüntelen, jó lehet tudni, hogy már ezen a területen is sínen vagy. Függetlenül attól, hogy a kapcsolat az interneten, barátok szorgos közbenjárásának köszönhetően, vagy éppen hajnali négy körül egy bárpult mellett állva született, erre az estére fel kell készülni. Annál is inkább, mert a legtöbb első randevú nem úgy végződik, ahogy azt korábban te elképzelted.

Ne próbálkozz túl erősen!

Nem divatrendőrség ez, de fontos megemlíteni néhány hibát, amit semmiképp nem szabad elkövetned. Ne próbálkozz túl erősen, végzetes hiba ugyanis az estén úgy megjelenni, mint akit most készített ki egy legalább tíz főből álló profi stáb. Természetesen fontos ez az alkalom, vésd is bele a naptárba, közvetlenül a „csekket befizetni” jegyzet alá, de még a „ruhát felvenni a tisztítóból” emlékeztető fölé, azonban semmiképp ne változtasd meg teljesen a külsődet pusztán egy este kedvéért. Igaz, hogy a nők valóban szeretik az ápolt férfiakat, ugyanakkor ha úgy festesz, mint aki csak a külsején dolgozott azóta, hogy megbeszéltétek a dátumot, könnyen kudarcba fulladhat a monogámia irányába tett kísérleted.

Sose kövesd el ezeket a hibákat

A tartós kapcsolat reményében a következő lista elemeitől határozottan tartózkodj:

  • festett haj
  • tetőtől talpig gyantázott test
  • aftershave-túladagolás
  • túl sok zselé használata
  • last minute tetoválás, csak azért, hogy lenyűgözd

A találkozót megelőző estén

Minden pár életében eljön a pillanat, amikor a románc helyét átveszi a realitás. Az odáig vezető út azonban korántsem zökkenőmentes, és ahogy minden kapcsolat, a tiéd is az első, közösen töltött estével kezdődik. Érthető, ha van benned némi egészséges drukk, mégis fontos, hogy úgy érezd, mindent kontroll alatt tartasz. Ennek kiváló módja, ha fizikailag és fejben is felkészíted magad az estére.

A testedzés valóban nem kimondottan testápolási kérdés, mindazonáltal sokkal fontosabb a pszichikai felkészülésben, mint azt gondolnád. A találkozót megelőző este egy kiadós edzés pozitív hormonokat szabadít fel benned, amely egyrészt növeli bőröd ragyogását, ugyanakkor önbizalmat ad és javítja az általános közérzetedet.

Borotválkozz a találkozót megelőző este, így elegendő időt adsz arcodnak a regenerálódásra! Amennyiben egy teljes szakáll büszke tulajdonosa vagy, érdemes azt is a trimmer segítségével némileg megigazítani még előző este, legkésőbb a nagy nap reggelén, így az irritációtól izzó bőröd megnyugszik estére.

Útravalóul még néhány hasznos tipp

  • Készítsd elő a ruhádat már az előző este! Napközben már azon kattogsz, mit is viselj este, majd miután megszületett a döntés, büszkén eltölt az érzés: „Jó vagyok és nincs para, remekül fogok festeni a fehér ingemben.” Ezt követően röpke tíz perccel indulás előtt eszmélsz rá, hogy az inged a gardróbban lógva sem úszta meg gyűrődés nélkül az elmúlt néhány hetet. Most mi lesz? Mindenekelőtt valószínűsíthető egy tisztességes pánikroham, miután pedig lehiggadtál, nem tudsz dönteni a lehetséges opciók közül. Az ilyen felesleges stresszhelyzetet elkerülheted, ha már előző este kikészíted a másnap viselni kívánt ruhadarabokat. Ha az ing gyűrött? Elő a vasalót! Ráférne egy kis fény a cipődre? Tudod, mit kell tenned...
  • Ne viselj túl szűk ruhadarabokat! Szóval úgy adódott, hogy együtt töltitek az éjszakát. Gratulálunk, de a próbatételek még közel sem értek véget, sőt, ami azt illeti, pont a vetkőzéssel folytatódnak. Győződj meg róla, hogy nem viselsz túl szűk ruhákat, és ez alatt az alsóneműt is értjük, melyek nevetséges – szexuális vonatkozásban pedig lehangoló – nyomokat képesek hagyni a bőrön. Csak képzeld magad az ő helyzetébe, máris érted, mire gondolunk.
  • Készülj fel egy körre! Néhány dolgot érdemes eltüntetni az autódból is. A kedvenc hipszterbandád legújabb cd-je, vagy a múlt heti gyorséttermi maradék mindenképp ezek közé sorolandó. Győződj meg, róla, hogy maradéktalanul tiszta a beltér, hiszen így ő is szívesebben megy el veled egy körre. Ne felejtsd el kinyitni számára az ajtót!
  • Pihenj rá az estére! Vannak napok, amikor semmi sem úgy történik, ahogy azt eltervezted. Reggel nincs meleg víz, a főnök visszadobja a tervezetet, és hazafelé esetleg még az eső is elkap. Ilyenkor érdemes pár percet a lazításra szánni. Néhány mély lélegzet, pár pozitív gondolat, és máris más szemmel látod a körülötted zajló világot. Ezt a módszert nyugodtan alkalmazhatod a találkozó előtt, meg fogsz lepődni, mennyire hatásos!
  • Készítsd fel a lakást: hölgyvendég érkezik! Az első csók, majd az első együttlét után a következő lépcső egy jól fejlődő kapcsolatban, ha áthívod magadhoz a nőt. Mindkét fél részéről fontos esemény ez is, neked azonban mégsem kell túlzásokba esni. Győződj meg róla, hogy minden tányér és evőeszköz el van mosva, az ágynemű legyen frissen húzva, a fürdőszobában pedig tedd el szem elől a termékeket, amelyeket közvetlen a randi előtt használtál! Ha ezzel megvagy, már csak egy üveg borról kell gondoskodnod.

A stresszvonalak kezelése kifejezetten stresszmentes folyamat. Korcsoportokra bontott tanácsainkért olvass tovább!

Sok tökéletes dolog született Olaszországban, és ezért nagyon hálásak lehetünk a derék csizmalakóknak. Ha az ötvenes-hatvanas évekre gondolunk, akkor olyan praktikus és briliáns dizájnnal rendelkező tárgyak jutnak eszünkbe, mint egy Bialetti kotyogós kávéfőző, egy Vespa robogó, vagy olyan filmek, mint a Római vakáció, ami ugyan amerikai, de a Cinecittában készült, szóval legalább félig olasznak számít. Mai marhahúsos cannelloninkkal Itália előtt tisztelgünk!

Ez egy masszív fogás, ám mivel ínycsiklandóan néz ki, egy diétázó csaj sem fog nemet mondani rá, szóval remek választás vacsorával egybekötött randira! Ha egy tízes skálán osztályoznánk a nehézségi fokozatát, akkor a cannelloni körülbelül hatost kapna, vagyis kezdők is bátran nekifoghatnak, ha kellőképpen komolyan veszik a feladatot. Ez a töltött tészta – mert ha jobban belegondolunk, akkor az, bármennyire furcsának is hangzik az elnevezés – időigényes vállalkozás, de megéri a veszkődést.

Beszerző körút

Vannak előre gyártott cannelloni alkalmatosságok. Ezek apró cső formájú kis tészták, választhatjuk ezeket is természetesen, de most kipróbálunk egy alternatív megoldást. Mivel a cannelloni gyűrűkbe kínkeserves munka belegyömöszölni a tölteléket, sokkal jobban jártok, ha lasagne lapot használtok. Kezdjük az alapokkal! Mi az, ami nélkül nem érdemes nekifognod ennek a fogásnak? Kell hozzá lasagne lap, (vagy cannelloni tészta) ha ez nincsen, akkor elő kell állni egy B tervvel, hacsak nem tudunk tésztát gyúrni liszt, víz, tojás és só megfelelő arányú összekeverésével. A többi már gyerekjáték: fél kiló darált marhahús, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg bacon, 10 dkg gomba (friss vagy konzerv) 5 dl paradicsomszósz, 1 teáskanál szárított oregánó, 2dl tejszín, 2 dl fehérbor, 10 dkg reszelt parmezán.

Action!

Először készítsük el a tölteléket. Kevés olivaolajon pirítsuk meg a kockára vágott vöröshagymát, majd a vékony gerezdekre vágott fokhagymát. Jöhet a gomba is, de közben fakanállal kevergessük a lábasban lévő dolgokat, ugyanis a hagyma könnyen odakap. Pirítsuk meg a darált marhahúst, amíg beszürkül, majd szórjuk rá a szárított oregánót, és sózzuk, borsozzuk. Folyamatosan forgassuk a húst, és az esetleg összeállt húscsomókat nyomkodjuk szét fakanállal. A száraz fehérbort öntsük a húsra, majd adjunk a hőfoknak, egészen addig, amíg a bor szinte teljesen elpárolog. Ezek után jöhet a paradicsom szósz, de ne felejtsük a lángot visszavenni közepes fokozatra. Rotyogtassuk jó húsz percig, vagy amíg a hús átfő, és a ragu besűrűsödik. Néha kevergessük meg, nehogy odakapjon.

Tészta

A lapokat egy nagy lábasban érdemes megfőzni, egyszerre maximum három lapot, ugyanis ha többet rakunk a lábasba, akkor összetapadnak, majd szétszakadnak. Ezekkel a lapokkal szinte hímes tojásként kell bánni, legalábbis akkor, amikor már megfőttek. Egy normális méretű tepsibe józan számítások szerint nagyjából 10 db cannelloni fér el kényelmesen, szóval 3-4 turnusban el tudjuk készíteni őket. Logisztikailag érdemes egy időben kezdeni a ragu és a tésztalapok elkészítését, így időt spórolhatunk.

Rock n’ roll

Tekerünk. Ha kész a tészta, akkor kifektetjük a lapokat, majd egy szelet bacont fektetünk rá, megszórjuk egy kevés reszelt sajttal, és ezután teszünk az egyik felére 2-3 evőkanálnyi ragut. ha eredeti cannelloni gyűrűt használnánk, akkor ezt kapásból nem tudnánk megcsinálni. Ha ez megvan, akkor feltekerjük a cannelloninkat, és félretesszük pihenni, amíg elkészítjük az összes többi tekercset. Ha megvannak a kis gyönyörűségek, akkor a tepsink aljába paradicsomszószt öntünk, majd óvatosan belerakjuk a cannellonikat. Most jön a varázslat: a tejszínt elkeverjük a maradék parmezán sajttal és a cannellonik tetejére öntjük. Utána fogjuk ezt a csodát és berakjuk az előmelegített 180 °C fokos sütőbe és negyven percig sütjük, vagy amíg a teteje picit megpirul. Ecco tutto – vagyis: ez minden!

Bon apétit!

Mondtuk, hogy könnyű lesz, igaz? De ha még ez is túl fárasztó neked, akkor irány a Netpincér, ahol a címed megadása után már választhatsz is a jobbnál jobb opciók között. Mindent bele!

A quiche (ejtsd: kis) egy francia tésztás lepényféleség, amerikaiak szerint igazi csajos kaja, szóval kitűnő választás, ha meg akarjuk lepni valamivel párunkat, vagy le akarjuk nyűgözni azt a szőkét, akit végre sikerült elhívni randizni.

A quiche-t sok mindenhez hasonlítják különböző fórumokon, nevezik francia pizzának, nyitott lepénynek, és a műfaja sem tisztázott, ugyanis van, ahol desszertként emlegetik, máshol főétel, egy harmadik helyen pedig a reggeli étkezés tipikus fogásának nevezik. Mi nem foglalkozunk a címkézéssel, szerintünk a quiche olyan valami, amit meg lehet enni, és finom. A töltelék ezerféleképpen variálható, mi ezúttal egy zöldséges verziót készítünk, hús nélkül, szóval ha vega a szíved választottja, akkor ez nyerő megoldás lehet.

Itt egy vizuális gyorstalpaló:

Kezdjük az alapoknál: ha elkészítésről beszélünk, akkor a quiche két fő részből épül fel: 1. van az alapot jelentő tésztalap, 2. minden egyéb, ami a tésztalapra kerül. Elsőként a tésztát fogjuk elkészíteni, mert ennek kell egy kis idő, hogy megkeljen. A tésztagyúrás általában sok hobbi szakácsnál egy komoly lélektani határt jelent, mert rejtélyes, misztikus dolognak tűnik, amit csak a beavatott kevesek képesek megalkotni egy titokzatos szeánsz során. A helyzet ennél egyszerűbb, ugyanis a tésztagyúrás alapjában véve egy igen mechanikus folyamat: az ember összerakja A-t, meg B-t és C-t, és kész a termék. Jó, jó, tudjuk, a főzés az művészet, meg kreativitás, meg minden, de ezt a szöveget hagyjuk meg a csajoknak.

Part 1. A tészta

Tésztát gyúrni egyáltalán nem nehéz. Kell hozzá pár dolog, például egy konyhai mérleg, ugyanis a tészta esetében a számok fontosak. Harminc dekagramm lisztet morzsoljunk el tizenöt dekagramm vajjal – vajról beszélünk, a margarint dobjuk ki, gyújtsuk fel, lőjük ki a világűrbe –, egy tojás sárgáját, egy csipet sót, majd lassan öntsünk hozzá annyi hideg vizet, amitől a tésztánk még nem lesz nyúlós. Kezdjük egy decivel, ez a minimum, majd a halmazállapotot figyelve öntsünk hozzá egy újabb decit, ha kell. Milyen a kemény tészta? Olyasmi, mint a gyurma, de annál azért egy árnyalatnyival puhább, szétmorzsolhatóbb. A nyúlós tészta meg úgy nyúlik, mint a megolvadt sajt, de ha itt tartunk, az már nem szerencsés. Ebben az esetben a mentőövet pár deka liszt és egy kevés vaj jelenti.

A tésztát tegyük egy tálba, takarjuk le, és tegyük fél órára hűtőbe. Vegyük elő a sütőformát, ami esetünkben egy kerek, általában hullámos szélű frizbihez hasonlító tárgy. (Nagy szupermarketekben is könnyen beszerezhetjük, olyan helyeken van, ahol férfiak általában nem szoktak megfordulni, nevesül a fakanalak, sajtreszelők, és hasonló tárgyak osztályán. Egy kb. egy centi magas peremű, béna fémtálcát keressünk.) A tésztát nyújtsuk ki, szokták mondani a szakácskönyvek, de mit jelent ez? Semmiképpen ne úgy nyújtsuk ki, mintha egy expander lenne! Ehelyett inkább tegyük a liszttel beszórt konyhapultra, és egy sodrófával, vagy akár egy üres borospalackkal (kipróbált módszer, ráadásul egy legénykonyhában előbb fogunk üres borosüveget találni, mint sodrófát, nem igaz?) és nyújtsuk ki. A tészta ne legyen papírvékony, inkább jó félcenti-centi vastag. Ezt követően tegyük be a sütőformába. Ha ezzel megvagyunk, akkor veregessük vállon magunkat, bontsunk ki egy üveg pezsgőt, mert megcsináltuk!

Vaksütés

Nem, a vaksütés nem azt jelenti, hogy innentől kezdve letakart szemmel sütünk tovább. Ennyire még a franciák sem furcsák. A vaksütés azt jelenti, hogy a tésztát töltelék nélkül elősütjük, hogy amikor élesben megy majd a dolog, akkor ne púposodjon fel, és ne ázzon szét a később belépakolt tölteléktől. Halmozzunk valami olyan súlyt a közepére, ami nem olvad meg, például egy marék szárazbabot. Az elősütés 190 °C fokon történjen, kb. 10-15 perc elég is lesz. Utána vegyük ki.

Part 2. A töltelék

Amíg vaksül a tészta, addig forrásban lévő vízbe dobjunk bele falatnyi darabokra vágott brokkolit, majd 2 perc után vegyük ki és öblítsük le hideg vízzel. Erre azért van szükség, hogy lehűljön, és ne főjön tovább magában. Keverjünk össze másfél deci főzőtejszínt, két tojást, meg 15 deka szétmorzsolt rokfort sajtot, majd sózzuk, borsozzuk. A brokkoli darabokat tegyük bele a tésztalapba, majd öntsük fel a sajtos-tejszínes keverékkel, utána vágjuk be az egészet a 180 °C fokos sütőbe és hagyjuk ott negyven percig, vagy amíg a teteje megbarnul.
Kifejezetten olcsó fogásról beszélünk, ráadásul a quiche jól elvan hűtőben is, és hidegen is fogyasztható. A tészta miatt időigényes az elkészítése, ráadásul a mosogató is meg fog telni, de megéri a fáradságot, mert a végeredmény mutatós és ízletes.

Hozzávalók

30 dkg liszt

15 dkg vaj

3 tojás

1 brokkoli

150 g tejszín

15 dkg rokfort



frissen őrölt bors

Bon apétit!

Mondtuk, hogy könnyű lesz, igaz? De ha még ez is túl fárasztó neked, akkor irány a Netpincér, ahol a címed megadása után már választhatsz is a jobbnál jobb opciók között. Mindent bele!