Szexszimbólumok régen és ma (2. rész)

Újabb őrülten szexi nők, akik mozgatták és mozgatják a világot, avagy kiknek hevertünk formás, tűsarkas lábai előtt az elmúlt évtizedekben. Szemérmetlen mennyiségű szexi fotó!

A tüzes latina


A hangosfilmkorszak legelején óriási keletje volt a spanyolos-dél-amerikai hangulatú filmeknek, az éra legnevesebb táncos színészei-színésznői ropták a szteppel vegyített flamencót. Hosszabb kihagyás után (bár a latin szépség sosem ment ki teljesen a divatból) a kilencvenes években virágzott ki újra a latinakultusz: Salma Hayek és Penelope Cruz után mára Eva Mendes és Eva Longoria kergeti őrületbe a férfiakat a vásznon és a tévében, míg a színpadokat Jennifer Lopez és Shakira uralja. Tegyünk azonban említést az első latináról, aki világhírt szerzett magának: Lola Montezről. A XIX. században egész Párizsban ő volt a legismertebb örömlány (oh, elnézést, szépasszony). Igaz, származását tekintve nem volt latin, ám sötét haja és szemei okán bátran mondhatjuk, a Montez név nagyon jól írta le szépségének milyenségét. A hírnév ott érte utol, ahol a mai celeblányokat is: összejött egy igazi hírességgel: Liszt Ferenccel. Franzink az első adandó szakításkor megtapasztalta, milyen az a latinos temperamentum: Lola pisztolyt szegezett neki, mondván, ha elhagyja, megöli. Nos, nem ölte, de az esetnek hamar híre ment, Lola neve pedig dalokban és musicalekben él tovább. Sose szórakozz egy igazi latinával!

A törékeny hercegnő


A nő (pontosabban hölgy) aki előtt önkéntelenül is kihúzod magad és kinyitod az ajtót. Az időtálló, szoborszerű, már-már hihetetlen szépség. Akit nem látsz előnytelen ruhában, makulátlan smink nélkül, aki pontosan tudja, mennyit engedhet meg magának, mi áll jól neki és mi emeli ki még jobban pompás alakját és csodálatos vonásait. Ki más is lehetnek az ikonikus védjegye ennek a nőtípusnak, mint Audrey Hepburn? Persze, vannak még néhányan: Grace Kelly, aki filmszínésznőből valódi hercegnő lett, Jackie Kennedy, az egykori first lady, aki inkább tévedhetetlen stílusérzékével érdemel helyett társnői között, mintsem hibátlan szépségével. A sors iróniája, hogy Maria Callas, minden idők egyik legnagyobb operaénekese kövér pattanásos kislányként kezdte, édesanyja pedig prostitúcióra kényszerítette. Aztán az isteni Callas megmakacsolta magát, és mivel tudta, hogy kincs van a hangjában, Amerikába ment apjához, kínkeserves fogyókúrával lefogyott – és szupersztárrá vált. Sokan mondják, hogy a hangja is ennek a tortúrának a következtében ment el – máig vitatott halálában pedig nagy szerepe volt a fent említett Jackie Kennedynek, aki elszerette tőle élete férfiját, a ronda és köpcös Onassist. Szerencsére, nekünk, magyaroknak is van saját hercegnőnk: aki Venczel Vera fiatalkori filmjeit nézi kicsit olyan, mintha Audrey Hepburn látná. Ha Hollywoodban keresgélünk, akkor pedig ott van Natalie Portman – és persze a francia gyöngyszem, Audrey Tautou. Micsoda felhozatal!

Az egzotikus szépség


A húszas években jött először divatba az egzotikum: ekkor kerültek az első ázsiai színésznők a filmvászonra, a negyvenes években pedig, a tengerészes filmeknek köszönhetően a hawaii és mediterrán szépségek is fel-feltünedeztek. Igazi, átütő divat azonban csak a század végére lett az egzotikus arcélekből: Jessica Alba, Lucy Liu, Bai Ling és számtalan más színésznő sikerei nyomán a közízlés nemhogy elfogadóbb lett a különlegességekkel szemben, de egyenesen éljenezte azt. A második világháború után volt érezhető a második nagy egzotikumhullám, a harmadik pedig – nyilván nem véletlenül – a vietnámi háború után. Míg a századelőn Puccini Pillangókisasszonya hirdette a tiszta, egyszerű ázsiai szépséget, addig ’89-ben indult hódító útjára a Miss Saigon című musical, ami tulajdonképp előbbinek a light változata. Bollywoodból ugyan kevés színésznő volt képes betörni Amerikába, Aishwarya Rainak és Freida Pintónak azonban sikerült. Manapság Rihanna (Isten tudja csak, milyen és hányféle felmenőktől származó) arca a favorit.

A buja femme fatale


A végzet asszonya, aki egyetlen pillantással vagy csípőrándítással lefegyverez, aki elől nincs menekvés, és akinek tömegesen hullanak gyönyörű lábai elé a férfiak. A határozott, erős nő aki mindig megkapja, amit akar. Dús idomok, homokóraalkat és tűzforró tekintet jellemzi, amely áthatja a legmagabiztosabb férfit is: ha egy femme fatale kiszemelt, akkor nem menekülhetsz. Persze, ki is szeretett volna nemet mondani az ifjú Gina Lollobrigidának vagy Sophia Lorennek? Ki az, aki nem szédült volna bele Cyd Charisse felfoghatatlanul csinos lábainak mozgásába? Catherine Deneuve maga a megtestesült szexualitás, míg Liz Taylor olyan gyönyörű és kívánatos volt fénykorában, hogy az embernek le kellett ülnie, ha véletlenül megpillantotta a tévében. A csontsovány modellek divatja után végre úgy tűnik, kezdenek visszatérni a buja femme fatale-ok a köztudatba: Dita Von Teese hivatalból okoz szívszélhűdést a pasik között, míg Christina Hendricks a Reklámőrültek nézettségét növeli istennőket megszégyenítő kebleivel.

Ha nem volt meg a sorozat első része, itt megtalálod!

Az etikett nehezen definiálható illemkódex, amelynek szabályai kultúránként, helyzetenként és társaságokként változhatnak. Nem egyszerű téma, nem is szeretnénk túlbonyolítani, ezért a következőkben a legalapvetőbb - de mégis gyakori -, hibákra koncentrálunk. A félreértések elkerülése végett: az etikett nem ott kezdődik, amikor villát ragadsz a kezedbe, hanem jóval korábban!

Hibák vacsora előtt

Rossz éttermet választasz

Egy étterem több szempontból is minősíthetetlennek számíthat. Egyrészt lehet rossz színvonalú: a pincérek durvább modorral bírnak, mint Shrek, a berendezés lepukkant, az ételek ehetetlenek. Ennek elkerülésére érdemes alaposan ellenőrizni a helyet, akár online, akár személyesen. A másik baki, hogy ugyan kifogástalan a hely, de a célnak mégsem felel meg. Egy első (vagy második, stb.) randira nem szerencsés túlságosan romantikus hangulatú intézményt választani, ezt hagyjuk meg a már párnak számító emberkéknek. Ez az intelem első blikkre taktikai fogásnak tűnhet, holott ez a döntés pontosan a megfelelő modor birtoklásáról szól. A gyertyafényt hagyjuk meg későbbre. Az éttermet a férfinak ildomos kiválasztania, nem kell, hogy közös megegyezés tárgyát képezze, de azt is illik elkerülni, hogy egy steak house-ban ülve derüljön ki a partnerünkről, hogy radikális vegán, aki évek óta csak magokon és bogyókon él és még a madársalátát is undorítónak találja az elnevezése miatt.

Bohócnak öltözöl

A 10 divatbaki, amit egy férfinak kerülnie kell című alaptanulmány mindenki számára ajánlott olvasmány, de sok helyen elég, ha felkapunk egy sötét farmert és egy (nem mélyen kigombolt nyakú) inget. Nyakkendő és zakó szinte már sehol sem alapfeltétel, de az adott étterem honlapját mindig érdemes csekkolni, ugyanis vannak helyek, amelyek dressz kódot adnak meg!

Nem tudsz parkolni

Hardcore etikettszabálynak  tűnhet, de ha randipartnert fuvarozol étterembe, akkor a parkolásnak is vannak szabályai. A lényeg, hogy illik tudni, hogy hol van az étterem, ha pedig megtaláltad, akkor a parkolóhely keresgélése ne tartson tovább öt percnél. Ennek elkerülése érdekében érdemes előre felkutatni a közeli fizetős parkolókat. A megfelelő parkolás biztosítása egyébként egy jó étterem feladatai közé tartozik, nem véletlen, hogy minőségi éttermi kalauzok osztályzatai ezt az opciót is figyelembe veszik.

Nem foglalsz asztalt

Egy randit vagy kellemes estét tönkretehet, ha kiderül, hogy nem foglaltál asztal, az étterem pedig tele van. Ha igazán biztosra akarsz menni, akkor nem csak arról gondoskodsz, hogy legyen helyetek, hanem arról is, hogy az asztal ne a mosdókhoz vagy a bejárathoz közel legyen, hanem ideális helyen. (Hogy mi számít annak, az mindig a helytől függ. Ismét érdemes előre tervezni.) Nagyon triviális tanácsnak tűnhet, pedig egy szombat estén, amikor egy jó helyen minden asztal foglalt 7 és 10 között és a helyszínen már nem lehet másik asztalt kérni, nagyon is hasznos lesz ennyire előrelátónak lenni.

Hölgyeket előre

A hölgyek előre szabály az élet egyéb területein működhet, de nem ebben az esetben. A férfi lép be elsőként az étterembe, majd az ajtót tartva beengedi a hölgyet. Az etikett egy folyamatosan változó és megújuló entitás, de ez a szabály öröknek tűnik.

Rohanás

Ideális esetben a főpincér vagy egy felszolgáló másodperceken belül megszólít bennünket, és a korábban foglalt asztalunkhoz kísér, de ha ez nem történik meg, akkor várjunk egy keveset, amíg feltűnik az illetékes elvtárs. Elsőként a hölgy foglal helyet, jó esetben a pincér kihúzza számára a széket. Hiába vagyunk éhesek, illik türelmesnek lennünk, különösen ha randiról van szó. Nem sürgetjük választással a partnerünket. A legfrissebb trendek szerint a nemek egyenlők, ha rendelésről van szó, azaz a férfi is előállhat a farbával elsőként.

Vacsora közben

Bénán rendelsz bort*

A borrendelés témáját egyszer már körbejártuk egy igazi szakértő segítségével, de a lényeg, hogy akár előre is tájékozódhatunk a kiválasztott étterem kínálatával kapcsolatban, a legtöbb étterem honlapja rendelkezik itallappal is. Bátran hagyatkozzunk a sommelierre vagy felszolgálóra, de ha nem tetszik az ajánlott bor, akkor kérjünk másikat. Ne parázzuk túl, de ne essünk át a ló túlsó oldalára sem.

*A kisbetűs részben jegyezzük meg, hogy a bor természetesen nem kötelező része egy tökéletes vacsorának.

Villával eszed a levest

Na jó, ez nem fordulhat elő, de vajon hányan tudjuk megkülönböztetni a kávéskanalat a desszertkanáltól? Egy alaposan megterített asztalnál akár három pohár (fehérboros, vörösboros, vizes) három tányér, és egy fiókra való evőeszköz is várhat bennünket. Éttermekben rendszerint fogásonként érkeznek az egyébként is lecsökkentett számú evőeszközök, de ha valami igazán csúcs helyre keveredünk, akkor a szabály az, hogy étkezésenként egy evőeszközt (vagy evőeszközpárt) használunk fel, és kívülről haladunk befelé. Ha a tányér jobb és baloldalán elfogytak az evőeszközök, akkor jöhetnek a tányér fölé helyezett cuccok (általában a kávés- vagy desszertkanál vagy desszertvilla.)

Csak eszel és eszel

A vacsora társasági esemény, még akkor is, ha csak két ember vesz részt rajta. Soha ne feledd, hogy a legfontosabb a partnered, ezért illik folyamatosan a figyelmünkről biztosítani, szóval tartani, szórakoztatni. Ennek megfelelően a mobilt illik kikapcsolni, de minimum lehalkítani.

Vacsora után

Nem tudod, hogy ki fizessen

Az etikett halad a korral, ma már nem feltétlenül kötelező a férfinak fizetni, igaz, úriemberként illik felajánlania azt. Egy másik felfogás szerint az a fél fizet, aki kezdeményezte a randit. A borravaló mértéke hazai intézményekben rendszerint a számla 10-15 %-ának felel meg. Egy igazi gentleman diszkréten egyenlíti ki a számlát, és nem villant meg kötegnyi papírpénzeket. Ha már itt tartunk: slusszkulcsot és mobilt sem.

Sok tökéletes dolog született Olaszországban, és ezért nagyon hálásak lehetünk a derék csizmalakóknak. Ha az ötvenes-hatvanas évekre gondolunk, akkor olyan praktikus és briliáns dizájnnal rendelkező tárgyak jutnak eszünkbe, mint egy Bialetti kotyogós kávéfőző, egy Vespa robogó, vagy olyan filmek, mint a Római vakáció, ami ugyan amerikai, de a Cinecittában készült, szóval legalább félig olasznak számít. Mai marhahúsos cannelloninkkal Itália előtt tisztelgünk!

Ez egy masszív fogás, ám mivel ínycsiklandóan néz ki, egy diétázó csaj sem fog nemet mondani rá, szóval remek választás vacsorával egybekötött randira! Ha egy tízes skálán osztályoznánk a nehézségi fokozatát, akkor a cannelloni körülbelül hatost kapna, vagyis kezdők is bátran nekifoghatnak, ha kellőképpen komolyan veszik a feladatot. Ez a töltött tészta – mert ha jobban belegondolunk, akkor az, bármennyire furcsának is hangzik az elnevezés – időigényes vállalkozás, de megéri a veszkődést.

Beszerző körút

Vannak előre gyártott cannelloni alkalmatosságok. Ezek apró cső formájú kis tészták, választhatjuk ezeket is természetesen, de most kipróbálunk egy alternatív megoldást. Mivel a cannelloni gyűrűkbe kínkeserves munka belegyömöszölni a tölteléket, sokkal jobban jártok, ha lasagne lapot használtok. Kezdjük az alapokkal! Mi az, ami nélkül nem érdemes nekifognod ennek a fogásnak? Kell hozzá lasagne lap, (vagy cannelloni tészta) ha ez nincsen, akkor elő kell állni egy B tervvel, hacsak nem tudunk tésztát gyúrni liszt, víz, tojás és só megfelelő arányú összekeverésével. A többi már gyerekjáték: fél kiló darált marhahús, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg bacon, 10 dkg gomba (friss vagy konzerv) 5 dl paradicsomszósz, 1 teáskanál szárított oregánó, 2dl tejszín, 2 dl fehérbor, 10 dkg reszelt parmezán.

Action!

Először készítsük el a tölteléket. Kevés olivaolajon pirítsuk meg a kockára vágott vöröshagymát, majd a vékony gerezdekre vágott fokhagymát. Jöhet a gomba is, de közben fakanállal kevergessük a lábasban lévő dolgokat, ugyanis a hagyma könnyen odakap. Pirítsuk meg a darált marhahúst, amíg beszürkül, majd szórjuk rá a szárított oregánót, és sózzuk, borsozzuk. Folyamatosan forgassuk a húst, és az esetleg összeállt húscsomókat nyomkodjuk szét fakanállal. A száraz fehérbort öntsük a húsra, majd adjunk a hőfoknak, egészen addig, amíg a bor szinte teljesen elpárolog. Ezek után jöhet a paradicsom szósz, de ne felejtsük a lángot visszavenni közepes fokozatra. Rotyogtassuk jó húsz percig, vagy amíg a hús átfő, és a ragu besűrűsödik. Néha kevergessük meg, nehogy odakapjon.

Tészta

A lapokat egy nagy lábasban érdemes megfőzni, egyszerre maximum három lapot, ugyanis ha többet rakunk a lábasba, akkor összetapadnak, majd szétszakadnak. Ezekkel a lapokkal szinte hímes tojásként kell bánni, legalábbis akkor, amikor már megfőttek. Egy normális méretű tepsibe józan számítások szerint nagyjából 10 db cannelloni fér el kényelmesen, szóval 3-4 turnusban el tudjuk készíteni őket. Logisztikailag érdemes egy időben kezdeni a ragu és a tésztalapok elkészítését, így időt spórolhatunk.

Rock n’ roll

Tekerünk. Ha kész a tészta, akkor kifektetjük a lapokat, majd egy szelet bacont fektetünk rá, megszórjuk egy kevés reszelt sajttal, és ezután teszünk az egyik felére 2-3 evőkanálnyi ragut. ha eredeti cannelloni gyűrűt használnánk, akkor ezt kapásból nem tudnánk megcsinálni. Ha ez megvan, akkor feltekerjük a cannelloninkat, és félretesszük pihenni, amíg elkészítjük az összes többi tekercset. Ha megvannak a kis gyönyörűségek, akkor a tepsink aljába paradicsomszószt öntünk, majd óvatosan belerakjuk a cannellonikat. Most jön a varázslat: a tejszínt elkeverjük a maradék parmezán sajttal és a cannellonik tetejére öntjük. Utána fogjuk ezt a csodát és berakjuk az előmelegített 180 °C fokos sütőbe és negyven percig sütjük, vagy amíg a teteje picit megpirul. Ecco tutto – vagyis: ez minden!

Bon apétit!

Mondtuk, hogy könnyű lesz, igaz? De ha még ez is túl fárasztó neked, akkor irány a Netpincér, ahol a címed megadása után már választhatsz is a jobbnál jobb opciók között. Mindent bele!

Player Autószalon