Szingapúr – Ázsia gyémántja

Egy városállam, amely a csúcson van, de feljebb tör.

Négy az egyben

Szingapúr kis túlzással olyan, mintha négy kultúrát zsúfoltak volna össze egy megyényi területen, aztán jól összerázták volna az egészet. A 700 km2 (összehasonlításképpen: Budapest 525 km2) területű ország népességét kínai, indiai, maláj és az egyéb kategóriába tartozó népcsoportok alkotják, a hivatalos nyelvek száma ennek megfelelően négy, így aki idelátogat, az majdnem olyan, mintha egyszerre járna Kínában, Indiában, Indonéziában, és mégsem. Szingapúr ugyanis semmihez sem hasonlítható, önálló karakterjegyekkel rendelkező állam, megismételhetetlen és utánozhatatlan.

A földi paradicsom?


Szingapúr, az oroszlános város, Hong Kong ikertestvére is lehetne, hiszen egy apró szigetről beszélünk, amely mérete ellenére hihetetlenül sikeres - úgy fest a világgazdaságban nem mindig a méret a lényeg. Az 1965 óta független szigetállam egy halom listán igen előkelő helyen szerepel, a világ negyedik legfontosabb pénzügyi központja, a harmadik legfontosabb az olajfinomítás területén, a második, ha kaszinókról van szó, alig van bűnözés és korrupció, és még sorolhatnánk. A turizmus szintén fontos bevételi forrás, évente több mint két millió turista látogat a dél-ázsiai miniországba. Az Economist életminőségi indexe szerint Szingapúr Ázsiában az első, míg a világon a tizenegyedik helyen áll, szóval ez egy olyan hely, ahol hivatalosan is jó élni, ráadásul nem úgy fest, hogy a sziget irányítói beérik ennyivel.


3 tuti hely


Sentosa
Szingapúré Dél-Ázsia egyik legforgalmasabb kikötője, szinte körbeparkolják a szigetet a tankerek, így paradox módon alig rendelkezik élvezhető stranddal. Ezek egyike a Sentosa Beach, mesterséges homokszigetekkel védett partszakasz, amely fehér homokos parttal, koktélbárokkal várja a lazítani vágyókat.

Clark Quay
A vízparti pub-plázában klubok, éttermek és diszkók sorakoznak egymás mellett, errefelé buliznak a turisták és a helyi elit. Nem rossz, de ha valami lokálisabb feelingre vágyunk, akkor próbáljunk összebandázni bennszülött fiatalokkal, akik ismerik a turizmustól relatíve távol eső pontokat. A prostitúció természetesen tiltott, a triádokat kiirtották, de a Geylang negyed mégis dugig van dolgozó lányokkal.

Marina Bay Sands
Kaszinó, hotel és Ázsiai egyik legextravagánsabb épülete. A 2011. februárjában megnyílt Marina Bay Sands három főépületén egy hajót formázó negyediket fektettek keresztbe. A Sky Parkban található park, feszített víztükrű medence, éttermek és egyéb nyalánkságok.

Könnyű szórakozás


Szingapúr centruma első ránézésre annyira tűnik eredetinek, mint egy Lego város, minden borzalmasan új, csillogó és talmi. Ez az élmény legjobban az Orchard Roadon borul rá az emberre, amely olyan, mintha a nagykörút mindkét oldalán csak bevásárlóközpontok sorakoznának. Ez a negyed tulajdonképpen egy csúcsra pörgetett kínai piac, igaz, itt a világmárkák és a gagyiárusok egy épületben kapnak helyet. A karácsonyi fényárban úszó körút például egészen bizarr egy olyan országban, ahol a jégkorszak óta egy centi hó sem esett. Aki besokall a plázáktól, az meneküljön el Kis Indiába, ami emberibb hely, tömeg nélkül. Jó buli a város legnagyobb halpiaca, és az azt körbevevő hawkerek, vagyis büfék, amelyekben elképesztően jó kajákat készítenek nagyon olcsó áron. Kötelező kipróbálni a zacskós kávét, ami helyi specialitás, szingapúri arcok derekukra erősített tejeskávéval nyomják végig a napot.


Nagy Testvér figyel


Szingapúr erősen szabályozott ország, és ez a turistákra is vonatkozik. A kábítószerekkel kapcsolatos ítéletek általában életfogytiglannal vagy halálbüntetéssel zárulnak, a hazájukba visszatérő szingapúriakat akár vérvizsgálatnak is alávethetik, hogy külföldön nem fogyasztottak-e drogot, és hasonlók. Szingapúr elméletileg demokrácia, de valami furcsa véletlen folytán 1959 óta ugyanaz a párt nyeri a választásokat, Lee Yuan Kwan 1965-től 1990-ig miniszterelnökként irányította az országot, hét éve a fia az első ember. A leggyakrabban emlegetett szabályozás a rágógumira vonatkozik, de tilos szemetelni, nyilvános helyen dohányozni, és nyilvános toalettben kötelező öblíteni a vécékagylót. Aluljárókban csak tolni szabad a biciklit, akit tetten érnek a nyeregben ülve az közel 500 eurónyi szingapúri dollárt csengethet az államkasszába.

Nyelvlecke kezdőknek


Az angol nyelv maláj, indiai és kínai kifejezésekkel kevert helyi verzióját singlishnek nevezik, (Singaporean English) és nagyon frappáns megoldásokkal büszkélkedhet. Ha elsajátítunk egy-két kifejezést, nagyot nőhetünk a helyiek szemében.

Catch no ball – Nem értem (szó szerinti fordításban: nem kaptam el a labdát)
Tok kong – Nagyon jó (ezt csajokra simán lehet használni)
Can – Igen, lehet (az egyik leguniverzálisabb kifejezés.)

Hasznos&Praktikus

Szingapúrba utazáshoz nincsen szükségünk turista vízumra, de ha valakinek kérdése támadna, a főkonzulátust megtalálja itt. Bár ha Ázsiába utazunk, rendszerint érdemes oltásokat beszerezni, de Szingapúr tisztább, mint egy csomó világváros, szóval ebben az esetben ez felesleges. Repjegyekért érdemes böngészni a skyscanner.hu-t, jó ajánlatokat is le lehet csípni. Megfelelő árfekvésű szállásokért pedig fussátok át a tripadvisort! Az éghajlat trópusi esőerdei, vagyis évszakok tulajdonképpen nincsenek, de telente jön a monszun és az olyan, mintha egy medencében sétálna az ember. Június és július a legszárazabb hónapok, de a páratartalom egész évben nagyon magas.


/

Player Autószalon

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon