Kegyetlenül erős mozis éven vagyunk túl. Kultikussá vált filmekre, igazán nagy vállalásokra és felejthetetlen színészi játékokra váltottunk jegyeket idén. Ez volt a Player ötven kedvenc filmje azok közül, amelyek 2014-ben kerültek magyar forgalmazásba.

Már elkészült 2015-ös legjobb film-listánk is, kattints ide az év ötven legjobb mozijáért!

50. A séf (Chef)

Nem volt erősebb feelgood-mozi idén, A séf annyira pozitív volt, hogy még igazi konfliktust is elfelejtett mutatni a játékideje alatt, amit viszont hozott helyette, az sok-sok szívmelengető pillanat, nagyon jó kaják és Sofía Vergara tökéletes teste. Olvasd el a filmről írt kritikánkat!

49. Mr. Peabody és Sherman kalandjai (Mr. Peabody & Sherman)

Ha létezett 2014-ben felnőtteknek és gyerekeknek egyformán erős animációs film, hát ez volt az. A Mr. Peabody és Sherman kalandjai tele volt felnőtteknek szóló gegekkel, de a karakterek cukisága miatt a gyerkőcök is imádták, ha nem is értették teljesen, mit miért mondanak a bácsik, nénik és kutyák néha.

48. A hasonmás (The Double)

Dosztojevszkij-műből modern filmet forgatni eléggé izgi vállalkozás, Richard Ayoade-nek sikerült is a mutatvány, a Jesse Eisenberg főszereplésével készült, kellemesen beteg The Double remekül működött azoknál, akik bírják a sötét sztorikat, vagy Dosztojevszkijt.

47. 22 Jump Street - A túlkoros osztag (22 Jump Street)

Azt hittük, az első részt képtelenség überelni, erre eljött a magát még egy fikarcnyira sem komolyan vevő folytatás, és rátett egy lapáttal az első részre. Azon ritka filmek egyike, amelyik úgy operál altesti poénokkal, hogy azok nem lesznek kínosak, a film végi harcjelenet, amiben nem tudják eldönteni a felek, hogy szex lesz vagy bunyó, egyenesen epikus. Olvasd el a filmről írt kritikánkat!

46. A rajtaütés 2. (The Raid 2: Berandal)

A The Raid folytatása minden tekintetben túl akar nőni zseniális elődjén, ami részben sikerül is neki, részben viszont nem. Kicsit hosszú, kicsit túlzsúfolt, de attól még nagyon is szerethető. Itthon csak DVD-n jött ki, de ez nem csorbított lelkesedésünkön.

45. Paddington

Hát megvesztünk mi, hogy egy animált mackó főszereplésével készült filmet válogatunk be az év legjobbjai közé? Nem. Annyira nem, hogy még mi sem tértünk magunkhoz teljesen, hogyan sikerült ez a mutatvány. A népszerű gyerektörténetekből készült élőszereplős film tele volt szívvel, humorral, így a felnőttek is kellemeset csalódtak, és bátran játszanak Oreo dobozokkal kvízjátékot.

44. Szerelemre hangszerelve (Begin Again)

John Carney, az Egyszer (Once) rendezője már megint zenészekről készített filmet, már megint nagyon jól. Keira Knightley feltörekvő dalszerző-énekesnőt, a Maroon 5 frontembere, Adam Levine épp befutni készülő sztárt, Mark Ruffalo pedig lecsúszott zenei producert hoz teljesen meggyőzően, és még Cee Lo Green is benne van a buliban, hogy-hogy nem, egy laza sztár képében. A feelgood-faktor az egekben.

43. A berni követ

A magyar történelmi thriller fogalma nem túlságosan vinne be embereket a moziba, de A berni követ-nek nem is ez volt a feladata. Tévében indult, DVD-n folytatta, Kulka János pedig akkorát alakít benne, mint mindig, tehát hatalmasat. Kvázi ’56-os film még nem volt ennyire jól összeszedett és izgalmas. Hatalmas gratuláció érte Köbli Norbertnek és Szász Attilának.

42. John Wick

Keanu Reeves végre megtalálta a neki való filmet, a John Wick egy igazi retró akciófilm volt, egykori kaszkadőr rendezőtől, aki finomra csiszolta az összes akciójelenetet, így ez az ék egyszerűségű bosszúmozi azt tudta hozni, amit egy ilyen film manapság csak nagyon ritkán: húzós akciót, és egy jó formájában rég nem látott nagy kedvencet újra verekedni. Az év egyik nagy meglepetése volt. Olvasd el a filmről írt kritikánkat!

41. Kétarcú január (Two Faces of January)

Hitchcock szelleme járja be ezt a feszült mozit, Viggo Mortensen, Kirsten Dunst és Oscar Isaac hármasa nagyon jól működik ebben a finom thrillerben, ami annyira oldszkúl élményt nyújt, amire nem nagyon volt példa a modern filmművészetben. Olvasd el a filmről írt kritikánkat!

40. Piszkos pénz (The Drop)

Nagyon szerettük volna egy igazán jó utolsó filmben látni James Gandolfinit, a Titokzatos folyó-t és a Viharzóna című mozit is jegyzó Dennis Lehane sztorijából jó filmet sikerült összehozni, ami főként az erős színészi játéknak köszönhető. James Gandolfini, köszönünk mindent! Viszlát egyszer, valahol, valamikor!

39. Így neveld a sárkányodat 2. (How To Train Your Dragon 2)

Már az első rész is meglepően felnőttes tudott lenni, hiszen melyik másik rajzfilm merte volna bevállalni, hogy a harcos főhős végül elveszíti a lábát a nagy háborúban? Nem számítottunk túl színvonalas folytatásra, de az Így neveld a sárkányodat 2. magabiztosan ugrotta meg az első szintjét. Vagy inkább szárnyalta túl, hogy stílszerűek legyünk.

38. Már megint lakótársat keresünk (Casse-tête chinois)

Furcsa, hogy harmadik epizódig jutott az egyébként kellemes Lakótársat keresünk, le is zárja a sztorit rendesen, méghozzá egy olyan epizóddal, ami már nagyon is felnőtt problémákat taglal, hiszen a válás, a gyermekünk mellett maradás és további multikulturális ügyek kerülnek elő, hála istennek nagyon jó minőségben. Olvasd el a filmről írt kritikánkat!

37. Mi vagyunk a legjobbak! (Vi är bäst)

Mi lehet annál cukibb, mint amikor néhány aprócska gyerek egyszer csak punkzenekart alapít, hogy lázadozzon? Ja, hogy ők nem akarnak cukik lenni? De hát azok.

36. Szél támad (The Wind Rises)

Hayao Miyazaki visszavonulója, a mester már nem rendez többé, a Ghibli sem lesz már a régi, de mindegy, utoljára még eljött hozzánk egy teljesen szokatlan anime, ami egy önéletrajzi film volt, rajzolt köntösben, miyazakisan, szépen, drámaian. Fájni fog, ha tényleg nem lesz velünk többé.

35. Anchorman 2: A legenda folytatódik (Anchorman 2: The Legend Continues)

Ron Burgundy visszatért, hogy megmutassa, senki más nem ért jobban a híradózáshoz, mint ő. Pedig a nulláról kellett helyreállítania a renoméját, de sebaj, sikerült neki. Az első részből mindenki visszatért, a szalon minőségű hajak, a zseniális szövegek, Brick teljes butasága és az új szintre emelt híradósháború imádnivaló volt, még akkor is, ha csak DVD-n vehettük magunkhoz a folytatást. Olvasd el a filmről írt kritikánkat!

34. Borgman

Itt a bizonyíték, hogy a hollandok is tudnak végtelenül beteg filmeket készíteni, a Borgman ugyanis egy végtelenül beteg családi dráma, gyakorlatilag maga a csupa nagybetűs átvitt értelem, amiben egy házasság összeomlásába lehet belekukkolni egy pszichológiai thriller szűrőjén át. Olvasd el a filmről írt kritikánkat!

33. Csillagainkban a hiba (The Fault In Our Stars)

A film, aminek sikerült a lehetetlen: young adult-regényből készült, és nem hogy nem rossz, hanem kifejezetten emlékezetes darab, ráadásul képes volt a férfiakat is megríkatni. Örökre megszerettük benne Shailene Woodley-t. Olvasd el a filmről írt kritikánkat!

32. Ida

A lengyel Pawel Pawlikovski Bergman előtt tiszteleg ezzel a ’60-as években játszódó drámával, amelyben egy eddig magát árvának gondolt apácáról kiderül, akad egy felmenője, majd kiderül egy-két családi titok. Csodaszép fekete-fehér képekkel tarkított mozi, minden egyes képkockája mehetne kiállításra.

31. Fehér Isten

Mundruczó Kornél leforgatott egy olyan filmet, ami térdre kényszerítette a külföldi kritikusokat is, és nem véletlenül, a Fehér Isten ugyanis az emberi gonoszságot egy kutya szemszögéből láttatja, aki viszont akkora bosszút áll az őt bántó emberállatokon, amekkorát maximum egy megvadult Rambo tudna csak tenni. Olvasd el a filmről írt kritikánkat!

30. Joe

Nem hittük volna, hogy Nicolas Cage visszatér a színészek közé, mármint nem csak testben, hanem lélekben is, de David Gordon Green, a nagy színészvisszahozó vele is csodát művelt. Ebben a piszkos drámában nem felejt el jól játszani, és miközben egyre mélyebbre merülünk a mocsokban, egyre jobban húz magával ez a rettentően erős mozi. Olvasd el a filmről írt kritikánkat!

29. Időhurok (Predestination)

Csak DVD-n jött ki itthon a Spierig-testvérek időutazós sci-fije, de az Ethan Hawke főszereplésével készült film még így sem tudott észrevétlen maradni, sokaknál betalált, kusza sztorijával pedig lehet vitatkozni, de még jobb megadni magad a filmnek, mert az utóbbi évek legjobb időutazós moziját tisztelhetjük benne. Olvasd el a filmről írt kritikánkat!

28. Amerika kapitány: A tél katonája (Captain America: The Winter Soldier)

Már az első rész is kellemesen bizsergető volt, de ami az Amerika kapitány 2-ben érkezett, arra nem voltunk felkészülve. Egy konkrétan epikus szuperhősharc kerekedett ki, szépen megírt sztorival, betegesen gyönyörű látvánnyal. A tél katonája arra volt jó, hogy nagyon kezdjük várni a folytatást. Olvasd el a filmről írt kritikánkat!

27. Utóélet

Zomborácz Virág filmjében egy kis falu lelkésze átkerül főnökéhez a másvilágra, azaz csak átkerülne, ha nem boldogítaná tovább kedves családját, azon belül is fiát, aki finoman szólva sem összeszedett figura. Főként azért szerettünk bele az Utóélet-be, mert úgy tudott nagyon magyar lenni, hogy az ezúttal kifejezetten szórakoztató is volt a magyarsága. Várjuk Virág következő filmjeit, de nagyon! Olvasd el a filmről írt kritikánkat!

26. X-Men: Az eljövendő múlt napjai (X-Men: Days of Future Past)

Bryan Singer visszatért az X-univerzumba, hogy véghezvigye a lehetetlent, összehozza Matthew Vaughn előzményfilmjének szereplőit a régiekkel, a végeredmény pedig minden idők legjobb X-Men-mozija lett, amelynek ráadásul folytatása is következik. Olvasd el a filmről írt kritikánkat!

25. Amerikai botrány (American Hustle)

David O. Russell filmje sztárparádét hozott, Christian Bale, Jeremy Renner, Bradley Cooper, Amy Adams és Jennifer Lawrence csapatának szélhámos-kalandja ráadásul külsőségekben volt igazán erős, de annyira, hogy attól sokáig nem tértünk magunkhoz. A pocakos, kopaszodó Bale fantasztikus. De ne szűkítsük a kört, mindenki más is az, O. Russell pedig végleg megmutatta, hogy a nagyon nagyok között a helye. Olvasd el a filmről írt kritikánkat!

24. Halhatatlan szeretők (Only Lovers Left Alive)

Jim Jarmusch megmutatta, hogy a vámpírfilm nem egyenlő a kigyúrt felsőtestű modellfiúk és a forgatókönyvírói hanyagság ámokfutásával. Tom Hiddleston és Tilda Swinton szokás szerinti atombiztos játéka, és a film remeksége újra érdekessé és nem nevetségessé tette számunkra a vámpírokat. Olvasd el a filmről írt kritikánkat!

23. Országúti bosszú (The Rover)

Robert Pattinsont nem éppen a legjobb színészekként tartjuk számon, de azt sejtettük, hogy ha megkínálják egy jó szereppel, akkor meg tudja mutatni, mire képes. A The Rover egy posztapokaliptikus, kissé Mad Max-szerű Ausztráliában játszódik, ahol a főhős autóját ellopja egy banda, ő pedig útra kél, hogy visszaszerezze. Hogy miért? Az kiderül sok kegyetlenkedés után. Olvasd el a filmről írt kritikánkat!

22. Az ártatlanság virágai (In Bloom)

Na kinek van kedve megnézni egy jó grúz drámát? Senkinek? Az baj, mert ez a darab bizony nagyon jól sikerült. Kiderül belőle, hogy Grúziában nem túl jó tininek lenni, hiszen idejekorán házasodhatunk, a szerelem jeleként pedig bármikor kaphatunk fegyvert ajándékba szívünk választottjától. Nem könnyű film az elvesztett gyerekkorról, de erős.

21. Llewyn Davis világa (Inside Llewyn Davis)

Ez az év a zenészfilmek éve volt, és Oscar Isaacé is, aki ebben a drámában sem magával, sem a világgal nincs tisztában, de zenészként haladni szeretne előre, így lesz a Llewyn Davis világa egyfajta belső és a szó szoros értelmében is vett road movie, egy út a semmibe, de ettől eltekintve vagy pont ezért is nagyon tudtunk élvezni a Coen-tesók moziját. Olvasd el a filmről írt kritikánkat!

20. Minden odavan (All Is Lost)

Még 2013-ban volt szerencsénk moziban látni ezt a filmet, a miskolci CineFest mutatta be, hogy később se legyen alkalmunk vásznon látni ezt a művet, az itthon csak DVD-n elérhető Minden odavan pedig moziban okozza a legnagyobb katarzist, de hát a világ nem tökéletes. Robert Redford az egyedüli szereplője ennek a filmnek, amelyben egy hajótörött, reményvesztett férfi próbálja túlélni a katasztrófát, de nem is hiányzik ebből a filmből senki más. Redford nagyon jó.

19. Két nap, egy éjszaka (Deux jours, une nuit)

Marion Cotillard élete alakítását nyújtja ebben a francia drámában, ami rettentően egyszerű film, de rettentően kényelmetlen, egy volt depressziós nőnek ugyanis két napja van benne, hogy meggyőzze kollégáit, a hétfői szavazáson válasszák az ő munkahelyére való visszahelyezését az ezer eurós bónusz helyett. Nehezen felejthető, kvázi egyszemélyes, roppant depresszív, de kegyetlenül erős film.

18. Lavina (Turist)

Egy boldognak tűnő, kétgyermekes család élete fenekestül felfordul, amikor a síparadicsomban elköltött ebéd közben egy nem várt vendég érkezik egy jóvágású lavina személyében. Apuka ösztönösen elfut, magára hagyja a családot, ez pedig egy másfajta lavinát indít el. Lassú, fojtogató légkörű svéd-dán-norvég dráma, ami után sok kérdést teszel fel magadnak. Te hogy reagálnál egy hasonló helyzetben? Olvasd el a filmről írt kritikánkat!

17. Csillagok között (Interstellar)

Christopher Nolan eddigi legmegosztóbb filmje nehezen indul, de amikor indul, akkor nagyon. Matthew McConaughey szokásosan briliáns játéka és a magányosság kozmikus méretekké növesztése azokkal a gyönyörű képekkel megspékelve azonban az év egyik legjobb mozis élményévé emelték az Interstellar-t. Olvasd el a filmről írt kritikánkat!

16. A holnap határa (The Edge of Tomorrow)

Egy fillért nem tettünk volna arra, hogy Tom Cruise időutazós sci-fije jó lesz, erre tessék, sikerült az utóbbi évek egyik legjobb akció-sci-fijében szerepelnie, ráadásul még a kőmacsó énjét is sikerült (részben) levetkőznie. A holnap határa vicces volt, kemény, átgondolt és nagyon látványos. Olvasd el a filmről írt kritikánkat!

15. Eszeveszett mesék (Relatos Salvajes)

Almodóvar produceri felügyelete mellett készült argentin-spanyol szkeccsfilm, ami így leírva lehetett volna katasztrofális is, mint ahogy a szkeccsfilmek általában, de az Eszeveszett mesék baromira nem lett az. Damián Szifron mozijának központjában az emberi őrület áll, szereplői egytől egyig átlépik azt a határt, amit általában nem lenne szabad, így fekete humorból és meghökkentő sztorikból nincs hiány. Olvasd el a filmről írt kritikánkat!

14. Az eltűnés sorrendjében (Kraftidioten)

Stellan Skarsgård Liam Neesonná változik, majd bosszút áll fia haláláért. Teszi ezt a norvég, csontfagyasztó hidegben, rengeteg fekete humorral megbolondítva. Hans Petter Moland filmje gyakorlatilag tökéletes skandináv agymenés, ahol a valószínűtlen bosszúálló erő hókotróval indul neki rendet tenni közvetlen környezetében. És tesz is. Olvasd el a filmről írt kritikánkat!

13. A nő (Her)

Ennél high-techebb love sztori nem nagyon született még a nézhető fajtából, Joaquin Phoenix szerelme a szuperintelligens operációs rendszere iránt bizarr, de mindenképpen lebilincselő történetet hozott, Spike Jonze pedig mesteri filmet kanyarintott hozzá. Olvasd el a filmről írt kritikánkat!

12. A majmok bolygója: Forradalom (Dawn of the Planet of the Apes)

Cézár visszatért, mégpedig olyan CGI-köntösben, hogy attól szem nem maradt szárazon, és akkor még nem is beszéltünk az okos forgatókönyvről, a remek színészi játékokról, és a csodásan felépített katarzisról. A második rész gyönyörű mese, sőt, majdhogynem királydráma arról, ki az igazi állat, és hogy mi teszi az embert vagy az állatot emberré. Olvasd el a filmről írt kritikánkat!

11. A galaxis őrzői (The Guardians of the Galaxy)

James Gunn véghez vitte a lehetetlent: nem csak hogy nézhető mozit hozott össze a The Guardians of the Galaxy-ből, hanem egyenesen sokszor újranézőset, pedig a projekt eléggé hányattatott sorsú volt. Mindegy, a lényeg a végeredmény, a galaxismentő csapat sikere nem volt véletlen idén. Olvasd el a filmről írt kritikánkat!

10. VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan

Nem csak hogy az év magyar filmje lett a VAN, de még az évtized egyik legmeghatározóbbja is, igazi generációs kultfilm elvágyódóknak, magukkal mit kezdeni nem tudóknak, és úgy nagyjából mindenkinek, akiben egy szemernyi kétely is van magával vagy a környezetükkel kapcsolatban. Olvasd el a filmről írt kritikánkat!

9. Holtodiglan

David Fincher Gillian Flynn regényét vitte vászonra, nem is akárhogy. Ben Affleck nagyon rossz választásnak tűnt a feleségét elvesztett férj szerepére, de kiderült, ez a fazon tényleg tud játszani, ha akar, Rosamund Pike kegyetlenül kíméletlen tud lenni, ha akar, Neil Patrick Harris pedig teljesen zavart tud lenni, ha azt mondják neki, legyen zavart. Fincher úgy mutatja be a házasságot, ahogy senki, igazi, vérre menő küzdelemként, aminek ki tudja, van-e győztese. Olvasd el a filmről írt kritikánkat!

8. A Lego kaland (The Lego Movie)

Ki hitte volna, hogy A Lego kaland az év legjobb filmjei között szerepel majd szinte mindenhol? A Phil Lord-Cristopher Miller rendezőpáros mondjuk nem szokott hibázni (21-22 Jump Street, Derült égből fasírt 1-2), ezúttal pedig egy végtelenül szórakoztató és remekül megírt mozit hoztak össze olyan témában, amiből elméletileg nem nagyon lehetett volna igazán maradandót alkotni. Batmanért pedig külön köszönet. Olvasd el a filmről írt kritikánkat!

7. Csúnya, gonosz bácsik (Big Bad Wolves)

Izraelből sem sűrűn jönnek emlékezetes mozik, de a Big Bad Wolves volt annyira jó, hogy most egy darabig ki legyenek elégítve ilyen irányú igényeink. Tarantino a film megjelenésekor az év legjobbjának titulálta, a kislányeltűnés miatt önkényesen nyomozó férfiak kemények, a film így egészen az utolsó pillanatáig feszes és lebilincselő maradt. Kérünk még ilyen izraeli csodákat. Olvasd el a filmről írt kritikánkat!

6. Frank

Az év egyik legjobb filmjében Michael Fassbender szerepel, aki szinte végig egy hatalmas műfejet visel a nyakán. A Frank tele volt jó poénokkal, jó dalokkal és azok értékelték igazán, akik maguk is benne voltak már egy-két zenekarban, az sem baj, ha a tagok teljesen őrültek voltak, mint Frank és barátai. Nagyon szerettük! Olvasd el a filmről írt kritikánkat!

5. A Grand Budapest Hotel (The Grand Budapest Hotel)

Wes Anderson egyet tud, de azt üzembiztosan. Stílusa egyetlen képkockából is felismerhető, a szokásos játékos hangulathoz ezúttal azonban igen szép darab drámát is kevert, de ettől még A Grand Budapest Hotel egy ízig-vérig Anderson-mű, szupersztár szereposztással, ahogy az lenni szokott. Imádtuk. Olvasd el a filmről írt kritikánkat!

4. Sráckor (Boyhood)

12 éven át forgatott filmet Richard Linklater, hogy megvárja, amíg a filmje főszereplője, egy kisfiú felnő. A projekt lezajlott, a végeredmény lehengerlő lett. Ethan Hawke és Patricia Arquette közben megapukásodott és meganyukásodott, a főhős, Ellar Coltrane pedig tényleg a szemünk előtt nő fel. Semmihez sem hasonlítható filmélmény. Olvasd el a filmről írt kritikánkat!

3. Mielőtt meghaltam (Dallas Buyers Club)

Jean-Marc Vallée filmjében minden együtt volt az Oscar-taroláshoz, Matthew McConaughey eszméletlen játéka, Jared Leto abszolút mindent vivő mutatványa, és egy olyan igaz történet, ami egyszerre felráz, megrémít, meghat és felhúz. Egy tökéletes dráma. Bár Magyarországra kissé későn érkezett, teljesen megérdemelten szerepel a dobogón idén a legjobb filmek között. Olvasd el a filmről írt kritikánkat!

2. Leviatán (Leviafan)

Közel két és félórás orosz drámákat sem sűrűn nézeget az ember kedvtelésből, pláne nem korrupciós témakörben, de a Leviatán-t kérdés nélkül látni kell. Már az első pillanataiban beszippant, megrág, az utolsó képsorokkal pedig kiköp és magadra hagy. Az év egyik legerősebb filmje, ami rettentően depresszív, de sosem fogod tudni elfelejteni.




1. Éjjeli féreg (Nightcrawler)

A Nightcrawler volt az év egyik legnagyobb meglepetése. Jake Gyllenhaal ugyanis olyan alakítást nyújtott, amiért Oscar bácsi bátran jöhet, a történet pedig egy tökéletesre csiszolt média- és társadalomkritika, amiről bátran lehetne azt is állítani, hogy egy párhuzamos valóságban játszódik, de nem, az Éjjeli féreg bizony nagyon is valóságos lehet, még akkor is, ha karakterei szándékoltan elnagyoltak. Gyllenhaalnak minden elismerésünk. Olvasd el a filmről írt kritikánkat!

2012 harminc legjobb filmjét itt találod!
2013-ban szerintünk ez volt az 50 legjobb film!
2015-ben pedig szerintünk ez volt a legjobb ötven!

Aktuális filmekért irány a Movie Player sorozatunk!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

A Metallica frontemberének középső ujját egy olyan tetkó díszíti, amit Lemmy Kilmister hamvaival kevert tintával varrtak

További cikkeink a témában