Franciaországban mától minden reklámra rá kell írni, ha retusálták

Különben hatalmas bírságra számíthatnak.

Mától (2017 október 1.) lépett életbe Franciaországban az a törvény, melynek értelmében minden olyan reklámra, ahol a szereplőket Photoshoppolták, retusálták, a testüket itt-ott vékonyították vagy épp gömbölydedebbé tették, a lábukat meghosszabbították manökenesre vagy épp a bőrüket szépítették, esetleg a szemüket nagyobbították rá kell írni, hogy

Photographie retouchée, azaz módosított/utómunkázott fénykép.

A figyelmeztetés elég látványos lesz, elvileg olyan, amilyen a cigisdobozokon is az üzenet. Bárki, aki nem írja rá innentől ezt az üzenetet a digitálisan megmunkált, kereskedelmi forgalomba hozott reklámfotókra, nagy bírságra számíthat: 37,500 euróig terjedhet a pénzbüntetés, vagy az adott reklám költségének 30%-ára.

A francia egészségügyi miniszter, Marisol Touraine szerint nagyon komoly gondokat okozhatnak ezek a szürreális testkép-ideált közvetítő reklámok:

A franciáknál nagyon komoly gondot okoz a testképzavar: egyes kutatások és becslések szerint több tízezren küzdenek anorexiával az országban, az átlagos testtömegindex (BMI) egész Európában itt a legalacsonyabb. Hasonló törvény mellesleg már évek óta van Izraelben is, így nem Franciaország az első, aki törvényi szinten szabályozza a képmódosítást. Májusban pedig már a kifutók kórosan sovány modelljeinek alkalmazását regulázta meg kétszer ekkora pénzbírsággal a francia kormány:

És a törvény életbelépésével a Getty leszedett minden utómunkázott fotót a kereskedelmi forgalomba kínált stockfotós képtárából. Elég nagy hoppá. Mi abszolút támogatjuk ezt az irányt, úgyhogy Allez, allez, franciák!

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon