Ha elköltenél Budapesten 100 millió forintot egy különleges műtárgyra, akkor eljött a te időd

Egy csaknem hetven évig eltűntnek hitt Csontváry-festményre is licitálni lehet a Virág Judit Galéria karácsonyi árverésén december 17-én – a közelmúltban előkerült alkotásra, az Olasz halász című festményre is lehet licitálni, méghozzá rekord kikiáltási áron.

Csontváry Kosztka Tivadar eltűntnek hitt remeke mellett számos kiemelkedő alkotás is szerepel a Budapest Kongresszusi Központban megrendezendő árverésen – többek között Tihanyi Lajos Szajna parti látképe és Aba-Novák Vilmos itáliai kikötőt ábrázoló festménye is. Virág Judit összegzése szerint az aukción szereplő 224 tétel 716 millió forintos összkikiáltási ára szintén rekordnak számít – az aukción több festmény leütési ára is esélyes a 100 millió forintos álomhatár átlépésére.

Az Olasz halászt sokáig eltűntnek hitték

A művészettörténész jelentős pillanatnak nevezte a Csontváry-festmény felbukkanását: a csaknem hetven évig lappangó festményt mindössze egyszer, 1936-ban láthatta a nagyközönség a Fränkel Szalon Csontváry-kiállításán, az utókor mindössze egy fekete-fehér reprodukcióról ismerhette csupán.

A szakirodalom hosszú ideig úgy vélte, hogy a festmény 1945-ben orosz hadizsákmányként tűnt el Budapestről. Utóbb derült csak ki, hogy a kép, ami egykor feltehetően a rejtélyes körülmények között New Yorkban 1947-ben meghalt Neményi Bertalan gyűjteményébe tartozott, elkerülte a háborús fosztogatást. A festmény csak 2009-ben bukkant fel ismét, azután évekre ismét eltűnt egy magángyűjteményben.

A festmény tulajdonosa most látta elérkezettnek az időt arra, hogy aukcióra bocsássa a művet, amely 160-240 millió forintos becsérték mellett 100 millió forintos kikiáltási árról indul – ez pedig rekordnak számít a magyar árverések történetében.

Ez is érdekelhet:

Horribilis összegért kelt el az ékkő, de egyesek szerint így sem fizettek érte eleget

Az eddig árverésre kínált legnagyobb gyémánt rekordáron, 28,7 millió euróért (8,9 milliárd forint) kelt el egy genfi ékszeraukción. A vétellel új világrekord született, tiszta fehér, makulátlan gyémántért ugyanis soha még ennyit nem fizettek árverésen - a vevő nevét nem hozták nyilvánosságra.

(forrás: MTI, Virág Judit Galéria; nyitókép: Tec Mcgrath)

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon