Így jelenj meg, hogy sikeres legyen a randevúd!

Először is gratulálunk a randevúhoz. Egy olyan világban, ahol a férfi a karriert, egy saját lakást, valamint egy tartós párkapcsolatot hajszol szüntelen, jó lehet tudni, hogy már ezen a területen is sínen vagy. Függetlenül attól, hogy a kapcsolat az interneten, barátok szorgos közbenjárásának köszönhetően, vagy éppen hajnali négy körül egy bárpult mellett állva született, erre az estére fel kell készülni. Annál is inkább, mert a legtöbb első randevú nem úgy végződik, ahogy azt korábban te elképzelted.

Ne próbálkozz túl erősen!

Nem divatrendőrség ez, de fontos megemlíteni néhány hibát, amit semmiképp nem szabad elkövetned. Ne próbálkozz túl erősen, végzetes hiba ugyanis az estén úgy megjelenni, mint akit most készített ki egy legalább tíz főből álló profi stáb. Természetesen fontos ez az alkalom, vésd is bele a naptárba, közvetlenül a „csekket befizetni” jegyzet alá, de még a „ruhát felvenni a tisztítóból” emlékeztető fölé, azonban semmiképp ne változtasd meg teljesen a külsődet pusztán egy este kedvéért. Igaz, hogy a nők valóban szeretik az ápolt férfiakat, ugyanakkor ha úgy festesz, mint aki csak a külsején dolgozott azóta, hogy megbeszéltétek a dátumot, könnyen kudarcba fulladhat a monogámia irányába tett kísérleted.

Sose kövesd el ezeket a hibákat

A tartós kapcsolat reményében a következő lista elemeitől határozottan tartózkodj:

  • festett haj
  • tetőtől talpig gyantázott test
  • aftershave-túladagolás
  • túl sok zselé használata
  • last minute tetoválás, csak azért, hogy lenyűgözd

A találkozót megelőző estén

Minden pár életében eljön a pillanat, amikor a románc helyét átveszi a realitás. Az odáig vezető út azonban korántsem zökkenőmentes, és ahogy minden kapcsolat, a tiéd is az első, közösen töltött estével kezdődik. Érthető, ha van benned némi egészséges drukk, mégis fontos, hogy úgy érezd, mindent kontroll alatt tartasz. Ennek kiváló módja, ha fizikailag és fejben is felkészíted magad az estére.

A testedzés valóban nem kimondottan testápolási kérdés, mindazonáltal sokkal fontosabb a pszichikai felkészülésben, mint azt gondolnád. A találkozót megelőző este egy kiadós edzés pozitív hormonokat szabadít fel benned, amely egyrészt növeli bőröd ragyogását, ugyanakkor önbizalmat ad és javítja az általános közérzetedet.

Borotválkozz a találkozót megelőző este, így elegendő időt adsz arcodnak a regenerálódásra! Amennyiben egy teljes szakáll büszke tulajdonosa vagy, érdemes azt is a trimmer segítségével némileg megigazítani még előző este, legkésőbb a nagy nap reggelén, így az irritációtól izzó bőröd megnyugszik estére.

Útravalóul még néhány hasznos tipp

  • Készítsd elő a ruhádat már az előző este! Napközben már azon kattogsz, mit is viselj este, majd miután megszületett a döntés, büszkén eltölt az érzés: „Jó vagyok és nincs para, remekül fogok festeni a fehér ingemben.” Ezt követően röpke tíz perccel indulás előtt eszmélsz rá, hogy az inged a gardróbban lógva sem úszta meg gyűrődés nélkül az elmúlt néhány hetet. Most mi lesz? Mindenekelőtt valószínűsíthető egy tisztességes pánikroham, miután pedig lehiggadtál, nem tudsz dönteni a lehetséges opciók közül. Az ilyen felesleges stresszhelyzetet elkerülheted, ha már előző este kikészíted a másnap viselni kívánt ruhadarabokat. Ha az ing gyűrött? Elő a vasalót! Ráférne egy kis fény a cipődre? Tudod, mit kell tenned...
  • Ne viselj túl szűk ruhadarabokat! Szóval úgy adódott, hogy együtt töltitek az éjszakát. Gratulálunk, de a próbatételek még közel sem értek véget, sőt, ami azt illeti, pont a vetkőzéssel folytatódnak. Győződj meg róla, hogy nem viselsz túl szűk ruhákat, és ez alatt az alsóneműt is értjük, melyek nevetséges – szexuális vonatkozásban pedig lehangoló – nyomokat képesek hagyni a bőrön. Csak képzeld magad az ő helyzetébe, máris érted, mire gondolunk.
  • Készülj fel egy körre! Néhány dolgot érdemes eltüntetni az autódból is. A kedvenc hipszterbandád legújabb cd-je, vagy a múlt heti gyorséttermi maradék mindenképp ezek közé sorolandó. Győződj meg, róla, hogy maradéktalanul tiszta a beltér, hiszen így ő is szívesebben megy el veled egy körre. Ne felejtsd el kinyitni számára az ajtót!
  • Pihenj rá az estére! Vannak napok, amikor semmi sem úgy történik, ahogy azt eltervezted. Reggel nincs meleg víz, a főnök visszadobja a tervezetet, és hazafelé esetleg még az eső is elkap. Ilyenkor érdemes pár percet a lazításra szánni. Néhány mély lélegzet, pár pozitív gondolat, és máris más szemmel látod a körülötted zajló világot. Ezt a módszert nyugodtan alkalmazhatod a találkozó előtt, meg fogsz lepődni, mennyire hatásos!
  • Készítsd fel a lakást: hölgyvendég érkezik! Az első csók, majd az első együttlét után a következő lépcső egy jól fejlődő kapcsolatban, ha áthívod magadhoz a nőt. Mindkét fél részéről fontos esemény ez is, neked azonban mégsem kell túlzásokba esni. Győződj meg róla, hogy minden tányér és evőeszköz el van mosva, az ágynemű legyen frissen húzva, a fürdőszobában pedig tedd el szem elől a termékeket, amelyeket közvetlen a randi előtt használtál! Ha ezzel megvagy, már csak egy üveg borról kell gondoskodnod.

A stresszvonalak kezelése kifejezetten stresszmentes folyamat. Korcsoportokra bontott tanácsainkért olvass tovább!

Az etikett nehezen definiálható illemkódex, amelynek szabályai kultúránként, helyzetenként és társaságokként változhatnak. Nem egyszerű téma, nem is szeretnénk túlbonyolítani, ezért a következőkben a legalapvetőbb - de mégis gyakori -, hibákra koncentrálunk. A félreértések elkerülése végett: az etikett nem ott kezdődik, amikor villát ragadsz a kezedbe, hanem jóval korábban!

Hibák vacsora előtt

Rossz éttermet választasz

Egy étterem több szempontból is minősíthetetlennek számíthat. Egyrészt lehet rossz színvonalú: a pincérek durvább modorral bírnak, mint Shrek, a berendezés lepukkant, az ételek ehetetlenek. Ennek elkerülésére érdemes alaposan ellenőrizni a helyet, akár online, akár személyesen. A másik baki, hogy ugyan kifogástalan a hely, de a célnak mégsem felel meg. Egy első (vagy második, stb.) randira nem szerencsés túlságosan romantikus hangulatú intézményt választani, ezt hagyjuk meg a már párnak számító emberkéknek. Ez az intelem első blikkre taktikai fogásnak tűnhet, holott ez a döntés pontosan a megfelelő modor birtoklásáról szól. A gyertyafényt hagyjuk meg későbbre. Az éttermet a férfinak ildomos kiválasztania, nem kell, hogy közös megegyezés tárgyát képezze, de azt is illik elkerülni, hogy egy steak house-ban ülve derüljön ki a partnerünkről, hogy radikális vegán, aki évek óta csak magokon és bogyókon él és még a madársalátát is undorítónak találja az elnevezése miatt.

Bohócnak öltözöl

A 10 divatbaki, amit egy férfinak kerülnie kell című alaptanulmány mindenki számára ajánlott olvasmány, de sok helyen elég, ha felkapunk egy sötét farmert és egy (nem mélyen kigombolt nyakú) inget. Nyakkendő és zakó szinte már sehol sem alapfeltétel, de az adott étterem honlapját mindig érdemes csekkolni, ugyanis vannak helyek, amelyek dressz kódot adnak meg!

Nem tudsz parkolni

Hardcore etikettszabálynak  tűnhet, de ha randipartnert fuvarozol étterembe, akkor a parkolásnak is vannak szabályai. A lényeg, hogy illik tudni, hogy hol van az étterem, ha pedig megtaláltad, akkor a parkolóhely keresgélése ne tartson tovább öt percnél. Ennek elkerülése érdekében érdemes előre felkutatni a közeli fizetős parkolókat. A megfelelő parkolás biztosítása egyébként egy jó étterem feladatai közé tartozik, nem véletlen, hogy minőségi éttermi kalauzok osztályzatai ezt az opciót is figyelembe veszik.

Nem foglalsz asztalt

Egy randit vagy kellemes estét tönkretehet, ha kiderül, hogy nem foglaltál asztal, az étterem pedig tele van. Ha igazán biztosra akarsz menni, akkor nem csak arról gondoskodsz, hogy legyen helyetek, hanem arról is, hogy az asztal ne a mosdókhoz vagy a bejárathoz közel legyen, hanem ideális helyen. (Hogy mi számít annak, az mindig a helytől függ. Ismét érdemes előre tervezni.) Nagyon triviális tanácsnak tűnhet, pedig egy szombat estén, amikor egy jó helyen minden asztal foglalt 7 és 10 között és a helyszínen már nem lehet másik asztalt kérni, nagyon is hasznos lesz ennyire előrelátónak lenni.

Hölgyeket előre

A hölgyek előre szabály az élet egyéb területein működhet, de nem ebben az esetben. A férfi lép be elsőként az étterembe, majd az ajtót tartva beengedi a hölgyet. Az etikett egy folyamatosan változó és megújuló entitás, de ez a szabály öröknek tűnik.

Rohanás

Ideális esetben a főpincér vagy egy felszolgáló másodperceken belül megszólít bennünket, és a korábban foglalt asztalunkhoz kísér, de ha ez nem történik meg, akkor várjunk egy keveset, amíg feltűnik az illetékes elvtárs. Elsőként a hölgy foglal helyet, jó esetben a pincér kihúzza számára a széket. Hiába vagyunk éhesek, illik türelmesnek lennünk, különösen ha randiról van szó. Nem sürgetjük választással a partnerünket. A legfrissebb trendek szerint a nemek egyenlők, ha rendelésről van szó, azaz a férfi is előállhat a farbával elsőként.

Vacsora közben

Bénán rendelsz bort*

A borrendelés témáját egyszer már körbejártuk egy igazi szakértő segítségével, de a lényeg, hogy akár előre is tájékozódhatunk a kiválasztott étterem kínálatával kapcsolatban, a legtöbb étterem honlapja rendelkezik itallappal is. Bátran hagyatkozzunk a sommelierre vagy felszolgálóra, de ha nem tetszik az ajánlott bor, akkor kérjünk másikat. Ne parázzuk túl, de ne essünk át a ló túlsó oldalára sem.

*A kisbetűs részben jegyezzük meg, hogy a bor természetesen nem kötelező része egy tökéletes vacsorának.

Villával eszed a levest

Na jó, ez nem fordulhat elő, de vajon hányan tudjuk megkülönböztetni a kávéskanalat a desszertkanáltól? Egy alaposan megterített asztalnál akár három pohár (fehérboros, vörösboros, vizes) három tányér, és egy fiókra való evőeszköz is várhat bennünket. Éttermekben rendszerint fogásonként érkeznek az egyébként is lecsökkentett számú evőeszközök, de ha valami igazán csúcs helyre keveredünk, akkor a szabály az, hogy étkezésenként egy evőeszközt (vagy evőeszközpárt) használunk fel, és kívülről haladunk befelé. Ha a tányér jobb és baloldalán elfogytak az evőeszközök, akkor jöhetnek a tányér fölé helyezett cuccok (általában a kávés- vagy desszertkanál vagy desszertvilla.)

Csak eszel és eszel

A vacsora társasági esemény, még akkor is, ha csak két ember vesz részt rajta. Soha ne feledd, hogy a legfontosabb a partnered, ezért illik folyamatosan a figyelmünkről biztosítani, szóval tartani, szórakoztatni. Ennek megfelelően a mobilt illik kikapcsolni, de minimum lehalkítani.

Vacsora után

Nem tudod, hogy ki fizessen

Az etikett halad a korral, ma már nem feltétlenül kötelező a férfinak fizetni, igaz, úriemberként illik felajánlania azt. Egy másik felfogás szerint az a fél fizet, aki kezdeményezte a randit. A borravaló mértéke hazai intézményekben rendszerint a számla 10-15 %-ának felel meg. Egy igazi gentleman diszkréten egyenlíti ki a számlát, és nem villant meg kötegnyi papírpénzeket. Ha már itt tartunk: slusszkulcsot és mobilt sem.

Sok tökéletes dolog született Olaszországban, és ezért nagyon hálásak lehetünk a derék csizmalakóknak. Ha az ötvenes-hatvanas évekre gondolunk, akkor olyan praktikus és briliáns dizájnnal rendelkező tárgyak jutnak eszünkbe, mint egy Bialetti kotyogós kávéfőző, egy Vespa robogó, vagy olyan filmek, mint a Római vakáció, ami ugyan amerikai, de a Cinecittában készült, szóval legalább félig olasznak számít. Mai marhahúsos cannelloninkkal Itália előtt tisztelgünk!

Ez egy masszív fogás, ám mivel ínycsiklandóan néz ki, egy diétázó csaj sem fog nemet mondani rá, szóval remek választás vacsorával egybekötött randira! Ha egy tízes skálán osztályoznánk a nehézségi fokozatát, akkor a cannelloni körülbelül hatost kapna, vagyis kezdők is bátran nekifoghatnak, ha kellőképpen komolyan veszik a feladatot. Ez a töltött tészta – mert ha jobban belegondolunk, akkor az, bármennyire furcsának is hangzik az elnevezés – időigényes vállalkozás, de megéri a veszkődést.

Beszerző körút

Vannak előre gyártott cannelloni alkalmatosságok. Ezek apró cső formájú kis tészták, választhatjuk ezeket is természetesen, de most kipróbálunk egy alternatív megoldást. Mivel a cannelloni gyűrűkbe kínkeserves munka belegyömöszölni a tölteléket, sokkal jobban jártok, ha lasagne lapot használtok. Kezdjük az alapokkal! Mi az, ami nélkül nem érdemes nekifognod ennek a fogásnak? Kell hozzá lasagne lap, (vagy cannelloni tészta) ha ez nincsen, akkor elő kell állni egy B tervvel, hacsak nem tudunk tésztát gyúrni liszt, víz, tojás és só megfelelő arányú összekeverésével. A többi már gyerekjáték: fél kiló darált marhahús, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg bacon, 10 dkg gomba (friss vagy konzerv) 5 dl paradicsomszósz, 1 teáskanál szárított oregánó, 2dl tejszín, 2 dl fehérbor, 10 dkg reszelt parmezán.

Action!

Először készítsük el a tölteléket. Kevés olivaolajon pirítsuk meg a kockára vágott vöröshagymát, majd a vékony gerezdekre vágott fokhagymát. Jöhet a gomba is, de közben fakanállal kevergessük a lábasban lévő dolgokat, ugyanis a hagyma könnyen odakap. Pirítsuk meg a darált marhahúst, amíg beszürkül, majd szórjuk rá a szárított oregánót, és sózzuk, borsozzuk. Folyamatosan forgassuk a húst, és az esetleg összeállt húscsomókat nyomkodjuk szét fakanállal. A száraz fehérbort öntsük a húsra, majd adjunk a hőfoknak, egészen addig, amíg a bor szinte teljesen elpárolog. Ezek után jöhet a paradicsom szósz, de ne felejtsük a lángot visszavenni közepes fokozatra. Rotyogtassuk jó húsz percig, vagy amíg a hús átfő, és a ragu besűrűsödik. Néha kevergessük meg, nehogy odakapjon.

Tészta

A lapokat egy nagy lábasban érdemes megfőzni, egyszerre maximum három lapot, ugyanis ha többet rakunk a lábasba, akkor összetapadnak, majd szétszakadnak. Ezekkel a lapokkal szinte hímes tojásként kell bánni, legalábbis akkor, amikor már megfőttek. Egy normális méretű tepsibe józan számítások szerint nagyjából 10 db cannelloni fér el kényelmesen, szóval 3-4 turnusban el tudjuk készíteni őket. Logisztikailag érdemes egy időben kezdeni a ragu és a tésztalapok elkészítését, így időt spórolhatunk.

Rock n’ roll

Tekerünk. Ha kész a tészta, akkor kifektetjük a lapokat, majd egy szelet bacont fektetünk rá, megszórjuk egy kevés reszelt sajttal, és ezután teszünk az egyik felére 2-3 evőkanálnyi ragut. ha eredeti cannelloni gyűrűt használnánk, akkor ezt kapásból nem tudnánk megcsinálni. Ha ez megvan, akkor feltekerjük a cannelloninkat, és félretesszük pihenni, amíg elkészítjük az összes többi tekercset. Ha megvannak a kis gyönyörűségek, akkor a tepsink aljába paradicsomszószt öntünk, majd óvatosan belerakjuk a cannellonikat. Most jön a varázslat: a tejszínt elkeverjük a maradék parmezán sajttal és a cannellonik tetejére öntjük. Utána fogjuk ezt a csodát és berakjuk az előmelegített 180 °C fokos sütőbe és negyven percig sütjük, vagy amíg a teteje picit megpirul. Ecco tutto – vagyis: ez minden!

Bon apétit!

Mondtuk, hogy könnyű lesz, igaz? De ha még ez is túl fárasztó neked, akkor irány a Netpincér, ahol a címed megadása után már választhatsz is a jobbnál jobb opciók között. Mindent bele!