A legújabb szabályozásoknak köszönhetően Amerikába már 100 szál szivart lehet bevinni anélkül, hogy vámot kéne fizetni utána. Kubának több sem kellett, máris a napa-völgyi borturizmushoz akarják felhúzni a kubai szivarturizmust.

Az biztos, hogy a szivarkészítés van annyira látványos, érdekes, a szivarozás pedig élvezetes, hogy nem lesz olyan nehéz dolguk.

Hála a törekvésnek, már itt, a világ túlsó felén is egyre többet tudunk az egykor még teljesen titkos eljárásokról. A Montesino például egy egyszerű családi farm, Havanától alig egy órányira, Pinar del Rio-ban, és nemrég Ramon Espinosa fotózott náluk zseniális képeket a készítés teljes folyamatát dokumentálva.

A dohány növényeket általában az év vége felé ültetik, és három hónap múlva szüretelik, levelenként.
A dohány magok rendkívül kicsik, és minden növény képes akár 30 levelet is hozni.
Így néz ki egy dohány farmer keze hosszú évek munkája után.
A munkásokat busszal szállítják a környékbeli ültetvényekre. A fő termény itt a dohány.
Sok dohányültetvény van állami tulajdonban, és sokat művelnek közös vállalkozásokban.
A friss leveleket a szárítóba viszik.
A leveleket fellógatva szárítják, ami 3 hónapig is eltarthat.
Az organikus farmokon, mint a Montesino, nem használnak vegyszereket, a rovarokat is kézzel szedik le.
A Montesino 3 generáció óta működik családi vállalkozásként.
Ha a levelek már eléggé kiszáradtak, következhet a sodrás. A helyes technika nagyban befolyásolja a szivar minőségét.
Sok farmon már komoly ételekkel várják a turistákat, nem csak szivarokkal.
A farmereknek egyre jobban fut a szekér, de szeretnének még közelebb kerülni a szivarozó turistákhoz.

 

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tíz éve feltöltött egy fürdőszobai szelfit, most 475 ezer követője van

További cikkeink a témában