Zamárdi - A kalandparktól a Balaton Soundig

Tekintve, hogy enyhülés ugyan van a hőségben, a nyár azonban tovább tart - ráadásul a fesztiválszezonnak a kellős közepén járunk -, nem is nagyon tudnánk most jobbat ajánlani, mint egy kis balatonozást, meg persze némi fesztiválozást. A kettőt összekötő helyszín pedig nem más, mint Zamárdi.

Balaton tekintetében számunkra is teljesen egyértelmű, hogy hatalmas harc folyik észak és dél között és természetesen mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya is. A déli part ellen általában azt szokták felhozni, hogy túl sokat kell gyalogolni a vízben ahhoz, hogy az ember úszni tudjon. Nekik a déliek azt üzenik, hogy ők meg nem sietnek sehova, van idejük a vízben sétálgatni, miközben a szemközti csodás dombokban gyönyörködnek. Nem beszélve arról, hogy bár az északi parton is akad néhány szabad strand, de azért a délin nemhogy akad, de ez a jellemző. (Tegyük hozzá, ez lenne a normális mindenhol, hiszen ki mondta, hogy bárki pénzt kérhet az emberektől azért, hogy egy tóban fürödhessenek…) Na, de félre a polgárháborús belviszályokat szító uszítással, nézzük inkább azt, hogy miért is jó Zamárdiba menni, és mit tehetünk a déli part ezen részén, akár fesztiválozni, akár csak pihenni érkezünk ide.

Napozás, fürdés

Tipp

Egy naplementét mindenképp nézzünk végig a parton ülve. A lenyugvó nap látványával bármelyik kisasszonyt le tudjuk venni a lábáról.

A legfőbb programpont egyértelműen a strandolás lesz, amit – mint azt már korábban megemlítettük – teljesen ingyen vehetünk igénybe, akár Zamárdi egybefüggő hosszú strandjáról, akár Zamárdi Felső kisebb partszakaszairól is legyen szó. Mindegyik teljesen kulturált, mindenhol találhatunk öltözőfülkéket, mellékhelyiségeket, játszótereket, a Tihanyi-félszigetre nyíló kilátás pedig páratlan vizuális élménnyel teszi még teljesebbé a pihenést.

 

Mozdulj és gyönyörködj

Ha már a látnivalóknál tartunk, Zamárdiban azért akad még ebből is néhány. Érdemes például felsétálni a 7-es út másik oldalán található dombra is, melynek tetején a Kőhegyi–kilátóból ugyancsak pazar látványban lehet részünk. (Itt is lehet napnyugtát figyelni, de tapasztalataink szerint innen inkább a napfelkeltét érdemes szemügyre vennünk, akár egy átmulatott éjszakát követően.)

Tipp

Egy napra azért érdemes átugrani a szemközti Tihanyba egy kis kirándulásra. Ezt könnyedén megtehetjük, hiszen a Zamárdival egybenőtt Szántódról 40 percenként indul kompjárat a szemközti oldalra.

Aktívan szép az élet

Persze tudjuk, hogy az ember nem csak nézelődni szeret, meg strandolgatni naphosszat, és vagyunk jópáran, akik szeretnek a pihenésük alatt is aktívak maradni. Zamárdiban erre is bőven van lehetőség, hiszen a strandon csónak-, és vízibicikli-bérlés mellett, akár szörfözni, paintballozni, gokartozni, de még kalandparkozni is van alkalmunk.

Tipp

Az átkalandozott nap végén érdemes beülni egy csomag pattogatott kukoricával a frissen felújított Kertmoziba. Teljesen mindegy, hogy mit vetítenek, a hangulat a lényeg.

Hekk vs. csúcsminőségű pizza

A magyar ember legmeghatározóbb részét, a hasát eleddig még nem céloztuk be ebben a cikkben, de nyugalom, most erre is sort kerítünk. A balatoni feelinget egyértelműen a strandon felsorakozó lángosos-hekkes-hamburgeres jelenti, azonban Zamárdiban van egy hely, amit egyszerűen vétek lenne kihagyni. Ez pedig nem más, mint az igazi dél-olasz hangulatú Mauro Étterem.

Tipp

Maurónál ne álljunk meg a leves-főétel verziónál, hanem kóstoljuk meg a desszerteket és hihetetlenül finom fagylaltokat is!

Az olasz tulajjal bíró Mauro természetesen az itáliai ízeket tárja elénk, azokat viszont olyan formában, ahogy Magyarországon nem túl sok helyen teszik meg. Csak ellenőrzött minőségű termékekből készítik az ételeket, legyen az egy egyszerű bruschetta, vagy bármilyen különleges pasta. A folyamatosan érkező és távozó vendégeknek hangosan köszönő pincérek pedig kimondottan szórakoztatóvá teszik a helyet.

Megalvási lehetőségek

Zamárdiba egy napra is érdemes elugrani, de persze aki rendes nyaralásra, kikapcsolódásra vágyik, annak azért érdemes hosszabb ideig itt időznie, ebben az esetben szállásra is szüksége lehet. Jó hír, hogy ezen a téren is mindent megtalálhatunk, akár a felső kategóriára és medencében úszkálásra vágyunk a Balaton partján a Hotel Wellamarin Zamárdiban, akár nagyobb társasággal is könnyedén igénybe vehető apartmanos megoldásra van szükségünk a Franz Apartmanházban, vagy akár olcsó szállásra bazírozunk a Felüdülés Turistaszállóban. Persze ezeken kívül is akad még jópár ajánlat, érdemes szemezgetni köztük.

Odajutás

Zamárdi egyik legegyértelműbb pozitív tulajdonsága az eddig felsoroltak mellett természetesen a megközelíthetőségében van. Az – egy-két éve még csak idáig tartó – M7-esen Budapestről csak végig kell hasítani a pályán és vérmérséklettől, valamint forgalomtól függően, 50 és 80 perc között, a 114 kilométeres autózás végén Zamárdiba érkezünk. Ugyanezt az utat természetesen vonattal is megtehetjük: Budapestről közel két órát kell utaznunk átszállás nélkül. És kezdődhet is a nyaralás!
Infó: A vonatjegy 2. osztályon 2520 Ft, de figyeljünk, mert némelyik járatra a helyjegy váltása kötelező, ami még plusz 380 Ft.

Programtippek

Ha igazi partyarc vagy, akkor egyértelműen ott a helyed a kimondottan neked szervezett Balaton Soundon, ahol többezer party-harcostársaddal bulizhatsz a legmenőbb DJ-k zenéire július 12-15-ig. Ha pedig nem annyira az elektronikus zene vonz, akkor érdemes július 18. és 22. között idelátogatnod az Utcafesztiválra, ahol minden este a város több pontján szaladhatsz bele ingyenes koncertekbe.

A többi zamárdiban lévő programot itt találhatod meg, ha pedig egyéb hazai célpontok érdekelnek, akkor a Playeren találsz még remek cikkeket!

(Fotók: Balaton Sound, csoresz, haromotvende, monikabota, snoop, pisgin, gergo, sedyeszter, emzepe, wetta)

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon