Tőlünk kicsit nyugatabbra jön az új generáció, a két leghíresebb katonai shooter pedig egymás torkának esik, miközben malacperselyek törnek ripityára. Izgalom a köbön.

Battlefield 4

Megjelenés: 2013. október 29. – Platform: PS3/X360/PC

A szakavatott trollok már régóta tudják, hogy egy videojátékos eszmecserét két téma bedobásával lehet instant anyázásba fullasztani; az egyik az örökérvényű platformháborús topic, a másik pedig a Battlefield vs Call of Duty kérdéskör. Idén az EA a Battlefield 4-gyel tör borsot a karácsonyi kiadásokat mérsékelni igyekvő szülők és a robbanások zajába lassan beleőrülő barátnők orra alá. A többjátékos módban hagyományosan erős cím az alant látható gameplay videóval néhány hónapja úgy tarkón csapott minket, hogy még mindig sajog a helye. Végre kiderül, hogy a végleges produktum is képes-e szállítani a letaglózó audiovizuális élmény, a kifogástalan technikai megvalósítás és az élvezetes játékmenet szentháromságát.

Assassin’s Creed IV: Black Flag

Megjelenés: 2013. október 29. – Platform: PS3/X360/PC

A Ubisoft valamit nagyon eltalált, amikor útjára indította az Assassin’s Creed-sorozatot. Ez a modern keretbe foglalt, a történelem izgalmasabb korszakaiban játszódó akciójáték bőven tartogat muníciót akár egy tucatnyi számozott, és több tucat alcímes mellékszál kiadásához is. Az alapkoncepciót persze nem árt néha új játékelemekkel frissíteni, ahogy a harmadik rész is sikerrel adta hozzá a tengeri csatákat a recepthez, így a most megjelenő negyedik rész már kifejezetten ezt a mozzanatot hivatott tökélyre fejleszteni. Mivel a kalózok fénykoráról szóló alkotások nem gyakran színesítik a videojátékos-palettát, őszintén reméljük, hogy a Black Flaget büszkén tehetjük majd fel a polcra a Sid Meyer’s Pirates! és a Monkey Island mellé.

Call of Duty: Ghosts

Megjelenés: 2013. november 5. – Platform: PS3/X360/PC/Wii U

Az évente esedékes CoD aktuális megjelenése mindig hatalmas truvájjal robban a gémerek arcába. A milliárdos bevétel még úgy is garantált, hogy a sorozat hat éve gyakorlatilag ugyanazzal a grafikus motorral üzemel, az egyjátékos mód tempóját pedig szerény véleményünk szerint már nem lehet tovább fokozni. A Ghosts alcímmel ellátott idei rész persze a fentiektől függetlenül ugyanúgy fel fogja pattintani a játékosok szemeit, amire ezúttal a sorozathoz visszatérő Infinity Ward lehet a garancia. Ebben a stúdióban még nem kellett csalódnunk, a szkriptet jegyző Stephen Gaghan nevét hallva pedig azok fogják felkapni a fejüket, akiknek tetszett a Traffic és a Syriana. Valami nagyon rossz dolognak kell történnie ahhoz, hogy a CoD ne robbantson kasszát – megint.

XCOM: Enemy Within

Megjelenés: 2013. november 12. – Platform: PS3/X360/PC

Az XCOM: Enemy Unknown az osztatlan kritikai siker ellenére (tesztünket itt olvashatod) a pénztáraknál igen szerény számokkal tudott csak részt venni a tavalyi karácsonyi tülekedésben. A készítők kedvét szerencsére nem vették el a nem túl impresszív számok, így a játék hamarosan alcímes folytatást kap, az Enemy Within-t. Új fejlesztések, fegyverek, kasztok, küldetések  jelzik – a gaz idegenek például végre megtámadhatják dédelgetett bázisunkat is –, hogy az azonos motorral és játékmenettel rendelkező epizód azért jócskán több egy kiegészítő lemeznél.

Need for Speed: Rivals

Megjelenés: 2013. november 19. – Platform: PS3/X360/PC

Nem múlhat el a karácsony Need for Speed nélkül sem, hogy a fegyverek iránt annyira nem vonzódó, de a motorhangra gerjedő gémer zsebei is könnyebbek lehessenek néhány ezressel. A Criterion ezúttal csak segédcsapatként volt jelen, a fejlesztés oroszlánrésze pedig egy eddig ismeretlen svéd csapat, a Ghost Games vállát nyomta. Reményeink szerint az EA vasmarokkal felügyelte a program összehegesztésének folyamatát, hogy az árkád autóversenyek szerelmesei se maradjanak éhesen az ünnepekre.

Tearaway

Megjelenés: 2013. november 22. – Platform: PS Vita

Jelenleg kevés dolog biztos a videojátékok világában, de abban azért nem kell kételkednünk, hogy ha a Little Big Planet-et jegyző Media Molecule kreatívjai leülnek egy asztalhoz, abból egészen biztosan valami csodálatos sül ki. A Tearaway egy PS Vita-exkluzív platformer, mely egy papírvilágban játszódik, ahol játékosként szó szerint az ujjaiddal szaggathatod fel a pályákat, hajtogathatsz új szereplőket, vagy színezheted át a falakat. Idén ez a cím a gyermeki lélekkel megáldott gémerek kötelező olvasmánya.

Super Mario 3D World

Megjelenés: 2013. november 29. – Platform: Wii U

Bármennyire is fáj ezt leírni, jelen állás szerint sajnos helyes a megállapítás: a Nintendo nextgen gépe, a Wii U döglődik. A nagyobb stúdiók egyre-másra hátrálnak ki a tényleg következő generációs platformok mellett gyerekjátéknak tűnő gép mögül, az eladásokat látva pedig a japán cég fejesei nem is álmodhatnak az év végén szokásos prémiumról. A fentiek ellenére sem sétálhatunk el szó nélkül a Super Mario 3D World mellett, ami a jelek szerint az ikonikus sorozat méltó tagjaként négytől százéves korig bárkit képes lesz önfeledt szórakozásra bírni.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

A Metallica frontemberének középső ujját egy olyan tetkó díszíti, amit Lemmy Kilmister hamvaival kevert tintával varrtak

További cikkeink a témában