Tíz dolog, amit szerettünk az idei Oscar-díjátadóban

Rusell Crowe-ból George Lucas lett, Olivia Wilde elfelejtett felöltözni, Chris Rock pedig még az akasztott nagyanyjával is viccelt. Mozgalmas volt az idei Oscar, az biztos.

1. Nyert a Saul fia

34 év után sikerült újra magyar filmnek elhódítania a filmvilág legrangosabb díját a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

2. Chris Rock poénjai

A humorista remekül vezette a 88-ik díjátadót, aminek témája persze nem is lehetett volna más, mint hogy a fekete jelöltek alulreprezentáltsága miatt több afroamerikai színész és rendező bojkottálta az eseményt. Chris Rock ezzel kapcsolatban néhány egészen meredek poént is megengedett magának.

A komikus nyitóbeszédében például azon morfondírozott, hogy miért nem tüntettek a feketék az '50-es vagy a '60-as években, holott akkoriban sem nagyon voltak afroamerikai jelöltek az Oscaron, majd így folytatta:

3. Leo Oscarja

A hatodik jelölését már csak sikerült díjra váltania, és a köszönőbeszédében még arra is futotta, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozás elleni küzdelem fontosságára, és keményen beszóljon a környezetszennyező nagyvállalatoknak. Természetesen nem keverték le, pedig jócskán túllépte a megszabott időlimitet. Próbálták volna meg.

4. Russell Crowe haja

Félelmetes tempóban kezd átváltozni George Lucas-szá.

5. Sacha Baron Cohen

Aki a díjátadóra leporolta az Ali G jelmezt, és ezzel majdnem sikerült elterelnie a figyelmünket Olivia Wilde dekoltázsáról.

6. Ennio Morricone Oscarja

Hihetetlen, de a 87 éves zeneszerző az Aljas nyolcas filmzenéjéért kapta meg első Oscarját (ha a 2007-es életműdíjat nem számítjuk). Az egész Dolby Színház felállva tapsolt neki, ahogy felsétált a színpadra.

7. A Duna TV közvetítése

Kraszkó Zita, Dudás Viktor és Szöllőskei Gábor kifejezetten jól hozták le a több mint négy órás műsort, a szinkrontolmács is csak meglepően ritkán bakizott, pedig Chris Rockot pokoli nehéz követni.

8. Jenny Beavan ruhája

A jelmeztervező a legjobb kosztümért vehetett át Oscart a Mad Maxért, amihez stílszerűen úgy öltözött fel, mintha most pattant volna le a Csatavasról. A ruhája meglehetősen kirívó volt ebben a nagyestélyis környezetben.

9. Emmanuel Lubezki triplája

Az operatőr zsinórban harmadik Oscarját vihette haza: idén A visszatérővel, tavaly a Birdmannel, tavalyelőtt pedig a Gravitációval nyert, ezzel pedig Oscar-történelmet írt, hiszen operatőrként ő az első, aki háromszor egymás után nyerni tudott.

10. Ez a kép

Első Oscar-nyertesek egymás közt (balra: Nemes Jeles László, jobbra: Leonardo DiCaprio). Talán már a következő filmje főszereplőjét keresi?

(Fotó: AFP, Duna TV)

A zseniális amerikai színész napra pontosan ma, július 23-án lenne 49 éves. Az utolsó portréjával emlékezünk rá.

Hoffman több filmben nyújtott zseniális alakítást, mint azt itt fel tudnánk sorolni, ő volt az a figura, aki a legpocsékabb Ben Stiller-filmet is fel tudta emelni arra a szintre, hogy komolyan kellett venni. Persze ennél sokkal többről van szó, ahogy az Esquire-ben írták, ha a neve szerepelt egy film stáblistáján, az olyan volt, mint egy minőséget garantáló pecsét. Halála után mi is összeszedtük a kedvenc alakításainkat tőle, nézd meg őket, és aztán nézd meg a filmjeit is.

Hoffman pályakezdő színészként

A döbbenetes, hogy ez a végtelenül tehetséges ember a sikerek ellenére sem volt soha elégedett a teljesítményével, még a sikerei csúcsán is előfordult vele, hogy egy általa nem tökéletesnek vélt alakítás miatt depresszióba zuhant. Egy barátja mesélte, hogy egy Broadway-darabban nyújtott teljesítményével annyira nem volt elégedett, hogy azt tervezte, abbahagyja a színészetet, Franciaországba költözik és angolt fog tanítani.

Hoffman az Apu vad napjai forgatásán

2014. január 19-én, szűk két héttel halála előtt a Sundance Filmfesztiválon járt, ahol két filmjét, Az üldözöttet és a God’s Pocket-et promótálta. A 46 éves, Oscar-díjas színész leült Victoria Will féyképezőgépe elé is, aki ferrotípiás eljárással készített róla egy portrét. Ilyen lett.

2014. február 2-án, tíz nappal később iskolába kellett volna vinni a gyerekeit, de a családjától két háztömbnyire lakó színész nem jelent meg. Egy barátja, az író David Katz és annak barátnője néztek fel hozzá, és a fürdőszobában tűvel a karjában találtak rá a halott színészre. Hoffman 2013 májusában vonult be egy klinikára, hogy megszabaduljon heroinfüggőségétől, és úgy tűnt, ki is kezelték. A rendőrség azonban ötven tasaknyi heroint és egyéb narkotikumot talált a lakásában, a halál oka pedig nem túl meglepő módon túladagolás volt.

Ethan Hawke

Jobbnál jobb nők népesítik be a trekkie-világot. Tíz nagy kedvencet mutatunk be, aki miatt bármikor vállaltunk volna takarítói állást valamelyik hajón.

 1. 10/10


  Jadzia Dax (Terry Farrell)

  Sorozat: Deep Space Nine

  Ki ne emlékezne arra a leszbicsókra, amely olyan gyönyörűen csattant el Jadzia és Lenara között? De nem csak azért szerettük Ezri elődjét, a Terry Farrell által elővezetett karakter nőies volt, csodaszép, és sajnos hirtelen halállal távozott.

 2. 9/10

  T’Pol (Jolene Blalock)

  Sorozat: Enterprise

  Gyönyörű vulcani lány, akit bírtunk rövid és hosszú hajjal is, a lényeg az volt, hogy kemény tekintete alatt feszüljön rajta a ruha. Feszült. Közben egyszerre volt hűvös és izgató.

 3. 8/10

  Kira Nerys (Nana Visitor)

  Sorozat: Deep Space Nine

  Bajoron született keménycsaj, akinek megformálója már önmagában sem evilági, Nana Visitor színésznő neve is bőven elég lenne ahhoz, hogy valaki máris űrlénynek nézze.

 4. 7/10

  Ezri Dax (Nicole de Boer)

  Sorozat: Deep Space Nine

  Kislányos arcú nagylány, akinek a fegyver is jól áll a kezében. Bármennyire is bájos a pofikája, bármennyire is tűnik első ránézésre esetlennek, van benne valami nagyon dögös.

 5. 6/10

  Dr. Helen Noel (Marianna Hill)

  Sorozat: Star Trek (az eredeti széria)

  Ha létezik ultramini ruha, akkor azt sikerült megtalálniuk a régi széria készítőinek, és fel is vetették Marianna Hillel. Az eredmény: egy szexi karakter, akit azóta sem lehet elfelejteni. Pedig egy ’66-os epizódról beszélünk.

 6. 5/10

  Robin Lefler (Ashley Judd)

  Sorozat: Az új nemzedék

  Ashley Judd bármelyik korábbi nagy művében elvitte volna a legszexisebb karakter díját, és ezzel a Star Trek sincs másképp. Judd minden egyes képkockán szexi, az akkor még csak 23 éves színésznő fájdalmasan keveset szerepelt a szériában.

 7. 4/10

  Hoshi Sato (Linda Park)

  Sorozat: Enterprise

  Két szerkót nem fogsz neki elfelejteni soha: a haskivillantós feszülőset, és azt, amelyik fennakadt egy fogantyún az esése közben. Szép, vad, egzotikus. Egyéb kérés?

 8. 3/10

  Kamala (Famke Janssen)

  Sorozat: Az új nemzedék

  Ashley-hez hasonlóan a szépséges exmodell sem töltött túl sok időt a szériában, na de az az egy epizód…  Az ő esetében az a legérdekesebb, hogy az X-Men-mozikban és a Star Trek-ben is Patrick Stewart oldalán volt látható.

 9. 2/10

  Hét Kilenced (Jeri Ryan)

  Sorozat: Voyager

  Minden idők egyik legszexisebb Star Trek-karakterére elég csak ránézni, és máris felpattannál vele egy űrhajóra. Nem volt még egy olyan nő, akin ennyire vadítóan állt volna a feszülős szett. Jeri Ryan volt a trekkie-univerzum tökéletes teste.

 10. 1/10

  Carol Marcus (Alice Eve)

  Film: Star Trek: Sötétségben

  A szöszi Alice erős versenyben van minden idők legszebb ST-csajának díjáért. A trófea elhappolásának érdekében fehérneműre is vetkőzött a Star Trek: Sötétségben egyik legszexibb jelenetében. Nem tudjuk őt elítélni ezért, sőt, szorgalmaznánk, hogy a legtöbb filmjében tegye is ezt meg.

Player Autószalon