A zuhanyzók Ferrarija, ami a jövőből jött és ultramenő

Őszintén, ki figyel rá úgy igazán, hogy mennyi vizet használ el egy zuhanyzáskor? Felhasználunk egy csomó ivóvíz minőségű vizet, hóelején kapunk egy számlát és letudtuk. Mondjuk tény, hogy az elmúlt években jelentek meg olyan zuhanyfejek, amikkel szabályozható a vízsugár. De ennyire szép, egyben gazdaságos és környezettudatos megoldás aligha született. Naná, hogy Svédországban készült.

Az Orbital Systems ugyanis megcsinálta a jövő zuhanyzóját. Hogy mit tud? Egy zuhanyzáshoz mindössze 5 liter vizet használ - ami nagyjából 10%-a egy átlagos tusolás vízmennyiségének - és azt forgatja a saját rendszerében. Így a lefolyt vizet tisztítás után - amitől újra ivóvíz minőségű vizet kapunk - nem kell újra felmelegítenie sem, ezzel megtakarítva a zuhanyzáshoz egyébként felhasznált energia 80%-át. Ráadásul gyönyörű, igaz, a két változata 5-6 ezer dollár között mozog, de két év alatt megtérül a befektetés. Azt hiszem, ezt hívják eco-luxusnak.

 

Egy Sotheby’s árverésen 13,4 millió fontért, azaz mintegy négy és fél milliárd forintért kelt el egy 1932-es Patek Philippe zsebóra.

1925-ben egy Henry Graves nevű New York-i bankár rendelt meg egy zsebórát Patek Philippe órásmestertől, aki pár év alatt le is gyártotta korának legbonyolultabb szerkezetét.

A ma már Henry Graves Supercomplication névre hallgató darab a kompjútervezérelte órakészítés előtti éra legkülönegesebb szerkezete, több feature mellett jelzi a napfelkeltét és napnyugtát, illetve a New York-i égbolt csillagtérképét is, van benne naptár, ébresztő, és mutatja a holdfázisokat.

Akkoriban ez nagyjából a science fiction kategóriába tartozott, vagyis ez a kilencszáz alkatrészből álló darab mérnöki csúcsteljesítmény.

1999-ben cserélt utoljára gazdát, akkor 11 millió fontért. 1969-ben sérült meg utoljára, de természetesen a mai napig működik.

(Fotók: AFP Photo, Fabrice Coffrini)

A Nautilus Houseboats olyan úszó luxuslakásokat csinált, amikben leélnénk egy életet is akár. Jelenleg négy különböző modell kapható, és minden megtalálható bennük, amire egy modern otthonban szükség lehet. A dunai lakóhajók tervét is imádtunk, de most már végérvényesen tutibiztos: kell nekünk egy ilyen lakóhajó!

A Nautilus olyan variálható belső tereket hozott létre, ami funkcionális és modern egyszerre. A hajók 15 és 40 lóerős motorral kaphatók, és némelyiken akár nyolcan is aludhatunk.

A legolcsóbb Nautino Mini úszólakás 100 ezer euróért, a legdrágább El-Home legkisebb, 45 négyzetméteres verziója 190 ezer euróért lehet a miénk. A 160 négyzetméteres változatot csak megsaccolni tudjuk, külön ajánlatot kell kérünk rá.

Mindent tartalmaz, amit egy hagyományos otthon: hálószoba, fürdőszoba, teljesen felszerelt konyha, nappali és terasz.

Ha pedig a részleteket nézzük: tolóajtók, napelemek, LED-világítás, LCD-televízió, tolatókamera, gázfűtés, melegvíz, főzőlap, szennyvíztartály és szinte bármilyen extra, amire szükségünk van.

Valamelyik modell például kandallót és szaunát is tartalmaz. Ha pedig eljönne az a nap, hogy meguntuk a vízi életet, a lakóhajót a szárazföldre is át tudjuk telepíteni.