Zamárdi - A kalandparktól a Balaton Soundig

Tekintve, hogy enyhülés ugyan van a hőségben, a nyár azonban tovább tart - ráadásul a fesztiválszezonnak a kellős közepén járunk -, nem is nagyon tudnánk most jobbat ajánlani, mint egy kis balatonozást, meg persze némi fesztiválozást. A kettőt összekötő helyszín pedig nem más, mint Zamárdi.

Balaton tekintetében számunkra is teljesen egyértelmű, hogy hatalmas harc folyik észak és dél között és természetesen mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya is. A déli part ellen általában azt szokták felhozni, hogy túl sokat kell gyalogolni a vízben ahhoz, hogy az ember úszni tudjon. Nekik a déliek azt üzenik, hogy ők meg nem sietnek sehova, van idejük a vízben sétálgatni, miközben a szemközti csodás dombokban gyönyörködnek. Nem beszélve arról, hogy bár az északi parton is akad néhány szabad strand, de azért a délin nemhogy akad, de ez a jellemző. (Tegyük hozzá, ez lenne a normális mindenhol, hiszen ki mondta, hogy bárki pénzt kérhet az emberektől azért, hogy egy tóban fürödhessenek…) Na, de félre a polgárháborús belviszályokat szító uszítással, nézzük inkább azt, hogy miért is jó Zamárdiba menni, és mit tehetünk a déli part ezen részén, akár fesztiválozni, akár csak pihenni érkezünk ide.

Napozás, fürdés

Tipp

Egy naplementét mindenképp nézzünk végig a parton ülve. A lenyugvó nap látványával bármelyik kisasszonyt le tudjuk venni a lábáról.

A legfőbb programpont egyértelműen a strandolás lesz, amit – mint azt már korábban megemlítettük – teljesen ingyen vehetünk igénybe, akár Zamárdi egybefüggő hosszú strandjáról, akár Zamárdi Felső kisebb partszakaszairól is legyen szó. Mindegyik teljesen kulturált, mindenhol találhatunk öltözőfülkéket, mellékhelyiségeket, játszótereket, a Tihanyi-félszigetre nyíló kilátás pedig páratlan vizuális élménnyel teszi még teljesebbé a pihenést.

 

Mozdulj és gyönyörködj

Ha már a látnivalóknál tartunk, Zamárdiban azért akad még ebből is néhány. Érdemes például felsétálni a 7-es út másik oldalán található dombra is, melynek tetején a Kőhegyi–kilátóból ugyancsak pazar látványban lehet részünk. (Itt is lehet napnyugtát figyelni, de tapasztalataink szerint innen inkább a napfelkeltét érdemes szemügyre vennünk, akár egy átmulatott éjszakát követően.)

Tipp

Egy napra azért érdemes átugrani a szemközti Tihanyba egy kis kirándulásra. Ezt könnyedén megtehetjük, hiszen a Zamárdival egybenőtt Szántódról 40 percenként indul kompjárat a szemközti oldalra.

Aktívan szép az élet

Persze tudjuk, hogy az ember nem csak nézelődni szeret, meg strandolgatni naphosszat, és vagyunk jópáran, akik szeretnek a pihenésük alatt is aktívak maradni. Zamárdiban erre is bőven van lehetőség, hiszen a strandon csónak-, és vízibicikli-bérlés mellett, akár szörfözni, paintballozni, gokartozni, de még kalandparkozni is van alkalmunk.

Tipp

Az átkalandozott nap végén érdemes beülni egy csomag pattogatott kukoricával a frissen felújított Kertmoziba. Teljesen mindegy, hogy mit vetítenek, a hangulat a lényeg.

Hekk vs. csúcsminőségű pizza

A magyar ember legmeghatározóbb részét, a hasát eleddig még nem céloztuk be ebben a cikkben, de nyugalom, most erre is sort kerítünk. A balatoni feelinget egyértelműen a strandon felsorakozó lángosos-hekkes-hamburgeres jelenti, azonban Zamárdiban van egy hely, amit egyszerűen vétek lenne kihagyni. Ez pedig nem más, mint az igazi dél-olasz hangulatú Mauro Étterem.

Tipp

Maurónál ne álljunk meg a leves-főétel verziónál, hanem kóstoljuk meg a desszerteket és hihetetlenül finom fagylaltokat is!

Az olasz tulajjal bíró Mauro természetesen az itáliai ízeket tárja elénk, azokat viszont olyan formában, ahogy Magyarországon nem túl sok helyen teszik meg. Csak ellenőrzött minőségű termékekből készítik az ételeket, legyen az egy egyszerű bruschetta, vagy bármilyen különleges pasta. A folyamatosan érkező és távozó vendégeknek hangosan köszönő pincérek pedig kimondottan szórakoztatóvá teszik a helyet.

Megalvási lehetőségek

Zamárdiba egy napra is érdemes elugrani, de persze aki rendes nyaralásra, kikapcsolódásra vágyik, annak azért érdemes hosszabb ideig itt időznie, ebben az esetben szállásra is szüksége lehet. Jó hír, hogy ezen a téren is mindent megtalálhatunk, akár a felső kategóriára és medencében úszkálásra vágyunk a Balaton partján a Hotel Wellamarin Zamárdiban, akár nagyobb társasággal is könnyedén igénybe vehető apartmanos megoldásra van szükségünk a Franz Apartmanházban, vagy akár olcsó szállásra bazírozunk a Felüdülés Turistaszállóban. Persze ezeken kívül is akad még jópár ajánlat, érdemes szemezgetni köztük.

Odajutás

Zamárdi egyik legegyértelműbb pozitív tulajdonsága az eddig felsoroltak mellett természetesen a megközelíthetőségében van. Az – egy-két éve még csak idáig tartó – M7-esen Budapestről csak végig kell hasítani a pályán és vérmérséklettől, valamint forgalomtól függően, 50 és 80 perc között, a 114 kilométeres autózás végén Zamárdiba érkezünk. Ugyanezt az utat természetesen vonattal is megtehetjük: Budapestről közel két órát kell utaznunk átszállás nélkül. És kezdődhet is a nyaralás!
Infó: A vonatjegy 2. osztályon 2520 Ft, de figyeljünk, mert némelyik járatra a helyjegy váltása kötelező, ami még plusz 380 Ft.

Programtippek

Ha igazi partyarc vagy, akkor egyértelműen ott a helyed a kimondottan neked szervezett Balaton Soundon, ahol többezer party-harcostársaddal bulizhatsz a legmenőbb DJ-k zenéire július 12-15-ig. Ha pedig nem annyira az elektronikus zene vonz, akkor érdemes július 18. és 22. között idelátogatnod az Utcafesztiválra, ahol minden este a város több pontján szaladhatsz bele ingyenes koncertekbe.

A többi zamárdiban lévő programot itt találhatod meg, ha pedig egyéb hazai célpontok érdekelnek, akkor a Playeren találsz még remek cikkeket!

(Fotók: Balaton Sound, csoresz, haromotvende, monikabota, snoop, pisgin, gergo, sedyeszter, emzepe, wetta)

Az etikett nehezen definiálható illemkódex, amelynek szabályai kultúránként, helyzetenként és társaságokként változhatnak. Nem egyszerű téma, nem is szeretnénk túlbonyolítani, ezért a következőkben a legalapvetőbb - de mégis gyakori -, hibákra koncentrálunk. A félreértések elkerülése végett: az etikett nem ott kezdődik, amikor villát ragadsz a kezedbe, hanem jóval korábban!

Hibák vacsora előtt

Rossz éttermet választasz

Egy étterem több szempontból is minősíthetetlennek számíthat. Egyrészt lehet rossz színvonalú: a pincérek durvább modorral bírnak, mint Shrek, a berendezés lepukkant, az ételek ehetetlenek. Ennek elkerülésére érdemes alaposan ellenőrizni a helyet, akár online, akár személyesen. A másik baki, hogy ugyan kifogástalan a hely, de a célnak mégsem felel meg. Egy első (vagy második, stb.) randira nem szerencsés túlságosan romantikus hangulatú intézményt választani, ezt hagyjuk meg a már párnak számító emberkéknek. Ez az intelem első blikkre taktikai fogásnak tűnhet, holott ez a döntés pontosan a megfelelő modor birtoklásáról szól. A gyertyafényt hagyjuk meg későbbre. Az éttermet a férfinak ildomos kiválasztania, nem kell, hogy közös megegyezés tárgyát képezze, de azt is illik elkerülni, hogy egy steak house-ban ülve derüljön ki a partnerünkről, hogy radikális vegán, aki évek óta csak magokon és bogyókon él és még a madársalátát is undorítónak találja az elnevezése miatt.

Bohócnak öltözöl

A 10 divatbaki, amit egy férfinak kerülnie kell című alaptanulmány mindenki számára ajánlott olvasmány, de sok helyen elég, ha felkapunk egy sötét farmert és egy (nem mélyen kigombolt nyakú) inget. Nyakkendő és zakó szinte már sehol sem alapfeltétel, de az adott étterem honlapját mindig érdemes csekkolni, ugyanis vannak helyek, amelyek dressz kódot adnak meg!

Nem tudsz parkolni

Hardcore etikettszabálynak  tűnhet, de ha randipartnert fuvarozol étterembe, akkor a parkolásnak is vannak szabályai. A lényeg, hogy illik tudni, hogy hol van az étterem, ha pedig megtaláltad, akkor a parkolóhely keresgélése ne tartson tovább öt percnél. Ennek elkerülése érdekében érdemes előre felkutatni a közeli fizetős parkolókat. A megfelelő parkolás biztosítása egyébként egy jó étterem feladatai közé tartozik, nem véletlen, hogy minőségi éttermi kalauzok osztályzatai ezt az opciót is figyelembe veszik.

Nem foglalsz asztalt

Egy randit vagy kellemes estét tönkretehet, ha kiderül, hogy nem foglaltál asztal, az étterem pedig tele van. Ha igazán biztosra akarsz menni, akkor nem csak arról gondoskodsz, hogy legyen helyetek, hanem arról is, hogy az asztal ne a mosdókhoz vagy a bejárathoz közel legyen, hanem ideális helyen. (Hogy mi számít annak, az mindig a helytől függ. Ismét érdemes előre tervezni.) Nagyon triviális tanácsnak tűnhet, pedig egy szombat estén, amikor egy jó helyen minden asztal foglalt 7 és 10 között és a helyszínen már nem lehet másik asztalt kérni, nagyon is hasznos lesz ennyire előrelátónak lenni.

Hölgyeket előre

A hölgyek előre szabály az élet egyéb területein működhet, de nem ebben az esetben. A férfi lép be elsőként az étterembe, majd az ajtót tartva beengedi a hölgyet. Az etikett egy folyamatosan változó és megújuló entitás, de ez a szabály öröknek tűnik.

Rohanás

Ideális esetben a főpincér vagy egy felszolgáló másodperceken belül megszólít bennünket, és a korábban foglalt asztalunkhoz kísér, de ha ez nem történik meg, akkor várjunk egy keveset, amíg feltűnik az illetékes elvtárs. Elsőként a hölgy foglal helyet, jó esetben a pincér kihúzza számára a széket. Hiába vagyunk éhesek, illik türelmesnek lennünk, különösen ha randiról van szó. Nem sürgetjük választással a partnerünket. A legfrissebb trendek szerint a nemek egyenlők, ha rendelésről van szó, azaz a férfi is előállhat a farbával elsőként.

Vacsora közben

Bénán rendelsz bort*

A borrendelés témáját egyszer már körbejártuk egy igazi szakértő segítségével, de a lényeg, hogy akár előre is tájékozódhatunk a kiválasztott étterem kínálatával kapcsolatban, a legtöbb étterem honlapja rendelkezik itallappal is. Bátran hagyatkozzunk a sommelierre vagy felszolgálóra, de ha nem tetszik az ajánlott bor, akkor kérjünk másikat. Ne parázzuk túl, de ne essünk át a ló túlsó oldalára sem.

*A kisbetűs részben jegyezzük meg, hogy a bor természetesen nem kötelező része egy tökéletes vacsorának.

Villával eszed a levest

Na jó, ez nem fordulhat elő, de vajon hányan tudjuk megkülönböztetni a kávéskanalat a desszertkanáltól? Egy alaposan megterített asztalnál akár három pohár (fehérboros, vörösboros, vizes) három tányér, és egy fiókra való evőeszköz is várhat bennünket. Éttermekben rendszerint fogásonként érkeznek az egyébként is lecsökkentett számú evőeszközök, de ha valami igazán csúcs helyre keveredünk, akkor a szabály az, hogy étkezésenként egy evőeszközt (vagy evőeszközpárt) használunk fel, és kívülről haladunk befelé. Ha a tányér jobb és baloldalán elfogytak az evőeszközök, akkor jöhetnek a tányér fölé helyezett cuccok (általában a kávés- vagy desszertkanál vagy desszertvilla.)

Csak eszel és eszel

A vacsora társasági esemény, még akkor is, ha csak két ember vesz részt rajta. Soha ne feledd, hogy a legfontosabb a partnered, ezért illik folyamatosan a figyelmünkről biztosítani, szóval tartani, szórakoztatni. Ennek megfelelően a mobilt illik kikapcsolni, de minimum lehalkítani.

Vacsora után

Nem tudod, hogy ki fizessen

Az etikett halad a korral, ma már nem feltétlenül kötelező a férfinak fizetni, igaz, úriemberként illik felajánlania azt. Egy másik felfogás szerint az a fél fizet, aki kezdeményezte a randit. A borravaló mértéke hazai intézményekben rendszerint a számla 10-15 %-ának felel meg. Egy igazi gentleman diszkréten egyenlíti ki a számlát, és nem villant meg kötegnyi papírpénzeket. Ha már itt tartunk: slusszkulcsot és mobilt sem.

Összeszedtük, hogy mik azok a hibák, amiktől megőrülünk. Az például megvan, amikor a számlára többet vársz, mint az ételre?

1. Tahó személyzet

Ez a fejezet, akár lexikon terjedelmű is lehetne. Itthon a depressziós pincér effektus alapbetegség, azaz a felszolgálók rettentően nyomottak, és nem is rejtik véka alá, hogy mennyire hánynak attól, hogy pont az ő éttermükbe, kávézójukba, bárjukba evett a fene. Ha bármilyen kérésed van a számlától kezdve addig, hogy közepesen, avagy jól átsütve kéred a kacsád, illetve mennyire legyen csípős a rogan josh, az mérhetetlen fájdalmat okoz a számára, és ne, ne is próbáljuk őt arról kérdezni, hogy mit jelent az, hogy „terrine”, mert fogalma nincs róla. Nagyon nem szeretjük/értjük az „itthon minden szar, külföldön sokkal jobb” kezdetű szólamokat, de tőlünk nyugatra ebből a szempontból emeletekkel magasabb a színvonal.

2. Lassú kiszolgálás

Nehéz eldönteni, hogy mi számít lassú kiszolgálásnak, de a szerkesztőségben abban állapodtunk meg, hogy 25 perc után már csigatempójú szervizről beszélhetünk. Az egyik leggyakoribb hiba az éttermekben, főleg csúcsidőben, hétvégén este jellemző, de ha a felszolgált étel feledteti a hosszú várakozást, akkor megbocsátható bűn.

3. Művészlelkű szakács

Kisebbségi komplexusban szenvedő szakácsok hóbortja, hogy olyan egyszerű ételeket is, mint egy brassói, úgy felcicomáznak, mint egy karácsonyfát. A díszítőelemként funkcionáló száraz spagetti tésztát (!), spirálisan tekeredő paradicsomhéjat, narancsgerezdet, és az egyéb kreációkat felejtsük el. Ébresztő!, a nyolcvanas évek véget értek. Apróbetűs rész: azt is szeretjük, amikor a menü tele van olyan cikkekkel, amiket valójában nem tudnak kihozni.

4. Szar kaja

Ezt nem kell túlragozni, van, hogy nem sül át, túlsül, romlott (például kagyló), vagy egész egyszerűen lapos, íztelen, gyenge. Ez ellen előzetes felkészüléssel lehet védekezni, szörföljünk az interneten, és érdemes odafigyelni a szakírók véleményére is. Friss, jó minőségű halat kevés étterem engedhet meg magának, a szezonalitás létező fogalom, azaz bizonyos zöldségekből, gyümölcsökből télen nem fogunk (frisset) kapni, és nincs vagy nagyon kevés olyan étterem létezik, amely egyszerre készít jó indiai, thai és olasz kaját. A vastag étlap egy-két kivételtől eltekintve gyanús. A szar kaját tovább súlyosbítja, ha a személyzet, beleértve a konyhát is, paraszt módon reagál észrevételeinkre.

5. Sznob személyzet

Ez főleg olyan helyeken fordul elő, amelyek nem egyértelműen high class intézmények, de nagyon szeretnének annak látszani. Sok felszolgáló ilyen helyeken úgy érzi, hogy tulajdonképpen ők tesznek szívességet a nép egyszerű gyermekeinek, hogy beengedik őket, ehetnek és fizethetnek náluk. Igen, tényleg pont így érzünk mi is, térdre hullunk, és csodálattal bámulunk fel az emberre, akinek legnagyobb tudománya, hogy tányérokat hord A és B pont között.

6. Bunkó vendég

A dohányosok gettósításával egy csomó probléma megoldódott, de még így is vannak, akik szeretnek üvöltve telefonálni, a pincérnek csettintgetni, és hasonlók. Meggyőződésünk, hogy ugyanezen csoport tagjai parkolnak mozgássérült helyekre, telefonálnak moziban, és verik a kormányt őrjöngve, ha nem indulsz el 0.3 másodperc alatt a lámpánál állva.

7. Gyors kiszolgálás

Ilyen is van. Ez tipikusan olyan helyeken jellemző, ahol nagy a pörgés, és mivel a vezetőség nem akarja partvissal elkergetni a bejáratnál várakozó vendégeket, ezért a nagyobb profit reményében felgyorsítják a kiszolgálást. Kollégánkat és párját egy tengerparti étteremben így intézték el 40 perc alatt, ami azt jelentette, hogy még be sem fejezték az első fogást, a pincér már lerakta az asztalra a következőt. Ilyen nincs.

8. Skótság

Nagyon olcsó élelmiszerekből nem tesznek ki megfelelő mennyiséget, és ha mégis kérsz, felárat számolnak fel. Kevés szalonna a túróscsúszán, egy szelet kenyér a Jókai bableveshez, és így tovább. Ez a jelenség alacsony és közepes árkategóriájú éttermekben megfigyelhető. Ezekkel a húzásokkal pár forintot spórolnak ugyan, de hosszú távon vevőket veszítenek. Rossz ötlet.

9. Tudálékos sommelier

A sommelier magában nagyszerű dolog, és értjük, hogy a munkáját szeretné végezni, de étteremben inkább a párjára, barátaira próbál figyelni az ember, nem pedig egy önmegvalósító borszakértőre, aki elképesztő és teljesen felesleges tirádát ad elő az asztalnál egyre kínosabban feszengő vendégeknek. Ha megfelelően határozottak vagyunk, akkor nem kell támaszkodnunk a sommelier-re. Sok étterem online is elérhetővé teszi borkínálatát, így előre kiválaszthatjuk a megfelelő italt. Persze vannak remek sommelier-k, akik tudják, hogy a kevesebb néha több. A mázas sommelier rokona a bratyizó pincér, aki percenként jelenik meg az asztalnál, és úgy érzi, hogy beszélgetnie kell. Ritka, mint a fehér holló, és persze sokkal inkább ez, mint egy életunt, savanyú gyökér.

10. Láthatatlanság

Széleskörűen elterjedt jelenség, hogy bizonyos éttermekben az ember láthatatlanná válik. Belép az ajtón, köszön, leül valahova és 10 perc is eltelik, mire megjelenik egy felszolgáló az asztalánál, és megkérdezi, hogy rendeltek-e már? Később ismét láthatatlanná válik az ember, ami megnehezíti abban, hogy kérjen még egy ásványvizet, végül pedig a számlát. És még valami: vannak helyek, ahol a számlára többet kell várni, mint az ételre.

Továbbá, ha egy 10 fős társaság tagjai 5 felé kérik a számlát, és abból 3-an áfás számlát is kérnek, akkor se húzogassa a száját a felszolgáló, és főleg ne kérdezze meg, hogy nem lehetne mégis egyben?, mert úgy neki egyszerűbb.