Kipihennénk az Oscar-gálát ebben a vagány kaliforniai villában

Egy Sotheby’s árverésen 13,4 millió fontért, azaz mintegy négy és fél milliárd forintért kelt el egy 1932-es Patek Philippe zsebóra.

1925-ben egy Henry Graves nevű New York-i bankár rendelt meg egy zsebórát Patek Philippe órásmestertől, aki pár év alatt le is gyártotta korának legbonyolultabb szerkezetét.

A ma már Henry Graves Supercomplication névre hallgató darab a kompjútervezérelte órakészítés előtti éra legkülönegesebb szerkezete, több feature mellett jelzi a napfelkeltét és napnyugtát, illetve a New York-i égbolt csillagtérképét is, van benne naptár, ébresztő, és mutatja a holdfázisokat.

Akkoriban ez nagyjából a science fiction kategóriába tartozott, vagyis ez a kilencszáz alkatrészből álló darab mérnöki csúcsteljesítmény.

1999-ben cserélt utoljára gazdát, akkor 11 millió fontért. 1969-ben sérült meg utoljára, de természetesen a mai napig működik.

(Fotók: AFP Photo, Fabrice Coffrini)

Az Unibro nevezetű osztrák cégtől simán megrendelheted. A vállalkozás ugyanis arra specializálódott, hogy veteránautó alkatrészekből készítsen bútorokat.

Olyan gépeket áldoznak fel a bútorkészítés oltárán, mint a BMW Alpina, az 1967-es Mustang Cuopé, vagy az Opel Admiral. Cserébe pedig motorháztetőből készítenek állítható lábú asztalt, régi motorolajszűrőből meg fényszóróból állólámpát, és úgy viszik őket, mint a cukrot. Mutatunk pár szép darabot.

(forrás: Men's Gear)