Streetfighter élőben - Balhés helyek a nagyvilágban

A Harcosok klubjának első és második szabálya, hogy nem beszélünk róla, de a szabályok azért vannak, hogy megszegjük őket. Összeszedtünk öt olyan várost, ahol nagyon könnyen bele lehet szaladni egy kocsmai vagy utcai csetepatéba. Vigyázat! Erőszakos tartalom!

Portsmouth, Anglia

Az angol rendőrség szerint az ország egyik legbalhésabb helye a dél-angliai Portsmouth-ban található Surrey street, ahol a tavalyi évben 136 esetben történtek utcai bűncselekmények. Garantált a verekedés, ha meccsnapon tévedünk be a helyi csapat, a Portsmouth FC szurkolóinak kedvenc kocsmáiba. A stadion körül van vagy tíz ilyen (pontos térkép és lista itt), ezek közül bármelyikbe betérve kellemetlen percek is várhatnak ránk, ha pedig az ősi rivális Southampton mezét viseljük, akkor az összezörrenés esélye óvatosabb becslések szerint is 100%.
Persze nem kell Dél-Angliáig menni, ugyanis a pubok egész Angliában relatíve veszélyes helyeknek számítanak, szóval Portsmouth, a helyi és a rivális futballklub tetszőlegesen behelyettsíthető más városokkal és más focicsapatokkal. A rendőrség listában rendszerezi a durva kocsmákat, így azt is tudjuk, hogy a kilencvenes években a főváros egyik legparázsabb helye a gengszterek által is favorizált St. Helier Tavern volt, amíg be nem zárták. Napjaink Londonjának legócskább, legbarátságtalanabb pubjának kilétéről viták zajlanak, de a King’s Cross-hoz közeli Flying Scotsman, a Montagu Pyke és a Greene King állítólag ott van az éremesélyesek között.

Moszkva, Oroszország

Az orosz rapszodikus természetű nép, ha pedig iszik – márpedig iszik –, akkor meglehetősen heves is. Moszkva zsúfolt táncos szórakozóhelyein könnyű nyolc napon belül gyógyuló vitába keveredni, a táncparkett egyébként is az a hely, ahol statisztikusok szerint a legnagyobb az esélye a hőbörgésnek, de egy útkereszteződés is tartogathat meglepetéseket.
A tömeg, nők jelenléte és nagy mennyiségben elfogyasztott alkohol a legbiztosabb recept egy kocsmai balhéhoz, állítják a szakértők, és ebben bizony nincs semmi meglepő. A turisták által frekventált területek Pavel Salin szociológus szerint még veszélyesebbek, mint a külvárosok.

Phuket, Thaiföld

Thaiföld az a hely, ahol a verekedések jó esetben szabályos keretek közé zárva, harcművészetek formájában jelennek meg. Aki bunyóra vágyik és leadná a felesleges energiákat, az egész egyszerűen iratkozzon be a számtalan muay thai iskolák valamelyikébe és nyomjon le egy pár hetes intenzív programot. A nagyobb sulikban angol, francia, spanyol, német nyelven is oktatnak, az edzések ennek a phuketi iskolának az esetében szinte paradicsomi körülmények között, pálmafás dzsungelek közepén zajlanak, a fight pedig garantált. Az is elég valószínű, hogy nálunk kisebb, 10-20 kilóval könnyebb, kedvesen mosolygós thai mesterek fogják felmosni velünk a padlót, de a harci adagunkat biztosan megkapjuk. Pozitív hozadék, hogy ha Phuket részeg angolokkal teli bárjaiban nyüzsgünk esténként, és ittas Portsmouth drukkerek megtámadnak bennünket, akkor a frissen megszerzett tudás birtokában képesek leszünk megvédeni magunkat. Olyan is előfordulhat, hogy helyieknek lesz elegük a farangokból, vagyis a külföldiekből, ilyesmi fordult elő idén januárjában a Rock City nevű pathongi night clubban, ahol 10-15 helyi erő vert össze egy 3 fős ausztrál társaságot.

Cincinatti, Egyesült Államok

Amerika tele van olyan külvárosi kerületekkel, ahova jobb, ha nem tesszük be a lábunkat. A fő gondot ezeken a helyeken a munkanélküliség, a bűnözés, a bandák jelenléte jelenti, és nem is kocsmai bunyótól kell tartani, hanem sokkal inkább attól, hogy erre szakosodott, fegyverrel rendelkező kispályás karrierbűnözők kirabolnak bennünket.
Az FBI 25-ös listában gyűjtötte össze az államok legveszélyesebb utcáit, a rangsor élén a Cincinatti városban található Central parkway-Liberty street áll, az ezüstérem a chicagói State streeté, a dobogó harmadik fokán pedig a Miami-ban található 7th Avenue áll. Ne olyan pubokban akarjunk felhörpinteni egy korsó hideg sört, amik ezekben az utcákban találhatók!

Sydney, Ausztrália

A világ legsúlyosabb kocsmai arcai minden kétséget kizáróan az ausztrálok. A rendőrség minden egyes nagyvárosban számon tartja a legveszélyesebb pubokat, bárokat és közleményben tájékoztatja a nagyérdeműt az aktuális eredményekről. Tavaly nőtt azoknak a helyeknek a száma, ahol nem lehet biztonságosan italozni, viszont jó hír, hogy 2011-ben ausztrál kocsmákban csak 97 alkalommal vágták össze egymást kedves vendégek összetört piásüvegekkel, ellentétben például 2009-cel, amikor 133 ilyen eset történt. Az üvegezés ezen radikális formájának köszönhetően törvénybe foglalták, hogy rovott múlttal rendelkező intézmények csak műanyag- vagy edzett üvegből készült poharakat használhatnak.
Ezek után egy cseppet sem vagyunk meglepődve, hogy az ausztrál evezőst, Josh Booth-ot öt napja azért kellett idő előtt hazaküldeni az olimpiáról, mert talajrészegen lezúzott két kirakatot London belvárosában. (Lehet, hogy feldühítette az üveg látványa?) Hivatalosan a legdurvább helyeknek (hatósági osztályozás: level 1) azok számítanak, ahol legalább évi 19 balhé történik, ezt a listát a Sydneyben a Mean Fiddler vezeti 62 esettel. Erre a helyre – és még 8 másikra – szigorú előírások vonatkoznak: extra biztonsági személyzet, hajnali 2 órai zárás, üveg nem kerülhet vendég kezébe és nem árulhatnak röviditalt. A szórakozásról egyeseknek errefelé furcsa elképzeléseik vannak, amit ez a hardcore lovacskázós játék is kitűnően demonstrál.

A világon vannak sokkal durvább helyek is! Nézd meg milyenek az igazi nem vénnek való vidékek!

(fotó: Sabretooth Games)

Az etikett nehezen definiálható illemkódex, amelynek szabályai kultúránként, helyzetenként és társaságokként változhatnak. Nem egyszerű téma, nem is szeretnénk túlbonyolítani, ezért a következőkben a legalapvetőbb - de mégis gyakori -, hibákra koncentrálunk. A félreértések elkerülése végett: az etikett nem ott kezdődik, amikor villát ragadsz a kezedbe, hanem jóval korábban!

Hibák vacsora előtt

Rossz éttermet választasz

Egy étterem több szempontból is minősíthetetlennek számíthat. Egyrészt lehet rossz színvonalú: a pincérek durvább modorral bírnak, mint Shrek, a berendezés lepukkant, az ételek ehetetlenek. Ennek elkerülésére érdemes alaposan ellenőrizni a helyet, akár online, akár személyesen. A másik baki, hogy ugyan kifogástalan a hely, de a célnak mégsem felel meg. Egy első (vagy második, stb.) randira nem szerencsés túlságosan romantikus hangulatú intézményt választani, ezt hagyjuk meg a már párnak számító emberkéknek. Ez az intelem első blikkre taktikai fogásnak tűnhet, holott ez a döntés pontosan a megfelelő modor birtoklásáról szól. A gyertyafényt hagyjuk meg későbbre. Az éttermet a férfinak ildomos kiválasztania, nem kell, hogy közös megegyezés tárgyát képezze, de azt is illik elkerülni, hogy egy steak house-ban ülve derüljön ki a partnerünkről, hogy radikális vegán, aki évek óta csak magokon és bogyókon él és még a madársalátát is undorítónak találja az elnevezése miatt.

Bohócnak öltözöl

A 10 divatbaki, amit egy férfinak kerülnie kell című alaptanulmány mindenki számára ajánlott olvasmány, de sok helyen elég, ha felkapunk egy sötét farmert és egy (nem mélyen kigombolt nyakú) inget. Nyakkendő és zakó szinte már sehol sem alapfeltétel, de az adott étterem honlapját mindig érdemes csekkolni, ugyanis vannak helyek, amelyek dressz kódot adnak meg!

Nem tudsz parkolni

Hardcore etikettszabálynak  tűnhet, de ha randipartnert fuvarozol étterembe, akkor a parkolásnak is vannak szabályai. A lényeg, hogy illik tudni, hogy hol van az étterem, ha pedig megtaláltad, akkor a parkolóhely keresgélése ne tartson tovább öt percnél. Ennek elkerülése érdekében érdemes előre felkutatni a közeli fizetős parkolókat. A megfelelő parkolás biztosítása egyébként egy jó étterem feladatai közé tartozik, nem véletlen, hogy minőségi éttermi kalauzok osztályzatai ezt az opciót is figyelembe veszik.

Nem foglalsz asztalt

Egy randit vagy kellemes estét tönkretehet, ha kiderül, hogy nem foglaltál asztal, az étterem pedig tele van. Ha igazán biztosra akarsz menni, akkor nem csak arról gondoskodsz, hogy legyen helyetek, hanem arról is, hogy az asztal ne a mosdókhoz vagy a bejárathoz közel legyen, hanem ideális helyen. (Hogy mi számít annak, az mindig a helytől függ. Ismét érdemes előre tervezni.) Nagyon triviális tanácsnak tűnhet, pedig egy szombat estén, amikor egy jó helyen minden asztal foglalt 7 és 10 között és a helyszínen már nem lehet másik asztalt kérni, nagyon is hasznos lesz ennyire előrelátónak lenni.

Hölgyeket előre

A hölgyek előre szabály az élet egyéb területein működhet, de nem ebben az esetben. A férfi lép be elsőként az étterembe, majd az ajtót tartva beengedi a hölgyet. Az etikett egy folyamatosan változó és megújuló entitás, de ez a szabály öröknek tűnik.

Rohanás

Ideális esetben a főpincér vagy egy felszolgáló másodperceken belül megszólít bennünket, és a korábban foglalt asztalunkhoz kísér, de ha ez nem történik meg, akkor várjunk egy keveset, amíg feltűnik az illetékes elvtárs. Elsőként a hölgy foglal helyet, jó esetben a pincér kihúzza számára a széket. Hiába vagyunk éhesek, illik türelmesnek lennünk, különösen ha randiról van szó. Nem sürgetjük választással a partnerünket. A legfrissebb trendek szerint a nemek egyenlők, ha rendelésről van szó, azaz a férfi is előállhat a farbával elsőként.

Vacsora közben

Bénán rendelsz bort*

A borrendelés témáját egyszer már körbejártuk egy igazi szakértő segítségével, de a lényeg, hogy akár előre is tájékozódhatunk a kiválasztott étterem kínálatával kapcsolatban, a legtöbb étterem honlapja rendelkezik itallappal is. Bátran hagyatkozzunk a sommelierre vagy felszolgálóra, de ha nem tetszik az ajánlott bor, akkor kérjünk másikat. Ne parázzuk túl, de ne essünk át a ló túlsó oldalára sem.

*A kisbetűs részben jegyezzük meg, hogy a bor természetesen nem kötelező része egy tökéletes vacsorának.

Villával eszed a levest

Na jó, ez nem fordulhat elő, de vajon hányan tudjuk megkülönböztetni a kávéskanalat a desszertkanáltól? Egy alaposan megterített asztalnál akár három pohár (fehérboros, vörösboros, vizes) három tányér, és egy fiókra való evőeszköz is várhat bennünket. Éttermekben rendszerint fogásonként érkeznek az egyébként is lecsökkentett számú evőeszközök, de ha valami igazán csúcs helyre keveredünk, akkor a szabály az, hogy étkezésenként egy evőeszközt (vagy evőeszközpárt) használunk fel, és kívülről haladunk befelé. Ha a tányér jobb és baloldalán elfogytak az evőeszközök, akkor jöhetnek a tányér fölé helyezett cuccok (általában a kávés- vagy desszertkanál vagy desszertvilla.)

Csak eszel és eszel

A vacsora társasági esemény, még akkor is, ha csak két ember vesz részt rajta. Soha ne feledd, hogy a legfontosabb a partnered, ezért illik folyamatosan a figyelmünkről biztosítani, szóval tartani, szórakoztatni. Ennek megfelelően a mobilt illik kikapcsolni, de minimum lehalkítani.

Vacsora után

Nem tudod, hogy ki fizessen

Az etikett halad a korral, ma már nem feltétlenül kötelező a férfinak fizetni, igaz, úriemberként illik felajánlania azt. Egy másik felfogás szerint az a fél fizet, aki kezdeményezte a randit. A borravaló mértéke hazai intézményekben rendszerint a számla 10-15 %-ának felel meg. Egy igazi gentleman diszkréten egyenlíti ki a számlát, és nem villant meg kötegnyi papírpénzeket. Ha már itt tartunk: slusszkulcsot és mobilt sem.

Sok tökéletes dolog született Olaszországban, és ezért nagyon hálásak lehetünk a derék csizmalakóknak. Ha az ötvenes-hatvanas évekre gondolunk, akkor olyan praktikus és briliáns dizájnnal rendelkező tárgyak jutnak eszünkbe, mint egy Bialetti kotyogós kávéfőző, egy Vespa robogó, vagy olyan filmek, mint a Római vakáció, ami ugyan amerikai, de a Cinecittában készült, szóval legalább félig olasznak számít. Mai marhahúsos cannelloninkkal Itália előtt tisztelgünk!

Ez egy masszív fogás, ám mivel ínycsiklandóan néz ki, egy diétázó csaj sem fog nemet mondani rá, szóval remek választás vacsorával egybekötött randira! Ha egy tízes skálán osztályoznánk a nehézségi fokozatát, akkor a cannelloni körülbelül hatost kapna, vagyis kezdők is bátran nekifoghatnak, ha kellőképpen komolyan veszik a feladatot. Ez a töltött tészta – mert ha jobban belegondolunk, akkor az, bármennyire furcsának is hangzik az elnevezés – időigényes vállalkozás, de megéri a veszkődést.

Beszerző körút

Vannak előre gyártott cannelloni alkalmatosságok. Ezek apró cső formájú kis tészták, választhatjuk ezeket is természetesen, de most kipróbálunk egy alternatív megoldást. Mivel a cannelloni gyűrűkbe kínkeserves munka belegyömöszölni a tölteléket, sokkal jobban jártok, ha lasagne lapot használtok. Kezdjük az alapokkal! Mi az, ami nélkül nem érdemes nekifognod ennek a fogásnak? Kell hozzá lasagne lap, (vagy cannelloni tészta) ha ez nincsen, akkor elő kell állni egy B tervvel, hacsak nem tudunk tésztát gyúrni liszt, víz, tojás és só megfelelő arányú összekeverésével. A többi már gyerekjáték: fél kiló darált marhahús, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg bacon, 10 dkg gomba (friss vagy konzerv) 5 dl paradicsomszósz, 1 teáskanál szárított oregánó, 2dl tejszín, 2 dl fehérbor, 10 dkg reszelt parmezán.

Action!

Először készítsük el a tölteléket. Kevés olivaolajon pirítsuk meg a kockára vágott vöröshagymát, majd a vékony gerezdekre vágott fokhagymát. Jöhet a gomba is, de közben fakanállal kevergessük a lábasban lévő dolgokat, ugyanis a hagyma könnyen odakap. Pirítsuk meg a darált marhahúst, amíg beszürkül, majd szórjuk rá a szárított oregánót, és sózzuk, borsozzuk. Folyamatosan forgassuk a húst, és az esetleg összeállt húscsomókat nyomkodjuk szét fakanállal. A száraz fehérbort öntsük a húsra, majd adjunk a hőfoknak, egészen addig, amíg a bor szinte teljesen elpárolog. Ezek után jöhet a paradicsom szósz, de ne felejtsük a lángot visszavenni közepes fokozatra. Rotyogtassuk jó húsz percig, vagy amíg a hús átfő, és a ragu besűrűsödik. Néha kevergessük meg, nehogy odakapjon.

Tészta

A lapokat egy nagy lábasban érdemes megfőzni, egyszerre maximum három lapot, ugyanis ha többet rakunk a lábasba, akkor összetapadnak, majd szétszakadnak. Ezekkel a lapokkal szinte hímes tojásként kell bánni, legalábbis akkor, amikor már megfőttek. Egy normális méretű tepsibe józan számítások szerint nagyjából 10 db cannelloni fér el kényelmesen, szóval 3-4 turnusban el tudjuk készíteni őket. Logisztikailag érdemes egy időben kezdeni a ragu és a tésztalapok elkészítését, így időt spórolhatunk.

Rock n’ roll

Tekerünk. Ha kész a tészta, akkor kifektetjük a lapokat, majd egy szelet bacont fektetünk rá, megszórjuk egy kevés reszelt sajttal, és ezután teszünk az egyik felére 2-3 evőkanálnyi ragut. ha eredeti cannelloni gyűrűt használnánk, akkor ezt kapásból nem tudnánk megcsinálni. Ha ez megvan, akkor feltekerjük a cannelloninkat, és félretesszük pihenni, amíg elkészítjük az összes többi tekercset. Ha megvannak a kis gyönyörűségek, akkor a tepsink aljába paradicsomszószt öntünk, majd óvatosan belerakjuk a cannellonikat. Most jön a varázslat: a tejszínt elkeverjük a maradék parmezán sajttal és a cannellonik tetejére öntjük. Utána fogjuk ezt a csodát és berakjuk az előmelegített 180 °C fokos sütőbe és negyven percig sütjük, vagy amíg a teteje picit megpirul. Ecco tutto – vagyis: ez minden!

Bon apétit!

Mondtuk, hogy könnyű lesz, igaz? De ha még ez is túl fárasztó neked, akkor irány a Netpincér, ahol a címed megadása után már választhatsz is a jobbnál jobb opciók között. Mindent bele!