Top 5 horgászparadicsom Európában

A horgászat nem egyszerűen a halakról szól, sokkal több annál. Ez a tökéletes módja annak, hogy visszatérjünk őseink egyszerűségéhez – jelentette ki Herbert Hoover, az Egyesült Államok egykori elnöke. A megfelelő helyszín megtalálása nem egyszerű feladat, de az igazi szakértők pontosan tudják, hogy melyek azok a pontok, amelyeket nem lehet kihagyni. Endrődy Balázs kőkemény profi, és nem mellékesen ugyanilyen keménységű megszállott: Svédországban például „csak” 14 alkalommal pecázott, anélkül, hogy bármi mást megnézett volna. A tapasztalt horgász segítségével összeszedtünk nektek öt tökéletes helyet.

Våstervik, Svédország

Európa egyik legcsodálatosabb horgászparadicsoma Svédország Balti-tengeri részén található. A fejezetcímben Våsterviket emeltük ki, de a tengerparti várostól a fővárosig, Stockholmig vezető rész tulajdonképpen végig tökéletes. Nagy előnye, hogy ezen a szakaszon szinte édesvízi tulajdonságokkal rendelkezik a víz. Sok folyó ömlik itt a tengerbe és a víz alig sós, emiatt édesvízi halak is megélnek benne, ráadásul mivel meglehetősen hideg hőmérsékletű, ezért a halak itt viszonylag nagytestűek. Tőlünk nyugatra a horgászaton általában a ragadozóhalak horgászását értik, és ez itt is tökéletesen érezhető. A lazac az egyetlen tengeri hal az itteni kínálatból, ez a fajta népszerűségét tekintve magasan kiemelkedik a többi faj közül, de van sügér, csuka és süllő is. Egy 600 hektáros tó errefelé apró magántónak számít. Előfordulhat, hogy egyedül horgászhatunk egy ekkora területen, ha pedig a tó vagy öböl tulajdonosa még egy csónakot beenged a tóra, akkor rendszerint elnézést kér. Általában egy hét is kevés a teljes terület feltérképezésére, és beteljesül a horgászok álma: zavartalanul, egymagukban pecázhatnak naphosszat. A tenger hullámzása a jól tagolt öblök miatt egyáltalán nem érezhető. Az infrastruktúra mesebeli, ami nem véletlen: Svédország horgászfanatikus nemzet: a 9 milliós össznépességből 2 millió ember pecázik. A legnépszerűbb pecás magazinnak, a Fiske Journalen-nek például 1 millió előfizetője van. Itt más dimenzióba kerül a horgászat, mint itthon. Nehéz egy helyet kiemelni, ezen a partszakaszon ugyanis egymást érik a jobbnál jobb helyek.

Duna-delta, Románia

Itt rengeteg a hal, nagy a fajok diverzitása, ezért a Duna-delta fantasztikus horgászkalandnak számít. Ez a régió a nyurgapontyok miatt világhírű – sok van belőlük és hatalmasak -, de akadnak itt vizák is, némelyikük 200-300 kilós, megállíthatatlan szörnyeteg. Fanatikusok számára kötelező, ennek ellenére olyan, mint egy elkárhozott paradicsom. Fantasztikus hely lehetne, ha kevesebb, és egymásra jobban odafigyelő ember lenne itt. Szomorú tény, de  rengetegen - főleg helyiek - szemetelnek a Dunába a legkisebb szégyenérzet nélkül, ezért természetszerető emberek számára kellemetlen pillanatokat is tartogathat. Az érintetlen Duna-delta pusztán mítosz, ráadásul egy árban vannak a szolgáltatások Svédországgal, csak sokkal alacsonyabb minőség mellett. Csak horgászfanatikusoknak ajánlott, de nekik nagyon!

Rügen-sziget, Németország

Ez a terület valaha az NDK része volt, fő vonzerejét pedig könnyű megközelíthetősége jelenti. 9-10 órás autózással odaérhetünk, ráadásul szinte végig autópályán száguldhatunk. Ez is a balti tenger része, vagyis a víz nagyon hasonló, mint Svédországban. Ez a terület a csukáról a leghíresebb, télen viszont nagyon megy a tőkehal. Ez már nyílt vízi, tengeri feeling, a hullámok dobálják a csónakot, erős szél fúj. A szállások árfekvése a hazai színvonalakat idézi, és akadnak elképesztően jó vízparti apartmanok, saját csónak beállóval. Az élelmiszer olcsóbb, mint például Svédországban, de ha apartmanban vagyunk, akkor a kajával sem kell bajlódni. Mivel természetvédelmi területről van szó, ezért itt engedélyt kell kiváltani, amelynek ára a hazai összegekkel összehasonlítva megalázóan alacsony. Itt is elvárás, hogy a kifogott halakat visszaengedjük. Svédországban egy-két halat meg lehet tartani, a svédek a lazacot például mindig hazaviszik. Rügen-szigete már önmagában is látványos, így azok is értékelhetik, akik nem éreznek affinitást a horgászathoz.

Pó folyó, Olaszország

A Pó deltavidékétől egészen Mantováig tartó, nagyjából 150 km-es szakasz szintén kiváló célpont. 7-8 óra autóval, vagyis nagyon közel van. Tulajdonképpen csak olyan célpontokat választottunk, amelyek könnyen elérhetők, és olyanok számára is vállalható, akik nem szeretnek utazni. Pó folyó csak tapasztalt pecásoknak ajánlott, egyrészt a folyó miatt, ami néha félelmetesen erős sodrású, másrészt, mert a fő attrakció errefelé a harcsapergetés, ami köztudomásúan a horgászat csúcsa. A világrekord harcsát – egy nagyjából 150 kg-os jószágot – itt, ezen a szakaszon fogták ki. A harcsák egyébként azért szaporodtak itt el ennyire, és azért ilyen óriásiak, mivel a cefalo nevű keszegféle hatalmas rajokban úszik fel a tengerből, hatalmas mennyiségű táplálékot szolgáltatva a ragadozóhalnak. A kifogott halat egyébként itt is vissza kell engedni, ami annyira nem is nagy gond, ugyanis a híreszteléseknek megfelelően a helyi harcsa húsa nem túl ízletes. A horgászatra alkalmas helyekre általában az jellemző, hogy távol esnek a turizmus által felkapott részektől, itt ez nem igaz. Sűrűn lakott területeken zajlik az akció, előfordulhat, hogy a csónak hangulatos olasz városkákon csorog át. Mivel harcsáról van szó, ezért itt főleg éjszakai horgászatról beszélünk, így nappal akár turistáskodásra is jut idő. Sok jó szállás található, és gyakori errefelé a német és a magyar horgász. Az éves engedélyt ki kell váltani, az ára 30 euró. Ennek ellenére kötelező hely, aki szereti a halakat, nem hagyhatja ki.

A Pilawa-folyó tavai, Lengyelország

Ez a terület 1989-ig konkrétan egy fehér folt volt a térképen. Ennek oka, hogy katonai területnek számított, több repülőtér, gyakorlópályák és egyéb katonai létesítmények feküdtek rajta. Csak a rendszerváltás után nyitották meg, és eleinte, főleg a 90-es évek első felében, az infrastruktúra is igen szegényes volt. A német-lengyel határon fekvő régió elsősorban kajakozók számára ígér feledhetetlen élményeket, de a második helyen már ott vannak a pecások! Meglehetősen elszigetelt terület, a legközelebbi város, Borne Sulinowo 30 km-re fekszik. A Pilawa folyó egymásra fűzött tavai eszméletlenül szépek, igazi csendes vizű, tündérrózsás gyöngyszemek, amelyek sügér, csuka és dévérkeszeg állománya mesés. Sok angol kézben lévő vállalkozás szakosodott a halak és pecabotok szerelmeseire. Az egyetlen hátulütője, hogy a horgászásra alkalmas tavakra csak limitált számú pecást engednek rá. Ha sikerült közéjük férkőznöd, az eredmény érdekében vess egy pillantást erre az öt penge horgász kiegészítőre, amivel a siker garantált!

Ha többre vagy kíváncsi, akkor látogass el Endrődy Balázs honlapjára, ha pedig a halak nem érdekelnek, de a tavak igen, akkor itt vannak Európa legszebb tóparti városai!

(fotók: Endrődy Balázs, norman, 23dennis, frankpc)

Az etikett nehezen definiálható illemkódex, amelynek szabályai kultúránként, helyzetenként és társaságokként változhatnak. Nem egyszerű téma, nem is szeretnénk túlbonyolítani, ezért a következőkben a legalapvetőbb - de mégis gyakori -, hibákra koncentrálunk. A félreértések elkerülése végett: az etikett nem ott kezdődik, amikor villát ragadsz a kezedbe, hanem jóval korábban!

Hibák vacsora előtt

Rossz éttermet választasz

Egy étterem több szempontból is minősíthetetlennek számíthat. Egyrészt lehet rossz színvonalú: a pincérek durvább modorral bírnak, mint Shrek, a berendezés lepukkant, az ételek ehetetlenek. Ennek elkerülésére érdemes alaposan ellenőrizni a helyet, akár online, akár személyesen. A másik baki, hogy ugyan kifogástalan a hely, de a célnak mégsem felel meg. Egy első (vagy második, stb.) randira nem szerencsés túlságosan romantikus hangulatú intézményt választani, ezt hagyjuk meg a már párnak számító emberkéknek. Ez az intelem első blikkre taktikai fogásnak tűnhet, holott ez a döntés pontosan a megfelelő modor birtoklásáról szól. A gyertyafényt hagyjuk meg későbbre. Az éttermet a férfinak ildomos kiválasztania, nem kell, hogy közös megegyezés tárgyát képezze, de azt is illik elkerülni, hogy egy steak house-ban ülve derüljön ki a partnerünkről, hogy radikális vegán, aki évek óta csak magokon és bogyókon él és még a madársalátát is undorítónak találja az elnevezése miatt.

Bohócnak öltözöl

A 10 divatbaki, amit egy férfinak kerülnie kell című alaptanulmány mindenki számára ajánlott olvasmány, de sok helyen elég, ha felkapunk egy sötét farmert és egy (nem mélyen kigombolt nyakú) inget. Nyakkendő és zakó szinte már sehol sem alapfeltétel, de az adott étterem honlapját mindig érdemes csekkolni, ugyanis vannak helyek, amelyek dressz kódot adnak meg!

Nem tudsz parkolni

Hardcore etikettszabálynak  tűnhet, de ha randipartnert fuvarozol étterembe, akkor a parkolásnak is vannak szabályai. A lényeg, hogy illik tudni, hogy hol van az étterem, ha pedig megtaláltad, akkor a parkolóhely keresgélése ne tartson tovább öt percnél. Ennek elkerülése érdekében érdemes előre felkutatni a közeli fizetős parkolókat. A megfelelő parkolás biztosítása egyébként egy jó étterem feladatai közé tartozik, nem véletlen, hogy minőségi éttermi kalauzok osztályzatai ezt az opciót is figyelembe veszik.

Nem foglalsz asztalt

Egy randit vagy kellemes estét tönkretehet, ha kiderül, hogy nem foglaltál asztal, az étterem pedig tele van. Ha igazán biztosra akarsz menni, akkor nem csak arról gondoskodsz, hogy legyen helyetek, hanem arról is, hogy az asztal ne a mosdókhoz vagy a bejárathoz közel legyen, hanem ideális helyen. (Hogy mi számít annak, az mindig a helytől függ. Ismét érdemes előre tervezni.) Nagyon triviális tanácsnak tűnhet, pedig egy szombat estén, amikor egy jó helyen minden asztal foglalt 7 és 10 között és a helyszínen már nem lehet másik asztalt kérni, nagyon is hasznos lesz ennyire előrelátónak lenni.

Hölgyeket előre

A hölgyek előre szabály az élet egyéb területein működhet, de nem ebben az esetben. A férfi lép be elsőként az étterembe, majd az ajtót tartva beengedi a hölgyet. Az etikett egy folyamatosan változó és megújuló entitás, de ez a szabály öröknek tűnik.

Rohanás

Ideális esetben a főpincér vagy egy felszolgáló másodperceken belül megszólít bennünket, és a korábban foglalt asztalunkhoz kísér, de ha ez nem történik meg, akkor várjunk egy keveset, amíg feltűnik az illetékes elvtárs. Elsőként a hölgy foglal helyet, jó esetben a pincér kihúzza számára a széket. Hiába vagyunk éhesek, illik türelmesnek lennünk, különösen ha randiról van szó. Nem sürgetjük választással a partnerünket. A legfrissebb trendek szerint a nemek egyenlők, ha rendelésről van szó, azaz a férfi is előállhat a farbával elsőként.

Vacsora közben

Bénán rendelsz bort*

A borrendelés témáját egyszer már körbejártuk egy igazi szakértő segítségével, de a lényeg, hogy akár előre is tájékozódhatunk a kiválasztott étterem kínálatával kapcsolatban, a legtöbb étterem honlapja rendelkezik itallappal is. Bátran hagyatkozzunk a sommelierre vagy felszolgálóra, de ha nem tetszik az ajánlott bor, akkor kérjünk másikat. Ne parázzuk túl, de ne essünk át a ló túlsó oldalára sem.

*A kisbetűs részben jegyezzük meg, hogy a bor természetesen nem kötelező része egy tökéletes vacsorának.

Villával eszed a levest

Na jó, ez nem fordulhat elő, de vajon hányan tudjuk megkülönböztetni a kávéskanalat a desszertkanáltól? Egy alaposan megterített asztalnál akár három pohár (fehérboros, vörösboros, vizes) három tányér, és egy fiókra való evőeszköz is várhat bennünket. Éttermekben rendszerint fogásonként érkeznek az egyébként is lecsökkentett számú evőeszközök, de ha valami igazán csúcs helyre keveredünk, akkor a szabály az, hogy étkezésenként egy evőeszközt (vagy evőeszközpárt) használunk fel, és kívülről haladunk befelé. Ha a tányér jobb és baloldalán elfogytak az evőeszközök, akkor jöhetnek a tányér fölé helyezett cuccok (általában a kávés- vagy desszertkanál vagy desszertvilla.)

Csak eszel és eszel

A vacsora társasági esemény, még akkor is, ha csak két ember vesz részt rajta. Soha ne feledd, hogy a legfontosabb a partnered, ezért illik folyamatosan a figyelmünkről biztosítani, szóval tartani, szórakoztatni. Ennek megfelelően a mobilt illik kikapcsolni, de minimum lehalkítani.

Vacsora után

Nem tudod, hogy ki fizessen

Az etikett halad a korral, ma már nem feltétlenül kötelező a férfinak fizetni, igaz, úriemberként illik felajánlania azt. Egy másik felfogás szerint az a fél fizet, aki kezdeményezte a randit. A borravaló mértéke hazai intézményekben rendszerint a számla 10-15 %-ának felel meg. Egy igazi gentleman diszkréten egyenlíti ki a számlát, és nem villant meg kötegnyi papírpénzeket. Ha már itt tartunk: slusszkulcsot és mobilt sem.

Sok tökéletes dolog született Olaszországban, és ezért nagyon hálásak lehetünk a derék csizmalakóknak. Ha az ötvenes-hatvanas évekre gondolunk, akkor olyan praktikus és briliáns dizájnnal rendelkező tárgyak jutnak eszünkbe, mint egy Bialetti kotyogós kávéfőző, egy Vespa robogó, vagy olyan filmek, mint a Római vakáció, ami ugyan amerikai, de a Cinecittában készült, szóval legalább félig olasznak számít. Mai marhahúsos cannelloninkkal Itália előtt tisztelgünk!

Ez egy masszív fogás, ám mivel ínycsiklandóan néz ki, egy diétázó csaj sem fog nemet mondani rá, szóval remek választás vacsorával egybekötött randira! Ha egy tízes skálán osztályoznánk a nehézségi fokozatát, akkor a cannelloni körülbelül hatost kapna, vagyis kezdők is bátran nekifoghatnak, ha kellőképpen komolyan veszik a feladatot. Ez a töltött tészta – mert ha jobban belegondolunk, akkor az, bármennyire furcsának is hangzik az elnevezés – időigényes vállalkozás, de megéri a veszkődést.

Beszerző körút

Vannak előre gyártott cannelloni alkalmatosságok. Ezek apró cső formájú kis tészták, választhatjuk ezeket is természetesen, de most kipróbálunk egy alternatív megoldást. Mivel a cannelloni gyűrűkbe kínkeserves munka belegyömöszölni a tölteléket, sokkal jobban jártok, ha lasagne lapot használtok. Kezdjük az alapokkal! Mi az, ami nélkül nem érdemes nekifognod ennek a fogásnak? Kell hozzá lasagne lap, (vagy cannelloni tészta) ha ez nincsen, akkor elő kell állni egy B tervvel, hacsak nem tudunk tésztát gyúrni liszt, víz, tojás és só megfelelő arányú összekeverésével. A többi már gyerekjáték: fél kiló darált marhahús, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg bacon, 10 dkg gomba (friss vagy konzerv) 5 dl paradicsomszósz, 1 teáskanál szárított oregánó, 2dl tejszín, 2 dl fehérbor, 10 dkg reszelt parmezán.

Action!

Először készítsük el a tölteléket. Kevés olivaolajon pirítsuk meg a kockára vágott vöröshagymát, majd a vékony gerezdekre vágott fokhagymát. Jöhet a gomba is, de közben fakanállal kevergessük a lábasban lévő dolgokat, ugyanis a hagyma könnyen odakap. Pirítsuk meg a darált marhahúst, amíg beszürkül, majd szórjuk rá a szárított oregánót, és sózzuk, borsozzuk. Folyamatosan forgassuk a húst, és az esetleg összeállt húscsomókat nyomkodjuk szét fakanállal. A száraz fehérbort öntsük a húsra, majd adjunk a hőfoknak, egészen addig, amíg a bor szinte teljesen elpárolog. Ezek után jöhet a paradicsom szósz, de ne felejtsük a lángot visszavenni közepes fokozatra. Rotyogtassuk jó húsz percig, vagy amíg a hús átfő, és a ragu besűrűsödik. Néha kevergessük meg, nehogy odakapjon.

Tészta

A lapokat egy nagy lábasban érdemes megfőzni, egyszerre maximum három lapot, ugyanis ha többet rakunk a lábasba, akkor összetapadnak, majd szétszakadnak. Ezekkel a lapokkal szinte hímes tojásként kell bánni, legalábbis akkor, amikor már megfőttek. Egy normális méretű tepsibe józan számítások szerint nagyjából 10 db cannelloni fér el kényelmesen, szóval 3-4 turnusban el tudjuk készíteni őket. Logisztikailag érdemes egy időben kezdeni a ragu és a tésztalapok elkészítését, így időt spórolhatunk.

Rock n’ roll

Tekerünk. Ha kész a tészta, akkor kifektetjük a lapokat, majd egy szelet bacont fektetünk rá, megszórjuk egy kevés reszelt sajttal, és ezután teszünk az egyik felére 2-3 evőkanálnyi ragut. ha eredeti cannelloni gyűrűt használnánk, akkor ezt kapásból nem tudnánk megcsinálni. Ha ez megvan, akkor feltekerjük a cannelloninkat, és félretesszük pihenni, amíg elkészítjük az összes többi tekercset. Ha megvannak a kis gyönyörűségek, akkor a tepsink aljába paradicsomszószt öntünk, majd óvatosan belerakjuk a cannellonikat. Most jön a varázslat: a tejszínt elkeverjük a maradék parmezán sajttal és a cannellonik tetejére öntjük. Utána fogjuk ezt a csodát és berakjuk az előmelegített 180 °C fokos sütőbe és negyven percig sütjük, vagy amíg a teteje picit megpirul. Ecco tutto – vagyis: ez minden!

Bon apétit!

Mondtuk, hogy könnyű lesz, igaz? De ha még ez is túl fárasztó neked, akkor irány a Netpincér, ahol a címed megadása után már választhatsz is a jobbnál jobb opciók között. Mindent bele!