Franciaországban mától minden reklámra rá kell írni, ha retusálták

Különben hatalmas bírságra számíthatnak.

Mától (2017 október 1.) lépett életbe Franciaországban az a törvény, melynek értelmében minden olyan reklámra, ahol a szereplőket Photoshoppolták, retusálták, a testüket itt-ott vékonyították vagy épp gömbölydedebbé tették, a lábukat meghosszabbították manökenesre vagy épp a bőrüket szépítették, esetleg a szemüket nagyobbították rá kell írni, hogy

Photographie retouchée, azaz módosított/utómunkázott fénykép.

A figyelmeztetés elég látványos lesz, elvileg olyan, amilyen a cigisdobozokon is az üzenet. Bárki, aki nem írja rá innentől ezt az üzenetet a digitálisan megmunkált, kereskedelmi forgalomba hozott reklámfotókra, nagy bírságra számíthat: 37,500 euróig terjedhet a pénzbüntetés, vagy az adott reklám költségének 30%-ára.

A francia egészségügyi miniszter, Marisol Touraine szerint nagyon komoly gondokat okozhatnak ezek a szürreális testkép-ideált közvetítő reklámok:

A franciáknál nagyon komoly gondot okoz a testképzavar: egyes kutatások és becslések szerint több tízezren küzdenek anorexiával az országban, az átlagos testtömegindex (BMI) egész Európában itt a legalacsonyabb. Hasonló törvény mellesleg már évek óta van Izraelben is, így nem Franciaország az első, aki törvényi szinten szabályozza a képmódosítást. Májusban pedig már a kifutók kórosan sovány modelljeinek alkalmazását regulázta meg kétszer ekkora pénzbírsággal a francia kormány:

Franciaország teljesen kitiltja és pénzbüntetéssel bírságolja a túl vékony modelleket

Nincs több csontkollekció a francia kifutókon. 2017 május 6-án írták alá azt a törvényt, mely szerint orvosi vizsgálati papírhoz kötik Franciaországban a kifutó modelleket. A törvénynek már tavaly óta erős előzménye van: Olaszország, Spanyolország és Izrael is bevezetett hasonló korlátozásokat a kifutón, de a világon először foglalják törvénybe, hogy alultáplált, kórosan sovány modellek nem léphetnek a kifutóra.

És a törvény életbelépésével a Getty leszedett minden utómunkázott fotót a kereskedelmi forgalomba kínált stockfotós képtárából. Elég nagy hoppá. Mi abszolút támogatjuk ezt az irányt, úgyhogy Allez, allez, franciák!

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon