Romain Jerome Super Mariós luxusórája jöhet?

Svájci luxusóragyártó RJ - azaz Romain Jerome a Super Mario 30. évfordulóját limitált kiadású Super Mario Bros órával ünnepelte.

46 mm-es, fekete PVD bevonatú titánium tok, és pixeles Mario figura, az ikonikus piros ruhában és kék overálban a számlapon. 42 óra járástartalék, vízállóság 30 méter mélységig, és igazi geek design, legalábbis mi valahogy így képzelnénk el egy Szilícium-völgyben dolgozó kocka-zseni óráját.

Mindössze 85 darab készült belőle (utalva a Super Mario első, 1985-ös kiadására) és az ára közel 19 ezer dollár.

(forrás: Techrunch)

Egy Sotheby’s árverésen 13,4 millió fontért, azaz mintegy négy és fél milliárd forintért kelt el egy 1932-es Patek Philippe zsebóra.

1925-ben egy Henry Graves nevű New York-i bankár rendelt meg egy zsebórát Patek Philippe órásmestertől, aki pár év alatt le is gyártotta korának legbonyolultabb szerkezetét.

A ma már Henry Graves Supercomplication névre hallgató darab a kompjútervezérelte órakészítés előtti éra legkülönegesebb szerkezete, több feature mellett jelzi a napfelkeltét és napnyugtát, illetve a New York-i égbolt csillagtérképét is, van benne naptár, ébresztő, és mutatja a holdfázisokat.

Akkoriban ez nagyjából a science fiction kategóriába tartozott, vagyis ez a kilencszáz alkatrészből álló darab mérnöki csúcsteljesítmény.

1999-ben cserélt utoljára gazdát, akkor 11 millió fontért. 1969-ben sérült meg utoljára, de természetesen a mai napig működik.

(Fotók: AFP Photo, Fabrice Coffrini)

Player Autószalon

Na jó, ha csak egy nevet mondhatnál, ki lenne az? Tudjuk, hogy Bill Gates! Nagyjából ugyanezt gondolták a Time magazinnál is, amikor kitalálták, hogy helyreteszik a kérdést és összegyűjtik a valaha élt leggazdagabbakat. A hosszú kutatásnak, szakértői konzultációknak, archívumoknak hála született egy lista a 10 leggazdagabbal, jó részüknél a vagyon pénzben kifejezett összege alapján, néhányuknál pedig a GDP százalékában számítva.

Dzsingisz nagykán (egy egész birodalom)

A tipikus esete annak, amikor a vagyont nem lehet pénzben mérni. Igazából csak megbecsülni tudjuk, hogy mennyire volt gazdag Dzsingisz, de az biztos, hogy a mongol uralkodó vezette a történelem legnagyobb egybefüggő birodalmát. Ráadásul becsülendő, hogy ő a kor többi uralkodójával ellentétben nem építtetett hatalmas palotát, templomokat vagy sírhelyet magának.

Na jó, felfért a listára, de legfőképp azért, mert a Microsoft vezért az egyetlen ma is élő személy közülük.

Alan Rufus (194 milliárd dollár)

Hódító Vilmos unokaöccse és jobbkeze a normandiai hadjáratokban nem volt szégyenlős, és óriási vagyonra tett szert. 11 ezer font volt a vagyona, amikor meghalt, ami kevésnek tűnhet, de ez Anglia akkori GDP-jének a 7%-át jelentette és mai értékén számolva 194 milliárd dollárt érne.

 John D. Rockefeller (341 milliárd dollár)

Az első jelentősebb bevételeit az olajiparból szerezte 1863-ban. Két évtizeddel később már amerikai olajtermelésének a 90%-a hozzá kapcsolódott. 1918-ban a vagyona az USA GDP-jének 2%-át tette ki.

Andrew Carnegie (372 milliárd dollár)

Lehet, hogy Rockefellerről többet volt hangos a sajtó, de ennek ellenére is Andrew Carnegie minden idők leggazdagabb amerikaija. A skót bevándorló 480 millió dollárért adta el a U.S. Steel-t a J.P. Morgan-nek 1901-ben. Ez az USA GDP-jének 2,1%-a, ami ma 372 milliárd dollárnak felel meg.

Sztálin (7,5 billió dollár)

Igen, a diktátor, aki a világ egyik legnagyobb gazdaságát irányította, és szinte lehetetlen elválasztani a saját vagyonát a Szovjetunióétól, hiszen mindent kontroll alatt tartott. Az OECD adatai szerint 1950-ben (három évvel Sztálin halála előtt) a világ termelésének 9,5%-át tette ki a Szovjetunió termelése. Innen az óriási vagyon, ami ugyan csak áttételesen Sztáliné, de valljuk be, abban az időben bármit megtehetett, amihez kedve volt.

Nagy Akbar mogul sah (a világ GDP-jének 25%-a)

India legnagyobb császára a globális GDP 25%-áért felelt. Ráadásul az ő idejében az indiai elit messze felülmúlta a nyugati társadalmakét.

I. Sen Cung (25-30%-a a világ GDP-jének)

A Song dinasztia volt minden idők egyik legerősebb gazdasági nagyhatalma. A technológiai újítások, adók, és a centralizált kormányzás csak néhány azok közül, amikkel a dinasztia több száz évvel az európai uralkodók előtt járt.

Augustus császár (4,6 billió dollár)

Augustus egy ideig egész Egyiptomot egymaga birtokolta, a vagyona pedig volt, hogy a birodalom gazdaságának 1/5-ét tette ki.

Mansa Musa (gazdagabb volt, mint azt el tudnánk képzelni)

Tibutku uralkodóját a leggazdagabb embernek mondják a történelemben. Nyugat-afrikai királysága a legnagyobb aranykitermelő volt abban az időben, mikor óriási volt a nemesfém kereslete. A rengeteg arany mellett 200 ezer fős hadsereget tartott fenn, több mint 40 ezer íjásszal. Igazából annyira gazdag volt, hogy már saját idejében is csak küzdöttek a meghatározásával.

 

(forrás: Time)