Valószínűleg nem tudtad, de van egy bazinagy jégfal Afrikában

Bár a fekete kontinenst nem éppen a hideg időjárással azonosítjuk, a heti célpontunk egy jégfal Tanzániában.

Christian Pondella lőtte ezt az adrenalinpumpáló fotót a National Geographic számára. Az 5895 méteres hegycsúcs gleccserei folyamatosan mozognak, helyi túravezetők szerint szinte hetente változtatják a helyzetüket, folyamatos átalakulásban vannak.

A fenti fotón látható Will Gadd 2014 októberében mászta meg a falat, elmondása szerint a jég nagyon öreg volt, ezért könnyen tört, de ennek ellenére fantasztikus élmény volt a mászás.

A hegynek komoly magyar vonatkozása is van: Teleki Sámuel elsőként érte el a Kilimandzsáró hegy 5310 méter magasan húzódó hóvonalát, az első felfedező volt, aki a Kenya-hegyrelépett. Ez utóbbi hegyen 4300 métert haladt felfelé és ezután északra fordult, hogy felmérjen egy folyórendszert. A folyókat követve jutott el 1888. március 5-én az először Jáde tengerként említett tóhoz, amelyet Teleki a trónörökösről később Rudolf-tónak nevezett el. 1975-ben átkeresztelték, a turkana törzsről elnevezve, amely a partjain él. Az expedíció felfedezett egy kisebb tavat is, amelyet Stefánia-tónak nevezett el. (Mai neve Chew Bahir, Etiópia déli részében.) Teleki Sámuel 1895-ben még egy utolsó sikertelen próbálkozást tett, hogy megmássza a Kilimandzsáró 5895 méteres csúcsát, de ez nem sikerült.

A globális felmelegedés következtében a Kilimandzsáró hava egyes kutatók szerint 2015 és 2020 között teljesen eltűnik. Amerikai kutatók adatai szerint 1912 és 2000 között a hegy hómennyisége több mint 80%-kal csökkent.

(Forrás: National Geographic, Wikipédia)

Nem minden nap fogod megkötni ezt a tizenöt lépéses, nagyon felvágós csomót, de különleges alkalmakra érdemes bebiflázni. A klasszikus technikát most négy percben elsajátíthatod egy magyar tutoriál segítségével.

Nem vagyunk benne biztosak, hogy az Eldredge szó hol magyarosodott útközben Eldridge-re (a csomót kitalálója, egy Jeffrey Eldredge nevű 27 éves amerikai rendszergazda után nevezték el így), de az tuti, hogy ha pontosan követed az utasításokat, te is megkötheted ezt a klasszikust. Természetesen igényel némi gyakorlást (ami olyan könnyűnek tűnik a videón a srácnak, az otthon valószínűleg felér egy fojtogatásos öngyilkossági kísérlettel), de idővel csak belejössz. Segítségképp megnézheted a tizenöt lépést külön-külön is ezen a grafikán.

Ha esetleg egy egyszerűbb nyakkendőkötéssel próbálkoznál, akkor tanuld meg a fél- vagy a teljes windsor-csomót. Sok sikert!