Ha szeretnél magadnak egy 217 éves császári ruhát, akkor erre tessék

50 és 60 ezer font környékére taksálják a 18–19. századok fordulóján Kínában uralkodó Csia-csing különleges sárga köntösét. A császári Kínában a sárga színnek különleges jelentősége volt, ugyanis csak a császárnak állt jogában ilyen színű köntöst hordani.

A ruha alapanyagja Kesi selyem, 1800-ban készült, és számos értékes motívum díszíti:

  • többek között kilenc darab ötkarmos ezüstsárkány;
  • lángoló gyöngyök, melyek a stilizált kék és zöld ruyifelhők között terülnek el – denevérekkel és Shou-karakterekkel összefonódva;
  • és természetesen nem hiányozhat róla a tizenkét császári szimbólum sem, melyek három csoportba vannak rendezve: Nap, Hold, csillagkonstelláció és hegyek a nyak körül; sárkányok, fácánok, bronz áldozati kelyhek, illetve hínár a köntös felső részén; valamint tűz, rizs, balta és a bul – amely az önzetlenség erénye – a ruhaszegélyen.

Arról sajnos nincsenek információk, hogy a ruha miképpen vészelte át az elmúlt bő kétszáz évet – és többek között a kommunista diktatúrát –, pedig ez is megérne egy misét, viszont ha érdekel a darab, és van fölösleges 21 millió forintod, akkor jó hír, hogy még beszállhatsz a licitálásba.

(via)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon