Zamárdi - A kalandparktól a Balaton Soundig

Tekintve, hogy enyhülés ugyan van a hőségben, a nyár azonban tovább tart - ráadásul a fesztiválszezonnak a kellős közepén járunk -, nem is nagyon tudnánk most jobbat ajánlani, mint egy kis balatonozást, meg persze némi fesztiválozást. A kettőt összekötő helyszín pedig nem más, mint Zamárdi.

Balaton tekintetében számunkra is teljesen egyértelmű, hogy hatalmas harc folyik észak és dél között és természetesen mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya is. A déli part ellen általában azt szokták felhozni, hogy túl sokat kell gyalogolni a vízben ahhoz, hogy az ember úszni tudjon. Nekik a déliek azt üzenik, hogy ők meg nem sietnek sehova, van idejük a vízben sétálgatni, miközben a szemközti csodás dombokban gyönyörködnek. Nem beszélve arról, hogy bár az északi parton is akad néhány szabad strand, de azért a délin nemhogy akad, de ez a jellemző. (Tegyük hozzá, ez lenne a normális mindenhol, hiszen ki mondta, hogy bárki pénzt kérhet az emberektől azért, hogy egy tóban fürödhessenek…) Na, de félre a polgárháborús belviszályokat szító uszítással, nézzük inkább azt, hogy miért is jó Zamárdiba menni, és mit tehetünk a déli part ezen részén, akár fesztiválozni, akár csak pihenni érkezünk ide.

Napozás, fürdés

Tipp

Egy naplementét mindenképp nézzünk végig a parton ülve. A lenyugvó nap látványával bármelyik kisasszonyt le tudjuk venni a lábáról.

A legfőbb programpont egyértelműen a strandolás lesz, amit – mint azt már korábban megemlítettük – teljesen ingyen vehetünk igénybe, akár Zamárdi egybefüggő hosszú strandjáról, akár Zamárdi Felső kisebb partszakaszairól is legyen szó. Mindegyik teljesen kulturált, mindenhol találhatunk öltözőfülkéket, mellékhelyiségeket, játszótereket, a Tihanyi-félszigetre nyíló kilátás pedig páratlan vizuális élménnyel teszi még teljesebbé a pihenést.

 

Mozdulj és gyönyörködj

Ha már a látnivalóknál tartunk, Zamárdiban azért akad még ebből is néhány. Érdemes például felsétálni a 7-es út másik oldalán található dombra is, melynek tetején a Kőhegyi–kilátóból ugyancsak pazar látványban lehet részünk. (Itt is lehet napnyugtát figyelni, de tapasztalataink szerint innen inkább a napfelkeltét érdemes szemügyre vennünk, akár egy átmulatott éjszakát követően.)

Tipp

Egy napra azért érdemes átugrani a szemközti Tihanyba egy kis kirándulásra. Ezt könnyedén megtehetjük, hiszen a Zamárdival egybenőtt Szántódról 40 percenként indul kompjárat a szemközti oldalra.

Aktívan szép az élet

Persze tudjuk, hogy az ember nem csak nézelődni szeret, meg strandolgatni naphosszat, és vagyunk jópáran, akik szeretnek a pihenésük alatt is aktívak maradni. Zamárdiban erre is bőven van lehetőség, hiszen a strandon csónak-, és vízibicikli-bérlés mellett, akár szörfözni, paintballozni, gokartozni, de még kalandparkozni is van alkalmunk.

Tipp

Az átkalandozott nap végén érdemes beülni egy csomag pattogatott kukoricával a frissen felújított Kertmoziba. Teljesen mindegy, hogy mit vetítenek, a hangulat a lényeg.

Hekk vs. csúcsminőségű pizza

A magyar ember legmeghatározóbb részét, a hasát eleddig még nem céloztuk be ebben a cikkben, de nyugalom, most erre is sort kerítünk. A balatoni feelinget egyértelműen a strandon felsorakozó lángosos-hekkes-hamburgeres jelenti, azonban Zamárdiban van egy hely, amit egyszerűen vétek lenne kihagyni. Ez pedig nem más, mint az igazi dél-olasz hangulatú Mauro Étterem.

Tipp

Maurónál ne álljunk meg a leves-főétel verziónál, hanem kóstoljuk meg a desszerteket és hihetetlenül finom fagylaltokat is!

Az olasz tulajjal bíró Mauro természetesen az itáliai ízeket tárja elénk, azokat viszont olyan formában, ahogy Magyarországon nem túl sok helyen teszik meg. Csak ellenőrzött minőségű termékekből készítik az ételeket, legyen az egy egyszerű bruschetta, vagy bármilyen különleges pasta. A folyamatosan érkező és távozó vendégeknek hangosan köszönő pincérek pedig kimondottan szórakoztatóvá teszik a helyet.

Megalvási lehetőségek

Zamárdiba egy napra is érdemes elugrani, de persze aki rendes nyaralásra, kikapcsolódásra vágyik, annak azért érdemes hosszabb ideig itt időznie, ebben az esetben szállásra is szüksége lehet. Jó hír, hogy ezen a téren is mindent megtalálhatunk, akár a felső kategóriára és medencében úszkálásra vágyunk a Balaton partján a Hotel Wellamarin Zamárdiban, akár nagyobb társasággal is könnyedén igénybe vehető apartmanos megoldásra van szükségünk a Franz Apartmanházban, vagy akár olcsó szállásra bazírozunk a Felüdülés Turistaszállóban. Persze ezeken kívül is akad még jópár ajánlat, érdemes szemezgetni köztük.

Odajutás

Zamárdi egyik legegyértelműbb pozitív tulajdonsága az eddig felsoroltak mellett természetesen a megközelíthetőségében van. Az – egy-két éve még csak idáig tartó – M7-esen Budapestről csak végig kell hasítani a pályán és vérmérséklettől, valamint forgalomtól függően, 50 és 80 perc között, a 114 kilométeres autózás végén Zamárdiba érkezünk. Ugyanezt az utat természetesen vonattal is megtehetjük: Budapestről közel két órát kell utaznunk átszállás nélkül. És kezdődhet is a nyaralás!
Infó: A vonatjegy 2. osztályon 2520 Ft, de figyeljünk, mert némelyik járatra a helyjegy váltása kötelező, ami még plusz 380 Ft.

Programtippek

Ha igazi partyarc vagy, akkor egyértelműen ott a helyed a kimondottan neked szervezett Balaton Soundon, ahol többezer party-harcostársaddal bulizhatsz a legmenőbb DJ-k zenéire július 12-15-ig. Ha pedig nem annyira az elektronikus zene vonz, akkor érdemes július 18. és 22. között idelátogatnod az Utcafesztiválra, ahol minden este a város több pontján szaladhatsz bele ingyenes koncertekbe.

A többi zamárdiban lévő programot itt találhatod meg, ha pedig egyéb hazai célpontok érdekelnek, akkor a Playeren találsz még remek cikkeket!

(Fotók: Balaton Sound, csoresz, haromotvende, monikabota, snoop, pisgin, gergo, sedyeszter, emzepe, wetta)

Az etikett nehezen definiálható illemkódex, amelynek szabályai kultúránként, helyzetenként és társaságokként változhatnak. Nem egyszerű téma, nem is szeretnénk túlbonyolítani, ezért a következőkben a legalapvetőbb - de mégis gyakori -, hibákra koncentrálunk. A félreértések elkerülése végett: az etikett nem ott kezdődik, amikor villát ragadsz a kezedbe, hanem jóval korábban!

Hibák vacsora előtt

Rossz éttermet választasz

Egy étterem több szempontból is minősíthetetlennek számíthat. Egyrészt lehet rossz színvonalú: a pincérek durvább modorral bírnak, mint Shrek, a berendezés lepukkant, az ételek ehetetlenek. Ennek elkerülésére érdemes alaposan ellenőrizni a helyet, akár online, akár személyesen. A másik baki, hogy ugyan kifogástalan a hely, de a célnak mégsem felel meg. Egy első (vagy második, stb.) randira nem szerencsés túlságosan romantikus hangulatú intézményt választani, ezt hagyjuk meg a már párnak számító emberkéknek. Ez az intelem első blikkre taktikai fogásnak tűnhet, holott ez a döntés pontosan a megfelelő modor birtoklásáról szól. A gyertyafényt hagyjuk meg későbbre. Az éttermet a férfinak ildomos kiválasztania, nem kell, hogy közös megegyezés tárgyát képezze, de azt is illik elkerülni, hogy egy steak house-ban ülve derüljön ki a partnerünkről, hogy radikális vegán, aki évek óta csak magokon és bogyókon él és még a madársalátát is undorítónak találja az elnevezése miatt.

Bohócnak öltözöl

A 10 divatbaki, amit egy férfinak kerülnie kell című alaptanulmány mindenki számára ajánlott olvasmány, de sok helyen elég, ha felkapunk egy sötét farmert és egy (nem mélyen kigombolt nyakú) inget. Nyakkendő és zakó szinte már sehol sem alapfeltétel, de az adott étterem honlapját mindig érdemes csekkolni, ugyanis vannak helyek, amelyek dressz kódot adnak meg!

Nem tudsz parkolni

Hardcore etikettszabálynak  tűnhet, de ha randipartnert fuvarozol étterembe, akkor a parkolásnak is vannak szabályai. A lényeg, hogy illik tudni, hogy hol van az étterem, ha pedig megtaláltad, akkor a parkolóhely keresgélése ne tartson tovább öt percnél. Ennek elkerülése érdekében érdemes előre felkutatni a közeli fizetős parkolókat. A megfelelő parkolás biztosítása egyébként egy jó étterem feladatai közé tartozik, nem véletlen, hogy minőségi éttermi kalauzok osztályzatai ezt az opciót is figyelembe veszik.

Nem foglalsz asztalt

Egy randit vagy kellemes estét tönkretehet, ha kiderül, hogy nem foglaltál asztal, az étterem pedig tele van. Ha igazán biztosra akarsz menni, akkor nem csak arról gondoskodsz, hogy legyen helyetek, hanem arról is, hogy az asztal ne a mosdókhoz vagy a bejárathoz közel legyen, hanem ideális helyen. (Hogy mi számít annak, az mindig a helytől függ. Ismét érdemes előre tervezni.) Nagyon triviális tanácsnak tűnhet, pedig egy szombat estén, amikor egy jó helyen minden asztal foglalt 7 és 10 között és a helyszínen már nem lehet másik asztalt kérni, nagyon is hasznos lesz ennyire előrelátónak lenni.

Hölgyeket előre

A hölgyek előre szabály az élet egyéb területein működhet, de nem ebben az esetben. A férfi lép be elsőként az étterembe, majd az ajtót tartva beengedi a hölgyet. Az etikett egy folyamatosan változó és megújuló entitás, de ez a szabály öröknek tűnik.

Rohanás

Ideális esetben a főpincér vagy egy felszolgáló másodperceken belül megszólít bennünket, és a korábban foglalt asztalunkhoz kísér, de ha ez nem történik meg, akkor várjunk egy keveset, amíg feltűnik az illetékes elvtárs. Elsőként a hölgy foglal helyet, jó esetben a pincér kihúzza számára a széket. Hiába vagyunk éhesek, illik türelmesnek lennünk, különösen ha randiról van szó. Nem sürgetjük választással a partnerünket. A legfrissebb trendek szerint a nemek egyenlők, ha rendelésről van szó, azaz a férfi is előállhat a farbával elsőként.

Vacsora közben

Bénán rendelsz bort*

A borrendelés témáját egyszer már körbejártuk egy igazi szakértő segítségével, de a lényeg, hogy akár előre is tájékozódhatunk a kiválasztott étterem kínálatával kapcsolatban, a legtöbb étterem honlapja rendelkezik itallappal is. Bátran hagyatkozzunk a sommelierre vagy felszolgálóra, de ha nem tetszik az ajánlott bor, akkor kérjünk másikat. Ne parázzuk túl, de ne essünk át a ló túlsó oldalára sem.

*A kisbetűs részben jegyezzük meg, hogy a bor természetesen nem kötelező része egy tökéletes vacsorának.

Villával eszed a levest

Na jó, ez nem fordulhat elő, de vajon hányan tudjuk megkülönböztetni a kávéskanalat a desszertkanáltól? Egy alaposan megterített asztalnál akár három pohár (fehérboros, vörösboros, vizes) három tányér, és egy fiókra való evőeszköz is várhat bennünket. Éttermekben rendszerint fogásonként érkeznek az egyébként is lecsökkentett számú evőeszközök, de ha valami igazán csúcs helyre keveredünk, akkor a szabály az, hogy étkezésenként egy evőeszközt (vagy evőeszközpárt) használunk fel, és kívülről haladunk befelé. Ha a tányér jobb és baloldalán elfogytak az evőeszközök, akkor jöhetnek a tányér fölé helyezett cuccok (általában a kávés- vagy desszertkanál vagy desszertvilla.)

Csak eszel és eszel

A vacsora társasági esemény, még akkor is, ha csak két ember vesz részt rajta. Soha ne feledd, hogy a legfontosabb a partnered, ezért illik folyamatosan a figyelmünkről biztosítani, szóval tartani, szórakoztatni. Ennek megfelelően a mobilt illik kikapcsolni, de minimum lehalkítani.

Vacsora után

Nem tudod, hogy ki fizessen

Az etikett halad a korral, ma már nem feltétlenül kötelező a férfinak fizetni, igaz, úriemberként illik felajánlania azt. Egy másik felfogás szerint az a fél fizet, aki kezdeményezte a randit. A borravaló mértéke hazai intézményekben rendszerint a számla 10-15 %-ának felel meg. Egy igazi gentleman diszkréten egyenlíti ki a számlát, és nem villant meg kötegnyi papírpénzeket. Ha már itt tartunk: slusszkulcsot és mobilt sem.

Sok tökéletes dolog született Olaszországban, és ezért nagyon hálásak lehetünk a derék csizmalakóknak. Ha az ötvenes-hatvanas évekre gondolunk, akkor olyan praktikus és briliáns dizájnnal rendelkező tárgyak jutnak eszünkbe, mint egy Bialetti kotyogós kávéfőző, egy Vespa robogó, vagy olyan filmek, mint a Római vakáció, ami ugyan amerikai, de a Cinecittában készült, szóval legalább félig olasznak számít. Mai marhahúsos cannelloninkkal Itália előtt tisztelgünk!

Ez egy masszív fogás, ám mivel ínycsiklandóan néz ki, egy diétázó csaj sem fog nemet mondani rá, szóval remek választás vacsorával egybekötött randira! Ha egy tízes skálán osztályoznánk a nehézségi fokozatát, akkor a cannelloni körülbelül hatost kapna, vagyis kezdők is bátran nekifoghatnak, ha kellőképpen komolyan veszik a feladatot. Ez a töltött tészta – mert ha jobban belegondolunk, akkor az, bármennyire furcsának is hangzik az elnevezés – időigényes vállalkozás, de megéri a veszkődést.

Beszerző körút

Vannak előre gyártott cannelloni alkalmatosságok. Ezek apró cső formájú kis tészták, választhatjuk ezeket is természetesen, de most kipróbálunk egy alternatív megoldást. Mivel a cannelloni gyűrűkbe kínkeserves munka belegyömöszölni a tölteléket, sokkal jobban jártok, ha lasagne lapot használtok. Kezdjük az alapokkal! Mi az, ami nélkül nem érdemes nekifognod ennek a fogásnak? Kell hozzá lasagne lap, (vagy cannelloni tészta) ha ez nincsen, akkor elő kell állni egy B tervvel, hacsak nem tudunk tésztát gyúrni liszt, víz, tojás és só megfelelő arányú összekeverésével. A többi már gyerekjáték: fél kiló darált marhahús, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg bacon, 10 dkg gomba (friss vagy konzerv) 5 dl paradicsomszósz, 1 teáskanál szárított oregánó, 2dl tejszín, 2 dl fehérbor, 10 dkg reszelt parmezán.

Action!

Először készítsük el a tölteléket. Kevés olivaolajon pirítsuk meg a kockára vágott vöröshagymát, majd a vékony gerezdekre vágott fokhagymát. Jöhet a gomba is, de közben fakanállal kevergessük a lábasban lévő dolgokat, ugyanis a hagyma könnyen odakap. Pirítsuk meg a darált marhahúst, amíg beszürkül, majd szórjuk rá a szárított oregánót, és sózzuk, borsozzuk. Folyamatosan forgassuk a húst, és az esetleg összeállt húscsomókat nyomkodjuk szét fakanállal. A száraz fehérbort öntsük a húsra, majd adjunk a hőfoknak, egészen addig, amíg a bor szinte teljesen elpárolog. Ezek után jöhet a paradicsom szósz, de ne felejtsük a lángot visszavenni közepes fokozatra. Rotyogtassuk jó húsz percig, vagy amíg a hús átfő, és a ragu besűrűsödik. Néha kevergessük meg, nehogy odakapjon.

Tészta

A lapokat egy nagy lábasban érdemes megfőzni, egyszerre maximum három lapot, ugyanis ha többet rakunk a lábasba, akkor összetapadnak, majd szétszakadnak. Ezekkel a lapokkal szinte hímes tojásként kell bánni, legalábbis akkor, amikor már megfőttek. Egy normális méretű tepsibe józan számítások szerint nagyjából 10 db cannelloni fér el kényelmesen, szóval 3-4 turnusban el tudjuk készíteni őket. Logisztikailag érdemes egy időben kezdeni a ragu és a tésztalapok elkészítését, így időt spórolhatunk.

Rock n’ roll

Tekerünk. Ha kész a tészta, akkor kifektetjük a lapokat, majd egy szelet bacont fektetünk rá, megszórjuk egy kevés reszelt sajttal, és ezután teszünk az egyik felére 2-3 evőkanálnyi ragut. ha eredeti cannelloni gyűrűt használnánk, akkor ezt kapásból nem tudnánk megcsinálni. Ha ez megvan, akkor feltekerjük a cannelloninkat, és félretesszük pihenni, amíg elkészítjük az összes többi tekercset. Ha megvannak a kis gyönyörűségek, akkor a tepsink aljába paradicsomszószt öntünk, majd óvatosan belerakjuk a cannellonikat. Most jön a varázslat: a tejszínt elkeverjük a maradék parmezán sajttal és a cannellonik tetejére öntjük. Utána fogjuk ezt a csodát és berakjuk az előmelegített 180 °C fokos sütőbe és negyven percig sütjük, vagy amíg a teteje picit megpirul. Ecco tutto – vagyis: ez minden!

Bon apétit!

Mondtuk, hogy könnyű lesz, igaz? De ha még ez is túl fárasztó neked, akkor irány a Netpincér, ahol a címed megadása után már választhatsz is a jobbnál jobb opciók között. Mindent bele!