Ezért válthatnak ki belőled vegyes érzelmeket a különböző szeszes italok

A mai rohanó, stresszes világunkban felbecsülhetetlen értéke van egy kis relaxációnak, éppen ezért érdemes tudni róla, hogy ha alkoholfogyasztásról van szó, mit érdemes választanunk.

Egy friss tanulmány szerint ugyanis a különböző italok különböző érzelmeket válthatnak ki az emberben. Erről egyébként már mi is írtunk korábban, most pedig itt az újabb megerősítés. Az még mindig nem egészen világos, hogy mi állhat ennek a hátterében, de valószínűleg fiziológiai és pszichológiai okai is vannak.

A kutatók egy méretes adatbázisból dolgozhattak, így a megállapításaikra már valóban érdemes odafigyelnünk. Összesen 30 ezer ember alkohol- és drogfogyasztási szokásait tanulmányozták át, és elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy egyáltalán miért nyúlnak az alkoholhoz, illetve milyen érzelmeket váltanak ki belőlük a különböző italok. Ami a felmérésből számunkra leginkább érdekes lehet az az, hogy

"Évszázadokon keresztül a rum, a gin, a vodka és hasonló italok története összekapcsolódott az erőszakkal. A globális tanulmányunk eredménye pedig azt mutatja, hogy ezek az italok még manapság is agresszivitást váltanak ki az emberekből" - magyarázta Mark Bellis, a tanulmány szerzője.

A kérdés már csak az, hogy miért hatnak ránk másképpen a különböző szeszes italok, amikor maga az alkohol, mint komponens nem változik? A legkézenfekvőbb magyarázat az, hogy a töményebb italok sokkal gyorsabban emelik meg a véralkoholszintet, illetve az adott ital egyéb összetevői is különböző módokon hathatnak az agyunkra.

Másrészt az is befolyással lehet az érzelmeinkre, hogy mégis milyen hatást várunk el a kezünkben lévő piától, és milyen körülmények között isszuk. Nem mindegy például, hogy egy bárpultot támasztva döntjük magunkba, vagy otthon a karosszékben ülve kortyolgatjuk a régi cimboráink körében.

Végül pedig az is szerepet játszhat ebben az egészben, hogy a különböző érzelmi töltetű emberek bizonyos okokból kifolyólag hasonló italok felé tendálnak. Például az agresszivitásra hajlamos egyének nagyobb valószínűséggel nyúlnak a keményebb szeszekhez, míg az alapból higgadt személyek belső indíttatásuknál fogva is inkább a bort választják.

Akárhogy is legyen, amíg a tudósok tovább tanulmányozzák az alkohol ránk gyakorolt hatásait, te addig is válassz körültekintően. Lassan közelednek az ünnepek, ha nem annyira szívlelt rokonokkal kell koccintanod, maradj a bornál vagy a sörnél, az talán segít majd higgadtnak maradni. Sok sikert és egészségedre!

(via)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon