Szexszimbólumok régen és ma (2. rész)

Újabb őrülten szexi nők, akik mozgatták és mozgatják a világot, avagy kiknek hevertünk formás, tűsarkas lábai előtt az elmúlt évtizedekben. Szemérmetlen mennyiségű szexi fotó!

A tüzes latina


A hangosfilmkorszak legelején óriási keletje volt a spanyolos-dél-amerikai hangulatú filmeknek, az éra legnevesebb táncos színészei-színésznői ropták a szteppel vegyített flamencót. Hosszabb kihagyás után (bár a latin szépség sosem ment ki teljesen a divatból) a kilencvenes években virágzott ki újra a latinakultusz: Salma Hayek és Penelope Cruz után mára Eva Mendes és Eva Longoria kergeti őrületbe a férfiakat a vásznon és a tévében, míg a színpadokat Jennifer Lopez és Shakira uralja. Tegyünk azonban említést az első latináról, aki világhírt szerzett magának: Lola Montezről. A XIX. században egész Párizsban ő volt a legismertebb örömlány (oh, elnézést, szépasszony). Igaz, származását tekintve nem volt latin, ám sötét haja és szemei okán bátran mondhatjuk, a Montez név nagyon jól írta le szépségének milyenségét. A hírnév ott érte utol, ahol a mai celeblányokat is: összejött egy igazi hírességgel: Liszt Ferenccel. Franzink az első adandó szakításkor megtapasztalta, milyen az a latinos temperamentum: Lola pisztolyt szegezett neki, mondván, ha elhagyja, megöli. Nos, nem ölte, de az esetnek hamar híre ment, Lola neve pedig dalokban és musicalekben él tovább. Sose szórakozz egy igazi latinával!

A törékeny hercegnő


A nő (pontosabban hölgy) aki előtt önkéntelenül is kihúzod magad és kinyitod az ajtót. Az időtálló, szoborszerű, már-már hihetetlen szépség. Akit nem látsz előnytelen ruhában, makulátlan smink nélkül, aki pontosan tudja, mennyit engedhet meg magának, mi áll jól neki és mi emeli ki még jobban pompás alakját és csodálatos vonásait. Ki más is lehetnek az ikonikus védjegye ennek a nőtípusnak, mint Audrey Hepburn? Persze, vannak még néhányan: Grace Kelly, aki filmszínésznőből valódi hercegnő lett, Jackie Kennedy, az egykori first lady, aki inkább tévedhetetlen stílusérzékével érdemel helyett társnői között, mintsem hibátlan szépségével. A sors iróniája, hogy Maria Callas, minden idők egyik legnagyobb operaénekese kövér pattanásos kislányként kezdte, édesanyja pedig prostitúcióra kényszerítette. Aztán az isteni Callas megmakacsolta magát, és mivel tudta, hogy kincs van a hangjában, Amerikába ment apjához, kínkeserves fogyókúrával lefogyott – és szupersztárrá vált. Sokan mondják, hogy a hangja is ennek a tortúrának a következtében ment el – máig vitatott halálában pedig nagy szerepe volt a fent említett Jackie Kennedynek, aki elszerette tőle élete férfiját, a ronda és köpcös Onassist. Szerencsére, nekünk, magyaroknak is van saját hercegnőnk: aki Venczel Vera fiatalkori filmjeit nézi kicsit olyan, mintha Audrey Hepburn látná. Ha Hollywoodban keresgélünk, akkor pedig ott van Natalie Portman – és persze a francia gyöngyszem, Audrey Tautou. Micsoda felhozatal!

Az egzotikus szépség


A húszas években jött először divatba az egzotikum: ekkor kerültek az első ázsiai színésznők a filmvászonra, a negyvenes években pedig, a tengerészes filmeknek köszönhetően a hawaii és mediterrán szépségek is fel-feltünedeztek. Igazi, átütő divat azonban csak a század végére lett az egzotikus arcélekből: Jessica Alba, Lucy Liu, Bai Ling és számtalan más színésznő sikerei nyomán a közízlés nemhogy elfogadóbb lett a különlegességekkel szemben, de egyenesen éljenezte azt. A második világháború után volt érezhető a második nagy egzotikumhullám, a harmadik pedig – nyilván nem véletlenül – a vietnámi háború után. Míg a századelőn Puccini Pillangókisasszonya hirdette a tiszta, egyszerű ázsiai szépséget, addig ’89-ben indult hódító útjára a Miss Saigon című musical, ami tulajdonképp előbbinek a light változata. Bollywoodból ugyan kevés színésznő volt képes betörni Amerikába, Aishwarya Rainak és Freida Pintónak azonban sikerült. Manapság Rihanna (Isten tudja csak, milyen és hányféle felmenőktől származó) arca a favorit.

A buja femme fatale


A végzet asszonya, aki egyetlen pillantással vagy csípőrándítással lefegyverez, aki elől nincs menekvés, és akinek tömegesen hullanak gyönyörű lábai elé a férfiak. A határozott, erős nő aki mindig megkapja, amit akar. Dús idomok, homokóraalkat és tűzforró tekintet jellemzi, amely áthatja a legmagabiztosabb férfit is: ha egy femme fatale kiszemelt, akkor nem menekülhetsz. Persze, ki is szeretett volna nemet mondani az ifjú Gina Lollobrigidának vagy Sophia Lorennek? Ki az, aki nem szédült volna bele Cyd Charisse felfoghatatlanul csinos lábainak mozgásába? Catherine Deneuve maga a megtestesült szexualitás, míg Liz Taylor olyan gyönyörű és kívánatos volt fénykorában, hogy az embernek le kellett ülnie, ha véletlenül megpillantotta a tévében. A csontsovány modellek divatja után végre úgy tűnik, kezdenek visszatérni a buja femme fatale-ok a köztudatba: Dita Von Teese hivatalból okoz szívszélhűdést a pasik között, míg Christina Hendricks a Reklámőrültek nézettségét növeli istennőket megszégyenítő kebleivel.

Ha nem volt meg a sorozat első része, itt megtalálod!

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon