Ahogy az első cikkemben kifejtettem, a lehető legkevesebb ruhát kell magaddal vinni. A jelszó: mosatás!

Ha csak néhány napra elég váltás fehérneműt és pólót viszel magaddal, akkor hamar megismerkedsz a rendszerrel. Szerencsére mára a világ szinte minden táján rájöttek már, hogy a turisták szeretnek mosodába járni, van ahol eleve virágzott a mosodák üzemeltetése, mert kevés háztartásban van csak saját mosógép, ez utóbbi még inkább garancia arra, hogy nagyon kedvező árakon dolgozzanak. Kicsit szegényebb, egzotikusabb helyekre indokolt lehet némi mosóport is vinni, de a modernebb helyeken általában automatikusan adagolja a gép, vagy lehet kapni adagonként korrekt áron. Meglepően ritkán teszik tönkre a ruhákat, de azért érdemes eleve nem kényes cuccokat vinni, és ha színes, akkor már legyen túl néhány mosáson, hogy ne akkor engedje ki a színét.

Ha sürgős a dolog, nem tudod otthagyni mondjuk egy egész napra, és az időjárás sem olyan, hogy egy óra alatt megszáradjon akár viselés közben is, akkor figyelni kell arra is, hogy legyen szárítógép, ami ugyan jól összegyűri a ruhát, de legalább el lehet pakolni vagy fel lehet venni egyből. Ha akad némi madzag, akkor pedig a szálláshelyen is ki lehet teregetni. Egyébként vész esetén még az sem teljesen elképzelhetetlen, hogy némi folyékony mosószer vagy szappan segítségével kézzel gyorsan kimossunk pár feltétlenül szükséges ruhadarabot. Aztán maximum nem meséljük el senkinek sem.

Az önkiszolgáló mosodákban érdemes a helyszínen megvárni, amíg kész a mosás, vagy megpróbálni az elkészülés előtt visszaérni, különben könnyen előfordulhat, hogy más ruhatárát fogják gazdagítani a tiszta ruhák. Sok helyen van WiFi is, így mondjuk kellemesebben lehet eltölteni a várakozást, de egy jó alvás is összejöhet a kellemes monoton zajban. A másik lehetőség haverkodás a többi várakozóval, rengeteg előnye van. Japánban például egy bájos hölgy segítségét kértem a kezeléshez, mert a szöveg megértése is meghaladta az értelmi képességeimet - na meg főleg a japán tudásomat -, de a piktogrammok sem olyanok, hogy egy egészséges pszichéjű európai felfoghatná, hogy pontosan mi mit jelent. És nem utolsó sorban egy nagyon kellemes lehetőség egy helyi lakóval való ismeretségre, ha az ember kicsit bénának tetteti magát. A mosodákban mindig akad egy segítőkész hölgy...

Nagyon sokat tud segíteni, ha eleve nem hagyományos törölközőt, hanem gyorsan száradó, technikai törölközőt viszel, egy nedves törölközőnek ugyanis elég brutális súlya tud lenni. Ugyanígy az esetleges útközbeni sportoláshoz is érdemes profi műszálas ruhákat beszerezni, eleve közben is jobbak, és mosás után szinte azonnal meg is száradnak.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Így néz ki egymás mellett a világ 25 legnagyobb tava

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés